×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В МЦ „Д-р Стайков“ Бургас извършват диагностика с последно поколение компютърен томограф


В МЦ „Д-р Стайков“ Бургас извършват диагностика с последно поколение компютърен томограф
От центъра обръщат внимание, че талон за компютърен томограф по здравна каса, може да бъде издаден от лекар специалист
12 Април 2023, Сряда, 14:17 ч.
Автор: Флагман.Бг

В пъти по-ниски са нивата на облъчване, спрямо предишното поколение апарати, а резолюцията на триизмерния образ е много висока

За да са още по-прецизни в диагностиката, от началото на месец април в Медицински център д-р Стайков - Бургас е внедрен компютърен томограф (скенер) от последнo поколение. Рентгенолозите д-р Ангелина Парапанова и д-р Сергей Недялков вече работят със Siemens Healthineers Somatom go.Now.

„През годините компютърната томография се промени страшно много, като вече е почти рутинно изследване. Преди време пациентите се стресираха когато ги изпращаха на скенер, заради характера на изследването. Към днешна дата хората сами решават, че трябва да го направят, защото вече разбраха, че то им дава много информация. В Медицински център „Д-р Стайков“ се стремим към усъвършенстване във всички области и точно поради тази причина избрахме да работим с висок клас компютърен томограф на световния лидер в областта на медицинското оборудване – Siemens“, разясни д-р Ангелина Парапанова.

Рентгенолозите са категорични, че при този апарат не само инженерното решение е добро, но и компютърното софтуерно изпълнение е изключително прецизно. „Намалена е изключително много дозата рентгеново лъчение. В пъти по-ниски са нивата на облъчване, спрямо предишното поколение апарати, а резолюцията на триизмерния образ е много висока. Това се постига чрез иновативна филтрация, която спира ненужният нискоенергиен спектър и пропуска единствено този, който участва в генерирането на изображения.“, допълва д-р Парапанова.

Изследването се извършва и с направление. От центъра обръщат внимание, че талон за компютърен томограф по здравна каса, може да бъде издаден от лекар специалист. „Личният лекар не издава направления за това изследване. От него можете да си вземете направление за специалист, който да ви изпрати на компютърен томограф“, акцентират от центъра.

Тук д-р Парапанова разчита над 400 изображения, направени на част от гръбначен стълб при пациентка на 68 г. От кадрите стана ясно, че пациентката има дегенеративни изменения – вакуум феномен на два нива – Л4, Л5; има изменение по предните и задни части на прешлените, които притискат гръбначния мозък; вижда се припълзяване и протрузия на диск на две нива. Специалистът откри и изместване на два от прешлените, спрямо останалите от гръбначния стълб.

„Пациентката вероятно изпитва силни болки. Добрата новина е, че в МЦ „Д-р Стайков“ разполагаме с отлична база и екип за извършване на физиотерапия и ще можем да помогнем, за облекчаване на дискомфорта ѝ“, заяви специалистът.

Изследванията с компютърен томограф дават много информация и се извършват при инсулти, при травми от всякакъв произход, при възпалителни процеси, при проследяване на състоянието на пациентите, при туморни находки и др. „През изминалите две години, заради ковид пандемията, страшно много хора направиха изследването, за да се види в детайли състоянието на белия им дроб. Често на рентгеновите снимки не се откриваше сериозен проблем, но пациентите се чувстваха много зле. Това налагаше изследване с компютърен томограф. На скенера ясно виждах огромните изменения в сравнение с това, което ми показваше рентгенът. Просто прецизността тук е многократно увеличена“, разказа д-р Парапанова.

Изследванията с компютърен томограф в МЦ „Д-р Стайков“ се провеждат за кратко време, резултатите също се обработват за няколко минути. Това води и до много по-бърза диагностика и назначаване на съответното лечение.

„Изследването може да се извършва на различни зони от тялото – при коремни органи, бял дроб, шийни прешлени, главен мозък, на всички крайници и стави. Всичко, което се прави на рентген, може да се види и на компютърен томограф, но с доста различен резултат, що се отнася за яснота, детайлност и прецизност“, коментира и другият рентгенолог в центъра д-р Сергей Недялков.

За компютърен томограф в МЦ „Д-р Стайков“ трябва да се запишете предварително на тел. 056 996006 или 0892 996006, 0896 996006и или на регистратурата. Центърът се намира на бул. „Транспортна“ №33.




България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори