×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Достойно! Общинският съвет подкрепи инвестицията за 600 млн.лева в завода за зелен водород


Достойно! Общинският съвет подкрепи инвестицията за 600 млн.лева в завода за зелен водород
Инвеститорите от „Виртус инвестмънт“ АД – Свилен Баев (в средата), Красимир Стоянов (вляво) и Василиос Пападопулос (вдясно) отговаряха дълго на въпросите на съветниците
11 Април 2023, Вторник, 12:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимки: Авторът

Ако има инвеститор, който е готов да направи карго зона щях да направя челна стойка, за да го привлечем, красноречив бе кметът Димитър Николов

Общинският съвет в Бургас даде "зелена светлина" за проекта на "Виртус инвестмънт" АД в Равнец с 36 "за", 3 "въздържал се" и 2 "против". Както Флагман.бг писа компанията иска да изгражда завод за водород и асемблиране на зарядни станции и елементи за водородната индустрия. Инвестицията е мащабна - над 600 млн.лева, а компанията декларира, че ще открие 1000 работни места.

Добрата новина този път, за разлика отпреди година, когато бе прогонен датски инвеститор е, че не се очаква обжалване от областния управител проф. Мария Нейкова, която е добре запозната с проекта и го подкрепя.

Историческа сесия на ОбС-Бургас утре: Ще прогоним ли за втори път инвеститор, дошъл с 600 млн.лв.

Очаквано докладната разпали страстите в местния парламент, а отпорът дойде от групата на Средна европейска класа (СЕК), тъй като Равнец е тема №1 на лидера им Константин Бачийски от 8 години, който е изготвил собствен план за развитието на зоната. На картинки той изглежда много добре, но за съжаление реализацията му е проблематична и вече години наред не се е появил нито един инвеститор, готов да превърне мечтите в реалност..

Оказа се, че концепцията е силно надценена, тъй като терминалът в Равнец, според плана "Бачийски", се предвижда да е доста по-голям от този в Дубай, който е световен икономически център.

Още преди да изчете становищата на комисиите Иван Иванов от Средна европейска класа поиска 10-минутна почивка. Това беше стратегически ход, тъй като в залата бе и самият Бачийски, който се опита да убеди част от колебаещите се съветници.

След паузата Константин Бачийски наистина поиска право да изложи тезата си и по правилник получи 5 минути.

„Идеята ми от 2015 година е да се създаде карго зона с летище, което е моделът на много световни центрове. След 2017 г обаче видях, че общината няколко пъти направи действия, които биха сложили кръст на тази идея. През 2019 г имаше опит районът да се озелени и да стане зона за спорт. Тогава решихме, че пистите ще ги запазим. Миналата година се оказа, че имаме „уникално предложение“, според администрацията. Отново обяснявах, че няма как това да се случи, защото ще се нарушат летателните полета. Сега се оказа, че е дошъл по-добър инвеститор, който ще отваря 200 работни места. Администрацията е отстранила доста от нещата, за които настоявах, че са неправилни. Постарала се, но не е достатъчно. Летателните полета са отделени от другите терени, което е добре. Но проблемът е, че на оставащата площ, вместо да развиваме производства, има риск да бъдат разположени соларни панели“, каза от трибуната Бачийски.

Г-н Бачийски от години ни говори как ще докара големи инвеститори, които ще дойдат, за да правят индустриални центрове и да открият 8 хил. работни места. Времето обаче показа едно – г-н Бачийски само говори. От едната страна имаме празните приказки на г-н Бачийски и от другата –  реални инвеститори, готови да вложат стотици милиони. Преди повче от година г-н Бачийски постави държавата в комична ситуация. От една страна тя прати тук едни инвеститори (визира датската компания, която искаше да прави завод за водород преди година- б.а.), а от друга – под неговото давление започва да им пречи“, каза Бойчо Георгиев от ГЕРБ.

Лидерът на ПП СЕК, коалиционен партньор на ПП, Константин Бачийски има друга концепция за зоната в Равнец. Смята, че тя може да се превърне в карго летище и безмитна зона

Той влезе директно с бутонките на Константин Бачийски. Според него дори избирателите вече се отдръпвали от лидера на ПП СЕК, който бе водач на листата на ПП-ДБ на последните избори, след като шестият в неговата листа – Димитър Найденов - го победил по преференции.

Колеги, дайте да си свършим работата и да докажем, че Община Бургас е добро място за инвестиране. Да не гоним чуждите инвеститори по този начин, защото не е добър знак за никого“, завърши Бойчо Георгиев.

„Този въпрос е икономически, а не политически. От тази гледна точка на нас ни е необходим друг дебат. Необходими са ни отговори на няколко въпроса – какво се случва със старото решение на ОбС Бургас, което се обжалва от бившия областен управител, кои са настоящите инвеститори и трябва ли да върнем на държавата летището“, заяви от своя страна Георги Дракалиев от ВМРО.

Искаме да изградим не просто фотоволтаичен парк, а завод за зелен водород, който да захрани нашето производство, което няма да е малко. Българската агенция по инвестиции (БАИ) не сертифицира фотоволтаични паркове, а производства. Ние сме доста голяма група от различни инвестиционни дружества в сферата на енергетиката. Зеленият водород е сред нашите приоритети, но също така обезпечаваме и нуждите на различни наши производства. Това искаме да направим в Равнец. Посочили сме, че ще открием 1000 работни места. Запознат съм с идеята за карго терминал, но той въобще не съвпада с територията, която искаме ние. Дори приветстваме тази идея, защото бихме реализирали произведения зелен водород за нуждите на карго терминала, защото това е начинът да минем на ниско въглеродна индустрия“, заяви от своя страна Свилен Баев, изп.директор на „Виртус инвестмънт“ АД.

Красимир Стоянов определи община Бургас за най-авангардната в България и уточни, че имат планове да направят модерен водороден завод.

400 дка ще бъде индустриалната зона, а фотоволтаичната мощност ще бъде върху покривите, уточниха от „Виртус инвестмънт“ АД. Ако в 3-годишен срок не реализират инвестицията, която са заложили в плана си, сертификатът клас „А“ ще им бъде отнет, а те ще трябва да върнат парцела на Община Бургас.

Компанията от една година разработва идентичен проект, който ще реализира на територията на Мини Марица Изток, стана ясно от думите на изп.директор Свилен Баев. Гръцкият партньор Василиос Пападопулос е направил сходна инвестиция Северна Гърция.

В тази зала нееднократно сме коментирали какви сигнали даваме към потенциалните инвеститори в нашия град. За пореден път, преследвайки собствените си политически амбиции, г-н Бачийски слага петно върху имиджа на Бургас. Нашата роля днес като Общински съвет е символична и крайното решение ще се вземе от държавата“, каза Иван Гаврилов от ГЕРБ.

Той прочете и писмо на датския инвеститор, който преди година бе прогонен от тогавашния Министерски съвет под давлението на Константин Бачийски.

Датският инвеститор в кореспонденцията си с български институции – Министерски съвет, президентството, Община Бургас и Общински съвет Бургас уточнява, че е насочен към Равнец от президента Румен Радев.

При всички срещи на най-високо държавно ниво са били насърчавани да инвестират в тази зона. Това било потвърдено от тогавашния министър на иновациите Даниел Лорер. На 6 април 2022 година, няколко дни преди сесията на ОбС Бургас, обаче са получили писмо от тогавашния министър на транспорта Николай Събев, който е уведомил, че това летище трябвало на държавата.

„Изключително неприятно сме изненадани да научим, че решението на Общинския съвет в Бургас е отменено от областния управител. Не разбираме промяната на поведението – от пълна подкрепа към спиране на проекта. Противоречивото поведение ни кара да преосмислим стратегията си да инвестираме в страната“, пише през май м.г. датския инвеститор.

„Това е резултатът от работата на г-н Бачийски. За съжаление аз също съм харесвал някои от вашите идеи, но вашият проект не може да се реализира. Няма потенциал! Не трябва ОбС Бургас да става заложник на розовите мечти на един конкретен човек“, завърши Иван Гаврилов.

Общинският съветник от ГЕРБ Иван Гаврилов е категоричен, че не трябва да спираме подобен тип инвестиции

"Благодаря на инвеститорите, които уважиха труда на общинска администрация тук да се изгради нещо. Но за съжаление сме на прага за втори път да изгоним инвеститор. С голям интерес се запознах с един проект, който ще се реализира до София – в летище Доброславци. Забележете, че там държавата разваля летище Доброславци, за да прави индустриална зона. И това е София с 1,5 млн.население, с университети, с цялата си мощ. Община Бургас прави обратното – разваля проект за индустриална зона, за да направи карго терминал. В Испания има изграден подобен проект с европейски средства. В момента чиновниците са подсъдими, защото никой не лети до този терминал. Няма стоки! Това е Испания! Къде е България? 3  % от икономиката на Испания. А къде е Бургас – 200 хил.град. Откъде ще дойде този голям инвеститор? Няма да дойде. Откакто съм кмет нито един не е почукал на вратата, не е откликнал на нашите покани. Ако имаше такъв, щях челна стойка да направя, за да може да дойде в Бургас. За съжаление няма такива. Ние предлагаме възможност за всички – и за този инвеститор, и за карго терминал, ако има интерес. Знаете ли колко е най-голяма карго зона в Дубай – 2 хил. дка. Става въпрос за световен икономически център! Ние не искаме да се конфронтираме с никого. Ако някой иска да изгражда карго зона му предоставяме 2600 дка. Съгласували сме с ГВА, тези които разбират от летища. Инженери и генерали ни казаха, че тази територия, която сме оставили е предостатъчна за летище. Те са категорични, че не пречи в съседната територия да се изгради водороден проект", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Градоначалникът уточни, че Българската агенция по инвестиции ще провери детайлно инвеститора "Виртус Инвестмънт" АД, за да оцени дали те имат осигурено финансиране и капацитет да реализират подобен проект. 

"Ако и тази инвестиция се провали - връщаме терена на държавата. Имахме 5 години, дълго време ни се пречеше. Опитахме всичко, за да презентираме тази възможност", категоричен бе Николов.

От думите на Николов стана ясно, че едната писта на бившия военен терминал не е използваема, трябвало да се изрине, а другата можела да се възстанови, но били необходими над 100 млн.лева. "Ако се появи такъв инвеститор - не само ще го посрещнем, но ще го направим почетен гражданин", добави кметът.

Той уточни, че разговорите с "Виртус Инвестмънт" АД са се водили в присъствието на държавата - на вицепремиера Александър Пулев и областния управител проф. Мария Нейкова, които са запознати в детайли с проекта и няма да го спират.

Николов уточни, че с парите от отстъпеното право на строеж за водородния завод в Равнец ще се асфалтират улиците в селото.

Кметът Димитър Николов подчерта, че водородният завод няма по никакъв начин да пречи на летателните писти, а администрацията е изготвила ПУП-а след съгласуване с всички ресорни министерства и ГВА

"Проектът "Бачийски" е химера и е само във вашите глави. Ние разглеждаме инвеститор и аргументите, които имаме", каза от своя страна Стоян Грозев от "Български възход". Той изрази съмнения, че инвеститорът ще изпълни целия проект, в цялост, както е декларирано пред Общинския съвет.

"Истината е, че зеленият водород е бъдещето. Спор в това няма. Ако всичко това бъде направено по този начин, е голям плюс не само за Бургас, но и за региона", заяви Живко Панайотов от БСП.


В категории: Политика


21
Коментара по темата
21.
44
17.04.2023 15:23:50
0
3
Spomnyam si sa "Delfinariuma" na ruskata mafia "investiziya" koyato steshe da oaka morskata gradina... May pak beshe po vremeto na GERB i Miteto.
20.
Бай....
14.04.2023 19:49:37
2
3
Най много работни места отваряше бай Тошо !
19.
kkk
11.04.2023 20:25:25
3
9
Търсят си хранилище за отровния амоняк и искат да сложат ръка на военното летище. Взимайте белите чаршафи и тръгвайте към гробищата.
18.
цар Самуил
11.04.2023 18:36:38
0
12
Още кан Тервел е казал че с византийци работа не трябва да имаш...
17.
??!!
11.04.2023 17:08:48
2
9
"асемблиране" демек сглобяване на произведени на друго място елементи !
Ама пък сме умни почти толкова, колкото другите са глупави !
16.
Майстори сме
11.04.2023 17:05:45
6
15
да съсипем нещо готово и хич ни няма , когато трябва да съградим нещо...
Нима толкова нямаше 2 хиляди декара келява земя около Ново Паничарево, Равна гора или Росен ?
Там всичката земя е такава ! А около Равнец , Братово, Кръстина ,Русокастро, Трояново, Камено всичко е чернозем, там е житница !
Пък и кмета много ще му е лесно да изрине половинметров бетон от "повредената писта" , която за нищо не ставала !
Те ония са глупаци и току-така хвърлят милионите и не са оценили какво купуват!?
15.
Някаква
11.04.2023 16:33:30
1
10
Общината си гледа нейните интереси и не я интересува нищо! Уговорките с кметовете на малките населени места да си траят и да не искат нищо от общината продължават!
14.
*********
11.04.2023 15:44:46
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
Опа
11.04.2023 15:27:00
6
23
Не знам за какво се поздравяват?? За четирите години спане и сегашното си малоумно решение? Та общинска мера за солари има бол ,бе.Защо брактисахте едно готово летище?
12.
Ау, каква изненадаааа
11.04.2023 15:19:33
2
24
Собствениците на тази фирма скрити зад офшорни компании...
11.
Влади Горанов
11.04.2023 14:44:09
0
13
Съдрахме се....
10.
Тариката
11.04.2023 14:43:25
15
19
Този Бачийски е чел много книжки в сферата на фантазиите. От там явно е прищракал. Някой трябва да го свали на земята.
9.
Грък инвестиции работа
11.04.2023 14:02:39
4
32
...са взаимно изключващи се понятия...
8.
Въй
11.04.2023 13:54:31
16
32
Ма Боже, на Батакчийски идеята била за карго летище по голямо от Дубай ли бе, хора?! А въййй. Тоз направо удари гъза в тавана!
7.
гларус
11.04.2023 13:40:11
8
33
Като ги гледа човек - как да им вярва. Ще стане като оная за износа на компютри , дето се оказало развален конфитюр. Та и тия мегаломански проекти за 600 млн. накрая ще се окажат нещо мижаво.Все пак - жалко за летището. Който не знае - това са две писти, дълги , големи , ама доста натискат срещу идеята за летището. От другата страна е и "Фрапорт" , и те са натиснали против летището.
6.
*********
11.04.2023 13:37:02
2
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
5.
дебили бургас
11.04.2023 13:32:29
5
32
Гърка е за параван. Това е далавера на Прокопи и Бобока, ще дръпнат поне 1,5 млрд лв от ПВУ и държавата, и накрая ще има само само няколко соларни плочи.
4.
бургазлия
11.04.2023 13:24:31
6
27
Тази година “зелен” водород, догодина “син”
3.
Радева
11.04.2023 13:17:17
6
14
Освен "недоразумение", Диана Дамянова нарече Бачийски в ефира на националното радио и "хубувоб"! Какво ли значи това?
2.
наблюдателен
11.04.2023 13:12:27
2
46
От дебатите се разбра, че инвеститора има намерения да построи зовод за водород и със сигурност ще изгради фотоволтаичен парк. От изказването на гръцкия акционер стана ясно, че финасирането ще дойде от европеската програма REPowerEU. Въпросът е защо администрацията не изготви самата тя проекта и не кандидаства за финансиране през плана REPowerEU или не потърси финасиране съвместно с дъжавата и за другите проекти /карго летище и индустриална зона / през новите европейски програми и дори през План за устойчивост и развитие Vision 2030 на Саудитска Арабия. В началото на тази година Министърът на икономиката Никола Стоянов представи на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия такъв проект за карго летище Узинджово край Хасково. Стана ясно, че с приемането на този проект ще има средства да се финасират само асфалтирането на улиците Равнец, без да се използва ефективно капацитета на зоната за добавена стойност за общината.
1.
Чудя се
11.04.2023 12:55:30
21
28
Как още не са се появили хейтърите и троловете! Ще се започне за екология, пък щета за общината, или корупция! Много ми е интересен и това недоразумение Бачийски! Фантазии за карго летище и икономическа зона! В Бургас има 3 индустриални парка. Да види колко от парцелите са усвоени. А най интересна е Мадика: вместо цехове, започнаха там жилищно строителство! Но не общината, а строителни предприемачи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори