×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Таванът на цените бил неефективна мярка, лъхал на социализъм и гонел инвеститорите


Таванът на цените бил неефективна мярка, лъхал на социализъм и гонел инвеститорите
Да сложиш 10% надценка на една стока, означава да принудиш някого да продава на два пъти по-ниска цена отколкото са разходите му, каза Любомир Дацов
10 Април 2023, Понеделник, 08:09 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Той ерозира закона и принципите на държавата, коментира финансистът Любомир Дацов

Новата мярка, която Министерството на икономиката представи за овладяване на високите цени, няма да окаже никакъв ефект върху тях, но ерозира закона и принципите на държавата. Това, което се предлага, толкова лъха на жив социализъм, че е впечатляващо 30 години след демократичните промени как на някого може да му хрумва такова нещо, коментира в „Тази сутрин“ по бТВ финансистът Любомир Дацов.
 
„Такива „гениални“ идеи водят до бягство на инвеститорите. Условията за правене на бизнес в България са лоши“, добави той.

В края на миналата седмица Министерството на икономиката представи новата мярка. Държавата планира да въведе изискване за максимум 10% надценка за 17 основни храни. В този списък влизат брашно, хляб, свинско и пилешко месо, както и кайма. Предвижда се надценка да има и върху цените на млечните продукти като сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, масло и олио. Сред предложените храни с таван на надценката са още яйца, захар, боб, ориз и храните за кърмачета. 

„Да сложиш 10% надценка на една стока, означава да принудиш някого да продава на два пъти по-ниска цена отколкото са разходите му. Кой ще ги поеме?“, попита Дацов. 

„Нещата не са толкова крайни. Става въпрос за законопроект за 17 стоки за един между 200 вида хляб, както и един между 200 вида кашкавал с 10% надценка“, каза пък главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„Пазарната икономика на големите търговски вериги, които са монополисти в голяма степен, няма да бъде нарушена. И в други държави има таван на цените, което е абсурдна мярка, но има логика да се прави, тъй като ще засегне само крайната фаза за формиране на цената, а не цялото ценообразуване“, добави той.

„Тази мярка няма да повлияе върху малкия и средния бизнес. Никой не взема обаче предвид качеството на продукта, който ще се предлага с надценка 10%.“, изтъкна икономистът от КНСБ.

„При плановата икономика, каквато имахме до 1989 г., имаше регламентирани надценки. Не знам дали някои от сегашните вносители знаят това, но ми е чудно как можеш да кажеш на един продавач на колко да си продаде стоката“, каза пък Никодим Войнов. Той е един от най-големите млекопроизводители в област Монтана.

„Каквито и тавани да се предлагат, цените на млечните продукти ще падат, тъй като има свръхпредлагане на суровини. При свободният пазар цената се определя от пресечната точка между кривите на търсене и на предлагане“, обясни той.

„На нас ни влияят цените на суровините. Тъй като има свръхпредлагане, ние си сваляме цените, за да не залежават стоките ни. След като има голямо предлагане, а консумацията е постоянна величина е много ясно, че цените ще паднат надолу“, каза още Войнов.  

В „Здравей, България“ по Нова телевизия пък министърът на икономиката Никола Стоянов каза, че търговците ще са задължени да поддържат наличност на продукти в магазините с надценка до 10%. Ако не го правят, са предвидени глоби, предупреди той.

„Ако наличността от конкретния продукт свърши, например на яйца М, те ще могат да прехвърлят тази надценка върху следващия най-евтин продукт в категорията", поясни икономическият министър. 

Стоянов заяви, че това е антипазарна мярка, но увери, че с нея държавната намеса на пазара ще е минимална. В момента проектозаконът е в процес на обществено обсъждане, като по него работи и междуведомствена комисия.

„Първоначалният анализ показва, че няма да се засегне пазарът сериозно. Именно заради това са 17 продуктови групи по един артикул. Имайте предвид, че от групите като кашкавал, мляко, кисело мляко, сирене, в големите магазини има над 20 артикула. Това, че един от тях ще е с трайно ниска надценка и добра цена, няма да засегне бизнеса на търговците в сериозна степен. Ние искаме да гарантираме на хората, че ще има по един артикул от продуктова група, който те ще могат да си позволят", обясни министърът. И допълни, че надценките по магазините в момента са 70-80%.

Мярката ще се отнася само за големите хранителни вериги. Те ще са задължени да подават информация до държавата кой продукт са избрали да намалят. Намалените продукти ще имат еднакъв етикет.

Въпреки че надценката е една и съща, има вероятност крайните цени на щанда да са различни.

„Цената не е задължително да е една и съща. Просто надценката трябва да е в рамките на до 10%. Може в единият магазин да преценят, че могат да продават и на по-ниска надценка, в другия да е на тавана 10%. Това се отнася до логистика", каза още министърът.


В категории: Бизнес


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 3
25
Коментара по темата
25.
До 24 ХХ
10.04.2023 17:45:20
1
3
Ти си бил ченге, това всички го знаем. Затова си вземал голяма заплата. На доносниците и партийците даваха много пари.
24.
XX
10.04.2023 17:07:14
2
1
До 14

Сори пич, но никога не съм взимал под 5 пъти средната за България... Така че хората като мен винаги и навсякъде се оправят и ЕС и НАТО не им трябват. Про'с'таците като теб имат нужда от тях, да ги хранят.
23.
Не се наядоха спекулантите
10.04.2023 16:58:53
0
2
Значи било пазарно да забраним да се внася зърно от Украина, ама не било пазарно да се сложи таван на цените на хляба? Или ще има забрани или ще е пазарна икономика - иначе е нито риба, нито рак.
22.
Роб на Запада
10.04.2023 15:19:59
2
4
Тавани, мазета, партери, междинни икономии и схеми……. Глупости, глупости и пак пълни глупости!
Дацов-Мацов, май не схваща, че експлоататорката с-ма в БГ ощетява работещия и подпомага работодателя! Сиреч диктатура!
Докато живях в БЪЛхария, работех държавна работа и правех над 100ч. Извънреден труд на месечна база, който първо не беше регламентиран- т.е. незаконен, и второ бе наложен от ръководството. И всеки път гадните общинари казваха: “еми така е…. На който не му харесва…. да си ходи”. Така и направих и аз, ама директно си отидох от държавата. И сега 8г. по-късно като срещна тези кръвопийци по улиците ме питат: “няма ли да се връщаш? Имаме свободно място за теб. Заплатата от 600лв. стана на 900лв.!”
Хахахахахахахахахаха….. смешници!
Я да видим какво е направил гадния запад?
- почасово заплащане- оставаш допълнително на работа и ти се плаща това време. Т.е. Възможност за допълнителен приход!
- Договор “0-лево работно време”: работиш и ти плащат не по-малко от 4-ри часа! Завишена работна почасовка, за сметка на отпуската! Т.е. нямаш право на почивни дни и заради това във ставката е включен % от почивния ден и така се формира работното заплащане на час!
- Двоен осигурител номер: основното работно място плащаш 20% данъци, а всяко второ-трето 28% данъци, при изчисление на финансовата година имаш право да възстановиш част от данъците или да ти ги приспаднат за следващата година, сиреч да платиш по-малко данък.
- увеличение на работното заплащане и бонуси на база, опит, стаж, квалификация.
- вертикално и хоризонтално кариерно и финансово развитие: всяка професия има стандарт на заплащане и развитие!
Пример:
Шлосера има категории и степенни от 1-5. След всяка покачена степен се вдига заплащането и отговорностите. След 5-та степен… примерно…. Вече има право да стане ръководител, бригадир и т.н. на определена бригада!
Това са само няколко примера от гадния запад. В БГ имаш 17362827 шефа над главата ти, които никога не са работили това, което работиш, не разбират вида и значението на работата ти, няма квалификация за работата която се извършва и дори не знаят ТИ какво правиш и работи!
И защо после българина прави схема да укрива данъци и да стои в “сивият сектор”, и да се занимава с нелегални неща?
Цените нека си растат ама със тях ТРЯБВА ДА РАСТЕ И ЗАПЛАТАТА! В БЪЛхария няма условия за бизнес, кариерно и икономическо развитие! Само комунистическите и страните от 3-тоя свят поддържат този вид заплата и кариерно развитие. На твърда заплата.
21.
:-)
10.04.2023 15:01:19
0
1
Оня дет яде прясно: "Търговци внасят замразено месо от чужбина, размразяват и го оцветяват, и му слагат надпис, че е българско..... По думите му има много нелоялни практики, които ползват някои търговци. Например да се внесе замразено месо от чужбина, тук се размразява, оцветява и се слага на витрината, като някои дори си позволяват да сложат надпис - "българско месо". Подобни практики има всякакви и през годините сме виждали какво ли не", добави той.....
20.
Хах
10.04.2023 14:55:27
0
3
Да бе да. Те в Испания, Франция ще си играят да размразяват, разфасоват и опаковат 30г. месо за една умряла бугария. По-скоро е обратното.
19.
:-)
10.04.2023 14:51:16
1
2
Едно мнение: "Проф. Иван Станков: Ликвидацията на ТКЗС унищожи земеделието". Друго писание: "Гласуваният Закон за земята е компромисен, но слага начало на дълга криза в селското стопанство, изразила се в разпускане на ТКЗС чрез ликвидационни съвети." А защо мислите, че само тук има "качество"? На 111х. кв. км? С 4млн. население + 2 млн. утайка. Хах.
18.
Българина
10.04.2023 14:42:31
0
3
До 16. До 1.Бургас:
Само къде в кварталната месарница продуктите са на ден-два-три, а във веригите - на по 10-20-30г :) има разлика, голяма :)
17.
До 16
10.04.2023 14:32:08
2
1
Явно не правиш разлика между българско качество и вносно. И селското стопанство не се ликвидира през 90-те, от коя планета си? Ама щом гледаш така на нещата определено не си българин и няма смисъл да спорим и да те образовам. Поне кажи каква народност си или .......те е срам?
16.
До 1.Бургас
10.04.2023 14:23:36
0
4
Влизам в кварталната месарница. Всичко е от 11лв до 12лв за килограм. Гледам, в Била свински пържолки от Франция по 8,50 лв. Същото е в Лидл, Кауфланд, МЕТРО. Пресни картофи по 1,20... Викаш, ако няма Била, Кауфланд, МЕТРО или Лидъл, ще има селско стопанство... Глупости. Да не би задняците да създадоха ЛИКВИДАЦИОННИТЕ СЪВЕТИ през 90-те, които ликвидираха селското стопанство??? Не напразно бугарско го е нямало на картата на Европа цели 700 години. И чеп за зеле не става от бугарите.
15.
До 14 Българина
10.04.2023 14:17:44
1
2
ХХ-ристинка е стар педал и ченге, изгонено за алкохолизъм. Питай го за неговите приятели - Соломон Паси, Андрей Луканов, Огнян Дойнов и Ахмед Чатаев.
14.
Българина
10.04.2023 14:10:59
1
3
До 13. ХХ

Очакваме да поведеш хорото като се пишеш пръв доброволец. :)
Че то май други няма...
13.
ХХ
10.04.2023 14:05:29
2
3
ВСИЧКИ които гласуват за "европейска МРЗ" или "достойна пенсия" трябва да бъдат ангажирани в защитата на евроатлантизма и ценностите му!
Младите могат да бъдат мобилизирани като хиляден контингент на НАТО в Украйна (който режимът в Киев вече заяви, че очаква, а янките определиха кои държави ще го осигуряват), а старите да бъдат заети в производството и ремонта на оръжия, техника, копаене на окопи или леене на триподи. Може и за донори на кръв.
12.
Прости сметки
10.04.2023 12:50:02
0
5
„Да сложиш 10% надценка на една стока, означава да принудиш някого да продава на два пъти по-ниска цена отколкото са разходите му. Кой ще ги поеме?“, попита Дацов. Ако това е вярно то излиза, че в момента цена от 10лв за кило свинско, която явно ги устройва и си покриват разходите, при новите предложения би била 5лв, което според тия е 4,55лв+10% надценка??? Или какво излиза дами и господа, че в момента надценката от 4,55лв до 10лв е цели 120%, които видиш ли им били разходите и сигурно и печалби не реализират?????
11.
Българина
10.04.2023 12:48:50
4
3
Какъв таван на цените бе?..
Ние да не сме Венецуела.
Или Куба?..
10.
a
10.04.2023 10:49:54
0
6
невероятно неграмотна статия.пълно със граматически и правописни грешки!
невъзможно е да се разбере за какво става дума.трябва да се мъчиш, за да разбереш за какво изобщо се разказва,като се почне от грешките в заглавието и по надолу става една мъка...
9.
ХХ
10.04.2023 10:38:16
6
7
Българите сме в клуба на богатите и сме доволни. Протестираме единствено срещу евтината газ и за плащане и ппащане на оръжия за Украйна (макар, че никой не даде лични 1000лв.). 24% подкрепиха директно тези две неща; а 80% индиректно.
Факт.
8.
ХХ
10.04.2023 10:33:39
12
6
При таван на цените трябва са има и таван на заплатите.
7.
Abc
10.04.2023 09:53:33
2
13
Някакъв махленски разговор ми прилича от сорта "рекъл-казал" , а цените са си високи, само сопата ще оправи нещата
6.
МАНАФЯН
10.04.2023 09:48:19
3
15
Too ГЕЙРБАВ тулуп дацов, където и да се появи защитава картелите и спекулантите...
5.
Геле
10.04.2023 09:36:47
0
15
Ама то тука опашка от инвеститори... кой гонят като то няма грам нито един. На Славчо големите експерти трябва да изгонят.
4.
бай Иван
10.04.2023 09:20:40
1
15
Двамата дебелака от снимката не се наядоха! Изроди!
3.
Da
10.04.2023 08:53:07
8
2
Много правилно ако внасят на 100 лева нещо да не мога да го продават на повече от 50 лева лошите .
2.
Пфу
10.04.2023 08:33:37
5
33
Мръсни,гадни спекуланти!
Лъжци алчни!!!
Как не ви е срам!
1.
Бургас
10.04.2023 08:31:15
8
47
Нямам нищо против, така наречените "инвеститори", като "Кауфланд", "Метро", "Била" и др. подобни да избягат от страната ни. Държавата да направи всичко възможно да възстанови селското ни стопанство, което умишлено се унищожава и да можем да купуваме отново истинска храна на достъпни цени, както си беше преди много години.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори