×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възпитаничка на Математическата гимназия в Бургас влезе в редиците на Формула 1


Възпитаничка на Математическата гимназия в Бургас влезе в редиците на Формула 1
Само на 26 години Зоя Иванова вече е инженер „Младши аеродинамист" в Alpine във Формула 1
08 Април 2023, Събота, 21:55 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Всеки иска да достигне и надмине величието на най-добрия аеродинамичен дизайнер Ейдриан Нюи, както и всеки един състезател във Ф1 иска да надмине Шумахер и Хамилтън, но успехът не идва от първия път, споделя бургазлийката

Възпитаничка на Математическата гимназия ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас е единствената българка, която влезе в редиците на Формула 1. Тя е Зоя Иванова, на 26 години и вече е инженер „Младши аеродинамист" в Alpine във F1.

Carmarket разказва за един млад човек, който решава математиката да е кодът на живота му. Любовта на Зоя към колите се заражда още в детска възраст, когато гледа Ф1 заедно с баща си. След като завършва гимназия в морския град се насочва към аеродинамиката. Влечението й започва с първия изгледан епизод на сериала „Разследване на самолетни катастрофи“. Бургазлийката започва все по-яростно да се интересува как самолетите летят, как се задържат във въздуха, как от тези малки самолетни останки при инцидент се разбира каква е причината за катастрофата.

Липсата на специалност „Аеродинамика” в родните университети я кара да погледне към Великобритания. Подава документи в няколко университета, приета е във всички, но избира този в Саутхемптън. Само там има специалност „Аеронавтика и Астронавтика“. Бакалавърската си степен завършва с отличие.

"Колкото повече учех и трупах знания по аеродинамика, хоризонтите се разшириха и Формула 1 дойде на прицел. Тук се прилагат изключително сложни иновации, което още повече ме запали по спорта. Исках да подобря тестовата среда за аеродинамично и шумово тестване – звукът, който се получава при взаимодействието на вятъра с обекта на тестване. Всеки процес, получен от това взаимодействие – дали е турбулентното завихряне, ламинарният поток или разделянето на вятъра от повърхността на твърдия обект. Главната цел беше да оптимизираме фоновия шум и аеродинамичните способности, което да ни помогне в намаляването на звука, който летателните предмети произвеждат. Този проект беше спонсориран от „Еърбъс”. След положителното приключване на проекта, получих предложение да продължа обучението си с докторантура, работейки по още проекти на „Еърбъс”, разказва бургазлийката. 

Зоя Иванова публикува научна статия, свързана с аеродинамичното и акустично изчисления на силите и шумът, предизвикан от колелата на колесник. Целта й е да намери математическо уравнение, което ще оптимизира тестването в бъдеще – използвайки малки макети за тестване, което пък ще намали стойността на експерименталното тестване.

Ф1 винаги е била част от мен. Когато растях, изглеждаше изключително недостижимо – но надеждата умира последна. Докато учих по бакалавърската си степен, мечтата да работя във Ф1 започна да расте и пътят, който трябваше да поема – все по-ясен. По време на докторантурата започнах с четенето на допълнителни учебници по аеродинамика на болида и дизайн, записах се да обучавам студентите по експериментална аеродинамика на болида в нашия предмет през последните 4 години. Имах късмета да бъда извикана на няколко интервюта в Alpine и както казват – другото е история. Сега длъжността ми е „Младши аеродинамист”. В момента работя по тазгодишния болид – аеродинамичен дизайн, изчисления на експерименталните и компютърните симулации. Аеродинамиката е важен фактор във Ф1 – колкото по добър и оптимизиран аеродинамичен дизайн има болидът – толкова по-бързи сме. Разбира се, стратегията, двигателят , състезателите, динамиката на колата, хората и малкото късмет – това е рецептата за успех на всеки отбор. А отборът на Alpine е страхотен и задружен. Екипът е една сплотена верига, в която всеки линк има своето предназначение да даде своята десета от секунда. Ф1 е много изискващ, стресиращ спорт, но работейки в такъв положителен екип е много приятно независимо от конкурентния сезон. Работим в отворени офиси, което ни помага с комуникацията между дизайн, експериментални и компютърни симулации, продукцията на болида и разбира се състезателите – техните желания и инженерите на пистата. Всичко в отбора е като добре смазана машина – всеки допринася със своята десета от секундата", споделя още Зоя. 

По думите й, всеки иска да достигне и надмине величието на най-добрия аеродинамичен дизайнер Ейдриан Нюи, както и всеки един състезател във Ф1 иска да надмине Шумахер и Хамилтън, но успехът не идва от първия път, категорична е бургазлийката и допълва, че се стреми най-вече към личното подобряване, което да помогне на отбора й да спечели състезания и шампионати. 


В категории: Бургас


23
Коментара по темата
23.
леля чичо
09.04.2023 18:53:16
3
1
отговор на Ангел Калчев,
Вие не можете да кажете кой получава равен старт, тъй като това може да се манипулира още на изпитите за прием , господине та ТЕ манипулират изборите, спрете моля ви да хвърляте прах в очите, училището е превърнато в елитно както с базата си така и с обучението ТОЧНО за да НЕ дава РАВЕН старт , а Да дава старт на децата на елита на града. Ако в един момент се окаже че едни 90% от децата са от състоятелни семейства това ще си е тенденциозно и цинично доказателство че според ръководството на това училище децата от бедните семейства са тъпи, а от богатите семейства са умни, могат да се измислят стотици начини как да се отсеят тези деца с "гръб" и тези без гръб.

Няма ли талантливи и умни деца от бедните семейства или според капиталистите бедноста върви ръка за ръка с глупоста?

отговор до 22:
Прочети за Survivorship bias или survival bias - Пристрастието към оцеляването или пристрастието към оцеляването е логическа грешка при концентриране върху субекти, които са преминали процес на подбор, като същевременно се пренебрегват тези, които не са го направили.

Или с други думи никой няма да ни даде данни за твоите съученици неудачници, но това че има 10-20 успешни няма как да е доказателство че училището изкарва успешни кадри , а може би това са просто връзкари побутвани цял живот до една определено топло работно местенце подготвяно за тях още от раждането им.
22.
До 12
09.04.2023 16:25:26
2
11
Идиот такъв, пий си редовно хапчетата.

Завърших тази гимназия, заедно с още 100-тина други младежи. Голяма част от тях останахме в България. Повечето от нас станаха лекари, програмисти, учители, икономисти, бизнесмени, архитекти... Все хора, които някак си крепим тази държавица да крета и се грижим за такива кръгли идиоти като тебе, да имат ресурсите да съществуват, плащайки данъци тук и осигурявайки се на реалните ни доходи. Завърших през 2015 и оттогава през 90% от времето съм бил осигурен на максимален осигурителен доход. Именно защото училището е толкова добро и успях да си намеря високоплатена работа дори докато следвах, просто защото бях доста добре подготвен за работа в сферата ми.

А хората, които отиват в чужбина обикновено го правят по няколко причини:
А) Отиват да учат нещо, което тук не е на ниво и после се връщат и внасят чужд опит, създават бизнеси и т.н., защото макар и наивно, вярват в този народ и държава
Б) Отиват да работят нещо, което тук просто го няма (Зоя е такъв случай)
В) За съжаление, някои младежи имат достатъчно много акъл в главата си и осъзнават, че не си струва да делят една държава с такива отрепки като теб и затова напускат България... :)

П.С. Следващия път, преди да пишеш коментари, първо пиеш хапченцата, чакаш да подействат и тогава ако има какво стойностно да кажеш - давай

П.С.2. имах щастието да съм съученик със Зоя, само напред и нагоре, момиче!
21.
Ангел Калчев
09.04.2023 13:39:23
0
11
До 12
Тази гимназия е действително много добра. Не е задължително да е частна, а и не трябва. По тази логика всички училища трябва да са частни и да няма държавни такива. Разковничето е в хората, Които учат там. Едни може, друг има амбиции и може повече. Като това момиче. Ако това училище беше частно и тя нямаше пари, какво щеше да стане. Нямаше да успее. Така се генерира равен старт за учениците, а оттам нататък кой колкото може. Това е глупава гледна точка. Просто държавата не осигурява реализация тук. Нищо повече. Понякога човек иска нещо повече, което може да се постигне другаде, не тук.
20.
До 6
09.04.2023 12:44:51
1
13
Грозни и прости са всички кралици и миски или там както ги наричат в Бургас а и не само в Бургас. Там може да храчиш по всяка една от тях и няма да си се объркал, но за това момиче коментара ти е тъп като теб
19.
Да да
09.04.2023 12:39:35
0
16
Браво на това момиче, браво и на родителите и!
18.
100%
09.04.2023 11:17:48
9
4
По цял ден е гледала клипчета на ЧИченИца и Емили
17.
До Чичо Леля
09.04.2023 11:15:32
1
18
Кажи ми, че се пълен олигофрен, без да ми казваш, че си пълен олигофрен. Баща ти и майка ти първи братовчеди ли са?
16.
до вуйчовата леля
09.04.2023 10:35:26
2
26
Повярвай ми, булгаристанското училище с нищо не е допринесло за развитието и. Тва което е искала да го учи, дори не съществува тук. Кво да прави момичето, да стои и да гние тук ли ? Живеем в свят с отворени граници, не сме 1960-та година, желязната завеса я няма отдавна. Всеки е гражданин на света и може да си търси късмета където реши. Ако Булгаристан не иска кадърните хора да бягат навън, може би трябва да помисли как да им осигури качествено образование и реализация тук.
15.
чичо леля
09.04.2023 08:34:35
25
9
Глупости! Това е предателство към Русия. Формула 1 приключи преди година, още когато Путин спря кранчето и България и ЕС загинаха. Каква Формула, какви фейкове, то всичко във Формулата беше от Русия.
Господ ще ви съди, всички, които предадохте Русия!
Ние русофилите, също не дочакахме кадировците да ни любят и освободят, но не сме седнали върху западна или китайска играчка от интимния магазин, защото това е предателство.
Ще чакаме, страдаме, тъгуваме, но западна играчка или мощук в русофилския си заден джоб, няма да поемем!
14.
Bulgaristanin
09.04.2023 06:59:14
2
38
Браво. Само напред!
13.
Сарая
09.04.2023 06:47:14
2
38
Респект на момичето и само успехи за вбъдеще !!
12.
Чичо леля
09.04.2023 06:34:47
32
13
В кой момент точно трябва да се гордеем? Или, минута за реклама на даскалото?

Нека да дам друга гледна точка.

Тази гимназия щом е толкова добра да създава и вади кадри за чужбина тогава да става частна , не може 18 години ние данъкоплатците да плащаме за образованието както и медицинското обслужване на един човек ,а после той на готово да ходи в чужбина и да прави принадена стойност там където не са дали 1 стотинка за него, много е удобно, в този случай тази гимназия работи против българския данъкоплатец щом позволява толкова лесно един готов човешки ресурс да заминава на вън платено от всички нас, това също е и кражба на човешки ресурс от страна на чуждите фирми и предателство от страна на човека за когото се е погрижила държавата или по скоро данъкоплатеца. Щом училището ще изкарва кадри за чужбина тогава учителите да минават на издръжка на училището а то да минава на частен принцип и родителите да инвестират в образованието на децата си и така вече може да се прави реклама.
Питам отново , къде е възвръщаемоста на инвестицията на дънакоплатеца ??? Защо трябва да храня училище и учители които ще се грижат за това младите да заминават навън?
11.
Жаклин
09.04.2023 05:46:52
0
46
Една хубава новина!!!
Браво!!!!Дано има повече такива млади и достойни хора!!!
10.
До8
09.04.2023 02:47:51
3
32
А някои хора трябва да се научат да пишат правилно,че иначе ще си останат бедни
9.
Хд
09.04.2023 02:45:31
0
50
Браво на момичето,респект . Пожелавам ти успешна кариера и много здраве
8.
3
09.04.2023 01:23:24
34
8
Gluposti. Horata triabva da rabotiat tezi tupaci da se zabavliavat i da imitirat aktivnost.
Pulna pornografia no za koli.
Bogati hora se praviat na interesni dokato bednite triabva da rabotiat za tiah.
7.
Ноунейм
09.04.2023 01:11:54
1
54
Браво!Изключителен успех .Няма значение дали е първа ,или втора българка в автомобилната индустрия.Там се влиза много трудно,трябва да си от най-добрите !Успех!
6.
Много е
09.04.2023 00:28:13
81
4
Грозна
5.
Абе така е ама не точно
08.04.2023 23:52:43
1
41
Браво на Зоя,но не е първата.Просто върви по стъпките на Цветелина Мавродиева.
Кадерова прасни сега един гугъл да видиш къде е завършила Мавродиева и на колко години стана част от екипа на Ред Бул.Спомням си,че даже я интервюираха по тв с техния гащиризон.
4.
ПРЕКРАСНО
08.04.2023 22:20:19
2
81
ЧУВСТВАМ СЕ ГОРДА!
И МОЕТО ДЕТЕ ЗАВЪРШИ ПМГ И ВЕЧЕ Е УСПЕШЕН МЛАД ЧОВЕК.
БРАВО НА ТОВА ПРЕКРАСНО, УМНО ДЕТЕ!
3.
AZ
08.04.2023 22:12:26
1
97
Критикувал съм ви винаги, но сега какво мога да напиша? Продължавайте в същия дух. Нека съзнанието на днешната младеж бъде насочена в тази посока. ППМГ Бургас е давала, дава и ще дава кадърни, знаещи и умни деца, които се реализират добре. Тези от ДОК 5, утре ще им слугуват, ако не се хваната в ръце и не променят приоритетите си, Вие като журналисти, може да им повлявате с подобни примери. Разберете, тази България ще се оправи с умни, знаещи и учени деца. Със силикон и една гънка мозък най-много да стигнат до един мерцедес с дядо в него...докато самата кифла не се вкисне и не омръзне дори на себе си. От подобна поквара не чакайте общество и стабилна държава. За това прескачайте жълтинити и ни овсетлявайте за повече такива случаи на умни и успели наши деца.
2.
//
08.04.2023 22:04:37
1
111
Поздравления, браво, както за момичето, така и за статията. Пишете повече такива новини, а не за някакви местни идиоти с прякори.
1.
Awan Afuqya
08.04.2023 22:03:24
2
42
nice
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори