×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Три неща, които д-р Лидия Стефанова ще промени в здравеопазването, ако стане депутат в 49-ото Народно събрание


Три неща, които д-р Лидия Стефанова ще промени в здравеопазването, ако стане депутат в 49-ото Народно събрание
За да подкрепите д-р Лидия Стефанова, гласувайте с преференция 7 в листата на ГЕРБ-СДС под номер 2
31 Март 2023, Петък, 19:43 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Актуализиране цените на здравните услуги, разширяване на здравноосигурителния пакет и доближаването им до европейските, е приоритет номер едно за опитния мениджър в здравеопазването

Силна предизборна кампания като кандидат от гражданската квота проведе едно от новите лица на ГЕРБ-СДС в Бургас д-р Лидия Стефанова, която е доказан експерт в сферата на здравеопазването. Тя е магистър по Медицина от Медицински университет-Варна, с придобита специалност „Обща медицина" в същия университет. Понастоящем специализира "Кардиология" към Медицинския университет в Плевен. Притежава и втора магистратура "Здравен мениджмънт и управление на здравните грижи" от Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. Владее писмено и говоримо английски и руски език. От няколко години е административен директор първо на Специализирана Болница за Активно Лечение по Кардиология, а понастоящем – на високотехнологичната болница „Сърце и Мозък“ в Бургас. Част е от Български Кардиологичен институт, където има активно участие в научноизследователски проекти. Работила е и като общопрактикуващ лекар, запозната е с проблемите на доболничната и болничната помощ, както и на цялата здравната система отвътре, тъй като за 23 години стаж е минала през всички нива в нея.

Д-р Стефанова, приключи първата за Вас предизборна кампания като кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС – каква е Вашата оценка от срещите Ви с хората?

- Бяха много интензивни седмици. Срещнах се с много хора, с неизброимо много хора – и пациенти, и медицински специалисти, които споделяха тревогите си. Тези срещи категорично затвърдиха усещането ми, че проблемите в здравеопазването се задълбочават. Необходима е спешна корекция на модела, която трябва да започне с увеличаване на публичните средства за здравеопазване. Така ще намалим високите доплащания от пациентите. Необходими са законови промени за актуализиране на цените на НЗОК за медицински дейности, въвеждане на иновативни здравни технологии. Необходимо е да създадем условия за равен достъп до качествена медицинска грижа. Това е изпълнимо със закон за прозрачно субсидиране и подпомагане  на болниците в малките и отдалечени населени места, изграждане на медицински центрове по тези места с подсигуряване на оборудване и специалисти с възможност за оказване на спешна помощ.

Коя е д-р Лидия Стефанова и защо най-успешният мениджър в здравеопазването в Бургас тръгва с ясна цел към парламента

 - Каква е Вашата кратка диагноза за здравния статус на българина?

- В малките населени места, предвид ограничения достъп до регулярна и качествена медицинска грижа, има хора със занижен контрол на хроничните заболявания. Твърде много пациенти не търсят навреме лекарска помощ, а профилактичните прегледи нямат приоритет. Профилактиката е изключително важна част от целия медицински процес, затова една от основните ми задачи в бъдещото Народно събрание ще бъде тя. В ежедневната практика на кардиолозите ни нерядко се случва при пациенти без никакви симптоми да бъде открита постинфарктна нестабилна ангина, която е спешно състояние. При ехокардиографски прегледи, отново на пациенти без никакви оплаквания, се визуализират суспектни данни за тромб в лявото предсърдие, което е изключително опасно и налага спешна интервенция. Ето как редовното проследяване може да спасява животи.

В Бургас и в по-големите градове на Областта оценката на здравния статус е по-висока по отношение на профилактиката и диспансеризацията. Жителите имат достъп до постоянна  медицинска грижа, но търсят все по-високо качество на здравна грижа и по-ниски доплащания за продукти и процедури, които са извън пакета на НЗОК.

Младите лекари към д-р Лидия Стефанова: Кое ще бъде в центъра на здравната реформа на ГЕРБ-СДС и как ще ни убедите да останем в България?

Не смятате ли, че българското здравеопазване стигна дъно, каквото никога не сме достигали, как ще спрем притока на българите, търсещи лечение в съседна Турция?

- Позволете ми да не се съглася. Да, в миналото действително можеше да се говори за интензивен „здравен туризъм“ към южната ни съседка. Но в последните 15 години далновидните инвестиции и конкуренцията в здравеопазването обърнаха парадигмата. 

Модерна медицина в България се прави с експертиза, високи технологии, знания и умения. А с правилните законодателни решения и успешно сътрудничество между частни, държавни и общински болници можем да направим модерното здравеопазване достъпно за всички пациенти. Национална гордост е случаят, когато колеги радиохирурзи от Истанбул препоръчаха на пациентка лечение с гама нож в комплексния онкологичен и радиохирургичен център в Плевен.

Какви са Вашите надежди за България след 2 април и ако станете част от 49-ото Народно събрание, кои ще са първите три неща, които ще промените в областта на здравеопазването?

- Първо – актуализиране цените на здравните услуги, разширяване на здравноосигурителния пакет и доближаването им до европейските. Необходимо е да се увеличат публичните плащания, за да се намалят доплащанията от пациента.

Второ – подсигуряване социалната функция на държавата с ясно и прозрачно субсидиране на малките болници в отдалечените места, оборудване на МЦ, изграждане филиали на спешна помощ.

Трето – привличане на млади и реализирали се извън пределите на родината лекари при отлични работни условия, непрекъснат процес на обучение с възможности за професионална реализация. Успоредно с това – създаване на нормативни условия за стимулиране на младите лекари за специализация по всички медицински специалности, а не само по добре финансираните такива.

За да подкрепите д-р Лидия Стефанова, гласувайте с преференция 7 в листата на ГЕРБ-СДС под номер 2.
Флагман.БГ Той се оказа мъж мечта Той се оказа мъж мечта 13/07/2024, Събота 22:00 1
Флагман.БГ Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия 13/07/2024, Събота 21:18 0
Флагман.БГ Това село има собствен аромат на билка Това село има собствен аромат на билка 13/07/2024, Събота 21:00 0
Флагман.БГ Германия е под порой Германия е под порой 13/07/2024, Събота 20:40 2
Флагман.БГ В този град времето днес беше непоносимо В този град времето днес беше непоносимо 13/07/2024, Събота 20:20 0
Флагман.БГ Юксел Кадриев побесня Юксел Кадриев побесня 13/07/2024, Събота 19:00 8
България Всички новини
Той се оказа мъж мечта Той се оказа мъж мечта Любовта му с Ива Бека се оказа по-силна от всичко Продават 5-звезден комплекс в Свети Влас за 15 млн. лева Продават 5-звезден комплекс в Свети Влас за 15 млн. лева Имотът се намира на брега на морето и е с площ над 9 квадратни метра Три еднотипни чешми вече работят в центъра на този град Три еднотипни чешми вече работят в центъра на този град От „Паркове и градини" призовават чешмите да не стават обект на вандализъм Наркобосовете Иво и Петър от Свети Влас заковани от ГДБОП Наркобосовете Иво и Петър от Свети Влас заковани от ГДБОП Уж безработните, но много богати млади мъже, са сочени за лидери на ОПГ-то Това село има собствен аромат на билка Това село има собствен аромат на билка В наши дни няма къща в това село, в която да не се отглежда чудната билка НАП започна здрави проверки по Южното Черноморие, инспектори влязоха в над 500 обекта НАП започна здрави проверки по Южното Черноморие, инспектори влязоха в над 500 обекта Най-честите нарушения са за неиздаване на фискален бон и разминаване между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата В този град времето днес беше непоносимо В този град времето днес беше непоносимо Оранжев код за опасни жеги имаше днес в цялата страна, очаква се и утре Просяци и дрогирани младежи тормозят пловдивчани Просяци и дрогирани младежи тормозят пловдивчани В съседните магазини за техника много често са наблюдавали как мъже от ромски произход обикалят по паркингите и уж указват на шофьорите къде има свободно място, а после настояват "услугата" да им бъде платена Ходят ли истинските бургазлии на плаж, вижте анкетата на Флагман.бг Ходят ли истинските бургазлии на плаж, вижте анкетата на Флагман.бг Днес направихме един социален експеримент, за да развенчаем или потвърдим един мит Скандал между група мъже доведе до масов бой Скандал между група мъже доведе до масов бой Един човек е пострадал след скандал
Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Барбора Крейчикова, която е смятана за специалист в играта на двойки, в каквато комбинация има седем триумфа в "Големия шлем", днес донесе втора поредна титла на своята странa Германия е под порой Германия е под порой Наводненията доведоха до временното затваряне на спешно отделение на болница, докато преливащи язовири причиниха допълнителни щети в някои жилищни райони 11 души загинаха заради свлачища във Виетнам 11 души загинаха заради свлачища във Виетнам Микробус бе затрупан с 16 души пътници в него Затвориха магистралата до Солун заради голям пожар Затвориха магистралата до Солун заради голям пожар Полицаи отклоняват пътуващите през селата около Серес, за да избегнат опасните участъци Ад в турски курорт, десетки пострадаха Ад в турски курорт, десетки пострадаха Туристически автобус, чиито спирачки отказали, се е спрял след като се блъснал в стена и рикоширал в 3 превозни средства 11-годишно момиче загина и 32 са ранени при катастрофа в Турция 11-годишно момиче загина и 32 са ранени при катастрофа в Турция Инцидентът с автобус е станал в южната част на страната Мислите, че българският парламентаризъм е ударил дъното? Я вижте американците Мислите, че българският парламентаризъм е ударил дъното? Я вижте американците Правилната адженда беше налагана по всякакви начини, обслужващите анализатори, медии, политици и полезни идиоти не щадяха нито сили, нито ресурси, а Байдън беше просто инструмент в ръцете им Заради жегите! Спират тировете в тези 6 области Заради жегите! Спират тировете в тези 6 области Решението е на АПИ Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“ Пожар на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган Пожар на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган Директорът на бургаската пожарна комисар Николай Николаев съобщи, че огънят е локализиран
Илхан АНДАЙ, анализатор Илхан АНДАЙ, анализатор Наследникът на Пеевски до Доган е с прякор на хищник - Вълка Виц на деня Виц на деня Блондинка се обажда на приятелка:
- Знаеш ли, вчера съвсем близо до нас откриха автомивка. Колко удобно! Мога и пеша да отида
Виц на деня Виц на деня След семеен скандал:
- Край, напускам те! Отивам си обратно при мама!
- Късно е, тя преди малко дойде тук. Напуснала баща ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една блондинка влязла в интернет и на успяла да излезе.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори