×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Напрежението в Косово ескалира, десетки хиляди на митинг в Сърбия
  • Чака ни дъждовен ден, на места ще има и гръмотевични бури
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Младите лекари към д-р Лидия Стефанова: Кое ще бъде в центъра на здравната реформа на ГЕРБ-СДС и как ще ни убедите да останем в България?


Младите лекари към д-р Лидия Стефанова: Кое ще бъде в центъра на здравната реформа на ГЕРБ-СДС и как ще ни убедите да останем в България?
Кандидат-депутатът д-р Лидия Стефанова проведе среща със Сдружението на младите лекари към Българския лекарски съюз, чиито основи са поставени в Бургас
30 Март 2023, Четвъртък, 15:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Чрез работа за повишаване качеството на медицинската грижа, правилно разпределяне на бюджета, инвестиции в обучение на млади лекари и привличане на кадри, бе нейният кратък отговор

Как генерално да издигнем националното ни здравеопазване като част от европейското, кое ще бъде в центъра на здравната реформа на ГЕРБ-СДС и как ще ни убедите да останем в България? Това са само част от въпросите на младите лекари от Сдружението към Българския лекарски съюз към кандидата за народен представител д-р Лидия Стефанова, а нейният отговор бе кратък – „чрез работа за повишаване качеството на медицинската грижа, правилно разпределяне на бюджетните средства, с инвестиции в обучение на млади лекари и привличане на кадри.“

Д-р Лидия Стефанова проведе среща със Сдружението на младите лекари към Българския лекарски съюз, чиито основи са поставени в Бургас. Но тези млади хора са с амбицията да привлекат в тази общност свои колеги от цяла България, а д-р Лидия Стефанова единодушно бе избрана за почетен член на Сдружението. 

На срещата тя сподели с младите лекари своите планове за повишаване на здравната култура у всички възрасти, включително и работа с децата. „Обсъдихме дейности за профилактика и превенция на много заболявания. Заедно бяхме категорични, че с ежедневни безплатни профилактични прегледи ще разширим съвместната си дейност, с младите лекари и със специалистите от нашата структура ще извършваме такива прегледи и ще разширяваме дейността в тази посока и в отдалечените населени места“, каза д-р Лидия Стефанова след срещата. 

„Прегледи вече се извършват в Айтос, в Карнобат, но плановете да работим заедно и да разширяваме дейността с малките населени места са много големи. В момента над 150 специализанти се обучават във високотехнологичната "Сърце и Мозък" и непрекъснато приемаме нови“, добави тя. 

Д-р Лидия Стефанова с председателя на Сдружението д-р Стамен Пишев и съпредседаеля - д-р Диян Господинов

В програмата си д-р Стефанова залага като друг основен приоритет създаването на условия за равен достъп до качествени медицински грижи за всички пациенти, независимо от мястото, където живеят. Тя е категорична, че са нужни промени, за да се осигури  подобряването на качеството на медицинския продукт, който получава пациентът – чрез диагностика, консултация и всеобхватност на лечението. 

Коя е д-р Лидия Стефанова и защо най-успешният мениджър в здравеопазването в Бургас тръгва с ясна цел към парламента

В платформата на ГЕРБ съм припознала силата и смятам, че с общите ни усилия мога да реализирам своите дълбоки лични убеждения от належаща реформа в националното здравеопазване, каза д-р Стефанова. 

Според нея, са необходими спешни законодателни промени за ясно и прозрачно субсидиране на малките болници в отдалечените населени места. „С подсигуряване на специалисти, изграждането на медицински центрове, подсигуряване оборудването и екипи за филиалите на Спешна помощ. Това е пътят към подобряването на достъпа до медицинска грижа. Това би облекчило и работата на общопрактикуващия лекар, който към момента събира в своя образ и спешната помощ, и липсващия специалист в отдалечените места“, категорична е д-р Стефанова.

Какво я питат гражданите по предизборните срещи, когато застане пред тях и каже – аз съм административният директор на МБАЛ "Сърце и Мозък”, с какво мога да Ви бъда полезна – това бе следващият въпрос от младите лекари в Бургас.

„Проблемите, които ми споделят, са от различно естество. Зависи от възрастта, сферата на труд, както и от мястото, където живеят. В малките и отдалечени населени места достъпът до здравни грижи е ограничен, там получават бавна спешна помощ, затруднява се проследяването на хроничните заболявания на хората, пропускат се важните симптоми, които един специалист би уловил. А ранната диагностика и профилактика на заболяванията е изключително необходима. В спешен порядък трябва да се актуализират цените по настоящите клинични пътеки и дейности и да се инвестира във високотехнологични дейности, подсигурени от НЗОК. Говоря за роботизирана хирургия, щадящи безкръвни лапароскопски и радиохирургични интервенции. Световно признати лекари са категорични, че това е пътят и ние в  "Сърце и Мозък’" в Бургас сме го доказали. Как се случва това ли – с всекидневен труд, нула корупция, непрекъснато обучение на лекари и медицински сестри и в пределите на страната, и в държави като Испания, Италия, Чехия, САЩ, Швейцария“, каза д-р Лидия Стефанова пред младите лекари. 

Тя им сподели още, че нейният работен ден ежедневно е минимум 15-часов и това е минимум 6 дни в седмицата, но е имало случаи и 48 часа да бъде в болницата в качеството си на административен директор или колега-лекар. 

Към момента огромната диспропорция в цените води до задържане на цялата здравна реформа, обясни д-р Стефанова

Като добър мениджър на какво разчитате, когато вземате своите решения, попитаха младите лекари и специализанти.

„Водят ме бързата мисъл, самообладание и знанията и уменията, които се изграждат ежедневно. Това в мултидисциплинарен екип води до здравен продукт в пълната му завършеност“, каза д-р Стефанова. 

Кой от изброените приоритети поставяте в центъра на здравната реформа и защо ние трябва да останем да работим в България, попитаха в края на срещата. 

„За пациента е важно да получи необходимата медицинска помощ и да усети грижа и уважение, не го интересува дали е частна болница, дали е държавна. 

Медицинските резултати и отношението към пациента са в центъра. Но съществува съвкупност от фактори, които ги обуславят – на първо място е законодателната, следва изпълнителната и местната власт и накрая микроуправлението на всяко здравно заведение и на целия процес. Затова има много добре работещи частни и държавни болници, както и лошо работещи такива и от двата вида. 

Но към момента огромната диспропорция в цените води до задържане на цялата здравна реформа, добавя тя. 

Д-р Стефанова с младите лекари, които са избрали Бургас и България, за да се развиват като професионалисти

А коя е най-голямата награда за нея – продължиха да питат лекарите, които тепърва започват своя професионален път.

„Мили ситуации има ежедневно, получавам благодарност всеки ден и по коридорите на болницата, и на регистратурата. Сълзите от радост в очите на хората за това, че са получили сили за живот и са подобрили състоянието им, това е моето удовлетворение, защото само високата експертиза и знания спасяват живот“, каза д-р Стефанова и даде пример:

„Наскоро при нас жена претърпя роботизирана хирургия. По покана на Българския Кардиологичен Институт в „Сърце и Мозък“ беше проф. Диего Ривас, който заедно с екип от нашата болница, извърши роботизирана хирургия с резекция на тумор на белия дроб. Този вид операция е въведен само преди 2 години в световен мащаб и е осъществяван в много малко държави. В България и в нашата болница това беше абсолютна иновация. Пациентката много бързо се възстанови и беше раздвижена. Сълзите от радост, които видях, са несравними. Тази пациентка живееше с мисълта, че е обречена и за нея ще се полагат единствено палиативни грижи. С този вид операция ние ѝ върнахме вярата за живот“, каза д-р Стефанова. 

И даде още един пример – млада пациентка, на 47 години, идва в  „Сърце и Мозък“ след няколко дни амбулаторно лечение, освен това е късно диагностицирана с дисекация на аортата – диагноза, която е абсолютно животозастрашаваща и изисква спешна интервенция. „Тя бе успешно оперирана и спасена. Бързата връзка на доболничната помощ с нашите специалисти скъси значително периода на поставяне на диагноза, а това спасява животи“, обясни д-р Лидия Стефанова пред младите лекари. 

За да подкрепите д-р Лидия Стефанова, гласувайте с преференция 7 в листата на ГЕРБ-СДС под номер 2.

 
Най-суетните зодии
Най-суетните зодии 29/05/2023, Понеделник 21:20 0
Рецепта за вонголе по украински
Рецепта за вонголе по украински 29/05/2023, Понеделник 21:00 2
България Всички новини
Двама криминогени задигнаха спестяванията на 90-годишна баба от Сунгурларско Двама криминогени задигнаха спестяванията на 90-годишна баба от Сунгурларско Те се промъкнали в дома на възрастната жена и откраднали 4000 лв. Фемдом, женска доминация в секса - полезни съвети Фемдом, женска доминация в секса - полезни съвети Фемдом е една от много различни форми на сексуална изразност и бързо набира популярност в рамките на BDSM общността 7 работещи поверия, които ще привлекат любов и щастие 7 работещи поверия, които ще привлекат любов и щастие Ако срещнете усмихнат човек сутринта, ще имате късмет в личния ви живот Най-суетните зодии Най-суетните зодии Ето кои са те  Рецепта за вонголе по украински Рецепта за вонголе по украински Поднесете Вонголе по украински в компанията на бяло вино Ударната комбинация Азис, Меди, Пантелис и Ями откриват нощния живот в Слънчев бряг Ударната комбинация Азис, Меди, Пантелис и Ями откриват нощния живот в Слънчев бряг Bedroom Beach и Za Zú посрещат DJ YAHMI  и DJ PANTELIS Редовното преяждане е в резултат на промени в мозъка Редовното преяждане е в резултат на промени в мозъка Подобни промени са фактор и при психиатричните заболявания, свързани със зависимости 24-годишният Георги Терзиев, катастрофирал с Мерцедеса си край Лъка, се събуди. Спасиха го добри хора 24-годишният Георги Терзиев, катастрофирал с Мерцедеса си край Лъка, се събуди. Спасиха го добри хора Майка му Маргарита трогна социалните мрежи с думи на радост и благодарност Кобилкина с втори развод: Не съм жена за един мъж! Кобилкина с втори развод: Не съм жена за един мъж! Въпреки раздялата отношенията между Кобилкина и Такис остават топли, и уважителни Препълнена зала откри десетото издание на кинофеста „Златната липа“ 2023 Препълнена зала откри десетото издание на кинофеста „Златната липа“ 2023
За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер Смята се, че той му е бил подарен от Ева Браун Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Певицата сключи брак с музикалния продуцент Ървин Бах преди 10 години Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Според президента на област Ломбардия Атилио Фонтана 16-метровата лодка е била наета от туристи Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ще трябва след изборите да докаже, че Турция е икономическа и военна сила, коментира  Милен Керемедчиев Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник В цяла Украйна тази сутрин беше обявена въздушна тревога Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали  На борда е имало 24 души Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват  Еуфория пред офиса на партията в Истанбул Нов удар по долара от страна на БРИКС Нов удар по долара от страна на БРИКС Саудитска Арабия е готова да се присъедини към Новата банка за развитие на икономическата организация Арести в Турция заради провокации за балотажа Арести в Турция заради провокации за балотажа Белезници щракнаха на петима души В САЩ назоваха следващия град, който ще бъде предаден от властите в Украйна В САЩ назоваха следващия град, който ще бъде предаден от властите в Украйна  След Бахмут Украйна може да загуби Часов Яр, прогнозират от Military Watch Magazine
Кирил Петков Кирил Петков Дълбоката държава използва за инструмент емоционално нестабилен политик, който се разследва от прокуратурата Виц на деня Виц на деня Катаджия спечелил от тотото. Попитали го какво ще направи с джакпота.
-Ще си купя кръстовище и ще си бачкам за кеф!
Виц на деня Виц на деня Ако заспиш завит само с чаршаф, но се събудиш с две одеяла отгоре, значи си на гости при баба си. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Все ще се намери някой, който ще те обича не заради външността ти, а заради ужасния ти характер
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече