×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Младите лекари към д-р Лидия Стефанова: Кое ще бъде в центъра на здравната реформа на ГЕРБ-СДС и как ще ни убедите да останем в България?


Младите лекари към д-р Лидия Стефанова: Кое ще бъде в центъра на здравната реформа на ГЕРБ-СДС и как ще ни убедите да останем в България?
Кандидат-депутатът д-р Лидия Стефанова проведе среща със Сдружението на младите лекари към Българския лекарски съюз, чиито основи са поставени в Бургас
30 Март 2023, Четвъртък, 15:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Чрез работа за повишаване качеството на медицинската грижа, правилно разпределяне на бюджета, инвестиции в обучение на млади лекари и привличане на кадри, бе нейният кратък отговор

Как генерално да издигнем националното ни здравеопазване като част от европейското, кое ще бъде в центъра на здравната реформа на ГЕРБ-СДС и как ще ни убедите да останем в България? Това са само част от въпросите на младите лекари от Сдружението към Българския лекарски съюз към кандидата за народен представител д-р Лидия Стефанова, а нейният отговор бе кратък – „чрез работа за повишаване качеството на медицинската грижа, правилно разпределяне на бюджетните средства, с инвестиции в обучение на млади лекари и привличане на кадри.“

Д-р Лидия Стефанова проведе среща със Сдружението на младите лекари към Българския лекарски съюз, чиито основи са поставени в Бургас. Но тези млади хора са с амбицията да привлекат в тази общност свои колеги от цяла България, а д-р Лидия Стефанова единодушно бе избрана за почетен член на Сдружението. 

На срещата тя сподели с младите лекари своите планове за повишаване на здравната култура у всички възрасти, включително и работа с децата. „Обсъдихме дейности за профилактика и превенция на много заболявания. Заедно бяхме категорични, че с ежедневни безплатни профилактични прегледи ще разширим съвместната си дейност, с младите лекари и със специалистите от нашата структура ще извършваме такива прегледи и ще разширяваме дейността в тази посока и в отдалечените населени места“, каза д-р Лидия Стефанова след срещата. 

„Прегледи вече се извършват в Айтос, в Карнобат, но плановете да работим заедно и да разширяваме дейността с малките населени места са много големи. В момента над 150 специализанти се обучават във високотехнологичната "Сърце и Мозък" и непрекъснато приемаме нови“, добави тя. 

Д-р Лидия Стефанова с председателя на Сдружението д-р Стамен Пишев и съпредседаеля - д-р Диян Господинов

В програмата си д-р Стефанова залага като друг основен приоритет създаването на условия за равен достъп до качествени медицински грижи за всички пациенти, независимо от мястото, където живеят. Тя е категорична, че са нужни промени, за да се осигури  подобряването на качеството на медицинския продукт, който получава пациентът – чрез диагностика, консултация и всеобхватност на лечението. 

Коя е д-р Лидия Стефанова и защо най-успешният мениджър в здравеопазването в Бургас тръгва с ясна цел към парламента

В платформата на ГЕРБ съм припознала силата и смятам, че с общите ни усилия мога да реализирам своите дълбоки лични убеждения от належаща реформа в националното здравеопазване, каза д-р Стефанова. 

Според нея, са необходими спешни законодателни промени за ясно и прозрачно субсидиране на малките болници в отдалечените населени места. „С подсигуряване на специалисти, изграждането на медицински центрове, подсигуряване оборудването и екипи за филиалите на Спешна помощ. Това е пътят към подобряването на достъпа до медицинска грижа. Това би облекчило и работата на общопрактикуващия лекар, който към момента събира в своя образ и спешната помощ, и липсващия специалист в отдалечените места“, категорична е д-р Стефанова.

Какво я питат гражданите по предизборните срещи, когато застане пред тях и каже – аз съм административният директор на МБАЛ "Сърце и Мозък”, с какво мога да Ви бъда полезна – това бе следващият въпрос от младите лекари в Бургас.

„Проблемите, които ми споделят, са от различно естество. Зависи от възрастта, сферата на труд, както и от мястото, където живеят. В малките и отдалечени населени места достъпът до здравни грижи е ограничен, там получават бавна спешна помощ, затруднява се проследяването на хроничните заболявания на хората, пропускат се важните симптоми, които един специалист би уловил. А ранната диагностика и профилактика на заболяванията е изключително необходима. В спешен порядък трябва да се актуализират цените по настоящите клинични пътеки и дейности и да се инвестира във високотехнологични дейности, подсигурени от НЗОК. Говоря за роботизирана хирургия, щадящи безкръвни лапароскопски и радиохирургични интервенции. Световно признати лекари са категорични, че това е пътят и ние в  "Сърце и Мозък’" в Бургас сме го доказали. Как се случва това ли – с всекидневен труд, нула корупция, непрекъснато обучение на лекари и медицински сестри и в пределите на страната, и в държави като Испания, Италия, Чехия, САЩ, Швейцария“, каза д-р Лидия Стефанова пред младите лекари. 

Тя им сподели още, че нейният работен ден ежедневно е минимум 15-часов и това е минимум 6 дни в седмицата, но е имало случаи и 48 часа да бъде в болницата в качеството си на административен директор или колега-лекар. 

Към момента огромната диспропорция в цените води до задържане на цялата здравна реформа, обясни д-р Стефанова

Като добър мениджър на какво разчитате, когато вземате своите решения, попитаха младите лекари и специализанти.

„Водят ме бързата мисъл, самообладание и знанията и уменията, които се изграждат ежедневно. Това в мултидисциплинарен екип води до здравен продукт в пълната му завършеност“, каза д-р Стефанова. 

Кой от изброените приоритети поставяте в центъра на здравната реформа и защо ние трябва да останем да работим в България, попитаха в края на срещата. 

„За пациента е важно да получи необходимата медицинска помощ и да усети грижа и уважение, не го интересува дали е частна болница, дали е държавна. 

Медицинските резултати и отношението към пациента са в центъра. Но съществува съвкупност от фактори, които ги обуславят – на първо място е законодателната, следва изпълнителната и местната власт и накрая микроуправлението на всяко здравно заведение и на целия процес. Затова има много добре работещи частни и държавни болници, както и лошо работещи такива и от двата вида. 

Но към момента огромната диспропорция в цените води до задържане на цялата здравна реформа, добавя тя. 

Д-р Стефанова с младите лекари, които са избрали Бургас и България, за да се развиват като професионалисти

А коя е най-голямата награда за нея – продължиха да питат лекарите, които тепърва започват своя професионален път.

„Мили ситуации има ежедневно, получавам благодарност всеки ден и по коридорите на болницата, и на регистратурата. Сълзите от радост в очите на хората за това, че са получили сили за живот и са подобрили състоянието им, това е моето удовлетворение, защото само високата експертиза и знания спасяват живот“, каза д-р Стефанова и даде пример:

„Наскоро при нас жена претърпя роботизирана хирургия. По покана на Българския Кардиологичен Институт в „Сърце и Мозък“ беше проф. Диего Ривас, който заедно с екип от нашата болница, извърши роботизирана хирургия с резекция на тумор на белия дроб. Този вид операция е въведен само преди 2 години в световен мащаб и е осъществяван в много малко държави. В България и в нашата болница това беше абсолютна иновация. Пациентката много бързо се възстанови и беше раздвижена. Сълзите от радост, които видях, са несравними. Тази пациентка живееше с мисълта, че е обречена и за нея ще се полагат единствено палиативни грижи. С този вид операция ние ѝ върнахме вярата за живот“, каза д-р Стефанова. 

И даде още един пример – млада пациентка, на 47 години, идва в  „Сърце и Мозък“ след няколко дни амбулаторно лечение, освен това е късно диагностицирана с дисекация на аортата – диагноза, която е абсолютно животозастрашаваща и изисква спешна интервенция. „Тя бе успешно оперирана и спасена. Бързата връзка на доболничната помощ с нашите специалисти скъси значително периода на поставяне на диагноза, а това спасява животи“, обясни д-р Лидия Стефанова пред младите лекари. 

За да подкрепите д-р Лидия Стефанова, гласувайте с преференция 7 в листата на ГЕРБ-СДС под номер 2.

 




България Всички новини
Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев Главчев поиска смяната и на земеделския министър Главчев поиска смяната и на земеделския министър Кирил Вътев не се справял със служебните задължения Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Депутатът от ПП-ДБ бламирал провеждането на дългоочакван конкурс за 52-ма нови нотариуси, подготвил прекратяването му в края на мандата си в МП Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г. Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Отишъл в Черна гора и си изключил роуминга, защото му бил твърде скъп Главчев с нова порция смени на заместник-министри Главчев с нова порция смени на заместник-министри Александър Йоловски става зам.-министър на електронното управление Правят бързи печалби от имоти Правят бързи печалби от имоти Строителните предприемачи предлагат различни схеми на плащане Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Трябва да си пълен идиот, за да си съчиниш история и се оказваш с охрана и пореден враг на Петков, Василев, Иванов и сие Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса Според него Мартин Божанов бил един дребен измамник Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба 36-годишната бургазлийка, с виетнамски корени, и нейният избраник Стоян са заедно от 4 години
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори