×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Кола се преобърна в Шуменско, шофьорката – с 1,91 промила и положителен тест за метамфетамин
  • Митничари откриха контрабандно злато за над 80 бона на "Лесово"
  • Росен Желязков се отказва от европарламента
  • 15-годишно момиче се удави след падане в напоителен канал
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коя е д-р Лидия Стефанова и защо най-успешният мениджър в здравеопазването в Бургас тръгва с ясна цел към парламента


Коя е д-р Лидия Стефанова и защо най-успешният мениджър в здравеопазването в Бургас тръгва с ясна цел към парламента
Д-р Лидия Стефанова с наградите на болница "Сърце и Мозък"
21 Март 2023, Вторник, 23:58 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Тя е административен директор на болницата, внесла изцяло нов стандарт в страната ни, признат в световен мащаб, и знае как системата може да се промени отвътре

Да имаш смелостта да се впуснеш в политиката с ясна цел – осъзнал си спешната необходимост от генерална промяна на системата на здравеопазването и знаеш как да бъде постигната, защото в същото време си доказан професионалист, който знае отлично къде е мястото му и чиято дума тежи. Да работиш 15 часа, шест дни в седмицата, виртуозно да ръководиш с опит и мениджърска експертиза една структура, внесла изцяло нов стандарт в страната ни, признат от лекарите в световен мащаб. А всяка своя свободна секунда да влагаш във възпитанието на дъщеря си, общуването и красотата в емоциите на момичето в тийнейджърска възраст с неговата майка. Всички тези качества притежава една от най-успешните жени в страната, постигнала позицията си с хъс, труд, с много вложени усилия и време. Нейното професионално верую е, че знанието и експертизата спасяват човешки животи.

Представяме ви д-р Лидия Стефанова. Тя е на 47 години и е едно от новите лица в листата на ГЕРБ-СДС за Бургас. Тя е магистър по Медицина от Медицински университет-Варна, с придобита специалност „Обща медицина" в същия университет. Понастоящем специализира "Кардиология" към Медицинския университет в Плевен. Притежава и втора магистратура "Здравен мениджмънт и управление на здравните грижи" от Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. Владее писмено и говоримо английски и руски език. От няколко години е административен директор първо на Специализирана Болница за Активно Лечение по Кардиология, а понастоящем – на високотехнологичната болница „Сърце и Мозък“ в Бургас. Част е от Български Кардиологичен институт, където има активно участие в научноизследователски проекти.

Работила е и като общопрактикуващ лекар, запозната е с проблемите на доболничната и болничната помощ, както и на цялата здравната система отвътре, тъй като за 23 години стаж е минала през всички нива в нея.

Отблизо съм видяла тревогите и болките на медицинските специалисти и пациентите, затова знам от каква подкрепа имат нужда те“, започва разговорът ни с д-р Стефанова. 

„Не съм партиен функционер, издигната съм от гражданската квота и съм далеч от мисълта, че безцелно и общо ще се занимавам с политика. Имам ясни представи за необходимите промени за правилна държавна регулация. Своите разбирания и дълбоки убеждения съм припознала в здравната платформа на ПП ГЕРБ и заедно с тях мисля, че можем да ги постигнем. Освен това установих, че лидерът Борисов има прогресивни идеи за подобряване на качеството и ефективността на българското здравеопазване, затова съм обнадеждена за бъдещето на здравната политика“, казва д-р Стефанова

Тя е категорична, че в нейния професионален път винаги е била водена от грижата към пациента и това я прави успешен мениджър и професионалист. „Не съм човек с политически стремежи, аз си имам длъжност и кариера, имам болница, която да администрирам и съм се реализирала в своята област. Нямам абсолютно никакви амбиции към изпълнителната власт“, добавя тя, подчертавайки дебело, че желанието й е да бъде в законодателната власт, защото отдавна е осъзнала необходимостта от актуализиране на здравната система. „Никакви политически амбиции нямам, за постове и признания. Голямата ми амбиция е да помагам и да развиваме още по-модерна медицина“, споделя д-р Стефанова

Нейното убеждение е, че народните избраници трябва да извършват обществената дейност така, че децата им да са горди с тях. „Така, както аз се надявам моята дъщеря да е горда с мен. Без стремеж за лично забогатяване, участие в картели и в лобистки групи, без подмолни цели. Когато действително се отдадеш в служба на пациента. Когато си готов да се разделиш с кариерата си, да загърбиш собствените си интереси в полза на пациента и родината. Понякога съм много патетична, но това е истината, аз наистина живея за това. Вдъхновявам в това не само лекарите, но и всички медицински професионалисти“, казва административният директор на болницата, за която не един или двама пациенти са изпълнени с благодарност и благоговение.  

Но как се постига това – питаме ние, а д-р Стефанова дава кратък отговор, който е категорична, че иска да приложи и в национален мащаб.

В целия демократичен свят здравният продукт е резултат на висококачествени медицински грижи и отношение към пациента. Това е много важно. Чудесно е, че сме привлекли високо квалифицирани кадри, но ако всички медицински професионалисти не са съпричастни  с болките и страданията на пациентите,  значи ние не правим достатъчно. В болницата, която ръководя, винаги търсим здравния продукт в завършения му вид, в цялата му всеобхватност, това прави ниво на здравеопазването и дава смисъл на словосъчетанието „стандарти в здравеопазването“.

В болницата, която управлявам, виждам реализирани и всички мои идеи и желания, които искам да се претворят в националното здравеопазване в по-голям мащаб. Само за една година откакто се пренесохме в новата болница, въпреки заварената тежка патология, вече отбелязахме десетохилядната операция“ , казва д-р Лидия Стефанова.

Здравеопазването, което развива „Сърце и Мозък“, е с абсолютно ясната заявка, че надминава нивото в някои от развитите икономически страни като Великобритания, например, където се чака от 3 до 5 месеца за преглед само, а оттам нататък, ако бъде поставена диагнозата и е необходимо оперативно лечение, периодът на изчакване е от 6 до 9 месеца.

Постигнали сме не само широка достъпност, поддържаме и качество, което е доказано и с експертизата на световно признати лекари, които идват по покана на Българския Кардиологичен Институт, казва д-р Стефанова и припомня, че преди по-малко от месец тук беше уникалният гръден хирург проф. д-р Диего Ривас, малко преди него беше кардиохирург от световна величина – проф. д-р Тиери Карел от Швейцария, с който екипите в „Сърце и Мозък“ направиха няколко комплексни операции от най-високо ниво на компетентност.

Оценката на водещите световни специалисти е, че при нас се извършва медицинска дейност, за която биха ни завидели почти всички европейски държави, при това на цени, в пъти по-ниски от цяла Европа, което е богатство за българските пациенти - казва д-р Стефанова.

Затова тя е категорична, че е необходима корекция на модела, която започва с  увеличаване на публичните средства в здравеопазването  с цел намаляване на високите доплащания от пациентите.

 Необходими са  законови промени за актуализиране на цените на НЗОК за медицински дейности, въвеждане на иновативни здравни технологии и подпомагане на малките болници в отдалечени места за гарантиране достъпа на пациентите в случай на спешност.

Д-р Стефанова със Сдружението на Младите лекари

Една от платформите, по които тя работи, е привличане на частни инвестиции и проекти – „инвестира се в хора, иновации, технологии и изграждане на нови болници“ – подчертава тя. „Защото моята висока професионална вяра е, че знанието спасява живот!“

„Частните болници са далеч по-адаптивни към нуждите от здравни грижи в конкретния регион, а медицината е непрекъснат процес на обучение и усвояване на нови знания. Неслучайно затова в болницата, която ръководя, има толкова млади специалисти, които привлякохме и взеха решение да се върнат в родината. С условията, които осигуряваме, върнахме в Бургас лекари от Израел, Германия, Австралия, които са работили и градили кариера извън родината. Те избраха Бургас и България, защото тук намериха добри условия на труд, добро заплащане и възможност за непрекъснато професионално развитие, за което е жаден всеки млад медик. По този начин се изгражда завършеният образ на професионалист“, категорична е д-р Стефанова.

И добавя, че частните болници в никакъв случай не са в конкурентни условия с държавните структури. Според нея, те могат единствено и само да надградят работата и да се повиши качеството на здравния продукт, към което всички се стремим.

Това е правилното разпределение на бюджетните ресурси, според мениджъра на болницата, която внесе световен стандарт в здравеопазването.

Д-р Лидия Стефанова в листата на ПП ГЕРБ с преференция 107

Д-р Лидия Стефанова има идея в „Сърце и Мозък“ да се развие и Център за спешно ендоваскуларно лечение на инсулти. „При исхемичните инсулти има важен терапевтичен период от няколко часа от началото на развитие на симптомите, в който може да се приложи тромболитична терапия и тогава последствията и смъртността да се сведат до минимум. От отдалечените населени места обаче хората идват много късно поради ред причини. След това тромболитичната терапия е неприложима и се преминава към старото консервативно лечение, при което смъртността не може да бъде намалена, нито да удължим продължителността на живота. В бъдеще възнамеряваме да въведем и интервенционални методи на лечение – като катетеризация и тромбектомия (механично отстраняване на тромбите в мозъчните артерии)“, казва д-р Стефанова.

Работна среща на кандидат-депутатите от ПП ГЕРБ

„Намаляване времето на диагностичния процес става само, когато се сформира мултидисциплинарен екип.“ Дава друг пример със скорошен случай с млада жена на 47 години, която е лекувана амбулаторно за белодробно възпаление. Минават дни докато се дефинира диагнозата – дисекация на аортата, което е животозастрашаващо състояние, изискващо спешна операция. Тази жена е успешно оперирана, раздвижена, предстои й изписване. При тясна комуникация между болнични и доболнични лекари, навременно поставяне на диагнози - би спасило хиляди животи.

Д-р Лидия Стефанова е зодия Стрелец и това обяснява този огън, с който гори в своята работа. Малкото свободно време, с което разполага, признава, че посвещава на дъщеря си, която е на 12 години. Двете обичат конната езда, разходките край морето и планината, киното, театъра и споделените моменти, но д-р Стефанова казва още, че предпочита в тези часове да води разговори с детето си и да й дава майчината си любов и грижа.

Лидия Стефанова е ценител на изкуството и спорта, от това получава удовлетворение, но е категорична, че то не може да се сравни с усещането да помагаш на хората.

„Това е несъизмеримо. Удовлетворението от стотиците изпратени от болницата здрави хора не може да се сравни с никакви удоволствия от живота, които се поднасят на свободните хора. Това е моята привилегия, която аз сама съм избрала“, казва д-р Стефанова в края на нашия разговор.

За да подкрепите д-р Лидия Стефанова, гласувайте с преференция 107 в листата на ГЕРБ-СДС под номер 2.
България Всички новини
Новите евродепутати не са това, което очаквахте Новите евродепутати не са това, което очаквахте Доста от новите избраници не проведоха типична предизборна кампания, а се фокусираха върху социалните мрежи Рецепта за свинско в гювечета Рецепта за свинско в гювечета Бързо и вкусно ястие ДПС със спад на гласовете от Турция ДПС със спад на гласовете от Турция Само че процентният дял на ДПС от гласовете в Турция остава почти същият Всички ги обичаме, но знаете ли от какво са направени рулцата от раци Всички ги обичаме, но знаете ли от какво са направени рулцата от раци Рулцата от раци понякога изобщо не съдържат рибен продукт Сливналии продават уникално тунинговано BMW M6 за $460 хил. Сливналии продават уникално тунинговано BMW M6 за $460 хил. Проектът се нарича "Цитрин" и е дело на Тодор Начев и Пламен Банов Знакови лица на ПП-ДБ отпадат от НС, формацията се сви повече от двойно Знакови лица на ПП-ДБ отпадат от НС, формацията се сви повече от двойно От над 621 хил. гласа през април 2023 г. сега взима по-малко от половината - 307 848 Личните карти в България - с биометрични данни от 17 юни, вижте какво трябва да знаете Личните карти в България - с биометрични данни от 17 юни, вижте какво трябва да знаете Промените предвиждат хората да могат да се идентифицират и във виртуална среда с документа 20 години за садистите, убили мъж, оставали бележка с отрязан ръст и поискали откуп 20 години за садистите, убили мъж, оставали бележка с отрязан ръст и поискали откуп Жертвата е умиртвена с особена жестокост Приморско се превръща във фестивално градче това лято Приморско се превръща във фестивално градче това лято Общината дава силна заявка за Лято 2024 Задължение от 61 хил. лв. остави без вода кв. Инцараки в Свети Влас, хората са бесни Задължение от 61 хил. лв. остави без вода кв. Инцараки в Свети Влас, хората са бесни В момента е летен сезон, няма капка вода, дори да си измиеш ръцете, жалват се жителите
Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори