×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Напрежението в Косово ескалира, десетки хиляди на митинг в Сърбия
  • Чака ни дъждовен ден, на места ще има и гръмотевични бури
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коя е д-р Лидия Стефанова и защо най-успешният мениджър в здравеопазването в Бургас тръгва с ясна цел към парламента


Коя е д-р Лидия Стефанова и защо най-успешният мениджър в здравеопазването в Бургас тръгва с ясна цел към парламента
Д-р Лидия Стефанова с наградите на болница "Сърце и Мозък"
21 Март 2023, Вторник, 23:58 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Тя е административен директор на болницата, внесла изцяло нов стандарт в страната ни, признат в световен мащаб, и знае как системата може да се промени отвътре

Да имаш смелостта да се впуснеш в политиката с ясна цел – осъзнал си спешната необходимост от генерална промяна на системата на здравеопазването и знаеш как да бъде постигната, защото в същото време си доказан професионалист, който знае отлично къде е мястото му и чиято дума тежи. Да работиш 15 часа, шест дни в седмицата, виртуозно да ръководиш с опит и мениджърска експертиза една структура, внесла изцяло нов стандарт в страната ни, признат от лекарите в световен мащаб. А всяка своя свободна секунда да влагаш във възпитанието на дъщеря си, общуването и красотата в емоциите на момичето в тийнейджърска възраст с неговата майка. Всички тези качества притежава една от най-успешните жени в страната, постигнала позицията си с хъс, труд, с много вложени усилия и време. Нейното професионално верую е, че знанието и експертизата спасяват човешки животи.

Представяме ви д-р Лидия Стефанова. Тя е на 47 години и е едно от новите лица в листата на ГЕРБ-СДС за Бургас. Тя е магистър по Медицина от Медицински университет-Варна, с придобита специалност „Обща медицина" в същия университет. Понастоящем специализира "Кардиология" към Медицинския университет в Плевен. Притежава и втора магистратура "Здравен мениджмънт и управление на здравните грижи" от Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. Владее писмено и говоримо английски и руски език. От няколко години е административен директор първо на Специализирана Болница за Активно Лечение по Кардиология, а понастоящем – на високотехнологичната болница „Сърце и Мозък“ в Бургас. Част е от Български Кардиологичен институт, където има активно участие в научноизследователски проекти.

Работила е и като общопрактикуващ лекар, запозната е с проблемите на доболничната и болничната помощ, както и на цялата здравната система отвътре, тъй като за 23 години стаж е минала през всички нива в нея.

Отблизо съм видяла тревогите и болките на медицинските специалисти и пациентите, затова знам от каква подкрепа имат нужда те“, започва разговорът ни с д-р Стефанова. 

„Не съм партиен функционер, издигната съм от гражданската квота и съм далеч от мисълта, че безцелно и общо ще се занимавам с политика. Имам ясни представи за необходимите промени за правилна държавна регулация. Своите разбирания и дълбоки убеждения съм припознала в здравната платформа на ПП ГЕРБ и заедно с тях мисля, че можем да ги постигнем. Освен това установих, че лидерът Борисов има прогресивни идеи за подобряване на качеството и ефективността на българското здравеопазване, затова съм обнадеждена за бъдещето на здравната политика“, казва д-р Стефанова

Тя е категорична, че в нейния професионален път винаги е била водена от грижата към пациента и това я прави успешен мениджър и професионалист. „Не съм човек с политически стремежи, аз си имам длъжност и кариера, имам болница, която да администрирам и съм се реализирала в своята област. Нямам абсолютно никакви амбиции към изпълнителната власт“, добавя тя, подчертавайки дебело, че желанието й е да бъде в законодателната власт, защото отдавна е осъзнала необходимостта от актуализиране на здравната система. „Никакви политически амбиции нямам, за постове и признания. Голямата ми амбиция е да помагам и да развиваме още по-модерна медицина“, споделя д-р Стефанова

Нейното убеждение е, че народните избраници трябва да извършват обществената дейност така, че децата им да са горди с тях. „Така, както аз се надявам моята дъщеря да е горда с мен. Без стремеж за лично забогатяване, участие в картели и в лобистки групи, без подмолни цели. Когато действително се отдадеш в служба на пациента. Когато си готов да се разделиш с кариерата си, да загърбиш собствените си интереси в полза на пациента и родината. Понякога съм много патетична, но това е истината, аз наистина живея за това. Вдъхновявам в това не само лекарите, но и всички медицински професионалисти“, казва административният директор на болницата, за която не един или двама пациенти са изпълнени с благодарност и благоговение.  

Но как се постига това – питаме ние, а д-р Стефанова дава кратък отговор, който е категорична, че иска да приложи и в национален мащаб.

В целия демократичен свят здравният продукт е резултат на висококачествени медицински грижи и отношение към пациента. Това е много важно. Чудесно е, че сме привлекли високо квалифицирани кадри, но ако всички медицински професионалисти не са съпричастни  с болките и страданията на пациентите,  значи ние не правим достатъчно. В болницата, която ръководя, винаги търсим здравния продукт в завършения му вид, в цялата му всеобхватност, това прави ниво на здравеопазването и дава смисъл на словосъчетанието „стандарти в здравеопазването“.

В болницата, която управлявам, виждам реализирани и всички мои идеи и желания, които искам да се претворят в националното здравеопазване в по-голям мащаб. Само за една година откакто се пренесохме в новата болница, въпреки заварената тежка патология, вече отбелязахме десетохилядната операция“ , казва д-р Лидия Стефанова.

Здравеопазването, което развива „Сърце и Мозък“, е с абсолютно ясната заявка, че надминава нивото в някои от развитите икономически страни като Великобритания, например, където се чака от 3 до 5 месеца за преглед само, а оттам нататък, ако бъде поставена диагнозата и е необходимо оперативно лечение, периодът на изчакване е от 6 до 9 месеца.

Постигнали сме не само широка достъпност, поддържаме и качество, което е доказано и с експертизата на световно признати лекари, които идват по покана на Българския Кардиологичен Институт, казва д-р Стефанова и припомня, че преди по-малко от месец тук беше уникалният гръден хирург проф. д-р Диего Ривас, малко преди него беше кардиохирург от световна величина – проф. д-р Тиери Карел от Швейцария, с който екипите в „Сърце и Мозък“ направиха няколко комплексни операции от най-високо ниво на компетентност.

Оценката на водещите световни специалисти е, че при нас се извършва медицинска дейност, за която биха ни завидели почти всички европейски държави, при това на цени, в пъти по-ниски от цяла Европа, което е богатство за българските пациенти - казва д-р Стефанова.

Затова тя е категорична, че е необходима корекция на модела, която започва с  увеличаване на публичните средства в здравеопазването  с цел намаляване на високите доплащания от пациентите.

 Необходими са  законови промени за актуализиране на цените на НЗОК за медицински дейности, въвеждане на иновативни здравни технологии и подпомагане на малките болници в отдалечени места за гарантиране достъпа на пациентите в случай на спешност.

Д-р Стефанова със Сдружението на Младите лекари

Една от платформите, по които тя работи, е привличане на частни инвестиции и проекти – „инвестира се в хора, иновации, технологии и изграждане на нови болници“ – подчертава тя. „Защото моята висока професионална вяра е, че знанието спасява живот!“

„Частните болници са далеч по-адаптивни към нуждите от здравни грижи в конкретния регион, а медицината е непрекъснат процес на обучение и усвояване на нови знания. Неслучайно затова в болницата, която ръководя, има толкова млади специалисти, които привлякохме и взеха решение да се върнат в родината. С условията, които осигуряваме, върнахме в Бургас лекари от Израел, Германия, Австралия, които са работили и градили кариера извън родината. Те избраха Бургас и България, защото тук намериха добри условия на труд, добро заплащане и възможност за непрекъснато професионално развитие, за което е жаден всеки млад медик. По този начин се изгражда завършеният образ на професионалист“, категорична е д-р Стефанова.

И добавя, че частните болници в никакъв случай не са в конкурентни условия с държавните структури. Според нея, те могат единствено и само да надградят работата и да се повиши качеството на здравния продукт, към което всички се стремим.

Това е правилното разпределение на бюджетните ресурси, според мениджъра на болницата, която внесе световен стандарт в здравеопазването.

Д-р Лидия Стефанова в листата на ПП ГЕРБ с преференция 107

Д-р Лидия Стефанова има идея в „Сърце и Мозък“ да се развие и Център за спешно ендоваскуларно лечение на инсулти. „При исхемичните инсулти има важен терапевтичен период от няколко часа от началото на развитие на симптомите, в който може да се приложи тромболитична терапия и тогава последствията и смъртността да се сведат до минимум. От отдалечените населени места обаче хората идват много късно поради ред причини. След това тромболитичната терапия е неприложима и се преминава към старото консервативно лечение, при което смъртността не може да бъде намалена, нито да удължим продължителността на живота. В бъдеще възнамеряваме да въведем и интервенционални методи на лечение – като катетеризация и тромбектомия (механично отстраняване на тромбите в мозъчните артерии)“, казва д-р Стефанова.

Работна среща на кандидат-депутатите от ПП ГЕРБ

„Намаляване времето на диагностичния процес става само, когато се сформира мултидисциплинарен екип.“ Дава друг пример със скорошен случай с млада жена на 47 години, която е лекувана амбулаторно за белодробно възпаление. Минават дни докато се дефинира диагнозата – дисекация на аортата, което е животозастрашаващо състояние, изискващо спешна операция. Тази жена е успешно оперирана, раздвижена, предстои й изписване. При тясна комуникация между болнични и доболнични лекари, навременно поставяне на диагнози - би спасило хиляди животи.

Д-р Лидия Стефанова е зодия Стрелец и това обяснява този огън, с който гори в своята работа. Малкото свободно време, с което разполага, признава, че посвещава на дъщеря си, която е на 12 години. Двете обичат конната езда, разходките край морето и планината, киното, театъра и споделените моменти, но д-р Стефанова казва още, че предпочита в тези часове да води разговори с детето си и да й дава майчината си любов и грижа.

Лидия Стефанова е ценител на изкуството и спорта, от това получава удовлетворение, но е категорична, че то не може да се сравни с усещането да помагаш на хората.

„Това е несъизмеримо. Удовлетворението от стотиците изпратени от болницата здрави хора не може да се сравни с никакви удоволствия от живота, които се поднасят на свободните хора. Това е моята привилегия, която аз сама съм избрала“, казва д-р Стефанова в края на нашия разговор.

За да подкрепите д-р Лидия Стефанова, гласувайте с преференция 107 в листата на ГЕРБ-СДС под номер 2.
Най-суетните зодии
Най-суетните зодии 29/05/2023, Понеделник 21:20 0
Рецепта за вонголе по украински
Рецепта за вонголе по украински 29/05/2023, Понеделник 21:00 2
България Всички новини
Двама криминогени задигнаха спестяванията на 90-годишна баба от Сунгурларско Двама криминогени задигнаха спестяванията на 90-годишна баба от Сунгурларско Те се промъкнали в дома на възрастната жена и откраднали 4000 лв. Фемдом, женска доминация в секса - полезни съвети Фемдом, женска доминация в секса - полезни съвети Фемдом е една от много различни форми на сексуална изразност и бързо набира популярност в рамките на BDSM общността 7 работещи поверия, които ще привлекат любов и щастие 7 работещи поверия, които ще привлекат любов и щастие Ако срещнете усмихнат човек сутринта, ще имате късмет в личния ви живот Най-суетните зодии Най-суетните зодии Ето кои са те  Рецепта за вонголе по украински Рецепта за вонголе по украински Поднесете Вонголе по украински в компанията на бяло вино Ударната комбинация Азис, Меди, Пантелис и Ями откриват нощния живот в Слънчев бряг Ударната комбинация Азис, Меди, Пантелис и Ями откриват нощния живот в Слънчев бряг Bedroom Beach и Za Zú посрещат DJ YAHMI  и DJ PANTELIS Редовното преяждане е в резултат на промени в мозъка Редовното преяждане е в резултат на промени в мозъка Подобни промени са фактор и при психиатричните заболявания, свързани със зависимости 24-годишният Георги Терзиев, катастрофирал с Мерцедеса си край Лъка, се събуди. Спасиха го добри хора 24-годишният Георги Терзиев, катастрофирал с Мерцедеса си край Лъка, се събуди. Спасиха го добри хора Майка му Маргарита трогна социалните мрежи с думи на радост и благодарност Кобилкина с втори развод: Не съм жена за един мъж! Кобилкина с втори развод: Не съм жена за един мъж! Въпреки раздялата отношенията между Кобилкина и Такис остават топли, и уважителни Препълнена зала откри десетото издание на кинофеста „Златната липа“ 2023 Препълнена зала откри десетото издание на кинофеста „Златната липа“ 2023
За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер Смята се, че той му е бил подарен от Ева Браун Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Певицата сключи брак с музикалния продуцент Ървин Бах преди 10 години Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Според президента на област Ломбардия Атилио Фонтана 16-метровата лодка е била наета от туристи Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ще трябва след изборите да докаже, че Турция е икономическа и военна сила, коментира  Милен Керемедчиев Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник В цяла Украйна тази сутрин беше обявена въздушна тревога Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали  На борда е имало 24 души Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват  Еуфория пред офиса на партията в Истанбул Нов удар по долара от страна на БРИКС Нов удар по долара от страна на БРИКС Саудитска Арабия е готова да се присъедини към Новата банка за развитие на икономическата организация Арести в Турция заради провокации за балотажа Арести в Турция заради провокации за балотажа Белезници щракнаха на петима души В САЩ назоваха следващия град, който ще бъде предаден от властите в Украйна В САЩ назоваха следващия град, който ще бъде предаден от властите в Украйна  След Бахмут Украйна може да загуби Часов Яр, прогнозират от Military Watch Magazine
Кирил Петков Кирил Петков Дълбоката държава използва за инструмент емоционално нестабилен политик, който се разследва от прокуратурата Виц на деня Виц на деня Катаджия спечелил от тотото. Попитали го какво ще направи с джакпота.
-Ще си купя кръстовище и ще си бачкам за кеф!
Виц на деня Виц на деня Ако заспиш завит само с чаршаф, но се събудиш с две одеяла отгоре, значи си на гости при баба си. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Все ще се намери някой, който ще те обича не заради външността ти, а заради ужасния ти характер
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече