×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Абсурд! Здравноосигурена жена, ударена от дърво, принудена да плати 3780 лева за операция


Абсурд! Здравноосигурена жена, ударена от дърво, принудена да плати 3780 лева за операция
Емилия Кунгалова от София е с 15 шева на главата и четири прищипани шийни прешлена след падането на клон върху главата й
30 Март 2023, Четвъртък, 09:16 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Това е трагедия! Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да наплащат най-много, когато са болни, коментира д-р Мими Виткова

Безработната, но здравноосигурена Емилия Кунгалова от София е била принудена да плати 3780 лева за животоспасяваща операция във ВМА, след като тежък клон се стоварва на главата й заради силния вятър. Наложило се синът й, който е студент, да събира пари от приятели, за да може жената да бъде лекувана. Пред Нова телевизия тя сподели, че е много благодарна на лекарите, които са й спасили живота. Налага й се обаче да съди столичната община, за да си върне дълговете след хирургичната интервенция. 

Заради удара по главата Емилия е с 15 шева на главата, четири прищипани шийни прешлена. Направена й е операция за поставяне на титаниева пластина, която да ги закрепи.

Клонът се стоварил на главата й преди два месеца. Въпреки че експертна оценка потвърждава аварийното състояние на дървото, то обаче все още не е премахнато, а пострадалата жена възнамерява да съди общината.

От Столичната община заявиха за Нова телевизия, че при тях сигнал за опасното дърво не е подаван. След като наш екип направи това, на място ще бъдат изпратени експерти, които да го обследват със специална апаратура, и ако бъде преценено, че дървото е опасно, то ще бъде премахнато.

„Бях тръгнала на интервю за работа. Излязох от подлеза и малко след това в гръб усетих тежък удар и се строполих на тротоара. Изгубила съм за кратко съзнание. Когато се свестих, край мен имаше хора, които ми помагаха да се изправя. Бях в шок. Опомних се в Спешния център на ВМА, където след изследвания се оказа, че съм с разкъсно-контузна рана на главата и с фрактура на шийни прешлени“, разказва потърпевшата.

„Имах огромна рана с 15 шева, която и в момента зараства. Прищипан е нерв, който управлява лявата ръка. В момента, в който бях приета там, се наложи животоспасяваща операция и тя бе направена същата вечер. Прекарах нощта в реанимация“, добавя тя.

„Близките ми са намерили вещите ми седмица след падането на клона, който е препречил тротоара. Пешеходците се е налагало да пресичат пътното плътно“, разказва жената. 

Операцията, която й е направена, е за 5040 лева, като НЗОК осигурява само 1260 лева, а останалите 3780 лева се налага да платят близките на Емилия Кунгалова.

Тя е поискала експертна оценка на дървото от частна фирма, защото има намерение да предяви претенции към Общината. 

„Експертите установиха, че дървото е опасно, тъй като е поразено от дървесна гъба и 80% от дървесината му е унищожена. Завеждането на иск е продиктувано най-вече от голямата сума, която трябваше да платя за операцията. Искам да подчертая, че нямам никакви претенции към лекарите, които си свършиха прекрасно работата. Изказвам благодарност към целия екип на Клиниката по неврохирургия”, категорична е потърпевшата. 

„Живеем в страната с най-ниски доходи, с най-бедно население и с най-голямо доплащане. Защо здравната каса ни „осигурява“ с изискване да доплатим 3780 лева?“, попита водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев. 

За какво ни е това здравно осигуряване, добавя той.

Какво става, ако дамата няма парите, за да доплати, каза пък колежката му Мира Иванова. 

„Този въпрос трябва да го отправим към управляващите. Това е трагедия. Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да наплащат най-много, когато са болни. 50% от общите разходи са от джоба на пациента“, коментира бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

„Шумим за надценката на хранителните продукти, а за това, което става в болниците – не. Абсолютно нехайство от страна на държавата”, добави тя. 

Според нея здравноосигурителната вноска трябва да се увеличи. „Трябва да има ясни правила и регламенти кое колко струва. Едно и също медицинско изделие струва различно в болниците. Причината е, че лечебните заведения се снабдяват с продукти  от много места“, обясни д-р Виткова. 

На въпрос кой решава каква част от разходите за дадена операция се поемат от НЗОК и каква от пациента, тя отговори, че касата е преценила, че толкова може да плати с парите, които разполага. „Оттам насетне е работа на медицинския екип дали ще успее да направи операцията с това, което осигурява НЗОК. Почти винаги се изисква доплащане от пациента”, изтъкна бившият министър. 

По думите й е много важно какви закони ще приеме новият парламент, за да може да бъдат поети подобни разходи с обществени средства.

„Да, доплащане ще има, но то трябва да бъде в рамките на разумното. Не най-тежко болният да плати най-много. В западните страни под 10% от общите разходи се доплащат  от джоба на болния. Във всяка клинична пътека трябва да бъде разписано какво покрива касата”, каза още д-р Мими Виткова. 


В категории: София


19
Коментара по темата
19.
опериран
31.03.2023 12:30:44
0
0
Наскоро ми се наложи операция( не много сложна ) за която във видна столична ДЪРЖАВНА болница освен направлението по здравна каса ( носещо съответните пари на болницата ) ми поискаха сума от около 4000 лв. ( за консумативи , [ медицински изделия ]), а в частната такава с не по-малко реноме болница сметката ми възлезе на “колосалните” няма и 800 лв.
18.
Габи
31.03.2023 12:30:24
0
2
Ежедневно има пострадали при гонки незаконно влезли мигрант. Те защо не си плащат лечениито.След като имат пари за трафиканти да ги лекуват само срещу заплащане.
17.
до 15
30.03.2023 17:22:29
0
3
Демокрацията по дефиниция е управление на тълпата, а тълпата е глупавата част от населението на всяка държава, така че в нея няма нищо положително, в каквато и да е форма. САЩ, например, са всъщност конституционна република и такава би трябвало да бъдат, но от десетилетия мозъците там също се промиват с термина "демокрация" и по-младите хора дори не знаят каква би трябвало да е формата на управление на собствената им държава.
16.
!!!
30.03.2023 15:17:32
1
11
За това не плащам и НЯМА да плащам здр. Осигуровки!!!
Ако имам нужда от лекар, на частно, че поне ще ми обърнат по "лекарско" внимание за същите пари!
Но не ми се е налагало да ползвам медицински услуги вече 20 г и то защото спрях да ходя на лекар и да ми измислят "диагнози" за да ме държат като пожизнен клиент.
15.
Rando до 1
30.03.2023 13:37:27
0
14
Много куха и пробита лейка си ако си мислиш,че в БГ някога е имало и ще има истинска демокрация
14.
Иван Петров
30.03.2023 12:07:04
0
17
И по нова тв сутринта и тук сега, все едно чувате за първи път че в болниците се плаща .
13.
Българин
30.03.2023 11:09:24
1
12
Защо да се повишава здравната вноска? Не можели да се повишат доходите и от там постъпленията към НЗОК те са в %.
12.
Анонимен
30.03.2023 11:06:57
7
9
Гласувайте за ГЕРБ,че дето ни дерат по два пъти е малко,трябва по три пъти.
11.
Съдете общините, не ги съжалявайте!
30.03.2023 10:58:28
0
19
Дори да не е здравноосигурен човек, пак е добре да съди общината. Жената на пострадалият човек от Пловдив е направила грешка като се е отказала да съди общината. Кметът щял да плати операцията уж. Но тук не става дума само за парите от операцията, а и за дълго възстановяване и т.н. А и това че 64 годишен е натрошен и най-вероятно ще си носи последствията доживот? Може да осъди общината поне за 50 хил.лв минимум. Някакъв пич от община Пловдив се появи по телевизията да обяснява, че нямали сигнал за проблемното дърво... Това ни е проблема, че всеки чака някой да му каже какво да прави. Те трябва да следят и да премахват опасните дървета, а не го правят. Чакат си заплатките и си въртят синджира. Когато се обърне колата започват да се шашкат в различни посоки и обикновено изгаря някой дребен чиновник с глоба, а другите се спасяват. Кметът на Пловдив щял да плати операцията от бюджета. ако не се гласува щял да ги плати лично. Тези пари са на данъкоплатците и всяко такова разходване трябва да е свързано с тежки наказания за виновните
10.
до 5
30.03.2023 10:47:50
1
17
Трябва да пробваш бастиона и главен износител на "демокрация"! Медицинските сметки са в топ 3 причините за личен банкрут! Откъде мислиш дойдоха тези реформи в България? Само че тук и явлението "личен банкрут" не съществува! Както казвам винаги, тук бяха внесени абсолютно всички недостатъци от западните държави, но нито едно от предимствата, като междувременно бяха унищожени и предишните местни предимства!
9.
Българина
30.03.2023 10:34:38
0
15
Хубавото, че се е оправила жената, да е Жива и Здрава!
Това показва, че болници, доктори, мед. сестри и т.н. има.
Лошото е, като се стигне до тези доплащания.

Наскоро мой близък ходи за рутинна операция на окото - перде - и си плати като поп 800лв за леща(може да се е качила цената вече)...
8.
Хахах
30.03.2023 10:11:04
1
12
Госпожа Виткова е за трепане, заради нея процъфтяват частните болници и точат касата
7.
Ханко Брат
30.03.2023 10:08:07
3
17
Гласувайте пак за ГЕРБ!
6.
Щом
30.03.2023 09:35:37
1
22
СО твърди, че при тях сигнал за това опасно дърво не е подаван, КОЙ тогава е направил експертната оценка и кой му е платил за това ?
Колкото до взетите пари от пациента, проверява се дали има законово основание за това и ако няма , в случай че болницата е държавна (общинска) се бие шута на директора й, а ако е частна се отнема лиценза ...
Така биха постъпили във всяка една цивилизована , почитаща законите си държава !
5.
Истината
30.03.2023 09:33:17
3
40
Никаде в белите държави не се плаща щом си здравно осигурен освен потребителска такса която е символична . Кой ще иска да се прибере в бг да го рекетират
4.
Дру
30.03.2023 09:31:18
1
18
Дайте ми власт и на всички боклуци ревизия и на децата им ревизия че някой са много нагли имат по 25 апартамента
3.
Те заГЕРБиха България
30.03.2023 09:29:37
7
28
Наследството на агент буда!
2.
Xaxaxawx
30.03.2023 09:27:11
1
27
Бицален навсякаде да ви дойде акъла в главата,докторите карат коли за по 100к а народа плаща ли плаща ли
1.
Xaxa
30.03.2023 09:25:58
4
22
Демокрация бейби
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори