×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Драма с капитаните на задържаните в Румъния кораби, банка може да им вземе и домовете


Драма с капитаните на задържаните в Румъния кораби, банка може да им вземе и домовете
Все още не знаем в какво сме обвинени, споделя капитанът на единият от задържаните кораби Красимир Петров
27 Март 2023, Понеделник, 08:50 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

На мен и колегата къщите ни са заложени и всеки месец внасяме по 1000 лв. в банката, сподели Красимир Петров 

Капитаните на двата от трите задържани в Румъния кораби може да останат и без дом, тъй като са ипотекирани. Наложило се да теглят кредити заради плавателните съдове. 

Към момента не е ясно какво ще се случи с корабите, като при освобождаването на моряците румънците заявили, че през седмицата ще изпратят протокол за запориране на плавателните съдове.

"Надявам се да се договорят да ни пуснат корабите, за да можем да съществуваме - на мен и колегата къщите ни са заложени заради това, всеки месец внасяме по 1000 лв. в банката", сподели капитанът Красимир Петров.

Той изтъкна, че и друг път е имало стълкновения между наши и румънски кораби. 

Разпитите в Констанца са продължили цял ден, но съставените протоколи са изцяло на румънски и поради това българските капитани все още не знаят в какво точно са обвинени. Преводачът, който румънците са ангажирали, не знаел добре български и за рибарите е било истинско мъчение да го слушат. 

"Нормално се държаха с нас, не е имало ексцесии, разпитваха ни цяла нощ до 5 часа сутринта. Имаме протоколи, имахме адвокати. Служебният адвокат ми даде най-лошия вариант - до 100 000 лв. глоба и конфискация на кораба. Успокои ме, че никога не слагали тавана и наказанието щяло да е глоба от 30-40 хиляди лева“, разказва капитанът. 

Той коментира, че реакцията на българските институции този път е била изключително адекватна. Попитан обаче защо рибарите поискаха оставката на шефа на ИАРА Ваня Стаматова, Петров обясни, че с нейното изказване показала, че е неподготвена за Европейския съюз. 

„Не може юрист, който е преподавател, да се изказва, че има румънски води, че слагаме румънското и българското право пред европейското. Откакто е директор на ИАРА не е разговаряла с нито един рибар", добави той.

В студиото на „Денят започва“ по националната телевизия пък адвокатът по морско право Димитър Димитров обяви, че Румъния няма никакво основание да задържа българските кораби, нито дори да ги конвоира до пристанище, защото като страни членки на ЕС, България и Румъния имат равен достъп до водите. 

"Опазването на морските биологични ресурси и рибарството попадат в изключителната компетентност в ЕС. С присъединяването на България и Румъния в Съюза ние сме казали образно: "предоставяме ти власт от наше име да управляваш нашите морски пространства". От своя страна ЕС е определил със закони, че всички кораби на ЕС имат равен достъп до водите, съответно български кораби имат равен достъп до водите на Румъния", обясни той.

Двама български инспектори от ИАРА са били на борда на един от румънските гранични катери при задържането на рибарските кораби. Според техните констатации няма данни за незаконен улов на акула, каза адвокатът.

"Нашите кораби са ловили калкан, той е бил на борда им, никой не се е притеснявал нито да го улови, да го декларира или да го остави на борда, за да бъде проверен от румънските служби. Казус с калкана не виждам, страната ни има квота за общо допустим улов и трите кораба са снабдени с разрешителни", добави той.

„Въпросът е може ли Румъния да разпростре свои национални правила върху кораби, макар плаващи в „нейните морски пространства“, подчерта юристът. 

До днес няма изпратено уведомление от румънската страна за задържането на корабите, макар че такова трябва да бъде направено веднага, коментира той.

"Считам, че е грешка от страна на колегите от Румъния, надяваме се че днес държавата ни ще бъде уведомена. Тя следва да бъде незабавно уведомена в такива случаи, още повече, че това е съвместна проверка на двете агенции по рибарство на България и Румъния", посочи адвокат Димитров.

Последно Румъния арестува наш кораб за сходно нещо през 2011 г. Тогава властите там държаха плавателния съд една година, но сега адвокат Димитров очаква, че двете страни ще се споразумеят още тази седмица.

Конвенцията на ООН по морско право се използва като аргумент, че отделните държави могат сами да определят правилата в морските си пространства, коментира Димитров.

"Има няколко вида морски пространства, но Конвенцията на ООН е действащ нормативен акт, който не противоречи на правото на ЕС и ключът тук е, че ние сме страни членки на ЕС и сме се съгласили Съюзът да управлява морските биологични ресурси от името на държавите членки", каза още той.


В категории: Животът


4
Коментара по темата
4.
Служител на ИАРА
28.03.2023 10:18:02
0
1
За Изп.директор на ИАРА Ваня Стаматова,в цялата история на агенцията няма по некадърно ръководството в това число влизат Панайотов,Чардаков,Манолов и Божанов!!!
3.
Флагман
27.03.2023 14:37:44
0
2
Да не сте дружки с някой от рибарите, че държите да ни уведомите какви ипотечни кредити имат?
2.
Да
27.03.2023 11:41:16
0
6
На всички е ясно, че става въпрос за калкана.Всички които имат квоти го тралят в Румъния.Изкарват за десетина дни толкова риба колкото им е квотата за цяла година.Но с тези тралове унищожават дъното и късат мрежите на румънците.
1.
Abe
27.03.2023 10:48:53
3
9
Абе пишете говорите но едва ли е така.Не може ей така без нищо да ги задуржат.Те са били бракониери на 100%.Капитаните да си кажат.С един такъв удар дърпат по 10 до 20 бона на човек бе
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори