×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Смяната на времето: най-важните въпроси и отговори


Смяната на времето: най-важните въпроси и отговори
Смяната на времето създава много проблеми
26 Март 2023, Неделя, 12:13 ч.
Автор: Флагман

Отново дойде време за местене на стрелките. И отново повечето хора се чудят - защо, докога и как се отразява това на здравето

Кога времето се сменя за първи път?

Това става на 30-и април 1916-а година в Германската империя, както и в Австро-Унгария. Идеята е по този начин да се спести енергия от изкуственото осветление, необходимо за вечерните боеве по време на Първата световна война. Оттам нататък редица други европейски държави, включително противниците във войната Великобритания и Франция също решават да въведат лятното часово време.

В ЕС единни правила за смяната на времето съществуват от 1996-а година, а в България лятното е въведено за първи на първи април 1979-а.

Помага ли смяната на времето наистина да се пести енергия?

Най-вероятно не или в съвсем малък мащаб. "Не може да се пресметне точно колко енергия се пести при преминаването към лятно часово време, тъй като смяната води от една страна до по-ограничено, но от друга до по-високо потребление", заявяват от Федералната служба по околна среда.

През лятото е светло по-дълго време и хората палят лампите по-късно. Но пък днес енергийната ефективност на осветителните тела е много по-висока, отколкото през 1980-те години, респективно спестяването не е особено голямо. А и понеже чесовниците се изместват с час напред, хората трябва да стават по-рано. Тъй като през пролетта и есента сутрин често е доста студено, в резултат лятното часово време води до увеличение на потребяваната топлинна енергия, посочва германската медийна мрежа RND.

Какви проблеми поражда смяната на времето за организма?

Хронобиологът Хенрик Остер обяснява пред web.de, че смяната на времето влияе върху вътрешния часовник на хората: "Всяка клетка в тялото ни има свой малък часовник, който измерва времето. Съществува и централен часовник, който контролира всички часовници и се грижи за регулирането на процесите в тялото ни през деня. Това са например апетитът, сънят и храносмилането. Ако ставате с будилник, макар тялото ви да е искало да продължи да спи, действате срещу вътрешния си часовник".

Хронобиологията е против смяната на времето два пъти годишно, изтъква Остер. "Тя нарушава ритъма и води до много усложнения, защото се налага да се променят много точно определени във времето процеси, например в болниците или в селското стопанство. В този процес се допускат и грешки. Това не би се случило, ако смяната не се извършваше."

Експертът посочва, че смяната на времето е особена ситуация, тъй като във външните обстоятелства не се променя нищо - слънцето не започва да изгрява по-рано и да залязва по-късно. Ние сами се принуждаваме да влезем в друга времева зона. В първите дни повечето хора просто спят по-малко - продължават да си лягат късно, макар че трябва да стават рано. В тази преходна фаза възниква дефицит от сън и той трае няколко дни, докато се постигне баланс. Ако се прекарва повече време навън и сутрин отрано се гледа слънцето, това помага за изместването на вътрешния часовник.

"По-трудно се справят тези, които са от късните хронотипове, т.нар. сови - хората, които си лягат късно и биха искали и да стават по-късно. При тях особено с въвеждането на лятното часово време адаптацията може да трае и повече от седмица", посочва Хенрик Остер. Той казва, че здравите хора нямат проблеми с промените, но който страда от заболявания, може да изпита допълнителен стрес от промените.

Как се отразява смяната на времето на икономиката?

И икономическите експерти отдавна критикуват смяната на времето. Тя не носи никакви икономически предимства, по-скоро е обратното, смята професорът по икономика Корбиниан фон Бланкенбург, цитиран от "Ханделсблат". "Половингодишната смяна на часовото време всеки път действа като спирачка на икономиката: процесите спират, служителите са недоспали, разписанията трябва да се нагласят към новото време", коментира той.

Същевременно липсва оценка на последиците от премахването на смяната на времето за вътрешния пазар на ЕС. Фон Бланкенбург предупреждава, че въвеждането на допълнителни часови зони - например ако Франция се придържа само към лятното, а Италия само към зимното часово време - би довело до осезаеми отрицателни ефекти за търговията на Европа.

Какво мислят обикновените хора по въпроса?

В днешна Германия 75 процента от населението са против смените на часовото време, а в европейски мащаб процентите са дори повече - 84. Данните са от проучване още от 2018-а година, но така и не са довели до реакции на политическо ниво.

Вижда ли се краят на различните видове време в Европа?

Сред държавите от ЕС все още няма консенсус по въпроса, макар Европейският парламент да се произнесе още през 2019-а година "за" отпадането на смяната на времето. Правителствените ръководители обаче все още нямат общо решение - различните страни продължават да се чудят искат ли отмяна или не, а ако се действа некоординирано, Европа може да попадне в хаос от различни часови зони.

Кои страни изобщо не сменят времето си?

Сред страните, в които никога не е имало смяна на времето са Саудитска Арабия, Индонезия, Камерун, Централноафриканската република и Конго. На Русия, Китай и Бразилия също не им се налага да местят стрелките на часовника.


В категории: Животът


6
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
6
Коментара по темата
6.
Ha
26.03.2023 15:11:29
1
5
Абсолютни глупости! Милиони хора, че и милиарди, пътуват със самолети, кораби и т.н Сменят по-няколко часови зони за ден, и нямат проблеми. Ама в годината един път, час напред, час назад и голям проблем. "Хронибиологията" била против. Прости хорааа!
5.
Изненадвам се,
26.03.2023 14:05:52
4
6
че смяната на времето може да оказва влияние на някого. Според мен това е просто някакво самовнушение, също като хипохондрията присъща на много хора. За мен няма никакво значение, но пък дългите дни през пролетта, лятото и есента определено са приятни.
4.
О
26.03.2023 13:42:47
4
2
Хронобиология????? Въображението наистина е безкрайно! Дори и преводача на Гугъл не го разпознава това животно! Определено е некомфортно! Докато се свикне! Едно от положителните неща е, че през краткото лято се стъмнява след 20.00, реално 19.00 и хората могат да се разхождат! Втората полза е, че фаровете на автомобилите се включват по-късно, което също види до икономия на гориво! Също може да се шофира по безопасно! Тези три ползи са достатъчни да решат спора за. Или против!
3.
това е още един начин
26.03.2023 13:25:18
1
6
да се травмират хората.За тези,които вземат решения вместо нас,няма никакво значение какво показва часовникът и кога е изгряло слънцето.
2.
Кую
26.03.2023 12:49:44
13
9
Еврогейците обърнаха резбата, че едно време ли не могат.
1.
Истината
26.03.2023 12:42:57
2
13
Голям цирк по БТВ:
Тома Биков от ГЕРБ докара до студиото до пръскане от смях след като направи голям гаф.
Dокара Цънцарова и Калина до екстаз по БТВ
След като призова зрителите да Гласуват с номер 12 - е номерът на ПП-ДБ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори