×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво става? САЩ критикуват своите проксита за ареста на Борисов?!


Какво става? САЩ критикуват своите проксита за ареста на Борисов?!
В доклада си за 2022 г Държавният департамент на САЩ обяви борбата срещу корупцията за недостатъчна
21 Март 2023, Вторник, 11:48 ч.
Автор: Веселин ВАСИЛЕВ

Проблемите с малцинствата и застрашената медийна свобода също са посочени в доклада

Дни преди поредните ни парламентарни изборите, САЩ внесоха известен смут в редиците на родния политически елит. Това се случи, след като бе оповестен докладът за България за 2022 година на Държавния департамент. В него се съдържат критики за състоянието на човешките права у нас – незаконни арести, проблеми с малцинствата и застрашена медийна свобода.

Като пример за незаконен арест докладът посочва – „O tempora, o mores“ - задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-ката Севдалина Арнаудова. Той бе извършен със заповед на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков по настояване на премиера Кирил Петков.

Това прилича малко на шах с пешката, защото Големият брат по принцип стои твърдо зад левичарските формации „Да България“ и „Продължаваме промяната“. На тези, които не пият редовно гинко билоба и бързо забравят, трябва да припомним, че на 9 юли 2021 година, по време на видеовръзка с участници във форума „Три морета“, президентът Джо Байдън поздрави лично не само домакина Румен Радев, но и тогавашния му служебен министър Кирил Петков. Така Байдън в почти прав текст ни каза кой трябва да бъде новия премиер на България, което по-късно стана факт.

Освен това, малко преди старта на предизборната кампания за новия парламент, Владислав Горанов бе включен в списъка „Магнитски“, което мнозина разтълкуваха като предизборен удар срещу ГЕРБ.

Какво обаче се случва сега? Явно галеният от трима папи по главата Бойко Борисов не случайно е ходил 3 пъти за 5 дни в американското посолство, както призна самият той преди месец.

Но изненадите не свършват дотук. В доклада се твърди още, че действията на българското правителство за борба с корупцията са недостатъчни. А Петков и Василев се презентираха и продължават да се презентират пред избирателите като непримирими борци с корупцията. Те твърдяха, че щом затворят кранчетата на кражбите, в държавната хазна ще влязат милиарди и ще има пари за всичко. Когато обаче дойдоха на власт, поставиха рекорд по теглене на заеми.

Преди дни служебният министър на финансите Росица Велкова заяви, че държавата е пред фалит. Веднага след това, явно посъветвана от високо място, тя се отрече от думите си. Факт е обаче, че служебният кабинет в момента обсъжда въвеждането на еднократен данък свръхпечалба, с който да издои около 2 милиарда лева от частните фирми. Говори се още, че ще се вдигат и осигуровките, с което работещите компании допълнително да бъдат ощавени. Но, така е – няма безплатен обяд и когато харчиш безогледно, накрая идва сервитьорът и ти връчва сметката.
 
Според Държавния департамент, през 2022 година сме имали проблеми и с безнаказаността. Докладът цитира нашумялото през 2022 година интервю на тогавашния зам. министър на земеделието Иван Христанов, който твърдеше, че бивш политик му се е обадил и му е предложил „абонамент“ от половин милион лева месечно, за да може фирмата „Евролаб 2000“ да продължи с частния фитосанитарен контрол на границата с Турция.

Докладът засяга и въпросът със свободата на медиите. Един от основните проблеми са т.нар. SLAPP дела /съдебни дела – шамари/, когато от медии се искат огромни суми от „засегнати“, като по този начин им се запушва устата.


В категории: Политика


32
Коментара по темата
32.
хайде
21.03.2023 19:00:18
1
2
Рядко имам желание да напиша някое друго изречение в този скапан....Приятели,а и не само!Наближават избори а в последно време зачислиха и това поизнервя някои от нас.Това нетрябва да ни разсейва от главната цел в началото на месец април.Всичко което се случва в последните години без да изброявам всички излагации и простотии на ГЕРБ,които трябваше да преглътнем ще спомена само списък магнитски кой разбрал разбрал на кой му е трудно...Умната БЪЛГАРИ умната
31.
Usaf
21.03.2023 17:21:04
1
0
Скрий се американски качамак
30.
Тиквата
21.03.2023 16:07:43
1
14
Не моа ги разбера тия... Ши арестуват, няма да арестуват... Накрая да ме окаушат доживот, че с тази несигурност не мога си плануваш старините
29.
Срам
21.03.2023 15:19:49
14
10
Радев никога няма да може да изплати греха си към българите за това, че вкара лъжеца Киро във властта. Злобата, зависта,омразата и некадърноста на милиони не може да се сравни с тази на лидерите на новото обединение ПП и ДБ.
28.
Габи
21.03.2023 15:10:28
14
8
За съжаление има много глупави мазохични създания за които лъжите, вдигане на цените, високата инфлация, тегленето та милиарди кредити е нещо много хубаво и заслужава подкрепа. ПП и неговите Киро и Кокорчо ни вкараха в най-мрачните години. Заради тях и най-голямите демократи може да се сещат да добри неща преди 1989година.
27.
Флагман
21.03.2023 14:15:05
4
33
Молим да ни уведомите за протеста,организира от руснаци против режима на Путин.
Чакаме
26.
USAF
21.03.2023 13:46:33
5
65
Слава на Съединените щати, кор за просия и путлер.
25.
Престъпленията на промяната са много
21.03.2023 13:44:13
31
31
В София се стрелят по улиците посред бял ден заради неправилно изпреварване.
В Казанлък се бият с лопати, брадви и колове.
Поредна катастрофа с мигранти отново отне човешки живот.
Криминалната сводка звучи все едно отново сме в 90-те. Законът на джунглата властва по българските улици. Всеки се спасява както може. Все по-често чуваме хората да казват: Държава вече няма!
Ето защо и чужденците ни казват, че България е „разграден двор“ и не сме готови за Шенген.
В доклада на Държавния департамент за миналата година са посочени като изключително притеснителни произволните арести, сериозните проблеми с независимостта на съдебната система, както и сериозно ниво на корупция и престъпления.
Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова.

Това ни донесе „промяната“ за последните 2 години-позор!
24.
Фалитите на банки в САЩ са причината
21.03.2023 13:40:09
23
26
Ледът се пука господа шмекери, правилно Крумчо строи нов пандиз!
В изслушването си за шеф на БНБ Андрей Гюров от „Продължаваме промяната” посочва като свой основен приоритет високотехнологичните и стартиращи компании да бъдат допуснати до сектора, а не само банките,Появи се и информация, че депутати на Кирил Петков и Асен Василев са отправяли заплахи към кандидата на ИТН за шеф на БНБ Любомир Каримански.
В публичното пространство излезе информация за свързани лица от ДБ и ПП с компанията, а от самата Nexо потвърдиха, че са финансирали предизборни кампании на ДБ, водени единствено от „будна гражданска съвест“.
Преди година съпредседателят на ПП и бивши финансов министър Асен Василев пък признава за намеренията си да въведе в България крипторазплащането.
23.
Бъдете българи
21.03.2023 13:36:18
24
25
20 ГОДИНИ ОТ ЗЛОДЕЯНИЕТО В ИРАК. САЩ СА ОПАСНИ ЗА СВЕТА И ЗА СЕБЕ СИ.

Всеки който се гордее, че ходи в това посолство е същият изрод и предател като ония които са на хранилка на кремъл.
22.
Руски граждани излязоха на протест в Бургас. Те ис
21.03.2023 13:34:24
11
53
Протестиращите руснаци се бяха събрали пред паметника на Альоша в морския град. Част от протестиращите носеха табели с надписи "Убежище за противниците на Путин и войната", "Отказ за убежище е помощ за Пут*ер"

На протеста присъстваха режисьорката Оксана Грускова и актрисата Елена Санина.
21.
Питане...
21.03.2023 13:05:42
29
34
Чета статията, че Петков се хвали за магистрала "Черно море"... оле майко! Дали е питал Херо за магистралата? Има ли добро от Байдън?
Този, ненапразно наречен шарлатанин, май забрави, че включването на "Черно море" в Коридор 8 е още от миналия декември, т.е. претоплена манджа. Такова включване предполага и европейски финансиране, но още тогава обаче беше подчертано, че не е ясно кога ще бъде осигурено това финансиране.
Като цяло - освен още 2-3 моста над Дунав, да очакваме и няколко тунела под Стара планина в районите на Слънчев бряг и Обзор :))).
Аз пък си мисля защо направо не обещае няколко телепорта... Ще се обади на Джена и всичко ще е ок.
Друго е лошото... Докато има тъпи селяни, което да вярват на този измамник, няма да спре да ни облъчва с фантасмагории и лъжи!
20.
Мата Хари
21.03.2023 13:01:41
32
15
Е, той е бил в посолството за да уточнят колко години затвор ще прегърне, каква килия ще му пасне най-добре и колко време ще бъде в "магнитски" 3.
19.
Доклад
21.03.2023 12:57:20
23
7
В годишния доклад за България на Държавния департамент на САЩ положението е като една ширнала се докъдето поглед стига розова градина. Само дето някой е минал да клъцне розите и на нас остава да се порадваме само на бодлите.

Сериозни проблеми с независимостта на съдебната система.
Длъжностни лица, взели участие в корупция, безнаказано.
Сериозна корупция на ниво правителство.
Опасения за корпоративен и политически натиск и като цяло силно политическо и икономическо влияние върху медиите, включително натиск върху конкретни журналисти.

Няма да изреждам всичко. Списъкът за пореден път е достатъчно дълъг и достатъчно изчерпателен, за да си дадем сметка, че по въпросите за правата на човека България все така трябва да ходи на поправителен.

И това няма да се промени, докато не реформираме прокуратурата и съдебната система. До тях опира въпросът за справедливостта и правата у нас. До тях опира свободата на медиите. До тях опира освобождаването от корупцията, от кремълското влияние, от мутрите на 90-те.

Който и да дойде на власт, ако няма времето и не си изработи мнозинството, за да сложи в ред прокуратурата и съдебната система, България ще продължи по същия срамен начин.
18.
Флагмани
21.03.2023 12:54:41
7
31
Прокситата не са на САЩ ,а на радев на светло.И на олигархията в чужбина и у нас, на тъмно .Това са хората които направиха пуча .
Борисов бе свален от тези хора .В посолството на Сащ канят него А не хората на мафията. Това е показателно, и трябваше да го забележите
17.
Виртуалната реалност на ПП+ДБ
21.03.2023 12:50:17
4
38
Процесите и настроенията в държавата не са тъждествени с какофонията в youtube и фейсбук и мечтите на ПП/ДБ+деривати.Това, че някой привижда „пожара на бунта“,пребивавайки в собствения си „балон“ в социалните мрежи,не означава,че извън него бушува революционен подем.
16.
Ами сега,какво прави прокопито
21.03.2023 12:45:25
8
55
Добре помним задната седалка на Бобоков, където удобно се бе настанил
Христо Иванов, помним и времето когато Кирил Петков оглавяваше
икономическото ведомство – скандалният бизнесмен най-редовно паркираше пред входа за дългите си аудиеннции при министъра. А друг от началниците им, имащи проблеми със закона - Иво Прокопиев, всеки ден страда за все още запорираните от Антикорупцонната комисия 200 млн лв.
Някога задкулисието успяваше да скрие кроежите си. Вече, обаче, са
напълно прозрачни. Дано и гражданите го осъзнаят по време на задаващите се поредни предсрочни парламентарни избори. Момчето Кирчо Тъпото се опитва да е оригинално и креативно, но просто е комично. Такива са всичките от разградската левица крадливи, лъжливи, ебливи и т.н. Каквото и да каже Кирил Петков няма никакво значение. Защото той всичко може да каже без оглед на истината. За съжаление е натоварен с ефекта на клоуна. Този ефект обезценява всяка теза, изказана от него, дори да е смислена.
В чекмеджето на измамниците от промяната има голяма далавера за милиарди.
15.
до 11
21.03.2023 12:44:36
38
7
само да не се сърдите като ви лъснат лицата по новините, може и да станете и известни тролове гербави :)))
14.
до 11
21.03.2023 12:43:51
40
16
знаем че имате тролска група платена от герб, споко. Даже репортаж ще направим за вас, вижте клипчетата на ПП в youtube пълно е с едни и същи коментари от едни и същи профили на герб, създадени преди дни
13.
до 11
21.03.2023 12:43:07
28
9
герб си имат тролска група за която в момента правя разследване. Вижте клипчетата на ПП в youtube пълна е с едни и същи хора от ГЕРБ които плюят, това са платени тиквички които ще бъдат изобличени от мен :))
12.
до 9
21.03.2023 12:42:08
51
16
мечтай си гербава тикво и закусвай с последния останал асфалт, кранчето спря
11.
ОПГ ПП+ДБ мафиоти
21.03.2023 12:41:54
15
56
Коалицията NEXO е финансирана с мръсни пари, но това не се афишира, въпреки че Тренчев е осъден, както Асанчо за далавери и измами в грандиозни размери!Шест-седем месеца живяхме в диктатура на властовото невежество! Днес няма как болестотворните да ни предлагат лечение!
Техните интереси,като национални искат да прокарат....
1. Да подпишем отново с Гемкорп”,
2. Да скъсаме Конституцията и разтурим Конституционния съд,
3. Да живеят газпромските посредници, дерогацията за Лукойл и тлъстите комисионни в далечни офшорки,
4. Да организираме още 10 конкурса за медицински хеликоптери и да ги провалим всичките.
Прокопи и мафията само Гешев им пречи!
Ще има Видов ден за рупора на мафията с червени бузки, защото Газ глава затрива!
10.
Реалист
21.03.2023 12:36:23
3
38
В работещите държави се критикуват неправилни действия като задържането на Борисов и Горанов, а не "своите" и "нашите". Просто концепцията за тях липсва или е занижена.

Конструктивната критика е изключително важна, това не е равносилно на разкол или отказ.
9.
До 8 надрусеното тролче
21.03.2023 12:33:02
11
57
Трябва да си тотално изперкал надрусеняк, на хранилка на мама и тати, за да се прехласваш по тези крадци и далавераджии ПП и ДБ!
През 2025 г. от износител ще станем вносител на ток, а Киро и компания ще са на някой остров при офшорките си!
Паноптикум бе това правителство, които служи единствено на мафията и на Херо, защитава синчето на Байдън, колега на Киро-снежната магистрала!Носовете им са вече без хрущяли, от белото...
Киро има вид на заложник, на когото му се плаче, но трябва да говори.
8.
До 4
21.03.2023 12:29:57
45
57
Ми той точно тиквата не сваляше мустафата от джипката и я целуваше и прегръщаше под път и над път ве измет фалшива хахаха
7.
Де е Киро, на Килия!
21.03.2023 12:27:22
52
54
В обществото има силно отрезвяване, след манипулациите от 2020 година и „народните въстания“. Сигурен съм, че нито един „въстаник“ не си е представял, че ще го представлява семейството касиери Лорер, оялият се като прасе за 1 година Асен Василев, психарят неграмотник Кирил Петков и Настимир Ананиев. За 2 години без ГЕРБ, живота поскъпна 2-3 пъти, хладилникът е по-силен от прокопиевите шмекери!„Промяната“ си отива и е ясно това. Без „машинките-мадуровки“, с отрязан гръб от разни посолства и изхвърлени с мръсната вода от баща им Румен Радев, шарлатаните са вече сираци в политиката. Въпреки целият медиен слугинаж дружинката на Кирчо и Кокорчо ще бъде жестоко бита на предстоящите парламентарни избори.
6.
Боко мастията
21.03.2023 12:25:48
53
63
Най-посрания дето не излиза от козяк, после ходи да моли путин за милост, че и 3 милиарда му даде. Уникален боклук!
5.
Магнитски
21.03.2023 12:23:45
52
53
Май прекалявате с хвалбите за Борисов
Очаквайте продължение на Списъка.
4.
Херо я няма ПП/ДБ са в канала
21.03.2023 12:20:34
46
57
Тролчета,начукаха ли Ви го на два ката :) Непрекъснатото сравняване с ГЕРБ не прави ПП по-добри от тях, напротив, вижда се, че освен с лозунги не разполагате с никаква смислена програма.
Какво би станало, ако в Италия или в Германия, се види това, което българските граждани видяха в четвъртък, а именно - срастването, симбиозата на криминални авторитети, които навремето наричахме мутри, осъдени лица, лица, осъдени от Интерпол, лица, които наричат себе си "журналисти", "публични личности" и "публични организации", за които не бих използвал думите "партии". В тези държави най-вероятно би избухнало нещо с размерите на „Уотъргейт“.
3.
1
21.03.2023 12:10:30
10
25
Бат Бойко Действа В Интерес на БЪЛГАРИЯ БОЕПРИПАСИ УКРАЙНА ДОХОДИ
2.
Просяк на индулгенции
21.03.2023 12:07:40
53
69
Проксито на козяк винаги е бил тиквата, всичко останало е опорки на герберастките слуги. Тиквата е този който без значение дали е на власт или не, не излиза от посолството.
1.
д
21.03.2023 12:02:15
54
53
измисляте си флегмиии, критикуват липсата на приложени закони и правила, а за борисов само ще кажа "Кой е Влади Горанов?"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори