×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще пенсионират ли черногорци президента си Джуканович след 30-годишна служба


Ще пенсионират ли черногорци президента си Джуканович след 30-годишна служба
Черна гора се отдели от Сърбия през 2006 г., а Джуканович изигра важна роля за определяне на курса на страната към Запада и членството й в НАТО от 2017 година
20 Март 2023, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Той е във властта три десетилетия - ту като президент, ту като премиер. Сега е на балотаж, но този път най-вероятно ще го загуби 

Настоящият президент на Черна гора Мило Джуканович, който е във властта от над 30 години ту като премиер, ту като президент, може би ще трябва да се оттегли от управлението на държавата поне според оценките на анализаторите и медиите в Черна гора след провелия се вчера първи тур на президентските избори.

Според предварителните данни Джуканович като кандидат на проевропейската и опозиционна в момента Демократична партия на социалистите получи най-голяма подкрепа сред седемте претенденти за президентския пост – 35 процента, при избирателна активност 63 на сто.

След него се нарежда прозападният икономист Яков Милатович от извънпарламентарното движение „Европа сега“ с 29 процента от гласовете, следван от Андрия Мандич, кандидат на просръбската и проруска коалиция Демократичен фронт, с 19 процента от гласовете. Кандидатът на Демократи Алекса Бечич получи 10,9 процента, а кандидатът на Социалдемократическата партия Драгиня Вуксанович Станкович получи 3,2 процента. Горан Данилович от „Обединение на Черна гора“ спечели подкрепата на 1,4 процента от гласоподавателите, а инфлуенсърът Йован Радулович - 0,8 процента.

Преди пет години Джуканович спечели изборите още на първия кръг с подкрепата на близо 54 процента от гласувалите.

Черногорското издание „Дан“ пише, че изборите са показали, че за пет години подкрепата за Джуканович е спаднала с 20 процента и че над 60 на сто от избирателите са показали, че не подкрепят неговата политика. Изданието обобщава, че първите избори на национално равнище след парламентарния вот от август 2020 година са показали, че гражданите са разбъркали политическите карти и трябва да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, каквито миналата седмица Джуканович насрочи за 11 юни. Парламентарното мнозинство обаче поиска Конституционният съд да спре решението на Джуканович за разпускане на парламента и насрочване на изборите.

Под заглавие „Джуканович прави почетна обиколка“ “Виести” пише, че черногорският президент ще има значително по-малък шанс да запази поста си, ако Милатович бъде подкрепен от гласоподавателите на просръбските партии, които формираха парламентарно мнозинство след изборите през 2020 година.

Мандич от Демократичния фронт и настоящият служебен премиер Дритан Абазович обявиха вече подкрепата си за Милатович. Бечич поздрави Милатович за постигнатия резултат, но каза, че все пак партийните органи на Демократите ще трябва да се произнесат за подкрепата.

Ако наистина успее да обедини около кандидатурата си гласувалите за Мандич и Бечич, Милатович може да стане първият държавен глава на Черна гора, който не е от Демократичната партия на социалистите на Мило Джуканович от въвеждането на многопартийната система в страната преди повече от 30 години.

Под заглавие „Джуканович и Милатович във втория кръг, крах на Андрия Мандич” в.“Побиеда“ обръща внимание на факта, че за втория тур се класират кандидат на опозицията – Джуканович, и на извънпарламентарна партия Милатович, а кандидатите на парламентарното мнозинство Мандич и Бечич остават на трето място и на четвърто място с общ резултат около 30 процента от гласовете.

Гражданите са уморени от стари лидери

Анализаторите в Черна гора се обединяват около мнението, че изборните резултати сочат, че гражданите искат промяна и старите лица на политическата сцена вече са им омръзнали.

Политическият анализатор Милош Бешич каза пред държавната черногорска телевизия RTCG, че гражданите са показали вчера, че оценяват новите лица и опции.

Показаха, че са уморени от стари лидери. Били сме свидетели на това и по-рано, каза той.

По думите му гражданите са изпратили ясно послание, че искат да се обърне внимание на икономическите и социални теми, а не на разделението. Той оцени, че в бъдеще центърът на политическата сцена ще бъдат партиите от левия център – „Европа сега“ и Демократи.

Ръководителката на мултимедийната платформа на RTCG Наташа Новович също е на мнение, че изборите са показали, че гражданите имат нужда от нови лица в политиката.

Изненадата на тези избори е голямата разлика между второто и третото място и мисля, че това подкрепя факта, че хората искат нови лица, каза Новович пред телевизията.

Двамата претенденти

На втори април черногорците окончателно ще кажат дали за държавен глава искат ново лице или ще заложат на добре познатото - Джуканович.

61-годишният Джуканович заемаше висши държавни постове в Черна гора през по-голямата част от последните три десетилетия. От 1991 г. е бил шест пъти премиер, а ако спечели президентските избори ще стане държавен глава за трети път.

Черна гора се отдели от Сърбия през 2006 г., а Джуканович изигра важна роля за определяне на курса на страната към Запада и членството й в НАТО от 2017 година.

Джуканович и партията му отдавна се свързват с твърдения за корупция, връзки с хора от престъпни групировки, контрабанда на цигари. Демократичната партия на социалистите изгуби доверието на избирателите и за първи път от 30 години не управлява страната след парламентарните избори през 2020 година.

Коалицията от предимно просръбски политически сили, която пое управлението, не можа да излъчи стабилно правителство и след два вота на недоверие миналата година Джуканович насрочи предсрочни избори за 11 юни.

Срещу утвърдения политик се изправя 37-годишният бивш министър на икономическото развитие Яков Милатович от движението „Европа сега“, което бе създадена милата година преди местните избори в Подгорица, на които се представи много добре. 

По повод на руската агресия в Украйна Милатович подкрепи заставането на Черна гора от страната на НАТО и ЕС. 

Същевременно той определя Сърбия като „най-важния търговски и политически партньор“ на страната и подкрепи подписването на договора, уреждащ отношенията на черногорската държава със Сръбската православна църква. Договорът е определян от част от обществеността като предателски за националните интереси, а според част от специалистите е спорен от гледна точка на конституцията и светския характер на държавата, отбелязва Радио Свободна Европа.

След обявяването на резултатите снощи Милатович обеща на избирателите си да изпрати Джуканович "в политическа пенсия”. Дали ще успее, предстои да видим след две седмици.


В категории: Политика


1
Коментара по темата
1.
Мдда
21.03.2023 02:23:44
0
3
Да го освобождават..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори