×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Няма пострадали български военни в Косово
  • Индонезия започва да издава „златни визи“ за туристи
  • Иззеха недекларирана валута за 293 374 лв. на „Капитан Андреево“
  • Гръцки полицаи са арестувани при акция срещу мрежа за трафик на мигранти
  • Уволниха полицая, хванат пиян по време на дежурство в Казанлък
  • Православната църква чества Света Емилия, имен ден празнуват Емилия, Емил, Емилиан, Емилианa, Емилиян, Емилияна, Емо, Ема
  • 45-годишен шофьор загина при катастрофа в Шуменско, съобщиха от полицията
  • Европол разби група за трафик на мигранти през България и Румъния
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как ChatGPT ще се отрази на обученията в ИТ сектора и подготовката на ИТ таланти


20 Март 2023, Понеделник, 18:20 ч.
Автор: Флагман

Какви са плюсовете и минусите, застрашена ли е професията на преподавателите и какви новости предстоят, коментира Стивън Цветков - Мениджър „Дизайн на учебното преживяване” в Телерик Академия

Стивън Цветков е мениджър „Дизайн на учебното преживяване“ (Learning Experience Design Manager) на водещата трейнинг компания Телерик Академия. Той е в основата на еволюцията на обученията на Академията в партньорство с трейнърския екип на компанията. Заедно със своя екип и с фокус върху бъдещите тенденции, Стивън е отговорен за разработването на иновативни методи на преподаване и обучение, проучването на иновации и тенденции в частното и публичното образование и обучение, имплементирането на тези методи и поддържането на качеството на обучителния процес.

Стивън е носител на награда Forbes „30 под 30“ за важната му роля в мисията на Телерик Академия да предоставя възможност на хората да започнат и развиват перспективна кариера в България. Започва активно да се занимава с програмиране още в училище. През 2015 завършва Телерик Академия, след което започва работа като уеб програмист. Година по-късно решава отново да се върне в Академията – този път като трейнър.

Със Стивън разговаряме за ChatGPT и неговото отражение върху подготовката на ИТ таланти в България, за потенциалните възможности и рискове както за курсистите, така и за преподавателите.

Стивън, как ChatGPT ще се отрази на обученията в ИТ сектора и подготовката на ИТ таланти?
ChatGPT, както и други подобни технологии биха имали значително влияние не само върху обученията в ИТ сектора, но и върху целия образователен сектор. Такъв тип инструменти имат потенциала да окажат положително влияние в различни аспекти от подготовката на таланти. Това може да се случи чрез подобряване на качеството и достъпността на курсове, а в ИТ сектора посредством платформи за писане на код, асистенти за програмиране и други инструменти за обучение и разработка. 

ChatGPT и подобни на него виртуални асистенти предоставят бърз достъп до информация в реално време и имат потенциала да автоматизират рутинните действия от процеса на обучение. По този начин биха могли да стимулират иновациите и креативността чрез генериране на нови идеи, решения  и разширяване на хоризонта, с който ние боравим. 

Нашият отдел („Дизайн на обученията“) в Телерик Академия се фокусира именно върху тази част от обученията – как да  бъде изживяването на всеки курсист по-персонално, интересно и възнаграждаващо. За нас всеки човек учи по различен начин и е важно да се съобразим с това. Гледайки напред във времето, развитието на този тип софтуер неминуемо ще помогне в тази посока – създаване на ново изживяване, но и разкриване на повече възможности за креативност в методите на преподаване. Както преди няколко години вградихме blended формата на обучение, който отваря повече възможности за практика, така и технологии като ChatGPT ще ни помогнат да надграждаме обученията ни. Разбира се, ChatGPT е инструмент и как го използваме – в изграждане на обучение или дори в ежедневието ни – зависи от нас. От основна важност е да сме адаптивни спрямо тези инструменти и да повишаваме уменията си, независимо дали говорим за обучители, или за бъдещи програмисти. 

Дали конкретно ChatGPT може да достигне този потенциал, е рано да се каже. Тази технология е все още млада. Може да прави невероятни неща, но е изправена пред предизвикателства, които предстои да превъзмогне.

Същевременно тя се развива изключително бързо – новият Microsoft Bing използва Prometeus модела, който стъпва върху и надгражда ChatGPT и GPT-3 с възможността да търси информация в интернет, което го прави значително по-способен от ChatGPT.

Как би се отразил ChatGPT върху усвояването на материал и каква роля ще има за бъдещето на курсистите в сектора?
Както всяка друга технология ChatGPT има както положителни страни, така и своите минуси. От една страна, този тип софтуери могат да бъдат използвани за автоматизиране на дейности и задачи не само във софтуерния сектор, а във всяка сфера на работа. По този начин виртуалните асистенти биха спестили време на преподавателите и курсистите в рутинните активности, като например подготовката на уроци и задачи. Те могат да създадат и нови възможности за обучение чрез предоставяне на персонализирана обратна връзка и подкрепа за курсистите, стимулиране интереса и мотивацията за учене чрез интерактивни разговори по всяко време, подобряване способността за критично мислене и решаване на проблеми чрез предизвикателства. Това може да доведе до разширяване знанията и перспективата за покриване на различни теми за много по-кратко време.

От друга страна, ChatGPT може да увеличи риска от плагиатство, както и да предизвика етични проблеми около авторството, достоверността и сигурността на информацията. Към момента тези езикови модели все още не са надежден източник на информация и може да предоставят неточни отговори.

За да бъдат използвани ефективно положителните страни на подобни софтуери и в полза на учащите, е ключово курсистите да притежават умения, необходими за правилното им прилагане спрямо целите. Отговорното използване на виртуалните инструменти, развиването на критично мислене, както и изследователски и професионални умения, са знания, които ще бъдат още по-важни в бъдеще с напредъка на технологиите. Тези умения са фокус и в нашите програми за подготовка на ИТ таланти Alpha. В тях винаги учим курсистите да подхождат аналитично към проблемите, да търсят решения – да се научат да мислят като програмисти. И въпреки че в Alpha винаги има кого да попитат – трейнър или ментор – рядко получават решенията наготово. Както ChatGPT, така и програмният език е инструмент, който трябва да знаеш как да използваш, но в динамичната ИТ среда, ще ти се наложи да учиш нови технологии, да се адаптираш. Затова да се научиш да учиш е също толкова важно, ако не и повече. Само така можем да сме сигурни, че подготвяме холистични кадри, които след като завършат с един програмен език, бързо могат да усвоят друг, а защо не и в близкото бъдеще да оптимизират работата си с ChatGPT? 

Застрашена ли е професията на преподавателите, или напротив – ChatGPT ще подпомага и улеснява работата им?
В бъдеще тази технология има потенциала да играе все по-голяма роля за образованието. Нейната роля обаче би била на помощник – неутрален инструмент, който зависи от намеренията на тези, които го използват. Не може да замени човешкия интелект и емоционална интелигентност, които са необходими за успешното преподаване, не може да разбира контекста, културата или ценностите на учебния процес.

Преподавателите имат важна роля не само за предаване на знания, но и за формиране на навици и умения както при младежите, така и при възрастните. ChatGPT може да бъде интересен партньор за разговор, но не би могъл да бъде лидер, иноватор или ментор.

Отново ще дам пример с това, което наблюдаваме в нашите обучения. Ролята на екипа ни е повече от това да преподадем материал. Именно защото всеки учи по различен начин, има нужда от различна подкрепа и се изправя пред различни трудности, трейнърите имат многопластова роля. Да, те трябва да умеят да преподадат теорията, но в същото време дават индивидуални насоки и препоръки и умеят да разберат отсрещния човек. От съществена важност е да проявиш разбиране, да се поставиш на мястото на другия и да му дадеш правилния съвет. 

Мислите ли да интегрирате по някакъв начин ChatGPT в бъдещи иновативни методи на преподаване и обучение?
Езиковите модели като ChatGPT имат потенциал да променят и подобрят редица аспекти в образованието, както и в ИТ обучението на малки и големи. Ролята на нашия екип, Learning Experience Design, се изразява именно в това – да подобряваме и надграждаме програмите ни спрямо най-модерните технологии и методи на обучение. Следим отблизо развитието на тази технология и очакваме с нетърпение да видим по какъв път ще поеме и какви нови възможности ще предостави. През това време не спираме с тестването на подобни софтуери и проучване на потенциала им спрямо целите ни. Вярвам, че този тип технологии имат своето място в класната стая.

Източник: economy.bg


В категории: IT и технологии


2
Коментара по темата
2.
Въпрос
20.03.2023 21:36:43
0
2
След като тези умни хора измислят машини да работят вместо нас....ние какво ще работим? Уж човечеството нямало прираст ....незнам си кво...
А машини ще ни управляват скрити зад малолетни програмисти. И тогава идва едно земетресение за всички. Да ви ...в устягата.
1.
Стивън...
20.03.2023 21:10:35
1
2
Стивън с жълтото около устата, един ден без интернет няма да оцелее и 2 часа. СПОКО КАТАКЛИЗЪМА ЩЕ Е ЗА ВСИЧКИ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изслушват шефовете на служби в НС за съгласуването на назначенията с други държави (НА ЖИВО) Изслушват шефовете на служби в НС за съгласуването на назначенията с други държави (НА ЖИВО) Ръководителите на ДАР и ДАНС отрекоха да има такова изискване Това не се обсъжда през медиите, обяви Денков след заявката на ГЕРБ за размразяване на преговорите Това не се обсъжда през медиите, обяви Денков след заявката на ГЕРБ за размразяване на преговорите Първият разговор винаги трябва да е с тях, защото от него зависят тези с другите парламентарни групи, заяви кандидат-премиерът ГЕРБ поискаха размразяване на преговорите за мандата на ПП-ДБ, но при нови параметри ГЕРБ поискаха размразяване на преговорите за мандата на ПП-ДБ, но при нови параметри Не може с 15% от народните представители, да получиш цялата власт, обяви Томислав Дончев по отношение на ПП Може ли Радев да спаси Гешев Може ли Радев да спаси Гешев Държавният глава бави указа, свързан с промените, улесняващи отстраняването на главния прокурор Най-богатият адвокат у нас, намерен удавен в шахта, готвел пътешествие с яхта Най-богатият адвокат у нас, намерен удавен в шахта, готвел пътешествие с яхта Разследващите са иззели записите от охранителните камери в имението в Бистрица Психясалият културист, вдигнал на крак ГДБОП, е брат на мис България? Психясалият културист, вдигнал на крак ГДБОП, е брат на мис България? Пред сидмица мъжът скочил върху кола на румънски туристи 18 деца трескаво рисуват анимационен филм за финала на „Златната липа“ 18 деца трескаво рисуват анимационен филм за финала на „Златната липа“ Най-малкият аниматор в групата е 4-годишният Дани, а най-големият е на 13 г.  Съдят авиокомпания заради кацане на самолет във Варна, адвокатка разкри защо пътници се барикадираха Съдят авиокомпания заради кацане на самолет във Варна, адвокатка разкри защо пътници се барикадираха Служители на „Гранична полиция“ ги заплашили с арест Спецакция в София заради Пепи Еврото, Ами и убийството на Къро Спецакция в София заради Пепи Еврото, Ами и убийството на Къро Петьо Петров е избягал, а под ресторанта са открити множество подземни изходи „Промяната“ опитва да вземе властта на абордаж? Възможен ли е импийчмънт на президента „Промяната“ опитва да вземе властта на абордаж? Възможен ли е импийчмънт на президента Моралът не е коректив на техните действия, коментира проф. проф. Пламен Киров
Гръм от ясно небе: принц Хари се готви за развод с Меган и спи по хотели? Гръм от ясно небе: принц Хари се готви за развод с Меган и спи по хотели? Хари е потърсил услугите на бракоразводни адвокати При акция срещу мрежа за трафик на мигранти са арестувани граничари При акция срещу мрежа за трафик на мигранти са арестувани граничари Te не са спирали преминаването на мигранти от Турция 25 войници на НАТО са ранени в Косово, сръбската армия в максимална бойна готовност 25 войници на НАТО са ранени в Косово, сръбската армия в максимална бойна готовност Сергей Лавров обвини САЩ, че се месят в тази част на света Румънските учители излизат на протест за по-високи заплати Румънските учители излизат на протест за по-високи заплати Поредният кръг от преговори между синдикатите и министрите на труда и на образованието се провалиха Жилищен блок в Киев в пламъци след ракетна атака, има загинали и ранени Жилищен блок в Киев в пламъци след ракетна атака, има загинали и ранени Защо в Москва е спокойно, докато столицата на Украйна е атакувана? С този въпрос кметът Кличко се обърна към Залужни За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер Смята се, че той му е бил подарен от Ева Браун Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Певицата сключи брак с музикалния продуцент Ървин Бах преди 10 години Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Според президента на област Ломбардия Атилио Фонтана 16-метровата лодка е била наета от туристи Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ще трябва след изборите да докаже, че Турция е икономическа и военна сила, коментира  Милен Керемедчиев Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник В цяла Украйна тази сутрин беше обявена въздушна тревога
Бойко Борисов Бойко Борисов Ей, по корем легнах и те отгоре Виц на деня Виц на деня Мъж се събужда се сутринта. Поглежда надясно - никой.
Поглежда наляво - никой. Повдига одеялото...
- Защо си станал? Кого чакаме?
Виц на деня Виц на деня Габровец ще продава на севлиевец трактор. Пазарили се, пазарили, накрая си стиснали ръцете - утре ще е сделката.
Единият тръгнал да търси пари, а другият трактор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-много се иска първото дете, втората жена и третата ракия.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече