×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вдигането на пенсии и заплати изисква пускането на нов дълг


13 Март 2023, Понеделник, 11:00 ч.
Автор: Флагман

Актуализацията на бюджета за 2022 г. сложи край на провежданата от въвеждането на валутния борд консервативна фискална политика

Данните за БВП винаги са очаквани с голям интерес, тъй като дават подробна представа какво се е случило през определен период от време и позволяват формирането на очаквания за бъдещото развитие. През 2022 г. БВП по текущи цени достига рекордните 165,4 млрд. лв., като нараства с почти 26,4 млрд. лв. (също рекордна стойност). Така номиналният растеж е 19%. Съществен принос за това има повишаването на цените, докато в реално изражение (произведените количества стоки и услуги за крайно потребление) темпът на растеж е почти 3,4%., пише Труд.

Няколко основни фактора определят това развитие. Възстановяването на глобално равнище от кризата, предизвикана от COVID-19 и мерките за предотвратяване на разпространението му, беше извършено чрез масивни парични и фискални стимули от почти всички централни банки и правителства. Те обаче бяха предшествани от подобна политика през последното десетилетие. Така съчетаването на висока ликвидност, ниски и дори отрицателни номинални лихвени проценти (в Еврозоната), бързото нарастване на държавните дългове за финансиране на огромни текущи дефицити създадоха предпоставки за бърз растеж на цените. Той се случи с известно забавяне, което доведе до процъфтяването на теории, според които подобна политика е устойчива и не води до висока инфлация. Междувременно те подхранваха други дисбаланси и надуваха балони в цените на финансовите инструменти, недвижимите имоти, крипто активите и т.н. В крайна сметка процесът стана видим и при потребителските цени.

Принос за растежа на цените имаха и други фактори като политиката на Европейския съюз за използване на възобновяеми енергийни източници за сметка на изкопаемите горива, без да са налични технологиите, позволяващи пълноценното заместване. Заедно с оскъпяването на квотите за емисии на въглероден диоксид (CO2) тя трайно повишава цените на електроенергията от изкопаеми горива, които при по-благоприятно време и по-ниско търсене стават нерентабилни. От друга страна обаче тези източници могат да бъдат управлявани и мощността им да се регулира в зависимост от необходимите търсени количества.

Нарушаването на веригите на доставки представляваше негативен шок върху предлагането, който краткосрочно също повлия в посока вдигане на цените. Към тези проблеми в началото на 2022 г. се добави войната в Украйна, в резултат от която икономиките на страните от ЕС се пренасочиха от внос на руски енергийни и други суровини към такива от алтернативни източници с цел ограничаване и премахване на зависимостта от Русия.

От друга страна през 2022 г. бяха премахнати ограниченията във връзка с пандемията и беше възстановена практиката да се организират събития с публика, което подпомогна нормалното функциониране на спортни, културни и развлекателни събития, както и пътуванията. Проблемите с международната търговия също бяха почти изгладени.

Местен фактор, който въздействаше негативно през годината, беше продължаващата политическа несигурност. След формирането на правителството на четворната коалиция в края на 2021 г. още в средата на 2022 г. стана ясно, че неговата подкрепа не е достатъчна и оттеглянето на един от партньорите предреши края му. Преди разпускането на народното събрание обаче беше гласувана актуализация на държавния бюджет, която представляваше фактически край на провежданата от въвеждането на валутния борд консервативна фискална политика. Повишаването на пенсиите и заплати в бюджетния сектор, раздаването на щедри субсидии за бизнеса за електроенергия и въвеждането на понижени данъчни ставки за някои дейности доведоха до значително разширяване на очакваните дефицити и необходимостта от емисии на дългове през 2022 г. и следващите след нея. Заедно с политическата несигурност това повлия негативно и върху инвестиционната активност.

По-краткосрочната динамика на БВП показва, че през всички тримесечия на 2022 г. е реализиран положителен растеж на годишна база. След последното тримесечие на 2021 г., когато според наличните данни е регистриран най-високият растеж (10,2%) е налице рязко забавяне, което се случва през цялата 2022 г., като от 4,4% темпът спада до 2,6% през последното тримесечие. Това се дължи най-вече на външния сектор на икономиката, чийто принос е по-малък. За разлика от него крайното потребление и инвестициите, измерени чрез бруто образуването на основен капитал, регистрират най-високи растежи именно тогава. Подобно развитие вероятно е свързано с по-топлата зима и по-ниските сметки за дома при домакинствата и получаваните субсидии за цената на електрическата енергия за бизнеса, които са дали допълнителен ресурс. Освен това лихвените проценти по кредитите през този период не са се повишили съществено въпреки затягането на паричната политика на Европейската централна банка, което също може да допринесе за това развитие. Разбира се, съществува и възможността дефлаторите на посочените показатели да са по-ниски от действителните, което би дало такъв резултат.

Търсене

Основният компонент на вътрешното търсене – крайното потребление (реален растеж от 5,2%) беше движено от няколко фактора през годината. Повишаващите се цени влияха негативно върху покупателната способност. Официалната прогноза на правителството в началото на годината силно подцени инфлацията, като тя все още беше разглеждана като временно явление. Бумът на пазара на имоти беше подхранван от бързия растеж на цените им и от евтините ипотечни кредити от гледна точка на отрицателните реални лихвени проценти по тях.

Очакванията сред населението и бизнеса изтеглиха напред във времето някои покупки и доведоха до натрупване на запаси от суровини като застраховка срещу повишаването на цените и срещу несигурността на доставките. Това се отразява в данните за нарастването на запасите, което достига рекорден размер от 8,9 млрд. лв. през 2022 г. и допринесе за почти 1/3 от общото нарастване на БВП. Разбира се, този рекорд е възможен резултат от използването на различни източници на информация при съставянето на данните за БВП и запасите да са приети за остатъчна величина, за да се минимизира статистическата грешка.

Очертава се негативна тенденция за спад в реално изражение на инвестициите (бруто образуване на основен капитал) за втора поредна година (-4,3% през 2022 г.). По този начин в реално изражение техният размер е еднакъв с този от 2012 г. Относително ниският дял на бруто образуването на основен капитал в БВП (едва 15,4%) показва недостатъчно създаване на физически капитал в икономиката, което ограничава потенциалния растеж в бъдеще. Така инвестициите в технологии и в човешки капитал вероятно допринасят в по-голяма степен за общия растеж, но за тях липсват официални данни.

Износът на стоки и услуги се представи впечатляващо през 2022 г., като размерът му за пръв път надхвърли 100 млрд. лв. (113,4 млрд. лв.). Принос за това имат повишеното външно търсене, високите цени на електроенергията на европейските пазари и войната в Украйна. Един от изнасяните продукти в големи измерения и с висока добавена стойност беше електрическата енергия, която даде съществен принос за реализирания растеж от 33% през 2022 г. Растежът на вноса по текущи цени (35,1%) леко изпревари този на износа, но все пак приносът на външния сектор към БВП е положителен.

Производство

Реалният растеж на брутната добавена стойност през 2022 г. е 3,4%, докато в стойностно изражение тя достигна 145,6 млрд. лв. Най-голям принос за това има промишлеността (добивна и преработваща) като тя за пръв път изпреварва търговията като дял в БДС на страната. Това се дължи както на сериозния растеж на цените (най-вече на енергийните ресурси) така и на увеличеното производство, голяма част от което е за износ. През посочената година България реализира износ на лигнитни въглища, а основен принос за износа на електроенергия имаха централите от комплекса Марица Изток. Така в реално изражение добавената стойност в промишлеността нарасна с 14,4% и беше основният двигател на растежа на производството.

Положителен, но значително по-нисък темп на реален растеж се реализира в почти всички икономически дейности с изключение на селското стопанство, строителството и операциите с недвижими имоти. Данните за селското стопанство биха могли да се обяснят с поскъпването на торовете и горивата и поради засиления конкурентен натиск от украинска продукция на местния пазар. При строителството цените на материалите и на горивата също влияят негативно, както и най-вече по-малкият обем на реализирани дейности. При недвижимите имоти се наблюдава относителен застой в цените на жилищата, докато броят на сделките през втората половина на годината намалява. И в трите посочени дейности на посочените резултати влияе и неформалната икономика, като част от действителните обороти вероятно не са отчетени официално.

Според данните за БВП средният брой заети лица през 2022 г. е малко над 3,5 млн. човека и нараства с 1,2% на годишна база. Най-голям брой от тях (882,5 хил.) са в търговията (растеж от 2,8%), промишлеността (676,7 хил.), където заетостта спада с 0,5%, в сектора на държавно управление (587,4 хил.) при темп на растеж от 1,2% и в селското стопанство (546,1 хил.) с относителен спад от 2,4%. Най-голям растеж на заетостта се реализира в операциите с недвижими имоти и в информационните и комуникационните технологии, докато спад е налице в промишлеността и селското стопанство. Въпреки позитивните данни броят на заетите лица все още не е достигнал този от преди пандемията през 2019 г.

Производителността на труда, измерена чрез реалната брутна добавена стойност на заето лице, се повишава с 2,2% общо за икономиката през 2022 г. Двигателят на растежа и тук е промишлеността, където показателят нараства с 15%, положителен растеж на производителността се реализира още в селското стопанство, във финансовия сектор и в държавното управление. В останалите икономически дейности производителността на един зает се понижава, като най-силно това е в операциите с недвижими имоти, в строителството и при информационните и комуникационните технологии.


В категории: Политика


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Сън
14.03.2023 00:58:57
0
1
Ами не зная точно, но познавам доста хора с по-висока пенсия от заплатата ми, която е около средната за страната
1.
Реалист
13.03.2023 12:06:29
0
14
Да бе да вдигането на пенсии виновно, не е виновно правиъелство което раздава подаръци на украйна и "помощи" за ток на бизнеса. Тези вразходи нямат значение, виновни за нов дълг са възрастните че им вдигнаха малко пенсиите и бедните българи че им вдигнаха минималната заплата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори