×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ се активира за преместването на съветския паметник в София – БСП ще го пази с жива верига


ГЕРБ се активира за преместването на съветския паметник в София – БСП ще го пази с жива верига
Счупването на плоча от паметника от гражданин, ядосан на руската агресия в Украйна, задвижи процесите
Ключови думи: партии, паметници
08 Март 2023, Сряда, 14:11 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Демонтирането на монумента бе одобрено на ниво комисия, очаква се окончателно решение на СОС

Обръчът около Паметника на Съветската армия в София се затяга. 

БСП организира жива верига-протест при монумента утре от 10 ч. Това е във връзка с искането на „Демократична България“ и ГЕРБ-СДС паметникът да бъде премахнат, посочиха от партията.

Казусът се реактивира в последните дни по знак на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Наскоро той призова паметникът да се премахне. Повод беше счупването на плоча от монумента от недоволен гражданин в знак на протест срещу руската агресия в Украйна. Именно войната прави нещата различни, обясни Борисов, който преди години се бе обявил категорично против демонтажа на паметника.

В настоящия Столичен общински съвет (СОС) управляващото мнозинство е около ГЕРБ. Докладна за преместване на паметника има внесена отдавна от представители на „Демократична България“. Тя досега бе „замразена“. 

След указанията от Бойко Борисов ГЕРБ активираха казуса.

Комисията по образование и култура към СОС одобри предложението за демонтиране на Паметника на Съветската армия от центъра на София, съобщи вчера БНТ.

Предложението предвижда паметникът да бъде преместен за постоянно в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или на друг държавен терен извън централната градска част на столицата.

Заложено е още на сегашното място на паметника да бъде поставена информационна табела, която да указва, че монументът символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната.

Окончателното решение за съдбата на Паметника на Съветската армия предстои да бъде взето от СОС.

Районният кмет на „Средец“, където попада монументът, Трайчо Трайков също взе отношение по темата.

“Миналата седмица изпратих до областния управител на София искане за деактуване на обект "Паметник на съветската армия" или с други думи - прехвърлянето му на Столична община. Основанията ми са, че е изграден със средства на населението и по този начин според Закона за общинската собственост преминава в общинска собственост”, обяви Трайков във фейсбук.

След проучване на “хиляди страници архивна информация” било подготвено досие по казуса.

“Много интересни находки има, между другото. По-важното е, че получавайки собствеността върху пропагандното съоръжение в Княжеската градина, СО и СОС вече ще са изцяло отговорни за съдбата му, включително и ще могат да приложат решението на СОС за преместване от 1993 г. Ще са длъжни да се погрижат и за физическата безопасност на обекта, който в момента представлява риск за хората, а областният управител е в изключително деликатно положение какво да прави с него.

Припомням, че по предписание на общинските органи, преди четири години тогавашният областен управител беше задължен от съда да възложи конструктивно обследване, въпреки упоритата му съпротива. След това е подкрепил и безумното предложение обектът, заедно с околното пространство да бъдат дадени за безсрочно и безвъзмездно ползване на руското посолство, срещу финансиране на предписаните мерки за укрепване. Това беше история, която разкрих преди две години благодарение на тогавашния областен управител, който сега също заема поста.

Още повече, че в СОС най-накрая май има воля за движение по темата: утре на разглеждане в комисиите тръгва докладът на групата съветници на Демократична България в Столичния общински съвет, който отлежава от началото на мандата, без някаква смислена причина. Крайно време беше“, коментира още Трайчо Трайков тази седмица във фейсбук.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
28
Коментара по темата
28.
До 24
09.03.2023 10:10:08
1
4
Не е нашата история. Това е лъжа!!!! Съветската армия с никого не се е сражавала и от никого не ни е освобождавала. Единствените загинали съветски войни в Бургас са погребани в парка срещу Окръжна болница.
Това е единственият паметник в света посветен на хора умрели от пукница!!!!!
27.
Помия !!
09.03.2023 10:04:46
1
5
Браво на софиянци!! Въпреки че техния съветски окупаторски монумент не е в самия център на града. Като бургаския грозен окупаторски паметник в самото сърце на града ни. Да браниш тези боклуци си е чиста комунистическа шизофрения. Дано и в бургас се намерят достойни хора Да внесат въпроса за съветския паметник, в центъра на града ни.
26.
Бургас
09.03.2023 07:22:28
2
6
Това не е нашата история, сложният комурунгел.Това е подменената по време на т.н социализъм, а иначе съветски васалитет история на България- в учебници, в худ.литература и въобще в кратуните на посредствените, завършили с четенето на книги в и около 10-ти клас по социалистическо , а с мисленето въобще не започнали.
25.
Бургас
09.03.2023 07:20:58
2
4
Това не е нашата история, слажният комурунгел.Това е подменената по време на т.н социализъм, а иначе съветски васалитет исория на България- в учебници, в худ.литература и въобще в кратуните на посредствените, завършили с четенето на книги в и около 10-ти клас по социалистическо , а с мисленето въобще незапочнали.
24.
До 15 и 16
08.03.2023 22:39:41
6
6
Явно сте доста елементарни момчета.Четете малко и мислете. Това е нашата история. Хубава или лоша трябва да я пазим.
23.
Да говорим истината
08.03.2023 22:33:38
6
5
Защо ще махате Паметника на Съветската армия в София бе ГЕРБ-жии ? Защо във Виена никой и не говори подобно нещо на Паметника на Съветската армия ? Или разликата между вас и Тези от Виена е космическа ? Каква е тази огромна бездна между народ и кандидат-управляващи ? За да угодите на американските си господари сте готови на всичко. Но чули ли сте за възмездие и вселенски закони ? Едва ли .
22.
Иван
08.03.2023 21:50:18
7
7
Който пише против Русия само ще му пресветне и това ще да е,няма да разбре от къде ще му дойде.Четете малко история не да ми викате че Руснаците били окупатори тапунгери,Русия има такава технология че ако иска за 24 часа Украйна няма да я има на картата но понеже не искат да избиват цивилно население както го правят самите Украйнци за това воюват бавно но славно.
21.
Хайде
08.03.2023 19:40:43
11
9
Крайно време е да бъде премахнат Альошата в Бургас. Той символизита една лъжа - освобождение, което всъщност никога не се е състояло, защото за разлика от руската армия, съветската не се е сражавала с никого в България. Единствено е докарала на власт БКП затова комунистите сега квичат. Благодарение на СССР уредиха деца, внуци, правнуци и т.н. и смучат като кърлежи вече толкова години. Ако Червената армия не беше влязла и окупирала България, комунистите щяха да видят власт през крив макарон. Това е цялата работа
20.
Руска подлого 17
08.03.2023 18:31:21
8
10
Колко скоро, бре педерук.тия гнусни орки стана една година закотвиха пред Бахмут, ти чакаш насрания ти путлеристки задник да спасяват от милиони евроатлантически настроени българи.Тоя път няма да стане, освобождение НЯМА да има.Мрете гниди кумунистически или пътя за Мордор!
19.
бай-бай
08.03.2023 18:30:54
3
6
Като демонтират паметника, на негово място щели да строят най-голямата христианска катедрала която ще бъде спойка между православие, католицизъм и протестанство! А София и България световен стожер на христианството - нещо като Трети Рим!
18.
Спасисофия
08.03.2023 18:26:13
1
3
Правило №1 на кризисните комуникации: Когато някой е в криза, не е хубаво да лъже. То и по принцип не е хубаво да се лъже, ама в криза съвсем.

Правило №13 на кризисните комуникации: Когато някой е в криза и има макар и минимален шанс грешката да е в него, по-добре да каже едно "Извинявам се", пък и било то превантивно.

Правило №19 на кризисните комуникации: Когато някой е в криза и тази криза е свързана с изразходване на пари на данъкоплатците, по-добре да е малко по-обран и смирен в изказите си. Иначе на данъкоплатците може да им писне от наглеци.

Казусът: Борис Бонев снощи публикува снимка, на която се вижда, че релсите на трамвая след Руски паметник са криви. Споменава кмета, една пътно-строителна фирма, нейния арестуван шеф и възможна връзка между всички тях и кривите релси.

Нямам идея дали има връзка и каква. По принцип имам силна вяра в способността на някои любими на предишната власт фирми да слагат релси, подреждат павета или полагат достатъчно асфалт.
17.
Нощните вълци ще ги налазят !
08.03.2023 18:08:46
13
13
Скоро като зачистят територията на Укрия, Вагнер и Вълците ще имат повод да навестят Толупа в Банкя и ДБ тюфлеците. После да не реват защо са ги пратили в Орландовци без паметници. Ей такива дебили в САЩ , като софийските разбиха паметниците на Джордж Вашингтон и Ейбрахам Линкълн по поръчка на глобалистите на Сорос и БайПън.....
16.
Бургас
08.03.2023 17:52:46
14
13
Време е и общинският съвет в Бургас да се задейства и тези паметници на съветски окупатори да идат на бунището.Визирам паметника на окупатора Альоша в центъра на града и паметната плоча на отровилите се с технически спирт съветски алкаши-мародери в парка в кв. Изгрев.путлер Капут!
15.
Хахаха
08.03.2023 17:43:03
15
15
Като толкова си го искат паметника, струпайте им го в насипно състояние пред Позитано 20. После да си го сглобяват като Лего на Бузлуджа!
14.
@@@
08.03.2023 17:37:28
12
15
Понеже сме цъфнали и вързали ,та сега паметниците са дневен ред.На кой искате да направим паметник ?Точно сега ли е времето да нищим историята , като от написаното вече не знаем кое е истина и кое не е .945
13.
Бургазлия
08.03.2023 16:16:01
21
26
Айде и Альошката в Бургас да хваща пътя към музея за комунистическо изкуство.
Този паметник няма историческа стойност за града.
Исторически по правдоподобно е на негово място да се постави паметник на Цар Теодор Светослав Тертер спечелил битката при Скафида през 1304 и утвърдил Бургас и черноморските като част от Българската държава.
12.
БСП =
08.03.2023 15:51:29
14
21
КОМУНИСТИ И ФАШАГИ........
С ТОВА СИ ДЕЙСТВИЕ , ЗАГУБИХТЕ ОЩЕ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ИЗБИРАТЕЛИ .
11.
.
08.03.2023 15:43:59
10
34
Няма ли млади хора с акъл в тая София . Да отидат там и да ги наритат тия герберасти
10.
R
08.03.2023 15:41:33
7
32
Да издигнат паметник на крадливите продажни мърши след комунизма !
9.
Като чета
08.03.2023 15:39:12
31
25
Някои коментари, разбирам две неща: колко първичен може да е човек и колко глупав! А глупостта е безкрайна! Хладилникът може да е празен, но ако революции се правеха само при пълен хладилник, сега още щяхме да сме на ниво пещерен човек, уважаеми господине! На мен ми пука дали в 21 век, в държава от ЕС, ще има безсмислен монумент на някой, който е дошъл тук без даже да гръмне пушка, а после 45 години е развявал червено знаме и тъпкал различните мнения! Следвайки логиката на някои другари, да върнем от музея паметниците на г Димитров, Ленин и Васил Коларов! А другарите от БСП да ходят да поднасят венци на 9.09 там, където тази грамада ще бъде отнесена! Тези приказки за блокада няма да впечатлят никого, защото последователите им малко умряха вече!
8.
bg
08.03.2023 15:32:42
24
21
Не го местете , направо за скраб....
7.
##
08.03.2023 15:04:35
27
32
На фона на глада и инфлацията да се харчат средства за подобна дейност е престъпление към хората. На никой като застане пред празния хладилник не му пука за паметниците независимо на кого са и къде са, но на народа му писна от простотията на самозабравилитесе ръфащи се за власт
6.
Marinero
08.03.2023 14:59:33
5
32
Късно е вече, а и събарянето на паметници няма да промени факта, че нямаше лустрация и не се събориха ДС схемите на комунягите с които те станаха милионери капиталисти , най вече за наша сметка!
5.
Asas
08.03.2023 14:51:30
36
33
Събаряй паметниците на съветските окупатори.
4.
Бачо Киро
08.03.2023 14:43:44
33
29
Да влизат булдозерите и терена да се заравни (може и с моторджиите барабар)
3.
ТИЯ
08.03.2023 14:34:03
25
31
моторЖии кат са толкова ербап да бранят раzzия,да са командироват директно на източния фронт (бахмут) в украйна,да ги видим колко са ,,мъже,,....при първия залп и вече ша са се насрали,ама тука,само чалъмите им са големи......
2.
Wa
08.03.2023 14:29:22
25
54
ИЗРОДИ МРЪСНИ
ГЕРБАДЖИЙСКИ БОКЛУЦИ
КОПЕЛЕТА ПРОДАЖНИ
В ЗАТВОРА ВИ Е МЯСТОТО
МАМИЦАТА ВИ МАФИОТСКА
1.
В прав текст
08.03.2023 14:28:01
16
19
Ще се утрепат за купчина камъни и малко патриотични приказки,гледай сеира
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори