×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Петър Попчев ще лежи 20 години за убийството до жп гарата в Бургас, реши окончателно съдът


Петър Попчев ще лежи 20 години за убийството до жп гарата в Бургас, реши окончателно съдът
Върховният касационен съд реши окончателно делото срещу Петър Попчев
Ключови думи: Петър Попчев, убийства
28 Февруари 2023, Вторник, 18:47 ч.
Автор: Флагман

Тричленният състав на ВКС приема касационните жалби за неоснователни

След решение на ВКС Петър Попчев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 20 г. за убийството през 2016 г. в градинката до ЖП гара Бургас на Николай Г., съобщава пресцентърът на съда.

С Решение № 65/13.02.2023 г. по наказателно дело № 805/2022 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изменява решението по в.н.о.х.д. № 216/2021 г. на Апелативен съд – Бургас в частта, в която е потвърдена първоинстанционната присъда досежно присъденото обезщетение за имуществени и неимуществени вреди на Катерина Г., ведно със законните последици, и първоинстанционната присъда в същата част, като осъжда подсъдимия Петър Попчев да заплати на гражданския ищец Симеона Й., правоприемник на починалия граждански ищец Катерина Г., обезщетение за имуществени вреди в размер на 1500 лв. и за неимуществени в размер на 120 000 лв. Оставя в сила въззивното решение в останалата му част. Решението не може да се обжалва.

Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимия и на частния обвинител и граждански ищец Симеона Й. срещу въззивното решение, с което е потвърдена присъдата по н.о.х.д. № 287/2019 г. на Окръжен съд – Бургас. С нея Петър Попчев е признат за виновен в това, че на 18.06.2016 г. срещу 19.06.2016 г. в градинката до ЖП гара Бургас при условията на опасен рецидив и по хулигански подбуди умишлено умъртвил Николай Г., като му нанесъл множество силни удари с ръце и крака по главата и лицето, вследствие на което му причинил черепно-мозъчна травма и изпадане в състояние на кома, продължило до смъртта му на 03.07.2016 г., като убийството е извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост. Наложено му е наказание „лишаване от свобода“ за срок от 20 години. Осъден е да заплати на гражданския ищец Катерина Г. 1500 лв. обезщетение за имуществени вреди и 120 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, а на гражданския ищец Симеона Й. 80 000 лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Тричленният състав на ВКС приема касационните жалби за неоснователни.

По повод на доводите в жалбата на подсъдимия върховните съдии приемат, че въззивната инстанция е изготвила изключително прецизни мотиви, в който е обсъдила детайлно и задълбочено цялостния доказателствен материал, събран по делото. Не се констатира твърдяното преиначаване на показанията на свидетели в съдържателно отношение, а мотивите за отхвърляне на част от заявените от тях обстоятелства не търпят критика. Не се откриват изводи на съда, които да почиват на предположения или хипотези. Авторството на деянието в лицето на подсъдимия е изведено въз основа на прецизен анализ на относимите към този извод доказателствени средства: показанията на свидетели, веществените доказателства, заключенията на ДНК експертизите и пр. При така установената фактическа обстановка от въззивния съд материалният закон е приложен правилно.

Пред касационната инстанция се прави искане за преквалифициране на престъпното поведение на подсъдимия в по-леко наказуемо престъпление. В мотивите си върховните съдии пишат, че за да е налице неизбежна отбрана, респективно превишаване на нейните предели, е необходимо на първо място да се констатира наличието на противоправно нападение от страна на пострадалия спрямо личността или правата на подсъдимия или на другиго, каквото по настоящото дело не е установено. Твърденията, че пострадалият Николай Г. е нападнал с нож подсъдимия категорично са опровергани от показанията на свидетели, както и от писмените доказателствени средства – протоколи за оглед на местопроизшествие, от които е видно, че нож не е намерен нито на мястото на извършване на деянието и в близкия до него район, нито в контейнера за смет, където е бил изхвърлен сакът на пострадалия. При това положение касационният съд се съгласява с извода на въззивния, че противоправно нападение от страна на пострадалия спрямо подсъдимия не се установява, а след като такова не е налице, то липсва институтът на неизбежната отбрана, респективно превишаване на нейните предели.

Що се отнася до справедливостта на наложеното наказание, налице са две противоположни искания – от частния обвинител за налагане на наказание „доживотен затвор“, а от подсъдимия за намаляване на размера на определеното наказание „лишаване от свобода“. Върховните съдии се съгласяват с преценката на решаващите съдилища за това, че справедливото наказание, което подсъдимият следва да понесе, е „лишаване от свобода“ в максималния размер, предвиден в разпоредбата на чл. 116, ал. 1 от НК, а именно 20 години. Налице е значителен превес на отегчаващите обстоятелства над смекчаващите, правилно отчетени от Апелативен съд – Бургас. Съдебният състав на ВКС не намира основания да намали размера на наложеното на подсъдимия наказание „лишаване от свобода“, нито пък да отмени въззивното решение и да върне делото за ново разглеждане на апелативния съд с оглед налагане на наказание „доживотен затвор“. Определеното наказание от 20 години „лишаване от свобода“ е достатъчно строго, за да удовлетвори целите по чл. 36 от НК, като способства за осъществяване на превантивно психическо въздействие върху други неустойчиви членове на обществото, даде възможност на подсъдимия в един значителен период от време да осмисли поведението си и да се поправи, а също така да създаде и обективни условия, които да отнемат възможността му да извърши нови престъпления.

Касационният състав констатира, че след конституирането на Симеона Й. в качеството ѝ на граждански ищец в правата на починалата ѝ майка обезщетението за имуществени и неимуществени вреди се дължи на нея и в този смисъл въззивното решение и първоинстанционната присъда следва да бъдат изменени, посочва още пресцентърът на ВКС.


В категории: Темида , Крими


Флагман.БГ Лоша поличба ви дебне, ако сторите това Лоша поличба ви дебне, ако сторите това 30/04/2024, Вторник 19:40 0
31
Коментара по темата
31.
Попчето
03.03.2023 23:58:24
0
0
Обичам Троянеца
30.
Гучи
02.03.2023 16:03:04
1
2
Значи след 7-8 години ще е на свобода
29.
мислещ
02.03.2023 11:09:24
1
7
Те повечето които изглеждат така, трябва да се вкарват в панделата предварително...за превенция ! Ясно е, че от тях нищо не става, само тормозят нормалните хора !
28.
Съдия Събчо Събев
01.03.2023 14:27:52
4
9
Ключовата ни експертиза е направена от лекари, които не са виждали Николай и не могат да кажат кой го е ударил. От самото начало Тихомир е вкаран в телесната повреда. По нашия закон трябва да е обвиняем.

Изключих звукозаписа в съдебната зала. Фалшифицирах разказите на свидетелите в съдебната зала. Забавих мотивите за присъдата на Попчев с 11 месеца, за да не обжалва. Всеки ден е различен от другия. Снимките на място са направени от свидетелите. Тихомир си потвърди очната ставка в съда. Криминалистът, който е бил изгонен каза, че е успял да види само Тихомир и Попчев. Не е успял да види Георги. Досега с МВР укривахме убиеца. Аз съм много корумпиран. Предлагам се за по 150 хиляди лева на дело. Полицията имат много компромати срещу мен.
27.
Попче,попче …..
01.03.2023 12:55:21
0
27
Мечтата ти беше си бандит тупалка верно е ,че скачаш само на шматките а когато усетиш, че ще ядеш бой се измъкваш като прадня жена насрана стой там и си бъркайте по дупките с другите ти колеги то само това ти остана успех.
26.
Койчо Койчев
01.03.2023 11:54:02
1
27
великия биткаджия,наигра ли се палячо.Много отворено копеленце,скача само на шматки.Ония отгоре вижда всичко и на никой ресто не пуска ;))
25.
Недялко
01.03.2023 10:03:52
0
15
Значи Попчев е излъгал че са го нападнали с нож?
24.
До 19
01.03.2023 09:44:46
0
7
Не се прави че не знаеш кой е мършо
23.
Реформи моля
01.03.2023 08:53:02
0
33
Няма смисъл от присъди над 10 години. Трябва да има смъртна присъда за убийства от този тип, защо данъкоплатците трябва да хранят 20 години разни отрепки, издръжката на един затворник е повече от минималната пенсия в страната. Ще излезе на 50 години още по-озлобен, вероятно и наркоман/алкохолик и шанса да убие още някой докато се опитва да открадне нещо е 99.9%. Дано умре преди да излезе на свобода.
22.
До 19
01.03.2023 08:44:18
0
19
Недей да се надъхваш и да обиждаш, реализирана чекийке! Говоря за убийството до Новата поща, което беше скоро!!!
21.
Зак
01.03.2023 01:54:55
0
17
С фалшивите герой така става земайте пример младежите да знаете какво ви чака по пътя който сте поели някой щато само там свършва за някой с дълаг за други с множество къси престой...
20.
Лукса
28.02.2023 23:28:00
0
26
Малко е трябваше 40г да излезе дърт и да умре от глад с 300лв пенсия
19.
До ибан
28.02.2023 22:10:31
21
5
То това е тоз маняк ве олигофрен прост.
18.
Някой си
28.02.2023 21:39:08
4
15
Кой е Мики маус от пощата
17.
Иван
28.02.2023 21:33:26
1
35
Айде сега е ред на Мики Маус-а дето уби момчето на Пощата
16.
Съдия
28.02.2023 21:32:47
2
54
В САЩ щеше да събере поне 188 год. Нямаше да има възможноста да извърши нови престъпления.
15.
Троянеца
28.02.2023 21:28:52
1
31
Едно време с попчето бяхме гаджета. Хубави времена бяха.
14.
сфсмвр
28.02.2023 21:08:42
3
43
с баща му съм комуникирал няколко пъти добър човек е жалко че сина му е такъв срам
13.
Лошо
28.02.2023 21:05:08
5
23
За родителите му. Такъв срам.
Дано като излезе, поумнее.
12.
така така
28.02.2023 20:47:24
2
45
Попчето да влиза вътре и да си направи едно спа на парното... Ще направи услуга на хората
11.
*********
28.02.2023 20:31:33
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
zapoznat
28.02.2023 19:44:14
2
40
Личи си силата на бургаските топ адвокати в София
Нищо чудно че не споменавате името и, знаем за вашата принадлежност към една партия.
9.
Линията
28.02.2023 19:37:01
8
38
Ще ударя една линия по този случай.Ноздрата ми е,като прахосмукачка,ще се направя на животно.Приятелката ми е богата,но е грозна,съдба.Обичам да съм заврян зет,нямам два лева в джоба,съдба.
8.
Командос
28.02.2023 19:26:57
1
80
Не го знам тоя педал, ама за физиономия и аз му давам 20 години затвор!!! Честито със здраве да си ползва килията!!!
7.
Ххх
28.02.2023 19:25:47
2
94
Един буклук по малко,жалко,че след 10-12 години ще е на свобода.
6.
Бай Ставри
28.02.2023 19:23:46
1
72
Попче, любими, втори етаж, южното крило...
Това са само 20 години.
"Вие сте млад, ще излезете запазен", както каза капитан Соколов в "Опасен чар".
5.
Батката
28.02.2023 19:23:35
5
82
Бял ден да не видиш копеле мършаво. Цялата ти фамилия да де гърче и ти също грозно животно. Нали се сещаш, че ако излезеш какво те чака? По добре вътре да си изрод там да пукнеш... Няма да изкараш после дълго навън..
4.
А
28.02.2023 19:21:20
3
32
Чи баща му кой и
3.
Файтъра
28.02.2023 19:17:02
2
109
Попчев, файтъра. Попче как си бе? Струваше ли си боя в който ти беше номер 1. Много си корав и много го преби. Сега как си, как е настроението. То в пандиза мноо скъпи наркотиците....ма ти си от заможно семейство. Попче мноо голям МЪЖКАР си. Затова 20 години само мъже за теб.
2.
Темида
28.02.2023 19:14:14
5
87
Само 20 години?!?!?? Бахти подигравката от Независимият и НЕкорумпиран български съд!
1.
Бакшиша
28.02.2023 18:50:01
2
70
Тоз ебе мъже с перуки на старата поща
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон 41-годишният шофьор е дал положителна проба за наркотични вещества Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Променя се начинът на изработване на годишните инвестиционни програми на ВиК дружеството по общини Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Направете тези картофи по селски с бекон, за да впечатлите всички 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса Ето как да използвате различните форми на изкуството, за да се отървете от стреса и напрежението Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Починала е сестрата на Теодороа Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Търсим неквалифицирани кадри от Южна Азия, за да спасим сезона, а 5 месеца им оправяме документите Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Днес бяха обсъдени мерките за безопасност Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Тя се раздели с Нойзи и тъжи за бившия си По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях Наративът е ясен – всеки, който си позволи да каже нещо срещу ПП, бива набеден за слуга на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владимир Путин...
Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори