×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няколко ключови фактора, които могат да променят съществено вота на 2 април


Няколко ключови фактора, които могат да променят съществено вота на 2 април
Ръчното броене на гласовете и събитие подобно на речта на Доган в Кочан могат да имат сериозен ефект върху изборните резултати
Ключови думи: партии, коалиции, Доган
28 Февруари 2023, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

На прага на предизборната кампания като че ли не се вижда изход от политическия клинч, но не са изключени изненади

21 партии и коалиции ще участват в поредните извънредни парламентарни избори, насрочени за 2 април. Днес изтече и срокът за регистрация на кандидат-депутатските листи. Картите са раздадени. На 3 март стартира предизборната кампания.

На пръв поглед не ни чака нищо ново. Главните действащи лица са ясни. И около ръба на бариерата за парламента, изглежда, няма промяна в субектите.

„Червените линии“ също не са променени. Основната е кой би могъл да направи компромис да управлява заедно с ГЕРБ и ДПС и кой – не.

А и кандидат-депутатските листи не търпят големи корекции.

Все пак следва да отбележим и някои разлики с предишните избори, които може да поразбъркат сериозно схемата.

На първо място, това са промените в изборните правила. Завръщането на хартиената бюлетина и на ръчното броене на гласовете може да доведе до доста по-различен резултат. Ръководството на МВР от няколко седмици алармира, че реабилитацията на хартиения вот ще увеличи опитите за фалшификации и купуване на гласове. Подозренията обичайно падат основно върху ГЕРБ и ДПС.

За първи път ще има и видеонаблюдение при броенето на гласовете. Така или иначе, очаква се да се завърне напрежението в секционните избирателни комисии при предаването на изборните книжа. Причината е, че гласовете ще се отчитат много по-бавно. Протоколите ще са пълни грешки, които ще трябва да се поправят при предаването на документите в районните избирателни комисии. Това ще върне хаоса и нощуванията на ръководствата на комисиите в преброителните центрове.

Всичко това има потенциала да пренареди поне няколко депутатски мандата в една или друга посока. А то може и да се окаже ключово за съставянето на правителство. Припомняме, че в последния парламент на ГЕРБ-СДС не им достигнаха едва няколко гласа, за да излъчат кабинет с премиер Николай Габровски. Формацията на Бойко Борисов тогава получи 113 „за“ - от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“ (БВ). Още десетина мандата към съответните играчи на предстоящите избори могат да променят коренно ситуацията.

Тя обаче може да се усложни, ако партията на Стефан Янев не прескочи бариерата за влизане в 49-ото Народното събрание.

Друго интересно около 4-те процента е, че лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) шоуменът Слави Трифонов отново ще се кандидатира за депутат. Последните социологически проучвания дават вот за ИТН малко под бариерата. Партията стартира и подписка за референдум за президентска република. Дали това ще й помогне да се завърне в парламента, предстои да разберем. Но ИТН е партия с непредвидимо поведение. Формацията на Слави Трифонов продължава да се държи като „антисистемен“ играч и евентуалното й влизане в Народното събрание ще има допълнителен дестабилизиращ ефект.

Нов ключов момент, изглежда, обаче е предизборната коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ (ПП-ДБ). Засега социологическите проучвания не показват синергичен ефект – резултат по-голям от механичния сбор от вота за двете политически сили. Все пак не е изключено новата формация да обере допълнителен периферен анти-ГЕРБ вот, но той едва ли ще е много голям. Т.е. това няма потенциал да промени съществено политическата ситуация в следващия парламент.

Друг нов момент е в лявото пространство, което като че ли се свива все повече и повече. Конфликтите в БСП и самозатварянето на партията не предвещават добър изход за нея. Социолозите също не отчитат положителен тренд при „червените“.

За сметка на това се появи нова коалиция „Левицата“ - на отдавнашни и съвсем пресни отцепници от БСП. Тази формация има малък потенциал да прескочи бариерата, но вероятно ще „отвлече“ още избиратели от соцпартията.

Това и прогнозираният допълнителен поне лек ръст на „Възраждане“ ще усложни още повече задачата за съставяне на правителство в следващия парламент. Партията на Костадин Костадинов е „червена линия“ за ПП-ДБ, а и самата тя поне засега не е склонна да влиза в коалиция с никого. И това вероятно ще продължи, докато вотът за тази формация не тръгне надолу.

Трябва да се отбележи и значителното редуциране на броя на участниците в изборите. След като вчера и партия ПРАВОТО се отказа от регистрацията за вота на 2 април, на терена остават само 21 играчи. А на последния вот през октомври 2022 г. те бяха цели 29. Т.е. сега участниците намаляват с над една четвърт. Това говори, от една страна, за окрупняване на политическото пространство, а от друга, за изтощение на микропартиите.

Дали ще има ефект от новите санкции по „Магнитски“ е трудно да се прогнозира. Те удариха по ГЕРБ, БСП и ДПС. Но не бива да се подценява това, което ще последва през идните няколко седмици на последната права, т.е. по време на предизборната кампания.

Понякога малки на пръв поглед събития може да предизвикат значителен ефект върху избирателите и тяхната активност. Един от емблематичните примери, сочен от анализаторите, е речта на лидера на ДПС Ахмед Доган в село Кочан няколко дни преди парламентарните избори през 2009 г. Думите му „властта е в моите ръце“ за разпределението на „порциите на финансирането в държавата“ доведоха до мощен прилив на гласове към антикорупционната тогава ГЕРБ, което й позволи да управлява самостоятелно и в пълен комфорт по време на кабинета „Борисов 1“.

Подобно събитие, свързано с някой висш представител на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС или ДПС, би могло и сега да има решителен ефект за това везните да се наклонят по-силно в едната или другата посока. Което пък да разчупи политическия клинч в държавата. Това обаче би било извънредно събитие и на този етап изглежда малко вероятно.

 

 




15
Коментара по темата
15.
Леля ви
01.03.2023 10:12:35
1
9
Ей,Rock and Roll,познати от европейската прокуратура разследват магистралите на БоЕко,констатирали са една трета липсващ асвалт и се притесняват да не вземе тая работа да повлияе на изборите ! И аз се притесних,честно !!
14.
Боко ciao, Боко ciao, Боко ciao, ciao, ciao
01.03.2023 08:45:13
2
11
САЩ играят за ПП. Бойко не е получил подкрепа доколкото разбрах. Държат го на къса каишка с третият списък Магнитски и от това дали ще пречи на ПП зависи дали ще го намагнитят.
13.
ROCK AND ROLL
01.03.2023 08:29:53
12
6
НЕМА КВО ДА СЕ ЧУДИТЕ ? Б О Й К О Е ВЕЧЕН и ОТНОВО ЩЕ НАТИКА КИРЕ И КОКОРЕ / щях да пропусна знамениската - лена / , В БЛАТОТО , ОТ ДЕКА СА ИЗПЪЛЗЕЛИ !
12.
до 7
01.03.2023 02:52:34
2
7
маняк ние война със Северна Македония няя спечелим, ти за война с Русия си се разтревожил, они даже внимание няя ни обърнат хахаха
11.
Леля ви
01.03.2023 02:08:45
2
9
Ей,ХХ,чете ли че европеистите почти стигат Масква,както на теб понякога почти ти стигат до сливиците ? Дали ше повлияе на изборите тая работа,кАжи братми?!
https://www.bbc.com/news/world-europe-64802453
10.
Бате ХХ
01.03.2023 00:23:20
2
9
Събери ни всички меки китки начело с теб, най-видният гей, ХХ-ристинка Вовчикова Путчикова Късопишчикова. Ще тръгнем с теб заедно - Салито, Брус Лий от Меден рудник, Диян Тончев Камбаната, Николинка Кони и още безброй педолинки.
9.
ХХ
01.03.2023 00:05:58
10
12
Евроатлантическите травестити да заминават за Украйна. И 4 часа живот им е много!
8.
XX
28.02.2023 23:54:40
5
9
Ключов фактор да организирам всички мои колежки травестити и гейове от градинката до Старата поща. Тогава ще спечелим властта.
7.
звучи достоверно
28.02.2023 22:47:55
13
8
информацията на Афера, че се готви победа на изборите за ПП и ДБ, които да вкарат България във война с Русия, като за целта бъдат подкрепени от ГЕРБ. Не вярвате ли? Мислете с главите си, утре ще е късно.
6.
ХХ
28.02.2023 22:25:14
16
3
До 4

Ключов фактор е мобилизацията на европеидните про'с'таци като теб.
5.
ХХ
28.02.2023 22:12:31
13
10
Трябва една яка мобилизация на поне 50000 европеидни про'с'така, за да има някаква промяна. С продължителност на живота 4 часа на първа линия - ефективен начин България да се отърве от този пара'з'итиращ товар и да тръгне напред.
4.
Ключови фактори
28.02.2023 20:44:44
30
36
Ключов фактор 1
Излиза трети списък Магнитски с Еднокнижния - вътре.
Ключов фактор 2
Разплитане на случая от проверката на Европейската прокуратура във връзка с далаверите на Тецовете(75млн.Е) на Ковачки-Ортак на Еднокнижния .
Ключов фактор 3
Довиждане до край на проверката от Къовиши ,във връзка с далаверите на Фъндъкова и оповестяване на отклоненията сувма и до чие чекмедже стига.
3.
ОПГ ПП и ДБ са подлоги на мафията
28.02.2023 20:20:30
24
42
Усмихнатият Кирил Петков е Джон Траволта, а Асен Василев-Лейди Гага. Какви момчета, каква експертиза (ХарварТ майна), зарязали хубавата си работа в чужбина и дошли да ни оправят.Единствено и само Гешев им пречи да фалират България, за това е канонадата от лъжи и интриги към него!
Тия хора са еничари и не го крият. Изучили са се – някак – някъде. Живели са – някак – някъде. Те целите са в това „някак“. Приблизителността е техният Бог, някак.
Една и съща тролска маса е на амбразурата в защита на
“Промяната“ и критпобанката Nexo!
България не е суверенна държава, а колония, в която Сорос и кръгът “Капитал“ взимат решенията. Няма кой да се опълчи на Херо Мустафа!
Тече акция по спасяването на Бойко Рашков - опитват се да скрият името му от
разработката "Градинаря"!
2.
Киро се покри,Кокорко се кълчи
28.02.2023 20:16:24
25
41
ПростоКирчо е цар на невнятното говорене, той е първият български премиер, а и изобщо високопоставено лице, което се нуждае от преводач – от български/неговия – на български/общоприетия.
С "богат" речников запас от по 300 думи на български и английски, е идол на надрусеняците, защото им е колега по кристали.....
1.
Дааа
28.02.2023 20:12:18
36
27
Ключовия фактор е, че България е разпорена от кражби ит мафията дпс-герб-бсп. А народа е беден ощи окраден.
По презумцив малцинствата са престъпници.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори