×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ексдепутатът Димитър Ташев подаде сигнал срещу регистрацията на СЕК в ЦИК


Ексдепутатът Димитър Ташев подаде сигнал срещу регистрацията на СЕК в ЦИК
"Промяната в Бургас е узурпирана. Не съм част от СЕК и съм предприел всички законни действия да бъда отписан", казва Димитър Ташев
28 Февруари 2023, Вторник, 11:47 ч.
Автор: Флагман

Информацията за актуалното състояние е некоректна, аз не съм част от тази партия, категоричен е той 

Бившият бургаски депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) Димитър Ташев подаде сигнал в ЦИК срещу партия „Средна европейска класа“ (СЕК). Той алармира изборния орган, че СЕК са внесли документ с некоректна информация по отношение актуалното състояние на партията.

Както е известно, Ташев продължава да фигурира в ръководството на СЕК въпреки заявлението му, че напуска, което е подадено още преди две години. По случая се е водело и съдебно дело, както „Флагман“ съобщи.

По повод по подадения днес сигнал в ЦИК г-н Ташев каза пред „Флагман“: Настоявам, ако ЦИК установи нарушения на изборното законодателство при вписването на партия „Средна европейска класа“, да предприеме съответните мерки според Закона за политическите партии.“

Според бившия депутат това няма да попречи на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, в която е и партия СЕК, да участва в изборите. И не това е целта. Той обаче смята, че ако СЕК бъде отписана като участник в изборите, това може да наложи пренареждане на бургаската листа. 

„Сигналът касае „Средна европейска класа“ и присъствието на моето име в документа за актуалното състояние на партията“, категоричен е Димитър Ташев. 

По повод решението на Върховния касационен съд, че той все пак остава член на Изпълнителния съвет на СЕК въпреки волята си, Ташев каза: „Аз не вярвам, че политическа партия, която държи членовете си като крепостни селяни две години, без да уважи тяхното волеизявление и желание да напуснат партията, може да доведе до някаква промяна в град Бургас. Това е против моята воля. Аз съм я изразявал няколко пъти до Изпълнителния съвет, с нотариална покана до самата партия, заведох дело в Софийския градски съд, който каза, че партията трябва да ме отпише. Реално, решението на Върховия касационен съд е против моята воля и нарушава моите конституционни права като гражданин.“

По повод слухове, че СЕК са блокирали излизането на Димитър Ташев от партията, за да не може да сформира регионална структура на ПП в Бургас, той каза: „Не мога да коментирам намеренията на СЕК. Вярно е, обаче, че от самото начало „Продължаваме промяната“ реално няма местна структура. Говорил съм с лидерите на ПП за това, но те винаги са разчитали на „Средна европейска класа“ за представянето на „Промяната“ в Бургас. Аз не съм съгласен, че СЕК имат ценностите, които изповядва ПП. Още повече че председателят на СЕК е единственият, който в Народното събрание гласува против налагането на санкции срещу Русия. Той е един от двамата от ПП, които гласуваха срещу даването на оръжия на Украйна. Г-н Кирил Петков сподели, че се радва, че ПП е от правилната страна на историята, но председателят на СЕК гласува „против“ това. Така че аз не мисля, че те изповядват същите ценности като ПП. С други думи, промяната в Бургас е узурпирана. А аз не съм част от СЕК и съм предприел всички законни действия да бъда отписан.“

Ето и съдържанието на сигнала, който Димитър Ташев подаде в ЦИК тази сутрин:

ДО:

Камелия Нейкова, председател на ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ (ЦИК)

гр. София, 1169, пл. „Княз Александър I“ № 1

СИГНАЛ

ОТ:

Димитър Михайлов Ташев, ЕГН: ***********, адрес: гр. Бургас, ул Александровска 102, Народен представител от 47-то НС, коалиция „Продължаваме Промяната“

относно: евентуални нарушения относно участието на ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ в предстоящи избори за народни представители за народно събрание

Уважаема г-жо Председател,

С настоящия сигнал насочвам Вашето внимание към възможни нарушения на изборното законодателство досежно участието на политическа партия „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ (рег. по фирмено дело № 9446 от 2007 година по описа на СГС) в коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ с оглед съвместното им явяване на предстоящите избори за народни представители за народно събрание.

Възможните нарушения се състоят в това, че представеното за регистрацията на партията в коалицията удостоверение за актуално състояние може да съдържа данни, които не отразяват актуалните данни за състава на органите на политическата партия, а именно - аз фигурирам като член на управителния орган (Изпълнителен съвет), въпреки че още през 2021 година съм напуснал политическата партия а, според закона и съгласно устава на партията, съм престанал да бъда както член на управителния ѝ орган, така и неин член изобщо. Съображенията ми за това са следните:

1. Понастоящем не членувам в ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“

В началото на 2022 година с изненада установих, че съм вписан, за срок от 4 години, считано от последното събрание на националния съвет на партията, провело се на 09.10.2021 г., като член на нейния колективен управителен орган (Изпълнителен съвет). Това обстоятелство се установява от издаденото удостоверение за актуално състояние от 19.01.2022 г., издадено по ф. д. № 9446 от 2007 г. по описа на VI-5 с-в на СГС за цитираната политическа партия.

Считам, че решението на националния съвет на партията от 09.10.2021 г., с което съм избран за член на изпълнителния орган на политическата партия (Изпълнителния съвет) е незаконно в тази му част поради следните съображения:

Още на 22.02.2021 г. (над 7 месеца преди проведеното заседание на националния съвет на политическата партия) изпратих по електронен път до членовете на изпълнителния съвет на политическата партия и до нейния председател заявление, с което, на основание чл. 13 от Устава на партията заявих недвусмислено желанието си да прекратя своето членство в ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ и да напусна изпълнителния ѝ съвет. Въпреки това, по повод отправеното заявление не са предприети каквито и да е действия от другите членове на изпълнителния съвет, от неговия Председател, като прекратяването на членството ми не е обсъдено и от провелия се Национален съвет, на който аз дори повторно съм избран за член на изпълнителния съвет на политическата партия.

Впоследствие, на 06.12.2021 г., изпратих и нотариална покана до политическа партия „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“, адресирана до вписаните в регистъра на СГС седалище и адрес на управление, с която повторно заявих желанието си за прекратяване на моето членство. Видно от отбелязването от Нотариуса на върху екземпляра от поканата, връчването е извършено по реда на чл. 50, ал. 1 от ГПК и чл. 50, ал. 2 от ГПК, като на посочения адрес е открито друго търговско дружество. На 09.12.2021 г. е залепено уведомление, като до 05.01.2022 г. представител на политическата партия не се е явил да получи екземпляр от поканата. Поради гореизложеното, нотариусът е приел, че поканата е редовно връчена поради изтичането на двуседмичния срок за нейното получаване.

Чл. 14, т. 7 от Закона за политически партии предвижда, че всички въпроси относно членствените правоотношения се уреждат в устава на съответната партия. В чл. 13, ал. 1, т. 1 от Устава на ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ (СЕК) е предвидено, че членството в СЕК се прекратява от момента на подаване на заявлението до Изпълнителния съвет. Като момент на подаване следва да се счита датата на получаването му. Следва да се отбележи, че не е необходимо каквото и да е последващо действие за прекратяването на членството – то се прекратява автоматично, считано от получаването на поканата. Освен предвиденото в устава за прекратяването на членството, Законът за политическите партии изрично препраща за неуредените въпроси към Закона за юридическите лица с нестопанска цел, в чл. 22, ал. 1, т. 1 от който е предвидено, че членството в сдружение се прекратява отново с едностранно изявление до сдружението. Съдебната практика по този въпрос също е единодушна – „Членството в едно юридическо лице с нестопанска цел е свободен и доброволен акт, поради което то възниква в резултат на изразена от едно дееспособно физическо лице воля и съответно може да бъде прекратено също по неговата воля по всяко едно време и без да трябва да са налице каквито и да било основания за това. Това е изрично предвидено в чл. 22, ал. 1, т. 1 ЗЮЛНЦ, в която норма е посочено, че членството се прекратява с едностранно волеизявление до сдружението.“ – Определение № 261816 от 4.12.2020 г. на СГС по т. д. № 451/2020 г.

С оглед гореизложеното, считам, че членството ми е било прекратено още преди назначаването ми за член на изпълнителния съвет на ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“. Дори и да се приеме, че заявлението за прекратяването на членството ми е било надлежно връчено едва с нотариалната покана, то със сигурност след 05.01.2022 г. членството ми в политическата партия е прекратено.

Следва да се отбележи, че съгласно чл. 30, ал. 1 от ЗЮЛНЦ (приложим спрямо политическите партии по силата на §2 от ЗПП), член на управителен орган може да бъде само лице, което е от членския състав на юридическото лице, съответно политическата партия.

С оглед гореизложените обстоятелства, към настоящия момент не съм член политическа партия „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ и не съм член на нейния колективен управителен орган.

2. Вписан съм като член на Изпълнителния съвет, въпреки моето изрично несъгласие.

На следващо място следва да се отбележи, че на 09.10.2021 г. съм избран за член на изпълнителния съвет не само без моето съгласие за заемане на тази длъжност, а и въпреки моето изрично противопоставяне, изразено в електронното съобщение, изпратено преди това до членовете на Съвета. Недопустимо е да бъда член на състава на колективния управителен орган на политическата партия, въпреки липсата на съгласие за заемане на тази длъжност и след изричното заявяване на желанието си да не я заемам.

В допълнение, вписването ми (както и непредприемането на активни действия по заличаването ми) в състава на колективния управителен орган нарушава и конституционното гарантираното ми право (чл. 44 от Конституцията) свободно да участвам или не в политическата партия и/или в други сдружения и организации, за които това членство е пречка.

Поради всяко от гореизброените обстоятелства считам, че вписването ми като член на изпълнителния съвет на политическа партия „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ е недопустимо и в противоречие с императивните правила на ЗПП и ЗЮЛНЦ и поради тази причина е следвало да бъда заличен от състава на колективния управителен орган на партията.

С оглед горните обстоятелства подадох заявление за вписване до софийски градски съд (СГС) като с Решение от 21.07.2022 г. съдът е стигнал до извода, че: „С оглед предвиденото в чл. 13 от Устава на партията, което е в приложение разпоредбата на чл. 14, ал. 7 ЗПП, съгласно която редът за възникване и прекратяване на членството в партията се урежда в Устава, съдебният състав приема, че за настъпване на юридическия факт на преустановяване членството на заявителя в партията, достатъчно е отправено от него волеизявление за това, което да е достигнало до ръководния орган, което съдът прие да е налице. ... В този смисъл, съдът приема, че с отправяне волеизявление за прекратяване на членството в партията е настъпила промяна и в персоналния състав на изпълнителния съвет на ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ чрез изключването на молителя Димитър Михайлов Ташев като такъв, което обстоятелство е от подлежащите на вписване такива.

Вероятно с цел избягване на свикване на национален съвет на политическата партия и потенциалното застрашаване на участието ѝ в множеството избори в България заради непълен състав на собствените ѝ управителни или по каквито и да други причини от страна на ПП „СЕК“ продължават да не бъдат предприемани каквито и да е действия по заличаването ми като член на нейния орган на управление.

Важно е да се отбележи, че още от месец февруари 2021 година аз не изпълнявам каквато и да е роля в Изпълнителния съвет на ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ – не съм уведомяван за заседанията на съвета, не съм участвал в процеса по вземане на решения и не съм подписвал никакви документи.

Считам, че поради целенасоченото бездействие на ПП „СЕК“ се създаде правно положение, с което аз едновременно не съм нито член, нито член на Изпълнителния съвет на ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“, а същевременно формално фигурирам като такъв, въпреки изричната ми воля, изразявана многократно, да се прекратят всички отношения и да престана да бъда асоцииран с тази политическа партия.

В рамките на съдебния процес се установиха две разминавания между вписаните в актуалните състояния данни и действителните. Първо, противно на вписаното, аз не съм член на изпълнителния съвет на ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ по силата на закона – заради полученото от партията мое изявление за прекратяването на членството; Второ, от отбелязванията на нотариуса в Нотариалната покана се установява, че вписаните седалище и адрес на управление на ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ не отговарят на действителните, тъй като на адреса се помещава друго търговско дружество.

Уважаема г-жо Председател,

Моля, в случай на констатирани нарушения на изборното законодателство, при представяне на документи с невярно съдържание или при декларирани обстоятелства в противоречие с гореизложените факти, да бъдат предприети съответните законоустановени мерки.

Приложения:

1) Електронно съобщение от 22.02.2021 г. до членовете на изпълнителния съвет на ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“;

2) Нотариална покана;

3) Решение от 21.07.2022 г. по ф. д. 9446 от 2007 г. на СГС;

28.02.2023 г.

С уважение:

 

/Димитър Ташев/

 






България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори