×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стоян Сталев: ООН е абсолютно безпомощна и обречена на провал


12 Февруари 2023, Неделя, 17:30 ч.

Физическата поява на Зеленски в Европа е много важна за укрепване на доверието между всички държави, подкрепящи Украйна, изтъква бившият външен министър

Много е важно да се даде един общ сигнал към Русия, че това, което се прави, не може да бъде обяснено по никакъв начин, с никакви аргументи. Тук имаме един фрапантен случай на злоупотреба със сила, международен терор, който се налага от членка от Съвета за сигурност на ООН с право на вето, което е безпрецедентна ситуация. Когато една от големите сили започне да злоупотребява със своето положение, виждаме, че ООН е абсолютно безпомощна и обречена на провал. Изключително важно е да се мисли за осъвременяване на устава на ООН, защото днес няма други организации в света, освен НАТО и ЕС, които да могат ефективно да окажат подкрепа в подобни случаи. Това каза Стоян Сталев, дипломат и бивш външен министър, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

Физическата поява на Зеленски по време на европейската обиколка е много важна за укрепване на доверието между всички държави, подкрепящи Украйна и главно, за да може Европейският съюз да покаже своето единство. Ако нещо може да се случи по-рано, това е приемането на Украйна в ЕС или поне започването на разговори, каза гостът. "Тук е важно политическото послание, което ще се даде на Украйна. Разбира се, това няма да стане бързо, но аз смятам, че без съмнение агресия на Русия срещу страната засили шансовете на Украйна да стане член на ЕС".

Много е важно да се даде един общ сигнал към Русия, че това, което се прави не може да бъде обяснено по никакъв начин, с никакви аргументи, подчерта дипломатът. "Абсолютно несъстоятелни са аргументите на Русия, че тази война е оправдана с желанието на Русия да попречи на влиянието на САЩ в света. Това е една безогледна агресия с огромни жертви на хора и инфраструктура в Украйна, която много трудно може да бъде възстановена. Това да се обяснява с някакви геополитически съображения е абсолютно необосновано", предава investor.bg.

Виждаме, че няма други организации в света, освен НАТО и ЕС, които да могат ефективно да окажат подкрепа в подобни случаи. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш говори за опасностите войната да прерасне в глобална, но самият той не смее да каже кой е агресорът и кой е виновен за тази тежка световна ситуация. ООН не работи. Организацията е парализирана, категоричен бе Стоян Сталев.

Той добави, че този световен ред е създаден след Втората световна война. "От тогава са изминали много десетилетия. Много пъти е поставян въпросът да бъде реформиран Съветът за сигурност, като се включат и други държави, като Германия, Япония и т.н., но промяна не е постигната, защото за големите сили това положение е много удобно".

"Но, когато една от големите сили започне да злоупотребява със своето положение, виждаме, че ООН е абсолютно безпомощна и обречена на провал. Когато имаме драстични нарушения на международното право от страна на членка с право на вето, тогава положението е абсолютно непредвидимо. И добре че има други, регионални организации - ЕС и НАТО – които да се притекат на помощ на държави, засегнати от подобна агресия".

На въпроса дали НАТО е на път да се превърне в глобална организация, предвид спекулациите, че Южна Корея и Япония ще бъдат поканени да станат част от алианса гостът каза, че това би бил добър вариант, но е много важно и да се мисли за осъвременяване на устава на ООН.

"Стратегията на Москва предполага, че в един момент Западът ще се разедини в подкрепата си за Украйна, но разединяване практически е невъзможно. При наличието на тази брутална политика от страна на Русия, да се разчита на разединяване е доста наивно".

Тук имаме един фрапантен случай на злоупотреба със сила, един вид международен терор, който се налага от членка от Съвета за сигурност с право на вето, което е една безпрецедентна ситуация, подчерта Сталев. "При различните интервенции на САЩ в Афганистан и Ирак никога не е бил поставян въпросът за оспорване на суверенитета на тези държави. Преследвани са цели, свързани със световната сигурност, борба с тероризма, борба с ислямския тероризъм, но никога не е поставян въпросът за завладяване на чужди територии или унищожаване на правото на самоопределение на народите, защото наистина е недопустимо с война в XXI век да се преследва, например защита на малцинствата, което е легитимна претенция, но тя не може да се защитава с война и агресия".

По повод разрушителното земетресение в Турция гостът каза, че е бил в южната ни съседка по време на земетресението през август 1999 година, когато жертвите са били около 20 000. Тогава без дом са останали около 1 млн. души. „Турция построи няколко големи града за подсоляване на пострадалите. Това строителство се извърши много бързо - може би за година и половина до две. Аз бях изключително впечатлен от мобилизацията, която и турското общество, и турската държава постигнаха. Това е един народ с изключителна издръжливост и жизненост и съм сигурен, че и тази трагедия, която е много по-голяма и по територия и по човешки и материални щети, ще бъде преодоляна, но за доста по-дълъг период от време“.

Относно политическите измерения на бедствието събеседникът каза, че се надява това да не повлияе по някакъв начин и да „ограничи демократичното провеждане на изборите“. „То е в един много чувствителен за турците регион, населен главно с кюрдско население. Така че е много важно да се мобилизира турското общество, както за помощ, така и за нормално протичане на изборните процеси там“.

"Турия и въобще Балканите страдат от един феномен. Техните политически партии имат феодален привкус. Всеки лидер на партия мисли, че е собственик на тази партия. Това е характерно, както за Турция, така и за целите Балкани, включително и за България. Този манталитет влияе негативно, както на демократичния процес, така и на обществото като цяло, защото нарушава нормалния обществен диалог“.

В Турция не знаем точно как ще се развият изборите. Там е доста сложна ситуацията около тези избори, защото от една страна трябва да има решение на две трети от парламента за провеждането на предсрочни избори, което не е ясно дали ще се случи, поясни дипломатът. „А ако не са предсрочни, Ердоган няма право да се яви като кандидат, защото това би бил негов трети мандат, а по Конституция мандатите са ограничени до два. Така че ще бъде интересно“.

Запитан какъв е българският интерес – да бъде избран Ердоган или да се смени властта, гостът каза: „Ние имаме добри отношения с Турция. Българският интерес е да имаме добри отношения“.

“Ние сме дотолкова заинтересовани от изборите, доколкото целият ЕС е заинтересован от едно сътрудничество с Турция, защото Турция е голям търговски партньор. От друга страна не е хубаво това, което понякога се прави от страна на Турция и на Ердоган. А именно - едно нападателно и заплашително отношение към Европа. Една такава многопластова и многополюсна външна политика на Турция не винаги е в интерес на сътрудничеството“.


В категории: Политика


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Дернев
12.02.2023 18:11:19
3
3
Проблема на ООН е като проблема на нашето законодателство. Закони добри или лоши има, но няма изпълнение според тях. Новите закони няма да променят нищо, ако се заобикалят. Както САЩ искат да заобиколят ролята на ООН за сигурността в света с въвличане на НАТО на световната сцена където е необходимо запазването на влиянието им. Това със сигурност ще доведе до 3СВ било то заради Украйна или Китай. Щатите трябва да бъдат спрени чрез ООН зад която ще стои силна и независима обединена Европа на СЕЩ и Русия/ОНД. Европа вън от НАТО. НАТО вън от Европа за да оцелее света.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори