×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зелените цели на Урсула фон дер Лайен може да се провалят


12 Февруари 2023, Неделя, 10:00 ч.

Ако председателят на ЕК иска отново да получи пост в Брюксел, трябва да преразгледа плановете си

Когато Урсула фон дер Лайен зае поста си начело на ЕК, тя имаше амбициозни планове да запише името си в историята на ЕС с усилия за справяне с климатичните промени. Един от проектите й е Зелената сделка, която предвижда въглеродна неутралност на общността до 2050 година. Но тогава светът се промени – последва пандемия от коронавирус, война в Украйна, инфлация, Закон за субдисиите в САЩ. Всичко това постави на изпитание идеите на Брюксел за зеления преход, пише Politico.

В момента Урсула фон дер Лайен е пред дилема - ако активира усилията си да изпълни зелените планове, ще ядоса редица високопоставени лидери, от чиято воля зависи дали ще може да застане втори мандат начело на ЕК.

Досега председателят на ЕК не е давала индикации дали иска да се кандидатира пак за поста, но ако го иска, трябва да има подкрепата на родната Германия и на повечето държави от ЕС, както и разбира се, на своята Единна европейска партия (ЕНП). А всяко действия в областта на климата крие предпоставки за дрязги с един или друг играч от тези, които трябва да й дадат подкрепата си, предава economic.bg.

Мандатът на комисията "Фон дер Лайен" изтича през 2024 година с провеждането на изборите за Европейски парламент. В Брюксел вече започват да се подготвят за предизборната кампания.

Франция и Германия са локомотивите на ЕС и вероятно тяхната подкрепа ще е решаваща за избора на председател на ЕК. Но не бива да се пренебрегва и мнението на останалите 25 държави от общността”, коментира източник на Politico.

Германия на първо място

Ако иска отново да бъде начело на ЕК, Урсула фон дер Лайен трябва първо да си спечели подкрепата на родната Германия. През 2019 година тя беше фаворит на тогавашния канцлер Ангела Меркел, но сега страната се управлява от коалиционен кабинет, в който влизат опозиционните тогава партии - Социалдемократичната, Либералната партия и Зелените.

На следващо място е нужна подкрепата в германските среди на ЕНП, а има индикации, че точно там има несъгласие със зелените амбиции на председателя на ЕК.

Германски представители на партията са критикували преди месец в Брюксел нейните планове, които са твърде бързи и твърде амбициозни”, казват източниците на Politico.

Урсула фон дер Лайен не може да пренебрегва тези сигнали, идващи и публично от депутати от ЕНП в Европейския парламент.

Спорове в ЕК
Председателят на ЕК е изправена пред спорове и в самата институция. Източници на европейското издание съобщават за конфликти сред комисарите по отношение на Зелената сделка, като част от комисарите, идващи от семейството на ЕНП, блокират законодателни промени. Против е и комисарят по въпросите на общия пазар Тиери Брьотон, който не идва от консервативните среди, но вероятно просто опитва да се позиционира по-добре преди следващите избори.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който е от крилото на социалистите в ЕП, е отговорникът за изпълнението на Зелената сделка и твърди, че ще се бори със "зъби и нокти" за плановете. Той обаче е един от вероятните конкуренти на Урсула фон дер Лайен за поста. През 2019 година също беше обещаващ кандидат, но не успя да събере нужната подкрепа.

Междувременно източници на Politico коментират, че лобистите в ЕС успяват да сложат "спирачки" на част от зелените инициативи. Сред тях са борбата с т. нар. greenwashing - заблуждаващата екологичност на компании, която е ключова част от плановете на ЕК за намаляване на емисиите до 2030 година с поне 55%.


В категории: Политика


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Зелено течение
12.02.2023 17:07:39
0
2
Да спира марулите, че зеленяса
6.
До 5 ХХ
12.02.2023 15:56:44
1
1
Ти много ги разбираш нещата, педал недоклатен русофилски. Китай е най големият замърсител на въздуха в световен мащаб, защото е фабриката на света. Скоро не си писал за Луканов, какво прави твоето еврейче Соломон Паси?
5.
ХХ
12.02.2023 15:07:49
3
6
До 1

Китай има по-голям процент зелена електроенергия от ЕС. Основно заради неграмотни про'с'таци като теб.
ПП. Нищо чудно скоро и Индия.
4.
ХХ
12.02.2023 15:05:29
11
3
Не зелени цели, а корупционни схеми на ЕС.
3.
Даааа
12.02.2023 11:34:52
42
11
Мноу мЪ кефи тази маря! Тъпа, като слонски гъз-олицетворение на евроатлантически ценности!
2.
Пууууу
12.02.2023 11:15:05
29
11
Аман от тази !
1.
Адолф
12.02.2023 11:03:26
33
12
Индия и Китай са половината население на планетата. Дали им пука за сделките на Урсула или гледат да направят икономиките си по - силни? Щатите са 350 милиона и намалят емисии на хартия, докато се радват на унищожението на Европа, защото енергетиката им е основана на изкопаемите горива. В цяла Африка дали някой му пука за "сделката" на Урсула? А в половин евротеритория, т.е. Русия някой да му пука? Единственото което направи тази оФца е да затрие икономиката на Европа, докато продължава да я заселва с арабюхи и африканци!
И да вземе да каже каква "сделка" точно е сключила тя, с кого и за колко?
Спомнете си какво е казала Ванга: 2050 година Европа ще е мюсюлманска територия, населена предимно с чернокожо население. Е те това и е "сделката" с дявола на тази!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори