×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как ФСБ искаше да анексира Молдова и руското разузнаване контролираше политиката в страната


Как ФСБ искаше да анексира Молдова и руското разузнаване контролираше политиката в страната
Владимир Путин имаше планове за Молдова, но...
11 Февруари 2023, Събота, 21:31 ч.
Автор: Флагман

Секретните служби показват и базовите документи, по които Руската федерация работи, за да оформи един по-благоприятен фронт върху бившите социалистически републики

На 25 декември 2016 г. руснак с дипломатически паспорт излита от Москва и каца на летището в Молдова. Неговото име е Дмитри Милютин – генерал във ФСБ. Неговото присъствие идва точно на време, когато Игор Додон поема контрола на страната и става поредния президент. Медиите не знаят нищо за неговото пристигане, но има организирано посрещане. Колегите на Додон вече са го посрещнали и започват да го запознават със секретните операции, които трябва да се отразят по един или друг начин върху политиката на страната през следващите месеци.

Секретните служби показват и базовите документи, по които Руската федерация работи, за да оформи един по-благоприятен фронт върху бившите социалистически републики. Интересен елемент е, че Николай Чушевичи от издание „Rise Moldova“ представя впечатляващ документ за развитие на руско-молдовските отношения, които показват какви са били плановете на Русия за Молдова. Руската федерация посочва в своя документ, че ще се използва така наречената „мека сила“, която трябва да помогне за „технокрастското“ правителство на И. Чику. Русия посочва, че в настоящия момент е много важно да се изгради силно външно отношение с Русия.

В същия документ се твърди, че Русия има намерение да се облече в привлекателност, а няма да използва въоръжаване или финансова принуда.

Меката сила очевидно е комбинация от културни връзки, подкрепа, насърчаване на национален език, износ на образователни услуги, научно, техническо и иновационно сътрудничество, използване на конгресна и изложбена дейност, младежки програми и обмен. Русия трябвало да се конкурира със САЩ и ЕС, които отдавна използват същата практика. Същият документ се възмущава на присъствието на Сорос и други НПО фондации. Друг балкански фактор в цялото фиаско се оказва и Румъния, която годишно отпуска около 5500 стипендии за граждани на Молдова. Предлага се гражданство на молдовци в Румъния и друго, а медийното влияние било от изключително значение. Анализът на руските сили в онзи момент показва, че Русия имала много сериозни дупки в своята стратегия.

За да започне подобна стратегия от страна на Русия, агентите трябва да потърсят единствената целева група – проруско ориентирани граждани – интелигенция от средна и по-висока възраст, както и сънародници, които пребивават в същата държава. За да може да се говори за бързо поклонничество и влияние, руските агенти се подготвят да използват най-различни културни моменти, историческо наследство, разпространение на руски език, образователни услуги и дори трудова имиграция. Съмняваме се, че някой би пожелал да замине за Русия, особено в настоящия момент, когато икономиката потъва по-бързо и от Титаник.

Руската федерация насочва вниманието си към младите които могат да бъдат лесно вербувани за същата кауза. За успех на „меката сила“, руснаците смятат, че трябва да се използва по-сериозен кръг от различни дейности, включително министерство на образованието и културата, отбраната и други.

Първата анексация на Молдова от СССР

Източници от iStories посочват, че генерал Милютин заема ранга на изпълнителен директор на Оперативно разузнаване в 5-то отделение на ФСБ. Именно от същото отделение се взима и решението за нападение на Украйна.

„Те фабрикуваха, тълкуваха грешно, понякога дори си фантазираха, че регионите на Украйна живеят отделно от властите в Киев и щом се стимулират дори малко, същите ще се втурнат да прегърнат Русия.“

Същата прегръдка очевидно се оказа доста зловеща и в момента дружбата продължава да се изчислява по брой жертви, а не по брой прегръдки.

Въпросният генерал също така обръща внимание и на местните избори като твърди, че за манипулацията са необходими определени качества и подготовка. Например трябва да се призове по-специална и разширена технологична група, която да извърши одит относно готовността на централния и местния избирателен щаб на парламентарните избори. Изпратеният списък с желания на генерал включва локация, достатъчно добра охрана, както и екип от писатели, дизайнери и организационни мениджъри. Въпросните хора трябва да се занимават с анализ на конкурентното поле, управление на риска, възможност за влияние в избирателните комисии и след това да създават така наречената стратегия, идеен план и разбира се – контракампания.

В началото на 2020 г. Ренато Усати трябва да говори с представители на ФСБ. Усати е лидер на „Нашата партия“ и разбира, че трябва да подкрепи преизбирането на президента Додон за втори мандат. За да няма никакви изненади, Усати представя всичката информация и признава, че е разговарял с представители на ФСБ, които са влияели пряко върху изборите в Молдова. През ноември 2019 г. Додон снима със своя личен телефон щабът на социалистическата партия. Сред празнуващите може да се забележи Владимир Широбоков – руски експерт по политически технологии.

Широбоков е помогнал за изготвянето на стратегия на молдовските социалисти в началото на годината. Милютин е одобрил действията и дал зелена светлина. Друга официална дейност на Милютин е да разглежда стратегиите на руските консултанти и също така определя сумата за инвестиране. Журналистите от издание Rise успяват да открият документи на руския стратег, които показват, че са инвестирани над 19 хиляди долара за кампанията, включваща много мащабно и работещо телефонно интервю за избор на президент.

Съветска Молдова от 1980 г.

Широбоков е участвал в местните избори през 2019 г. в президентските през следващата, както и в ранните парламентарни през 2021 г. Разследването на молдовските издания показва, че сред експертите е и Олга Грак, която родом е от Калининград, но реално е политически експерт на Русия. Заедно с още двама души, дамата е санкционирана от САЩ за намеса и мръсни игри в Молдова. Грак се озовава в санкциите с руски олигарси, чиято основна задача е да разширят и да продължат да корумпират политическата система на Молдова, както и икономическите институции. Интересен факт е, че един от наказаните е и Владимир Пханотниц, отговорен за манипулирането на ключови сектори в Молдова – закони, избирателния сектор и правосъдните сектори.

По думите на експерти от САЩ, мерките са поставени върху хора, които се опитват да използват слабите точки на избрани страни, водещи до дестабилизирането им отвътре. Грак работи за кабинета на Илан Шор през 2020 и 2021 г. Бъдещият политик е санкциониран през октомври, миналата година. Шор се занимава и с други дейности и не спира да организира най-различни протести, които по думите на службите в Молдова, са заплатени лично от него, както и от ФСБ. Милютин отвръща само и единствено с факта, че няма доказателства за подобни дейности. Шор заминава и се крие в Израел. В Молдова го очаква присъда за конспирация и измама. По думите на разузнаването, същият човек е отговорен за източването на 3 частни банки и заграбването на около 1 милиард долара. Това и до днес се води кражбата на века в Молдова, а и не само.

Благодарение на тази комбинация от влияние, молдовско и украинско разузнаване посочват, че това е опит да се изгради по-сериозно присътвие на руските сили в Молдова, които ще използват всички сили за да влияят и контролират югоизточните граници с Украйна.

Меката сила на Русия започва да се втърдява през лятото на 2022 г. Издания като Rise посочват, че повечето руски анализатори трябвало да обърнат внимание на идеята за окупация на Молдова. По думите на целия екип, Молдова била пленена от САЩ и Румъния, които вече са заземили своите позиции. Алфа-Груп на ФСБ посочва, че скоро новият режим ще успее да унищожи всички про-кремълски опозиции и най-вероятно ще помогне за блокирането на източния регион, изнудвайки руската армия.

Алфа-Груп на ФСБ се интересува от борба с пропаганда, дезинформация и евентуално насочване на вниманието срещу колективния запад. Обърнете внимание, че в летния доклад на руското разузнаване е посочено, че Молдова официално трябва да настоява за неутралитет. Искането за такъв трябва да се случи с помощта на по-специални кадри. Разузнавачите посочили, че Молдова продължава да взима решения относно своя енергиен сектор, използвайки изцяло правилата на западните партньори. Интересен елемент в целия доклад е, че съвременна Молдова се смята за „балкански котел“ и се радва на сериозно разнообразие. Влияние може да се спечели от славянското православие и традиции. За съжаление Молдова губи старото си поколение, което не може да бъде активирано за влияние и дейност, както посочват самите разузнавачи.

Предложени мерки, по думите на агентите и техния анализ от миналата година включва:

Активиране на 30-годишната пропагандна система. Тя, от своя страна, трябва да работи за изкривяване на исторически факти, етнически и езикови разделения. Основна задача ще бъде оформянето на образа на врага, неговото преференциално превъзходство над останалите. Двойни стандарти в отразяването на събития и създаването на митове относно цивилизационното превъзходство и подмяната на понятията в общочовешки принципи. Пропагандната система е можела да работи единствено сред по-старото поколение на 45-годишна възраст и повече.

Друга любопитна точка е, че блокът на комунистите и социалистите в Молдова не е особено лицеприятен. Извършените протести не са съвместни или координирани. Самата партия претърпява имиджови загуби и по този начин има отлив на членове в други формации. Въпросната опозиция трябвало да се обедини срещу прозападния курс или да се бори за неутрален статус. Интересен факт е, че нито една от създадените опозиции не може да отговори на основните искания на руското разузнаване за спечелването на вниманието. Група Алфа посочва, че активната политическа дейност се редуцира до избори и продължава да намалява. През 2014 г. се посочва, че активността е 57%, а миналата година е 48.5% Причината е, че малцинствата и диаспората може да се манипулира значително, позволявайки безопасно изчисляване на избирателна активност от едва 40%.

На последните избори от 2021 г. в Молдова, разузнавачите докладват, че са повишени тарифи за комунални услуги, цени на хранителни стоки и такива от първа необходимост. Съвет тук е да се обърне внимание на изкуствено създаване на енергийна криза, манипулация на противоепидемиологичните мерки, информационен натиски и разрастване на други негативния явления, водещи до рязко намаляване на рейтинга на избрани политически сили. Накрая анализът завършва с планове за активиране на Преднестровието и създаването на още един сателит. В зависимост от развитието на страната, Русия твърди, че не само може да последва обединение с Молдова, но и предаването на цялата зона на Руската федерация.

Въпросните планове ще изискват нова инвестиция за създаването на политически сили, обединение на мнозинството на населението и създаването на компромис за останалите геополитически играчи. Поради факта, че няма как да се създаде една по-сериозна офанзива, без да се предизвика активирането на запада, единственото решение е използването на политически сили и обърнете внимание – референдум. За активирането на референдум е необходима нова политическа сила, която да лобира за приближаването до Москва, поне от препоръките на същото разузнаване.

При сформиране на такова, може да се изискват и други по-интересни мерки, като събирането на молдовски доброволци, които да се включват във войната с Украйна, но разбира се на страната на Русия. Гранична полиция на Молдова посочва, че още от 2014 г. четирима руски граждани с дипломатически паспорти са пристигнали в Молдова, прекарали са една година и след това никога повече не са се завърнали. Всички били с последователни номера на паспортите си, тоест печатани са по едно и също време. Паспортното бюро на Молдова посочва, че всеки 3-ти посетител на страната идва с руски дипломатически паспорт, обвързан директно с ФСБ или друга разузнавателна институция на Кремъл.

Идеята за политическо влияние и методологията, която работи в тази посока, може спокойно да бъде отнесена и за България към настоящия момент. Искането и създаването на нови политически сили отговаря ясно на формированията в страната, както и на различните методи за разработка, ориентирани изцяло върху история, пропаганда и изкривяване на факти. Разглеждането на подобни аномалии показва и ясно какво точно се случва в една страна като Молдова, чийто принципи до някаква степен могат да се разглеждат и със същия аршин за България.

Източник: chr.bg


В категории: Политика


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
9
Коментара по темата
9.
С
12.02.2023 11:28:14
6
4
Америка ще бъде рай, ще бъде,,по Гео Милев"Как вече берем сочните и вкусни американски плодове!Как живеем щастливо,богато и безгранично,просто супер,тава е невероятно, радвайте се българи-нашата мечта за прекрасен живот е изпълнена!
8.
Вимпел
12.02.2023 10:34:10
12
3
Няма ли някой да напише статия за това как България беше похитена и изнасилена от ЦРУ на Америка? Едно яйце е един лев, а Флагман ни обясняват за лошата Русия.
7.
12
12.02.2023 08:18:41
21
10
Поредния опит за изопачаване на историята. Сега като навсякъде имаме английски писания и възвеличаване на англосаксонските мерси за вечно господство в света да не би да сме цъфнали и върнали. Без икономика ,ниско ниво на култура,пандемии ,войни и и насаждения на омраза към православието и етносите.
6.
жестоката истина
12.02.2023 08:05:43
7
21
Меката сила очевидно е комбинация от културни връзки, подкрепа, насърчаване на национален език, износ на образователни услуги, научно, техническо и иновационно сътрудничество, използване на конгресна и изложбена дейност, младежки програми и обмен."

Т.нар. "мека сила" (на Русия) отдавна си разиграва коня в България. Дали е "случайност" ежегодният руски десант в Летния театър на Бургас? Дори по времето на СОЦ-а нямаше толкова много руски групи, състави, хорове и пр. "културни" мероприятия.
А какво стана с:
Първо - КРАЖБАТА на демонтирания в Бургас паметник на главатаря на Червената армия, окупирала България през 1944 година – маршал Толбухин, и монтирането му в руската база на р. Камчия.
Второ - НЕЗАКОННОТО разширение на паметника на САМООТРОВИЛИТЕ се с ОТКРАДНАТ метилов алкохол ОКУПАТОРИ-МАРОДЕРИ от Червената армия през 1944 г. в Бургас.
Трето - САБОТИРАНЕТО на законно приетото решение на Община Бургас за премахване на плочата с имената на терористите-шумкари от входа на Механотехникума.
Плочата с имената на терористите-шумкари все пак бе свалена - след ГОДИНА И ТРИ МЕСЕЦА САБОТАЖ, но и досега се ПРИКРИВАТ овластените саботьори!
5.
1
12.02.2023 06:21:50
4
13
В България пасмина действа в гъз раждани и насаждане недоверие раздори към Държава
4.
До 3
12.02.2023 05:39:56
25
7
То пък сега сме "цъфнали и вързали" като ни клатят американците.
3.
А ТАКЪВ
12.02.2023 04:35:16
13
13
do 1
ти гледай жужето путя да не ни запука и нас,че както сме цъфнали и вързали ,после ша питаме къде серат гладните....мхм....
2.
Хахахах
12.02.2023 01:01:27
16
8
Браво! Ей сега разбрах как Молдова стана богата,силна и независима държава. Там сега всичко цъфти и връзва, освен това никой не емигрира, там младите хора си стоят и се развиват! Да живей прогреса!
1.
Хахахах
12.02.2023 01:01:16
10
8
Браво! Ей сега разбрах как Молдова стана богата,силна и независима държава. Там сега всичко цъфти и връзва, освен това никой не емигрира, там младите хора си стоят и се развиват! Да живей прогреса!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Според непотвърдена информация в джипа са превозвани мигранти Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици
Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори