×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обвиниха трима заради сделки с газ – сред тях и министър от кабинета „Петков“


Обвиниха трима заради сделки с газ – сред тях и министър от кабинета „Петков“
Според разследващите нанесените щети са за над 88 млн. лв., обясни Бисерка Стоянова от Националната следствена служба
08 Февруари 2023, Сряда, 12:11 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

И за тримата мярката за неотклонение е "подписка"

Прокуратурата повдига обвинение на бившия енергиен министър Александър Николов от правителството на Кирил Петков. Това стана ясно от изявление пред журналисти на Бисерка Стоянова от Националната следствена служба (НСлС). Тя не спомена изрично името на Николов. Разследването обаче е за престъпление в периода април–май миналата година.

Повдига се обвинение и на бивш изпълнителен директор на „Булгаргаз“ - по всяка вероятност Людмил Йоцов, както и на бивш зам.-министър на енергетиката. И тримата обвиняеми са с мерки за неотклонение „подписка“.

По-рано днес Александър Николов се яви в НСлС, където обаче отказа подробни коментари пред репортерите. Припомняме, че той бе министър от квотата на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН). Николов обаче не се яви на последните избори като кандидат-депутат и като че ли се разграничи от ИТН. 

Според разследващите нанесените щети са за над 88 млн. лв. 

Досъдебното производство е образувано след сигнал от ДАНС (Държавна агенция "Национална сигурност") след преценка на прокурор от Софийска градска прокуратура. Възложено било на НСлС в началото на септември. 

"Няколко са линиите, по които провеждахме разследването. Основно те бяха насочени във връзка с формиране на официалната позиция на "Булгаргаз" като публично предприятие във връзка с предложената нова схема за плащане от "Газпром" по дългосрочния договор, който имаме сключен и който изтече в края на миналата година, по отношение на действията, които е следвало да бъдат предприети и които са предприети в посока на това кога и какви действия конкретно са предприели длъжностни лица от "Булгаргаз", също така от Министерството на енергетиката, тъй като знаете, че "Булгаргаз" е публично предприятие; държавата притежава "Български енергиен холдинг", принципал е БЕХ, които са принципал и са едноличен собственик на капитала на "Булгаргаз" ЕАД", каза Бисерка Стоянова.

Събраните доказателства били в доста голям обем и те били достатъчни, за да се направи извод да виновността на конкретни лица. Стоянова обясни, че ще се въздържи от обявяване на имена. Щяло да бъде изпратено прессъобщение, където щели да бъдат споменати съответните лица, но с инициали. 

Бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" е обвинен в умишлена безстопанственост. Това важало и за бившия министър на енергетиката, който не упражнил достатъчен контрол върху дейността на директора във връзка с това, че било проявено бездействие за осигуряване на оперативната дейността на дружеството. 

Има обвинение и спрямо бивш зам.-министър на енергетиката, който по неофициална информация е Данаил Николов.

"Неговото обвинение е за престъпление по служба във връзка с комуникация и реда на комуникация, извършен между Министерски съвет като, знаете, централен орган на изпълнителната власт и дружеството "Булгаргаз" ЕАД, което е публично предприятие", коментира Бисерка Стоянова. Въпросният зам.-министър превишил правата си. 

"И към момента му е предявено обвинение за длъжностно престъпление. Като общ резултат, мога да кажа, е последвала щета, която е в размер над 88 млн. лв. за края на месец април и на месец май. Щетата е за "Булгаргаз". Но също така ние сме преценили - разследващият екип и наблюдаващият прокурор, че случаят е особено тежък, тъй като е била застрашена дейността на "Булгаргаз" като обществен доставчик във връзка със сигурността и непрекъсваемостта на доставките", обясни още г-жа Стоянова. 

Тя отказа да съобщи повече подробности, тъй като разследването продължавало.  

"Не бих искала да влизам в конкретиката на делото, защото това ще ни препятства разследването", обяви Бисерка Стоянова.

Тя отказа да отговори и на въпрос по какъв точно начин е нанесеща щетата за над 88 млн. лв. 

"Назначена е експертиза. Има вещи лица, които много конкретно са посочили откъде и как са изчислили нанесената щета, но наистина в момента с оглед хода на разследването бих се въздържала...", коментира Стоянова. 

Тя бе попитана има ли данни, че след април 2022 г., когато "Газпром" спира доставките по дългосрочния договор, е продължила доставка на гориво от същия доставчик, но през други фирми - посредници, и с 30% по-висока цена. 

"Сега не бих искала да правя коментари откъде и как са внасяни и откъде са били конкретните доставчици, но със сигурност цената е била завишена горе-долу с процентите, които Вие посочихте. Но откъде и как - има документи, които поставят, фактури... може да се направи извод, като, пак казвам, на по-късен етап ще дадем повече данни, тъй като към момента това би ни затруднило", обясни Бисерка Стоянова. 

По-късно от Софийската градска прокуратура изпратиха следното прессъобщение: 

След доклад при прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), следовател в Национална следствена служба (НСлС) привлече като обвиняеми А. Н., Д. Н. и Л. Й. по разследване за нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв.

Досъдебното производство е образувано на 30.08.2022 г. с постановление на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

Поради особената фактическа и правна сложност на случая по предложение на СГП с постановление на главния прокурор разследването е възложено на НСлС, където се провежда от екип от следователи.

Предмет на разследването са договори за доставка на газ и свързаните с тях обстоятелства. В хода му са извършени множество действия по разследване и са събрани голям обем доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на обвиняеми.

А. Н. и Л. Й. са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (чл. 219, ал. 4 във вр. с ал. 3 от НК), като А. Н. е привлечен като обвиняем за неупражнен достатъчен контрол върху работата на Л. Й., на когото е било възложено управлението и разпореждането с обществено имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, а Л. Й. – за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД.

Д. Н. е привлечен като обвиняем за престъпление по служба – по чл. 282, ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за търговско дружество „М.“ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.

Според събраните до момента доказателства щетата от престъпленията възлиза на над 88 000 000 (осемдесет и осем милиона) лв. и е настъпила за „Булгаргаз“ ЕАД.

Съгласно повдигнатото обвинение в резултат на умишлената безстопанственост и престъплението по служба е било застрашено изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД в съответствие с лицензията за обществена доставка на природен газ за територията на Република България за срок от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като единствен за територията на страната ни Обществен доставчик на природен газ и така е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

Събирането и проверката на доказателства по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване.

Гледайте тук:

 


В категории: Политика


16
Коментара
70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 0
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 0
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 1
Аня Пенчева: Вече нямам снаха!
Аня Пенчева: Вече нямам снаха! 29/04/2024, Понеделник 17:17 1
16
Коментара по темата
16.
Обосновано предположение
08.02.2023 14:40:13
3
6
Ако бяхте от унуците на ЦК на БКП , синовете на добрите сили дс зелени чорапи, завършили школа в Москва за пилоти или Харвард нямаше да има обвинения!
Ех, какви заслужили деятели на промяната са добрите сили , закони за тях няма!
15.
Абориген Балкански
08.02.2023 14:07:05
6
4
Руския газ е с 40% по евтин / това позволява на посредници/аферисти / да участват поради пазарния принцип/диверсификация/за да се ограничи финансовия поток към Русия/ не купуваме което ни е изгодно както Орбан ,а това което ни налага ЕСЩ.
14.
Тиквата
08.02.2023 13:58:41
4
9
Давайте хляб и зрелища, че изтървахме Пловдив за предстоящите избори
13.
To
08.02.2023 13:58:28
8
7
То е луда работа.Че са крали е ясно.То имали там дето не са.Егати държавата.Ама тез за 6 месеца яко крадсха.Добре че Слави ги усети че ги махнаха Че и с подписка.88 милиона липсват те с подписка.Браво
12.
Пешо кура от Поморие
08.02.2023 13:58:24
10
8
Не само тях Трябва цялото правителство барабар с Кирчо и Кокорчо .Разсипаха ни хубавата държава да еба тяхната майка крадлива .И на потдръжниците им да им еба майката.
11.
Хахахаха
08.02.2023 13:46:07
1
16
Всяко чудo за 3 дни. Да не стане като Бобокови?
10.
Какво стана
08.02.2023 13:45:04
3
12
Отказваш на Русия да и плащаш в рубли и получаваш обвинение. В условията на пазарна икономика прокуратурата не може да прави изводи дали едни или други сделки са правилни. То не е математика, че да го сметнеш точно. При действащ договор няма как и да се подчиниш на едностранната промяна в условията, освен ако не приемеш, че си мухльо когото могат да цакат, както си искат. Нямаше да е така, ако Русия беше предложила вариант за плащане в рубли и вариант във валута, но при положение че ти извиват ръцете да плащаш само в рубли няма как да не им теглиш една.
Абсолютно сигурно е, че нито един продавач на имот, който е подписал договор да получи парите си в евро или долари, няма да се съгласи да му платят в рубли.
9.
Ало,Ванъо
08.02.2023 13:33:38
5
16
Няма повдигнати обвинения за магистрали,чекмеджета с кюлчета,къщи,Южни потоци,спортни зали,99% от обществените поръчки на герб и т.н
Защо ???
8.
Предизборна манджа
08.02.2023 13:30:34
3
17
Мафията си има държава и обвинение.
7.
До Е, не
08.02.2023 13:25:14
14
9
Ще ги съдят, за това че са ощетили нашата държава, не за друго. Ама на вас само политика ви е в главата. Мозъците ви вече са се разтекли от политиканстване. Това са длъжностни престъпления по чл. 282 от НК. Ама, от къде простите политици да го знаят, когато се мислят за недосегаеми. Особено Кирчовата компания многократно е показвала, че не познава законите в България или ги потъпква нарочно.
6.
окупираната държава
08.02.2023 13:15:08
3
16
преизборно включи тежката артилерия..
5.
stranno
08.02.2023 13:00:24
2
15
Дежавю някакво и после отново в Страсбург.
4.
Киро
08.02.2023 12:59:17
13
19
Те Киро и Асен чакат пак да управляват вие министрите им ще обвинявате.Те толкова магистрали и мостове на Дунав построиха.Киро въобще не излъга че е Български гражданин. Уж от Хемус носели чували с пари а май се оказа че на Бойко Рашков градинаря му е носил чували с пари .Абе страхотна промяна
3.
ХХ
08.02.2023 12:55:21
9
11
А нещо за оптимализациите по харвардски на запасите в Чирен?
2.
Е, не!
08.02.2023 12:45:47
9
20
Наистина няма държава в бедната ни, заразена от рашшия, клета Майка България!
Ще ги съдят, че не плащали в рубли на изедниците?
А лукойл дето ни ограби пладнешки, не?
Мръсни предатели!
1.
я
08.02.2023 12:42:36
10
11
Сега тези тримата да кажат кой ги натисна за това въпреки че те са пряко виновни като виждаш че е нередно излизаш и обявяваш какво те карат да правиш или напускаш
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори