×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Французите имат една поговорка - когато човек е глупав, това трае цял живот


Французите имат една поговорка - когато човек е глупав, това трае цял живот
Никой не може да се закълне, че някой лафкаджия няма да се изкуши да вдига цените, но те го правят и без еврото, каза Хампарцумян
08 Февруари 2023, Сряда, 11:21 ч.
Автор: Флагман

Темата с еврото трябва да се коментира внимателно и от експерти, категоричен е банкерът 

Мисля, че от гледна точка на валутната система няма причина да има страхове. В Хърватия, където еврото трябваше да предизвика допълнителна инфлация, ефектът след приемането му бе 0.2%, което е пренебрежимо малко. Никой не може да се закълне, че някой лафкаджия няма да се изкуши да вдига цените. Но те го правят и без еврото. Обществото е манипулирано от продавачи на страх.

Това заяви в интервю за ФрогНюз банкерът Левон Хампарцумян. 

- Господин Хампарцумян, какви са най-големите страхове на хората и доколко са оправдани? 

- Мисля, че от гледна точка на валутната система няма причина да има страхове. По принцип животът е пълен с приятни и неприятни изненади. Рисковете винаги съществуват. Няма смисъл излишно да се плашим, че ще стане нещо кой знае какво. Еврозоната е с най-различни държави - големи, малки, с по-напреднали икономики и с не дотолкова напреднали икономики. Всички те са добре. 

- Един от големите аргументи за това, че не трябва да приемаме еврото сега е, че инфлацията у нас е много висока. 

- Кой казва това, след като видяхте, че в Хърватия, където еврото трябваше да предизвика допълнителна инфлация, ефектът след приемането му бе 0.2%, което е пренебрежимо малко. Никой не може да се закълне, че някой лафкаджия няма да се изкуши да вдига цените. Но те го правят и без еврото. 

- Може ли да се противодейства на този процес? 

- Има начини, но най-доброто противодействие е конкуренцията и пазара. По напълно естествен начин хората ходят да си купуват месо в Ниш, да си купуват зеленчуци в Одрин, където има значителна ценова разлика с българския пазар. Има държавни институции. Колко си вършат работата, това е друг въпрос. 

- Това е проблемът - че има много съмнение в това дали държавните институции и органите, които ще се занимават с това нещо, ще го направят. 

- Спекула ще има и без евро. Замисляли ли сте се някога къде е границата между максимизирането на търговската печалба и спекулата? Няма такава граница. Това, което осигурява комфорта в този случай е конкуренцията и контрола. Виждате какво стана с цените на олиото - имаше дефицит, цените хвръкнаха нагоре и сега цените са по-високи от преди, но олио има колкото искаш и цените са успокоени. Нещо повече - тукашните производители на слънчоглед са възмутени много, че от Украйна влиза евтин слънчоглед. Е, хайде сега… Преди нямаше да има, а сега защо има.

Нещата не са еднозначни, но държавата има възможности да се намеси и, ако някой тръгне да вдига цените на основни храни, да интервенира като пусне от държавния резерв количества, които да успокоят нещата. Това е непазарна мярка, целяща пазарни ефекти. Има начини. 

- Какво тогава ще кажете на хората, които твърдят, че трябва да изчакаме? 

- Това са несъстоятелни аргументи и то от хора, които имат ограничен опит от реалната икономика. В повечето случаи става дума за хора, които четат много анализи. Има един парадокс - съмнението е един от най-мощните стимули за развитието на науката и технологиите. Съмнението е в основата на много постижения. Има обаче разлика това съмнение с кого се споделя и кой е арбитър. Така стана и с ваксините - между учените, практиците и лекарите да се дискутира съмненията по отношение на тяхната ефективност е нормално и полезно. Когато обаче този спор влезе при едни неподготвени хора, те не могат да вземат обосновано решение, а са манипулирани от едни по-кресливи хора, които ги плашат с това какво ще стане. Продавачи на страх. Животът на хората по една или друга причина може да им се струва по труден и предпочитат да си останат там, където са. Нали не сте чули икономически активни хора, с по-сериозен бизнес да се притесняват от еврото? 

-Георги Вулджев вчера изказа много интересна теза - за това, че Еврозоната не е гарант за развитие и растеж. 

-Той е човек, който сигурно чете много и то специфично профилирани материали. Доколкото знам в частния си живот е привърженик на Донбаска република. Негова работа. Французите имат една поговорка - когато човек е глупав, това трае цял живот. Не искам да кажа нищо за него. Просто поговорка. В момента излязоха статистически данни, в които се оказва, че еврозоната в момента и ЕС е най-бързо растящата икономическа зона на света - по-бързо от Китай и САЩ. Това е в абсолютно противоречие с това, което казва господин Вулджев. Той твърдеше, че ще дойде и страшна инфлация. Спря да го твърди. Кой знае защо една съществена част от тезите му съвпадат с руските опорни точки… 

- Има няколко отправни точки, които споменахте. Всички свършват в Руската федерация - споменахте пристрастията на господин Вулджев, по-рано споменахте и противниците срещу ваксините, част от които са партия “Възраждане”, сочена за близка до Москва, които в момента инициират референдум. Правилно ли разбирам връзката ви - че интерес от това България да не приеме еврото имат хората на Изток? 

- Не мога да го докажа. По дедуктивен път интересът съвпада и всичко това прилича на операция за психологическа обработка. 

-Въпросът е защо. 

-Защото с това се пречи на по-високата степен на интеграция на България в ЕС и НАТО, където сякаш искат да са по-голямата част от българите. Чувате как Брюксел има страшни проблеми, как ЕС ще се разпадне, еврото ще изчезне. Но то е 40% от паричния оборот в света в момента. Доларът е 45%. Говорим за една валута, която има значение, достатъчно силна е и не е на 3-5 години. Чисто техническите аргументи са в това, че членството ни в еврозоната води до по-висока стабилност, кредитен рейтинг на държавата, по-висока кредитоспособност на държавата и компаниите.

-По-кресливи ли са хората, които обясняват, че на гърба на българската евромонета има конник, който тъпче българския лъв, или наистина има много хора, които се страхуват? 


-Мислите ли, че сериозен човек ще седне да се занимава с това? Това е манипулация, с която целта е някакви хора да бъдат разтревожени. Исторически относително българският лев е ново явление. Първото и второто българско царство са използвали византийските монети. Тогава сме били големи царства, които са били в своеобразен валутен борд. След Освобождението българският лев е привързан към френския франк. Няколко пъти левът се обезценява драстично и някои от тези събития не са много отдавна. Левът не е точно нещото, с което трябва да се гордеем. Левът си е свършил работата, загубили сме си суверенитета над него още с въвеждането на валутния борд, когато имаше и консенсус за това. За какво говорим? Самото изображение на Мадарския конник на гърба му е просто манипулация. 

-С какво си обяснявате тази истерия? 

-С какво си обяснявате истерията навремето с ваксините? Още княз Батенберг прави лаборатория за ваксина срещу вариола. Няколко години по-късно вече цар Фердинанд издава указ, с което прави ваксинацията задължителна за всички българи. Вариолата е неприятна болест, при която смъртността е 100% и голям бич на човечеството по онова време. През 1927 г. - преди почти 100 години, България е една от първите държави в света, които декларират, че на нейна територия няма вариола, благодарение на ваксините. Какво ни стана 100 години по-късно? Имаше застъпници, които чакаха руските и китайските ваксини, а се оказа, че те просто не работят. 

За тези неща трябва да се говори със спокоен тон. Напълни се с продавачи на страх около нас. Имало криза… Каква криза? Има си ясни технически параметри за криза. Да, има инфлация в целия свят и това може да се овладее. Доходите растат. Заетостта е достатъчно висока в момента.  Трябва да се говори, но трябва да се избегнат две неща - да не се създават свръхочаквания, че като приемем еврото и ще се случи Бог знае какво. Най-много ще го усетят икономически активните хора, защото транзакционните разходи на година са няколко стотин милиона лева, които ще останат на разположение основно на фирмите. Не са много, но не са малко пари. Животът на обикновения човек, който няма фирма, няма да се промени и той няма да усети нищо. 

-Готови ли сме да приемем еврото в срок? Някои казват, че можем да не успеем да изпълним техническите изисквания и това пак да се отложи. 

-Техническите изисквания, с изключение на инфлацията, където можем да поискаме някакъв компромис заради войната в Украйна, заради енергийните проблеми, са изпълними. И то за няколко седмици. Законите, които трябва да бъдат приети, могат да бъдат приети. Стига да има воля за това. 

-А има ли? 

-Това трябва да видим. Питайте хората, които са в екзекутива на държавата. Господин Пеканов очевидно прави усилия, Министерството на финансите - също. Частните банки се подготвят. Има технически задачи. Приемането ни в еврозоната има икономически и политически компонент. Екзекутивът на държавата не показва ентусиазъм. 

-Нали уж мнозинството е от "евроатлантици", които трябва да се застъпват за това? 

-Трябва да съдим по делата, не по думите. Това, което се искаше от парламента, можеше да бъде изгласувано отдавна. Сигурно има обяснения. Фактът е, че не е направено. А иначе могат да декларират колкото и каквото си поискат. 


В категории: Политика


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
21
Коментара по темата
21.
Бургас57
09.02.2023 16:29:21
0
1
Левончо, много точна поговорка! Но защо ли си мисля че се отнася за такива като теб - оядени и добре обгрижвани химик-финансисти. Замисли се Левончо! Много глупости изръси напоследък.
20.
пак фейк пишете Бе
09.02.2023 15:20:13
0
0
Тоя е пенсионер, а не банкер.
19.
Ало, Враца?
09.02.2023 09:20:53
0
3
Химикът станал банкер, такова чудо във Франция го няма.
18.
*********
08.02.2023 20:46:41
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
17.
Копеуе
08.02.2023 18:47:06
1
14
А сега нещо пък за арменците.
Един еврей и един арменец продавали кебапчета на съседни сергии.На сергията на евреят се тълпили много хора,а при арменецът- никой.
-Брате еверейн,какво слагаш в тази кайма,че народът все от твоите кебапчета купува?
-Ами слагам всякакви лай на,подправки и малко кайма от месо.
- Ооо!Такава била работата при теб!Значи и кайма слагаш !?- възкликнал Хапартацумян .
16.
ЖалкиНощожества
08.02.2023 18:38:02
3
19
А нямат ли някоя поговорка за крадците и за слугите на англо- краварските шпиони?
ЖалкиНищожества ограбиха народ и държава, и продадоха интересите на Родината от пуста алчност, за пустите му пари!
Анатема,Хапартацумяне! И ти ще се се наядеш някой де,повярвай ми!
15.
€ € € € €
08.02.2023 18:36:28
11
10
Посочете една държава от ЕЗ, която да живее по зле от бг с нашия лев!?!?...
Тъпи безмозъчни цървули!
14.
франсе
08.02.2023 18:28:13
5
19
арменчето е много-добър пример за алчно глупав човек
13.
"глупав"
08.02.2023 16:31:37
2
19
А когато е алчен също трае цял живот
12.
Димитър
08.02.2023 15:50:29
3
16
Този ерменец постоянно напомня за себе си с общоизвестни и незначителни коментари но не му се получава да го канят някъде като измислен самозв3ан капацитет
11.
Прав си Баце
08.02.2023 15:25:33
2
19
Наистина народ от глупаци който те остави безнаказано да разпродадеш половин България на безценица.
10.
Флегмани
08.02.2023 13:38:00
2
28
Вие сте продажна и манипулираща медиа щом се слагате на такива!Кажете ми какво този екземпляр е направил положително за българският народ??
9.
То
08.02.2023 13:26:27
1
28
и във Франция химиците не са банкери??
8.
Patriot37
08.02.2023 13:04:02
7
32
То и когато си крадец също е за цял живот а ти си голям КРАДЕМ СВИНЬО.... с оня циганин Иван Костов ограбихте България.
7.
sas
08.02.2023 12:57:10
12
31
Спрете да му давате трибуна на този плазмодии. Иска, ама не може...
Никакви аргументи, никаква конкретика. Само поговорки, ирония, увъртане - дъно.
Срам за арменския народ е този, понеже е видно, че с българския няма нищо общо.
6.
Кирил
08.02.2023 12:36:06
9
27
А когато е шибаян арменски мошеник, това е за поколения
5.
Хахаха
08.02.2023 12:27:55
22
22
Копейкин вместо да е в пандиза ,Най не обезпокоявано върти руска пропаганда И манипулира глупендерите. Лева бранел от еврото
помияра а къта в банката евро .Абсолютен ментараджия !!!
4.
Ами да
08.02.2023 12:15:17
20
15
Човекът има предвид,че простият копейкаджия е предпоставка за слаба държава
3.
Ама
08.02.2023 12:13:43
14
37
Стига сте ни занимавали с такива лакеи които не са и банкери назначени от мангала костов!Все едно ще има референдум и народа ще реши-глас народен, глас божий!
2.
Какъв наглец
08.02.2023 12:12:23
8
27
"Той е човек, който сигурно чете много и то специфично профилирани материали. Доколкото знам в частния си живот е привърженик на Донбаска република. Негова работа."
И това ли е "експертното икономическо мнение"? Щом някой икономист не е на тезата,че еврото трябва да се въведе в България,то той е "путинист,кремълски агент" и прочее етикети.И въобще всеки,който бил против въвеждането на еврото е "руски агент" и "четирихилядник".
Чудно ми е държавата Швеция преди точно 20 години като е провела референдум дали да приеме еврото като своя валута (а уж не можело да се пита "плебса" по подобни въпроси,видиш ли) и 55% от хората са гласували с "не",то това прави ли Швеция "руска губерния" и жителите и "путинофили" и "к*рви на Кремъл"? И приеха ли след това рублата вместо кроната?
Иначе господинчото с големия нос и малкия мозък направи перфектна съпоставка между кампанията с препаратите на Биг Фарма брандирани като "ваксини" срещу Ковид-19 и сегашното врещене да си разкараме нашата си валута. "Продавачите на страх" не са тези,които не пожелахме да се боднем и да не приемем еврото (поне не и към този момент),а са точно тези като него,които от сутрин до вечер напоително ни казваха,че ако не се набодем ще влезем в болница и ще умрем в адски мъки.Сега се вижда допълнителната смърт къде е по-висока и как всеки починал е с поне две дози от препаратите. Същите тези ни казват сега,че е много лошо ако не примем еврото. Защо? Отговор няма,само лепене на етикети. А дали "сякаш повечето българи искат да са в ЕС и НАТО" може да се провери само по един единствен начин - с референдум,най-демократичното нещо на света. Нещо,което много плаши хампарцумяните.Недоумявам защо.
1.
Лост
08.02.2023 11:55:39
6
24
А нещо за арменци нямат ли?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори