×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сергей Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние


Сергей Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
Станишев изрази разочарованието си, че БСП губи физиономия и позиции, като за това основна заслуга той вижда в действията на лидер на партията Корнелия Нинова
27 Януари 2023, Петък, 20:29 ч.
Автор: Флагман

Когато ПП се появиха на политическата сцена, те имаха всичко – обществена, политическа и международна подкрепа, но пропиляха всичко, категоричен е експремиерът

ГЕРБ се превърнаха в ключов фактор за това дали ще има правителство. И причината за това е в ПП и БСП, заяви днес пред журналисти бившият президент на Партията на европейските социалисти и настоящ евродепутат Сергей Станишев.

"В момента държавата е без лидерство, защото всички партии правят сметки как поемането на отговорност за съставянето на кабинет ще се отрази на резултата им на местните избори. Тоест, разсъждават конюктурно. Смешно е да си мислим, че конфигурацията в парламента след вота през април ще е много по-различна от тези през миналата година. Смешно е да си мислим, че конфигурацията в парламента след вота през април ще е много по-различна от тези през миналата година. В този смисъл шансовете за съставяне на кабинет са 50/50. И забележете, зависят от ГЕРБ. А заслугата затова е на „Продължаваме промяната“. Когато ПП се появиха на политическата сцена, те имаха всичко – обществена, политическа и международна подкрепа. ГЕРБ изглеждаше трайно победен и поставен в изолация. Имаше ясно разделение на партии на промяната и такива на статуквото. Три избора по-късно формацията се чуди кого да прибере в предизборна коалиция, за да може аритметичният сбор да доведе до по-голям резултат от този на ГЕРБ", обясни тезата си Станишев.

Изправени сме пред парадокс – от местните избори да зависят парламентарните, подчерта той.

Предлаганите референдуми са доказателство за разпада на политическата система. Политиците не се справят, няма какво да винят президента, заяви още Сергей Станишев. 

Сега надвисва опасност – да се подмени изборният механизъм с популизмите на пряката демокрация, подчертава евродепутатът.

„Партиите вече са в предизборна кампания и започна лансирането на популистки тези – двата референдума – за президентска република на Слави Трифонов и против еврото на „Възраждане“. Партиите у нас са най-големите виновници за поставянето изобщо на темата за промяна на държавното устройство. С бездействието си, с невъзможността си да сформират управляващи мнозинства и да гарантират държавното управление, те направиха допустима тази мисъл", обясни Станишев.

"Партиите се оттеглиха в твърдите си ядра - потресен съм", обясни още Станишев.

Бившия председател на ПЕС изрази разочарованието си, че БСП губи физиономия и позиции, като за това основна заслуга той вижда в действията на лидер на партията Корнелия Нинова.

"От нея не се очаква нищо ново. Дори хората от близкото й обкръжение са там само заради лична властова позиция, а не от интереса на БСП като партия", заяви Станишев.

"Големият грях на Нинова е, че лиши най-бедната страна в ЕС от силна левица. Това е грях не само пред левите хора, а пред държавата, защото без силен ляв и силен десен крак не се върви напред. Превръщането на БСП в консервативна партия затвори излаза й към центъра", добави той.

"От дневния ред на конгреса се вижда, че ръководството е извън времето и пространството. Надявам се конгресът на покаже, че БСП е жива. Да се чуе гласът на опозицията, защото не можеш да предлагаш едно и също и да очакваш различен резултат", отбеляза още Станишев.

"Беше доста унизителен опитът да се реализира третият мандат. Борисов отиде там, за да реабилитира себе си. Не мисля, че ГЕРБ ще се коалира с БСП след изборите. А БСП се отказва и от идентичността си на последователен борец срещу ГЕРБ", заяви още Сергей Станишев.

"За тоталната международна делегитимация на БСП и самоизолацията й говоря с особена болка, защото аз съм лидерът, който легитимира БСП. Винаги сме се борили за първото място, сега за 5% ли се борим. Новото обединение вляво ще даде алиби на Нинова точно преди конгреса на БСП. Ще каже - събраха се старите предатели с новите предатели", коментира още Станишев.

"Като делегат на конгреса ще положа усилия съпротивителните сили в БСП да се събудят. Бих работил за каузата за промяна на атмосферата и средата в българската политика", заяви още той.

"Проблемът не е Корнелия Нинова. БСП от сложна и голяма партия стана проста и малка. Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У", заяви още Сергей Станишев.

В новата левица има качествени хора, но с твърде различни разбирания според него.

Ключовият фактор дали ще има правителство след изборите е ГЕРБ, които по неговите думи сега се завръщат като доверие, като влияние. Основаната заслуга за това имат БСП и ПП, тъй като не са използвали правилно обществената подкрепа, която са имали. "Аз няма да бъда в позицията на наблюдател. Ще бъда в ролята на човек, който ще търси съмишленици за каузата. Увеличава се кръгът от съмишленици. Конгресът ще покаже, но много хора, които бяха зад Нинова, сега не са с нея. Това дава надежда", каза още Станишев.

„Войната сякаш се превърна в нова реалност, каза той. И подчерта, че върху Германия - основния фактор на стабилност в Европа, е бил оказан натиск да даде танкове.

"За съжаление, Европа не намира мястото си в новия свят, в който се озовахме след началото на войната. Разбираеми са позициите за налагане на санкции и подкрепата за Украйна, но липсва основният лайтмотив, марката на ЕС – мирът. Десетилетия наред Европа е била износител на мир, а сега загуби тази роля. Допуснахме войната да се превърне в новата реалност, да бъде водена до изтощение и с постоянната заплаха от ескалация, защото всяко действие предизвиква контрадействие – нови оръжия, нови участници", каза той.

Сергей Станишев каза още, че ПП са пропилели доверието, което са имали.

 


В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
До6
29.01.2023 15:21:59
0
1
Може би трябва да имаме доверие на Киро лъжеца?Дано наивниците в тази държава да не са много. За съжаление патологичното лъжене е диагноза и за някои бивши ппимиери и настоящи политици.
13.
Габи
29.01.2023 15:14:59
0
1
Не може да се угоди на този безгръбначен народ. Всички са недоволни защо партиите не могат да се разберат в името на просперитета и благоденствието на хората и да направят правителство. Когато това започва да се случва реването е още по-голямо и започват обиди към тези които го правят.
12.
До10
29.01.2023 15:00:05
0
1
Мафиоти са тези, които не можаха да задържат властта понече от 7месеца, а неграмотни са тези които ги избраха.
11.
Трендафилка френска
28.01.2023 17:38:27
2
3
Аххахахахах баси името - Сергей . Аааааххахахах
10.
Ннб
28.01.2023 10:35:46
3
13
Подготвят ни коалицията ГЕРБ, БСП и ДПС. Честито на мафията и неграмотните!
9.
ДИНОЗАВЪР КАРАБАДЖАКОВ
28.01.2023 08:54:37
1
13
...ЯЗЪК,НЯМА ДА ОСЪЩЕСТВЯТ ЛЕЛЕЯНОТО "ИЗЧЕГЪРТВАНЕ" НА ГЕРБ,А СЕРГЕЙ ВЕЧЕ ДАВА ЗАЯВКА ДА СИ СЕ ЗАВЪРНЕ....
8.
Православен
28.01.2023 06:04:59
4
9
Сер гей и охранката му цецо ушатия
7.
Българина
28.01.2023 02:07:07
15
5
Те ГЕРБ няма какво да си връщат.
Просто ПП и ИТН и президент Радев се оказаха пълно фиаско...
6.
мислещ
27.01.2023 23:42:29
7
21
ГРОБ и доверие !? Серго, на каква дрога си бе пич ?
5.
Ти да видиш
27.01.2023 23:05:12
5
26
Комунист-опорка на Мафията
4.
Мики Маус
27.01.2023 22:14:51
6
29
Изплъзна се като мишок на топло в Европарламента.Без 1 ден трудов стаж и сега отново дава акъл.
3.
BLACKSAILOR
27.01.2023 22:01:40
6
17
Какво ти стана бе простак?
2.
88
27.01.2023 21:39:03
5
26
Този никога не е бил добър анализатор. Провали се като министър председател по гейска линия,също като председател на ПЕС и сега е на път да се провали изцяло като политик.
1.
Дрон
27.01.2023 20:37:21
24
21
Най-после да ми харесаш! Мисля, че си много, много прав!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Ако имате и 20 лв. задължения към държава или община, подлежащи на принудително вземане, не може да прехвърлите имот Ако имате и 20 лв. задължения към държава или община, подлежащи на принудително вземане, не може да прехвърлите имот Ето какво съветва нотариус Милена Илчева, за да се сключват спокойно и законосъобразно сделките за всички страни Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“
Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори