×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

САЩ са вдигнали мерника на TikTok - ще се стигне ли до пълна забрана


САЩ са вдигнали мерника на TikTok - ще се стигне ли до пълна забрана
В САЩ обаче има някои други, които считат приложението не просто за нещо вредно, а за средство, което може да застрашава националната сигурност
27 Януари 2023, Петък, 21:33 ч.
Автор: Флагман

Позициите във Вашингтон спрямо китайското приложение се изострят

С повече от 1 милиард активни потребители, няма съмнение, че TikTok е сред най-популярните социални мрежи в момента. Особено за младите потребители.

В САЩ обаче има някои други, които считат приложението не просто за нещо вредно, а за средство, което може да застрашава националната сигурност.

Така в края на 2022 г. Сенатът единодушно прие решение за забрана на федералните служители да използват TikTok на всички правителствени устройства. Мярката е предложена от републиканския сенатор Джош Хоули и идва след като Държавния департамент и Министерството на вътрешната сигурност вече забраниха на свои служители да използват приложението поради опасения за сигурността.

До този момент същото са направили и администрациите на общо 22 американски щата и над 20 университета в цялата страна. На територията на учебните заведения студенти, преподаватели, служители и посетители нямат достъп до видео платформата през WiFi мрежите, а на всички е препоръчано да премахнат приложението от личните си устройства.

Притесненията са свързани най-вече с предполагаемите връзки на компанията, която стои зад TikTok - ByteDance, с управляващата в Китай комунистическа партия.

"TikTok е задната врата, през която Китай влиза в живота на американците. Това е заплаха за неприкосновеността на личния живот на нашите деца, както и тяхното психично здраве", пише сенатор Хоули в Twitter. "Смятам да предложа законодателство, което да забрани приложението на територията на цялата страна."

При над 130 милиона потребители в САЩ, успехът на подобно начинание би бил сериозен удар за ByteDance. Особено на фона на това, че приложението вече бе забранено в Афганистан, Армения, Азербайджан, Пакистан, Сирия и Индия.

През лятото на 2020 г. Индия отряза достъпа на 59 китайски приложения, включително TikTok, WeChat, Weibo и QQ. По това време TikTok има близо 200 милиона потребители в Индия и бе най-големия пазар, наред със САЩ.

Причината за решението на правителството в Ню Делхи се оказаха притеснения относно заплаха за "суверенитета и териториалната цялост" на фона на традиционното регионално съперничество между Индия и Китай.

Подобно е положението и със САЩ.

"Имаме много сериозни опасения за нашата национална сигурност", каза миналия месец директорът на ФБР Кристофър Рей. "Това включва възможността китайското правителство да използва TikTok, за да контролира събирането на данни от милиони потребители."

Дебатът по отношение на националната сигурност и ролята на приложения като TikTok идва в период на засилена конкуренция между Съединените щати и Китай в областта на шпионажа, събирането на данни и новите технологии. Така че натискът срещу ByteDance не бива да бъде изненада, особено имайки предвид, че други технологични компании от Китай като Huawei вече бяха подложени на редица рестрикции в САЩ. 

Макар и ByteDance да е частна компания, която е 60% собственост на международни инвеститори, нейната централа е в Пекин, а в борда на директорите ѝ е висшият член на комунистическата партия У Шуганг, който на два пъти е бил министър на културата и има богат опит с пропагандата, регулирането на интернет и налагането на цензура.

Присъствие на подобен човек не е нещо необичайно за голяма технологична компания от Китай и представлява гаранция за придържане към партийните ценности и идеология.

В случая присъствието на У и близки до него хора означава, че правителството има потенциален контрол и достъп до TikTok, а от там и глобална база данни за потребителите, включително и чувствителна информация за тях.

Не че не е широко разпространена практика социалните мрежи да събират лични данни, но тук става въпрос за потенциално следене на политически дисиденти и критици на режима в Пекин или оказване на влияние върху общественото мнение чрез правителствено контролирани кампании за разпространение на фалшиви новини и дезинформация.

Ръководството на ByteDance отхвърля всяка възможност за подобни дейности, въпреки че през декември признаха, че са уволнили четирима свои служители от Китай и САЩ, които са получили неправомерен достъп до личните данни в TikTok на двама американски журналисти от Financial Times и BuzzFeed с цел да бъде локализирано тяхното местонахождение през IP адреси.

Така с цел да успокои Вашингтон, още през миналата година ByteDance постига споразумение с технологичния гигант Oracle от Силициевата долина и в момента се извършва процедура по прехвърляне на цялата база данни от американските потребители към сървъри контролирани от трета страна и далеч от обсега на китайското правителство.

Това обаче едва ли ще бъде достатъчно.

Още през 2020 г. бившият президент Доналд Тръмп опита да принуди ByteDance да продаде всички свои американски активи в опит да изгони компанията от страната и да свали приложението от всички онлайн магазини. Съдилищата блокираха тези усилия, а впоследствие Джо Байдън отмени изпълнителната заповед на своя предшественик.

Сега изглежда, че в Конгреса има консенсус по отношение на TikTok и натискът върху ByteDance се увеличава.

Източник: Webcafe.bg


В категории: Животът


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 2
12
Коментара по темата
12.
Haha
28.01.2023 10:19:51
1
7
Брейй ко ще правят после ония мангусти дет са мажат ,че и има простаци които ги гледат .
11.
рандом боклук от крайните квартали
28.01.2023 08:58:22
2
7
Ауууу ньье, саму дъ ни ми спрът тикточиту чи ко ши прая пу цял дьен на раутъъъъ, милооо на мойту стори съм събрала 1300 лайка бейбии кефят ми съ сички мноу. Ши ода тия дни да ми сложат икстиеншънииии и нокти новии. Дуечира сми на партиии, аз няа да плащам за вход амааа ши полапам малку на ухранитиии нимитити чуркиии ауууу муцкаа
10.
Тт
28.01.2023 01:20:52
13
7
Tik Tok е китайски кенеф за малоумници поначало и неэе загуба ако го закрият. Шаоми редми са нисък клас за 300-400 лв., но пък за андроидски телефон то и не си заслужава да даваш повече пари, щот само една камера различава скъпите от евтините модели… и всички копират ябълките и се опитват да са безпроблемни като тях.
9.
123
28.01.2023 01:00:31
6
3
Специално за телефоните Redmi имат по добри камери от Huawei и може да се каже че в средният клас телефони достигат премиум класа на apple:)).
8.
123
28.01.2023 01:00:19
6
2
Специално за телефоните Redmi имат по добри камери от Huawei и може да се каже че в средният клас телефони достигат премиум класа на apple:)).
7.
123
28.01.2023 01:00:14
6
3
Специално за телефоните Redmi имат по добри камери от Huawei и може да се каже че в средният клас телефони достигат премиум класа на apple:)).
6.
Професорът
28.01.2023 00:58:37
3
13
Това е индиректно признание на това, което отдавна ни е известно а именно,че службите на САЩ слухтят всички социални мрежи. Ако не сте си сложили лепенка на камерата на лаптопа ви съветвам да го направите.
5.
Ай Ти до 4
28.01.2023 00:23:41
6
6
Специалисте, недей да пръскаш ум и знания и така безплатно. Някой ще вземе да ти повярва. Бана за Хуйвей беше заради 5g мрежата и контрола върху нея, не заради телефончетата.
4.
Нормално
27.01.2023 23:44:44
12
19
ТикТока направи американските социалки смешни. И когато не могат да преборят нещо - го забраняват и налагат санкции. Huawei щеше да са N1 при смартфоните сега, но малко преди това ги забраниха. Обаче при смарт часовниците Huawei са топ и не могат да ги мръднат защото е на тяхна OS
3.
чичо леля
27.01.2023 22:35:10
1
11
getting a taste of your own medicine
2.
Цар Гарван
27.01.2023 22:10:45
5
31
Тикток-а освен, че следи повече дори от ФБ, е абсолютен душегуб и трябва да бъде забранен по целия свят.
1.
яьаяь
27.01.2023 21:44:24
5
28
Дано го забранят и тук
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори