×
Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се справя Хърватия, след като прие еврото


Как се справя Хърватия, след като прие еврото
Опашка пред Загребска банка за смяна на хърватската куна с евро
22 Януари 2023, Неделя, 21:40 ч.
Автор: Флагман

Ръст на цените има, а правителството готви тежки наказания за нелоялните търговци

На 1 януари 2023 г. Хърватия стана 20-ата страна, присъединила се към еврозоната. Страната замени традиционната си местна валута - куната, за еврото.

Местните власти се надяват, че с тази крачка ще направят икономиката си по-силна и по-стабилна, като също така ще повишат и стандарта на живот за гражданите си.

Въпреки това обаче мнозина се обявиха срещу смяната на куната, като според тях подобно нещо ще доведе до рязък скок в цените на фона на и без това сериозната инфлация, през която Хърватия премина през миналата година. Храна за тези страхове даде и сериозната пропаганда от евроскептични и проруски кръгове.

Оправдават ли се обаче тези страхове след реалната смяна на валутата в страната? Отговорът на този въпрос зависи от това кого питате.

Цените на редица продукти действително тръгнаха нагоре, след като множество търговци ги закръглиха в своя полза при промяната на валутата.

Това накара правителството още на 5 януари да предприеме мерки срещу тази практика. Властите в Загреб обявиха, че ще налагат глоби, ще отменят енергийни субсидии и ще вдигат данъците на онези търговци, които се изкушават да вдигат рязко цените си покрай приемането на eврото.

Асоциацията на търговците в страната обаче отхвърли обвиненията на правителството с мотива, че нейните членове просто се адаптират спрямо инфлацията и повишените разходи за суровини и за енергия. На годишна база Хърватия регистрира инфлация от 13,1% - сред най-високите нива в Европейския съюз (ЕС) за миналата година.

Според Мартин Вачич от Асоциацията на работодателите в страната ръст в цените се наблюдава само сред малък брой продукти.

"Цените през 2022 г. се повишиха с 15% до 20%. Те със сигурност не се повишиха през периода на преминаване към еврото. Не мисля, че това е война между правителството и търговците, това е натискът от страна на правителството и опит да направи нещо, за да спре инфлацията", коментира той пред местни медии.

Въпреки това според Хърватската асоциация на потребителите ръстът на цените е реалност, като за някои продукти има доклади за скок до 20% в рамките на само ден.

Проблемът идва от това, че става въпрос за продукти от малката потребителска кошница - това, което хората си купуват на ежедневна база. 

"Кафето, хлябът... сега цените са по-високи, отколкото преди Нова година. Хората нямат много пари за харчене, храната е много скъпа, отоплението, електричеството също е скъпо, така че е много трудно да се живее. Хърватия е малка страна, пенсиите не са високи, така че можете да си представите как възрастните хора живеят", коментира Ана Кнежевич, председател на Хърватската асоциация за защита на потребителите.

Много потребители се оплакват, че промяната се отразява доста в цените по заведенията за хранене и в кафенетата, където сметката за едно кафе вече излиза значително повече. И докато собствениците се оправдават с цялостното повишаване в разходите за живот, властите в Хърватия виждат сериозна спекула. 

Реакцията на правителството се изрази в назначаването на масови проверки върху бизнеса. След две седмици на засилен контрол стана ясно, че 40% от фирмите неоснователно са вдигнали цените си.

Провинилите се ги очакват солени глоби - до 26 хил. евро за фирми и 1090 евро за еднолични търговци, като те вече се прилагат върху провинилите се. 

Хърватският премиер Андрей Пленкович се зарече, че завишаването на цените покрай смяната на валутата няма да остане безнаказано, тъй като изкуствено дърпа инфлацията в страната нагоре.

По думите му редица търговци са свалили цените си от края на декември, като това се потвърждава и от данните за инфлацията за последния месец от миналата година.

Според Националното статистическо бюро на Хърватия в края на 2022 г. цените са били средно с 0,3% по-ниски в сравнение с това, което са били през ноември, което доведе до спад на годишната инфлация от 13,5% през ноември до 13,1% през ноември края на декември. За година страната отчита среден ръст на цените от около 10,8%.

Там се вижда, че макар цените на храните да продължават да се увеличават, транспортът и горивата в страната са станали по-евтини спрямо ноември.

Междувременно двете водещи вериги за търговия на дребно в Хърватия - Konzum и Lidl, обявиха в отделни изявления, че след 1 януари 2023 г. не са повишавали цените на продуктите си.

Анализаторите са на мнение, че ситуация като сегашната е напълно очаквана. Според тях ако има увеличение в цените на продуктите, то се дължи не толкова на смяната на парите в страната, колкото на ефектите от инфлацията, която тепърва предстои да бъде овладяна.

Съседна Словения, която въведе еврото още през 2007 г., също отчете повишена инфлация в рамките на 7-8% след присъединяването си към еврозоната. Това явление приключи бързо, като само за три месеца цените бяха вкарани в норма.

Някои опозиционни лидери в Хърватия сега критикуват правителството, че въвежда еврото във време на висока инфлация и енергийна криза, предизвикана от войната в Украйна, като същевременно не реформира достатъчно икономиката си.

Правителството отдавна се застъпва за предимствата от използването на еврото, заявявайки, че то ще укрепи икономиката, ще подобри инвестиционния климат и ще направи Хърватия по-устойчива на външни шокове.

Очаква се преминаването към еврото и влизането в Шенгенското пространство да стимулират сектори като туризма, който към момента представлява 24% от БВП на Хърватия. Управляващите очакват тези промени да насърчат и производството, което стои зад над 12% от БВП.

БВП на Хърватия нарасна с 6% през 2022 г., но прогнозата за 2023 г. е за ръст само 1%, отчасти поради високата инфлация.

Източник: Webcafe.bg.


В категории: Политика


35
Коментара по темата
35.
Дамян
24.01.2023 09:51:58
0
1
Ако приемем еврото цените ще паднат в противен случай ще продължат да растат!
34.
Бъгарин
23.01.2023 17:34:18
2
3
Никак, ако ние примем еврото ,брадвата ще бъде по-голяма.
33.
@27
23.01.2023 16:47:36
1
6
През 2021 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 26.3% спрямо 2020 г. и е на стойност 45 266.5 млн. лв., а вносът на стоки от ЕС нараства с 26.7% и достига 46 338.0 млн. лева.

През декември 2021 г. износът за ЕС се увеличава с 43.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 889.6 млн. лв., а вносът нараства с 40.8% и е на стойност 4 489.0 млн. лева.


Източник: https://www.nsi.bg

Е, някакъв значителен ефект да виждаш от тези доходи в България + финансовата помощ от ЕС??? Къде отиват всички пари??? Пак опираме до това за което говорех, че е проблемът на БГ. Не е ЕС, а нашата си родна корупция, която е огромна и може да се сравнява само с руската и южно американската.
32.
@27
23.01.2023 16:37:30
2
4
ще се поправя, също изнасяме мед и няколко други метали и фармацевтични продукти, които са наистина третокачествени, пак главно за Балканите, + Германия и Италия. В незначителни количества.
31.
@26
23.01.2023 16:34:07
2
3
какъв апокалипсис? нека да ме баннат, ако сметнат че е редно, сайта си е техен, техни правила, но истината ще си остане истината, на когото и да му е неудобна.
30.
@27
23.01.2023 16:32:30
2
2
тук не става въпрос за пропаганда западна или източна. аз не боравя с реторики про-някой си било то запад, било то изток, било то сащ, било то русия, говоря за твърди факти.
29.
@27
23.01.2023 16:30:11
2
3
България снабдява само част от балканите с електричество и то е около 30% от потребителните нужди, това е.
28.
@27
23.01.2023 16:28:30
2
3
За какви ресурси от България говорим конкретно? За какви третокачествени стоки говорим от запада? Единствените евтини и злокачествени стоки на българският пазар са Китайски, Руски или Африкански. България единствено е транзитна точка за ЕС, за източни горива и суровини.
27.
До @
23.01.2023 16:22:15
5
3
Хей @ .Яко си се нашмъркал със западна пропаганда .
Всички държави от източна Европа , членки на Евросъюза , им трябват на Запада , за да черпят ресурсите им и да си пробутват третокачествената стока. Това пък ти го запомни.
26.
Въъъй
23.01.2023 16:17:04
4
2
А бе Флагман , няма ли да спрете този БОТ @ да продължава да пророкува апокалипсис?
25.
Хем не влязохме, хем цените се удвоиха
23.01.2023 15:50:28
2
6
Като почна Радевата зима хем цените се удвоиха, хем не влязохме в еврозоната!
Тъй че изборът е между Луканово-Виденово-Радева зима, която стартира с удвояване на цените и свършва с месечна заплата от 5щ.д. при цена на чифт обувки 40щ.д. или 14% скок на цените.
Само да напомня, че като влязохме в ЕС доста цени у нас вместо да скочат - паднаха, щото бяха високи заради монопола на обръчите от фирми.
24.
22
23.01.2023 15:25:00
1
6
Говоря за корупция и непотизъм на всички нива в държавата, от най-нисшият чиновник до самият президент. То и на запад има корупция, не малко при това, но там все някак ги правят нещата да сработят въпреки това. При нас обаче това е ясно че не се получава. Това е защото по корупция ни бият само Русия и държави от Южна Америка. И виновникът за да го види, България трябва просто да погледне в огледалото.
23.
22
23.01.2023 15:21:04
1
7
Господ ми е свидетел, заклевам се, че не ми доставя каквото и да е удоволствие да го кажа, но в последните 30-50 год, най-големият враг на България не е запада, не е изтока, не е САЩ, не е и Русия. Най големия враг на България е България.
22.
@20
23.01.2023 15:11:29
2
7
България определено си го заслужава. Ама тогава ще ревем всички задружно, не само аз, не само ти. Това са си факти, може да не ти харесват но членуваме в ЕС и в НАТО единствено и само по милост, и пак много търпение и разбирателство проявяват към държавата ни, която не допринася нищо към ЕС освен емиграция, което си е въпросителен принос, и със сигурност не допринася абс. нищо към НАТО. НАТО базите с американски персонал са на практика единственото което гарантира някаква национална сигурност на България, по простата причина, че на никой не му стиска да се ебава със САЩ от 80те насам. И това е защото нашите малоумни политици, съкратиха БА и разпродадоха оборудването защото така има повече пари за лапане от тях, като разчитат за това на НАТО, вместо да поддържат нашата армия, то това си иска пари, много при това.
21.
до 11 от 14
23.01.2023 14:52:43
5
0
Извинявай брат ! Явно и ти си от нашите.
20.
До великия анализатор
23.01.2023 14:49:48
4
3
Ами да се откажат от нас тогава бе @ ( маймунка ) .
19.
@15
23.01.2023 14:39:03
5
5
ако някой някого дои, то България дои ЕС, не обратното.
18.
@15
23.01.2023 14:38:00
3
4
Какво ще дои запада от България бе Ганя? какво има за доене бе? ЕС изпраща милиарди към България, нулев ефект в държавата, къде отиват всички тия пари? въпросът е реторичен, защото всички знаем отговорът просто някои от нас не са идиотизирани националисти, прекалено горди да си признаем неудобните истини за страната ни.

(и ако някой шебек си мисли да каже ''те тия пари които ЕС изпраща са си наши от данъци'' нека знае че е пълен малоумник. парите са от данъци от всички държави в ЕС, и се решава на къде да се изпратят и какви суми. колкото са наши толкова са и на германци,италианци,французи и тн., да не вземат те също да почнат да задават същия въпрос ''Къде отиват всички пари които изпращаме на България, и като е напразно, защо изобщо го правим?, че тогава ще се осерете и оревете яката вече)
17.
@7
23.01.2023 14:30:18
3
4
''братле'' не той пише заучени фрази и наизустени реторики, а ти.

''Братле,пишеш заучени фрази,само едно ще ти кажа,който е тръгнал против Русия,хубаво не е видял,'' - това беше върхът на иронията.


''само едно ще ти кажа,.........и само още нещо'' многознайко, дървен философ. бас държа че ще отваряш статията за да си четеш отново и отново коментара и да си се кефиш сам колко си умен.
16.
До 14
23.01.2023 13:49:16
1
4
Тези държави които съм изредил НЕ живеят добре,и да,мисля,че ще сме доста по зле и от тях!
15.
до евроманяците
23.01.2023 13:02:02
4
12
Запада ни натиска да приемем еврото защото им трябва още една дойна крава , която да поеме част от дълговете им.
14.
До 11
23.01.2023 12:48:57
2
8
Е ти какво мислиш , че ако приемем еврото ще заживеем като гърците , испанците , италианците и португалците ли ?
Те винаги са живели по-добре и то не заради ЕВРОТО.
13.
До 7
23.01.2023 12:19:48
6
7
Колега,покажи ми в коя руска република гражданите живеят добре.
12.
*********
23.01.2023 09:36:15
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
11.
Xxxx
23.01.2023 09:28:49
4
13
Не е нужно човек да чете проруски статии или нещо подобно,за да знае какви са последствията след приемането на еврото.Вижте как живеят в Гърция,Испания,Италия,Португалия :)
10.
Бургас
23.01.2023 09:15:26
4
21
Аз само да попитам, като приемем еврото ще можем ли пак да купуваме родно, българско,
качествено производство или това ще е последният пирон в ковчега на икономиката ни? Защото ми омръзна да ям вносните им боклуци и да се чудя откъде да си купя нещо наше, истинско. Нищо, че цените ще скочат......отново. Искам си истинският български вкус, който повечето помним.
9.
Евро-Атлантик
23.01.2023 07:55:57
5
11
Сега е най-подходящото време за въвеждане на еврото у нас !!

1) нямаме редовно правителство !
- това е супер, защото никой няма да носи отговорност за последиците от въвеждане на еврото. Всеки ще обвинява всеки.
2) ще може моментално да бъдат аааа усвоени, прибрани аааа инвестирани в някое шкафче целият гарантиран фонд за валутният ни борд а това са едни 24-30 милиарда лева ! ОХ БАБАНКО !
3) българското правителство ще може моментарно да дръпне едни ( внимание) - 50 млрд евро за инвестиции де. То нашите политице са отговорни и мислят единствено за бъдещето на майка им ааа България !

Т.е. въвеждането на еврото ще доведе до бум на недвижимите имоти, скъпите коли, яхти и екзотични дестинации .... но не и за вас, народа !
За вас картинката е много по-различна. Но пък никой няма и да ви пита.
Проли !
8.
Само Споко!
23.01.2023 00:20:39
10
26
Горките Хървати. Взимат заплати два пъти над булгаристанския Ганя. А пенсиите са им по три! Живи ги оплакват рубладжиите, перат си тоалетната хартия и си готвят хамстерите в тая тежка зима...
7.
ViP до долния
22.01.2023 23:32:51
22
35
Братле,пишеш заучени фрази,само едно ще ти кажа,който е тръгнал против Русия,хубаво не е видял,и само още нещо..хората написали статия за Хърватия..евро и т.н. , все още се намират такова като тебе на който все Русия да им е виновна, наистина не те разбирам,честно !
6.
Отлично
22.01.2023 22:32:50
43
33
Справя се отлично,както и всички останали европейски страни.И най-важното,колкото по-далеч от орбитата на влияние на Русия е една страна,толкова по-добре.
5.
KTB 6 miliarda Leva
22.01.2023 22:29:16
22
7
Na tebe v Rubli 6e ti pla6tat da ne sa pritesnqva6 za Euroto
4.
?
22.01.2023 22:22:18
6
35
При над 50% инфлация на година какво ще стане след еврото??
3.
До 2
22.01.2023 22:07:22
16
72
Няма държава, която е приела еврото и да не са скочили цените.А при нас както няма никакъв контрол ще ни сринат съвсем.
2.
X
22.01.2023 21:58:29
4
55
Много са си добре хърватите ,най-вероятно ще станат и по-добре,не заради евро,долари или каквото и да е ,а заради това,че имат нормални управляващи.Нашата валута и ла*на да беше пак щяха да я крадат нашите хубавци.Лев ,евро все тая и пак ще е батак .
1.
Zaporojetz
22.01.2023 21:55:58
7
18
Na bejancite ve4e v Evro li 6e pla6tat troinata koalicia
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Избран е проектант на кръгово на „пътя на смъртта“ в Айтос - има срок до края на февруари Избран е проектант на кръгово на „пътя на смъртта“ в Айтос - има срок до края на февруари 60 календарни дни е времето за изпълнение Парите за командировка скачат в целия ЕС Парите за командировка скачат в целия ЕС За пръв път от 19 г. ще има увеличение Ето как две фирми от Кърджали ще си поделят 8 млн.лева от ремонт на път в община Средец Ето как две фирми от Кърджали ще си поделят 8 млн.лева от ремонт на път в община Средец Поръчката е поверена на фирма за дограма, надзорът на друга фирма от същия град, а двамата им собственици членуват в обща бизнес организация, обяви съветникът от БСП Златка се фръцка с чехли за 1500 лв. Златка се фръцка с чехли за 1500 лв. Плеймейтката се похвали с покупката си от Дубай Доставиха у нас животоспасяващи лекарства за бременни жени Доставиха у нас животоспасяващи лекарства за бременни жени Към настоящия момент има налични количества в складовете на притежателя на разрешението за употреба и на търговци на едро в страната МФ обяви, че "Нексо" има три акта за особено големи задължения по ДДС МФ обяви, че "Нексо" има три акта за особено големи задължения по ДДС В периода 2020-2022 г. са извършени три ревизии на фирмата, при които са издадени въпросните ревизионни актове за задължения, като от МФ не посочват конкретни суми Скок от 60% на чуждестранни туристи спрямо декември 2021 г. Скок от 60% на чуждестранни туристи спрямо декември 2021 г. Най-много посещения през миналия месец е имало на румънци Локомотивът „изостави” бързия влак от Бургас за София, пътници мръзнат в студа на гара Гавраилово Локомотивът „изостави” бързия влак от Бургас за София, пътници мръзнат в студа на гара Гавраилово БДЖ никога няма да се оправи, пишат недоволни пътници Новият окръжен съдия Радослава Маждракова стана участник в образователната програма Новият окръжен съдия Радослава Маждракова стана участник в образователната програма Окръжният магистрат гостува на учениците от профил „Съдебна администрация“ в Средно училище „Йордан Йовков“ Слух, че гонят бабите, обгрижващи храма, вдига на протест бургаския кв. Крайморие Слух, че гонят бабите, обгрижващи храма, вдига на протест бургаския кв. Крайморие От няколко дни в социалните мрежи тече дискусия, която извади на бял свят интригата сред местните
Великобритания призова пенсионерите да се върнат на работа Великобритания призова пенсионерите да се върнат на работа В момента в страната се наблюдавали ниски нива на производителност Русия блокира достъпа до сайтовете на ЦРУ и ФБР Русия блокира достъпа до сайтовете на ЦРУ и ФБР Причината за блокирането на ресурсите не се съобщава, а сайтовете не работят от 26 януари Меган Маркъл в криза, дистанцира се от Хари Меган Маркъл в криза, дистанцира се от Хари Херцогинята на Съсекс потъна вдън земя, покри се след излизането на книгата и казват, че е в криза Тръмп щял да сложи край на войната в Украйна за 24 часа Тръмп щял да сложи край на войната в Украйна за 24 часа Бившият президент се обяви против изпращането на танкове Филип Киркоров с пластични корекции за 3 млн.лева Филип Киркоров с пластични корекции за 3 млн.лева Певецът легна под ножа за кардинална промяна,корекциите ще преминат на три етапа Голямата любов на Ламбо живее втори живот Голямата любов на Ламбо живее втори живот Полската актриса Барбара Брилска проходи след година на легло със счупен гръбнак Володимир Зеленски: Само оръжията спират терористите Володимир Зеленски: Само оръжията спират терористите  Благодаря на всички наши части, които показват устойчивост, заяви украинският президент Украинците подновиха контранастъплението? Руснаците ги разярили с надуваеми танкове Украинците подновиха контранастъплението? Руснаците ги разярили с надуваеми танкове Старите самоходни оръдия "Богдан" ще прикриват западните танкове на фронта Ето го най-красивия мъж според златното сечение Ето го най-красивия мъж според златното сечение Списъкът е съставен с помощта на най-новите техники за компютърно картографиране от лицевия козметичен хирург от Харли Стрийт д-р Джулиан Де Силва Пожар избухна в небостъргач в Чикаго, има жертва Пожар избухна в небостъргач в Чикаго, има жертва Над 300 пожарникари се включиха в борбата с огъня
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Румен Радев дава мандатите на себе си Виц на деня Виц на деня Старшина пред строя:
- Женените наляво, ергените надясно.
Въпрос от строя:
- А обратните къде?
Старшината:
- Непосредствено зад мен да застанат!
Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се завръща късно в къщи.Отваря вратата а пред него жена му с тиган в ръка.
Мъжът:
- Ходи си лягай,не съм гладен.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Юникса вземи са себе си, дос-а раздели с приятел, а уиндоуса дай на врага.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори