×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зам.-шеф на ЮНЕСКО пристига в Созопол, Минеков чака помощ от Франция и ЕС за св. Кирик


Зам.-шеф на ЮНЕСКО пристига в Созопол, Минеков чака помощ от Франция и ЕС за св. Кирик
Рамирес (вляво) е очакван през март специално за проекта за център на изкуствата, а Минеков и новият френски посланик подписаха декларация за намерение
Ключови думи: Велислав Минеков, ЮНЕСКО
17 Януари 2023, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

300 000 лв. са отпуснати от служебния кабинет за спешни укрепителни дейности

Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО по въпросите на културата Ернесто Отоне Рамирес пристига в Созопол през март. Това заяви пред репортер на „Флагман“ служебният ресорен министър Велислав Минеков след участието си в петъчния парламентарен контрол.

Потърсихме го, за да обясни има ли развитие на идеята созополският остров Св. св. Кирик и Юлита да се превърне в център на изкуствата.

„Очакваме през март месец едно много специално посещение на г-н Отоне Рамирес, за да се запознае с обекта, за да ни даде съвет, евентуално да ни помогне, да ни насочи към начина на финансиране“, каза проф. Минеков.

Г-н Рамирес идвал у нас специално за тази инициатива със Св. Кирик.

„Което е много голям жест. Рядко се случва. Самият г-н Отоне е специалист точно в подобна схема на разруха, която напомня последствия от военни действия“, каза още Велислав Минеков през горчив смях, визирайки окаяното състояние, в което се намират сградите на острова.

Той припомни, че вече са отпуснати средства за спешни укрепителни дейности.

„В първата фаза те са 240 000 лв. и два пъти по 30 000 лв. аварийни за спасяване на покривите там“, обясни министърът.

Проф. Минеков е горд, че проектът за Св. Кирик е приоритет и за новия френски посланик у нас Жоел Мейер.

След връчването на акредитивните си писма г-н Мейер изявил желание да се срещне преди всичко с министъра на културата - „точно във връзка с нашия общ план за изграждане на този световен център“, както обясни проф. Минеков.

За събитието миналия месец информира и Министерството на културата, и Френското посолство у нас.

„Министърът на културата проф. Велислав Минеков и посланикът на Франция в България Н. Пр. Жоел Мейер подписаха Декларация за намерение във връзка с проекта за създаване на център на изкуствата на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край гр. Созопол.

На официалната церемония, която се проведе на 14 декември в Министерството на културата, присъстваха г-жа Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество на посолството на Франция в България, и г-н Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културната дейност, директор на Френския институт в България“, съобщиха лаконично от посолството.

„По отношение на остров „Св. св. Кирик и Юлита” министър Минеков сподели, че цялостната реализация на проекта е непосилна за бюджета на Министерството на културата, затова и българската страна ще разчита на помощ от ЕС“, съобщи от своя страна българското ведомство.

„Жоел Мейер подчерта, че проектът за Център на изкуствата на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ е важен културен проект с международно значение, който ще допринесе за икономическото развитие на страната и на региона.

С подписаната днес декларация подписващите страни се съгласиха, че желаят да развият сътрудничеството си в областта на опазването и представянето на културното наследство, а правителството на Френската република заявява интереса си да окаже подкрепа на правителството на Република България по този ключов за страната ни Проект. Проектът си поставя за цел да спомогне за развитие на културния и творчески обмен между подписващите страни и разкриване престижа на българското културно наследство и на съвременното творчество в многобройните му аспекти.

(...)

Предпроектното проучване ще включва визита на място, разработване, планиране и реализиране на Проекта. То ще бъде извършено от агенция Франс Музеум, френски консултант в областта на инженеринговите културни проекти, който оказва помощ в създаването и трансформацията на музеите и културно-историческите обекти, като използва във Франция и в международен план оригиналния си опит и единствената си по рода мрежа. Агенцията може да ползва и експертизата на Музея Лувър по въпроси от неговата компетентност.

Правителството на Република България ще участва в проучването посредством съответните поделения на българското Министерство на културата и местните власти в община Созопол и област Бургас.

Подробно разписаните условия за изпълнение, цели, дейности и очаквани резултати от предпроектното проучване ще бъдат предмет нa споразумение между Министерството на културата на Република България и агенция Франс Музеум.

Минути след подписването министър Минеков получи потвърждение, че помощник-генералният директор на ЮНЕСКО по въпросите на културата - Ернесто Отоне Рамирес е приел поканата да посети в скоро време остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край гр. Созопол“, съобщи още Министерството на културата миналия месец.


В категории: Созопол


5
Коментара по темата
5.
Васил
18.01.2023 08:53:29
0
5
От Франция ще направят културния център, а Любчо ще направи хелингите и всичката тротоарна настилка - за същите пари.
4.
ХХ
17.01.2023 19:58:09
0
5
Неграмотните и некадърните ПАК чакат на чужденците. Сякаш в България нямя специалисти в тези области.... или викате точно неграмотните некадърници ги пращаха навън (ала Тиквата).
ПП. А обучения в София по тези специалности все още има благодарение на нашите данъци.
3.
Васил
17.01.2023 18:29:47
1
4
Тепих за борците от Крушевец, от Българово да ходят да се търкалят на баните
2.
Живко
17.01.2023 18:28:27
3
6
Ех Несебър, Несебър, къде остана, никъде те няма. Град държава - световен паметник на културата под закрила на Юнеско, докараха те да дишаш праха на всички скромни черноморски градчета.
1.
Булдока
17.01.2023 18:08:11
2
6
Нека да се направи един хубав парк за хората и тепих за борците от Българово
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Отишъл в Черна гора и си изключил роуминга, защото му бил твърде скъп Главчев с нова порция смени на заместник-министри Главчев с нова порция смени на заместник-министри Александър Йоловски става зам.-министър на електронното управление Правят бързи печалби от имоти Правят бързи печалби от имоти Строителните предприемачи предлагат различни схеми на плащане Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Трябва да си пълен идиот, за да си съчиниш история и се оказваш с охрана и пореден враг на Петков, Василев, Иванов и сие Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса (НА ЖИВО) Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса (НА ЖИВО) Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба 36-годишната бургазлийка, с виетнамски корени, и нейният избраник Стоян са заедно от 4 години Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Той временно е отстанен от работа Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Innovation Center предлага специализирани курсове по химия и биология, ориентирани към ученици и кандидат-студенти за специалностите медицина, фармация и дентална медици Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Ако действително се окаже, че това не е служебен, а партиен кабинет, подозренията към изборния процес ще стават все по-големи, обяви Илияна Йотова Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори 34-годишният криминално проявен и осъждан Александър Ф. е задържан
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори