×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Плановете на Кремъл да докара "неприятелска" Европа до студ и мрак се провалят


Плановете на Кремъл да докара "неприятелска" Европа до студ и мрак се провалят
Канцлерът Олаф Шолц даде старт на газовия терминал в Лубмин
17 Януари 2023, Вторник, 16:31 ч.
Автор: Флагман

Стартът на новия германски терминал срина цената на природния газ

Цената на природния газ в Европа се срина в последните дни. Котировките на нидерландската борса TFT пробиха ново дъно и паднаха до 55 евро за мегаватчас в понеделник. Руските заплахи за енергиен апокалипсис в Европа през зимата изглеждат все по-нелепи, пише вестник Сега.

"Германия откри втори терминал за втечнен газ и цената на газа в Европа отново се срина. Същото се случи и преди месец, когато Германия откри първия си терминал за втечнен газ. Същото се случи и преди това, когато Нидерландия откри терминал за втечнен газ близо до Германия. Трябва да ги докараме поне до 10, а защо не и 15, за да забравим за енергийната криза", коментира в профила си във Фейсбук икономистът Георги Ангелов. 

В началото на войната в Украйна и след въвеждането на санкциите срещу агресора Москва отговори с откровени заплахи, че ще съсипе неприятелския запад с "контармерки". В края на февруари цената на газа в Европа скочи  и доближи 130 евро за мегаватчас ( 1380 долара за 1000 куб. метра). Бившият руски премиер/президент Александър Медведев пишеше постове в социалните мрежи, в които обещаваше на европейците студ, мраз и космически цени на газа - първо 2000, после и 4000 евро за 1000 куб м.

Вярно е, че в първите месеци на войната положението изглеждаше доста зле за държавите, обявени от Путин за "неприятелски". Кремъл и "Газпром" започнаха да "въртят номера" - първо със схемата за плащане в рубли, после с ограничаване и спиране на доставките, вкл. и по ключовия газопровод "Северен поток". На 26 август 2022 г. цената на синьото гориво достигна безпрецедентните  346,52 евро за мегаватчас - около 3500 долара за 1000 куб. метра. "Неприятелските" държави ударно купуваха газ, за да се запасят за зимата, което допълнително засили напрежението на пазара.  

Но взетите мерки започнаха да действат. "Газовото оръжие" на Кремъл засече, а рекетът на Москва се оказа полезна за ЕС - пришпори диверсификацията и освободи "неприятелите" от руския газов диктат. 

Само за няколко месеца в Европа бяха открити 4 чисто нови терминала за втечнен газ -  Емсхафен в Нидерландия,  Инга във Финландия и два в Германия - Вилхелмсхафен и Лубмин, отбелязва Георги Ангелов. Най-новият  - в Лубмин, стартира в събота с капацитет 5.2 млрд. куб. метра, но са планирани още два етапа на разширение, като през лятото на 2024 г. трябва да достигне 13.5 млрд. куб.м. 

"80% от капацитета на терминала в Лубмин вече е резервиран с дългосрочни договори от френската  "Тотал" и швейцарската МЕТ, а останалият капацитет ще се предлага по краткосрочни договори. Откъде ще идва газът? Вече 20 държави и много повече компании по света произвеждат газ, така че възможностите са неограничени. Първият танкер докара газ от Египет. "Тотал" има много източници на газ, включително от САЩ ("Тотал" е най-големият износител на американски газ).  

За разлика от другия германски терминал новият в Лубмин е изграден изцяло с частно финансиране от една сравнително малка компания - Deutsche ReGas. Вероятно ще видим и други подобни проекти, които ще осигурят конкуренция на старите газови мастодонти", коментира Георги Ангелов, като подчертава, че има и други добри новини за енергийни пазари на Европа. Франция лека-полека пуска ядрените си реактори, които бяха спрени за ремонт, което премахва дефицита на ток, вятърните паркове в Северна Европа заливат пазара с евтина енергия, което води до почти нулеви цени на тока в Германия и други съседни страни. Вместо да страда от липса на отопление и осветление, в момента Германия има свръхпредлагане на ток на почти нулеви цени (9 евро на мегаватчас днес спрямо 900 преди няколко месеца)", изтъква икономистът. 

"Друга положителна новина също дойде от Германия тези дни - за последните осем месеца германското индустриално производство е стабилно и дори леко се повишава. Това разби на пух и прах всички твърдения, че спирането на руския газ ще унищожи германската индустрия. Нищо подобно не се случи. Поредна опорка на руските тролове беше разбита от реалността", заключава Георги Ангелов.

 

 


В категории: Войната в Украйна


12
Коментара
Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 2
12
Коментара по темата
12.
:))))
20.01.2023 01:56:27
1
1
Ами нормално е да се справи Европа след като си взима руски горива, само наш Ганьо вярва че Германия и другите държави не взимат нищо от Русия. Те и американците се правят че налагат санкции, а стокообмена между Русия и САЩ е по-голям от всякога :)))
11.
XX
19.01.2023 22:16:29
0
0
До 8

Пак си спал с отвити крака..
10.
Вандерлей Люксембурго
19.01.2023 11:20:20
4
0
Добре, че е ФлЕгмЕн и армията му от експерти, та да разбера че Путлер сгазил лука, като не е съсипал Европа от раз. Дето това от 20 г. едно и също дрънкат - Джуджето иска да подчини Европа. И като я подчини какво да я прави тая Европа бе МАЛОУМНИЦИ???
9.
бг
18.01.2023 14:54:09
2
2
Не знам къде какво поевтинява, но при нас всеки месец газта се вдига, всичко друго е бля бля.
8.
Голямата цел
18.01.2023 10:18:30
4
11
Целта на войната, която Путин никога не е казвал пред обществеността, е повече от очевидна. Тук не става въпрос само за Донбас, а за възстановяване на руската мощ и едновременно с това за отслабване и съкрушаване на Западна Европа. И ако наистина искате да съкрушите Западна Европа, няма да започнете например от Гърция, Малта или Португалия, а първо ще трябва да извадите от строя икономическия мотор на Европейския съюз - Германия. Да, ама германците запретнаха ръкави, строят терминали и ... "Газовото оръжие" на Кремъл засече.
7.
1010
18.01.2023 09:12:19
3
7
Както колегата _nib спомена - орките нямат каквито и да е планове и затова са на този хал, само нашите русофили пророкуваха тежка зима, апокалипсис и накупиха по 200л олио
6.
_nib_
18.01.2023 08:12:43
9
8
Тва е статия за абсолютни идиоти с европедегейски ценности...жулещи ракия и друсащи мазни кючеци.Неразсъждаващи дебили.Кога Русия е имала ,,планове"?...
Кога е наложила санкции на европейците,подгъзуващи на мръсния американец?
Историята мълчи...Но парата за поръчки на пропагандни глупости си тече към безродните майкопродавци...
5.
Да
18.01.2023 04:40:02
6
10
Что случилось блядь? Киев когда? Промитите русофилски мозъци, кокали серат, затова че комшията не мре от студ и не се моли да се върнем в НаСЕСЕСЕР.
4.
джендъризъм и русофобия от Ротшилд
17.01.2023 21:53:41
4
7
Един много обикновен въпрос: Знаете ли кой е собственик на повечето български СМИ?
За да разберем кой пише новините, кой плаща новините, дали можем да му вярваме?
Всеизвестно е, че световните СМИ са 100% собственост на определени финансови структури, нали?
Първият български лиценз за частен национален телевизионен канал беше спечелен през април 2000 г. от Balkan News Corporation, изцяло собственост на News Corp на медийния магнат Рупърт Мърдок.
Една "нова българска" група медии е Nova Broadcasting Group (https://www.netinfocompany.bg/about/), но проверете от Интернет за връзките:
Nova Broadcasting Group==> United Group==> BC Partners==> Guardian Media Group==> Scott Trust Limited
Може да потърсите на Интернет и за връзките на Scott Trust Limited ==> HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) ==> NM Rothschild и Sons.
Въпросът е: доколко може да вярваме на подобни "български СМИ" заплатени от Ротшилд?
3.
ХХ
17.01.2023 21:31:13
11
11
Русофилоидиотски шок хахаха!
Германия, Англия, Франция, Швеция, Норвегия, Монако, Австрия, Дания, Швейцария, Холандия, Белгия, замалко да умрът без руското барахло, защото не произвеждат нищо, имат черни пътища, външни кенефи, ниски заплати и пенсии, ходят за дърва в тайгата с УАЗката или шейната хахаха!
Даже мссово от Европа бягат да работят и живеят в Русия хахаха.
Ми те 2 милиона българия всичките отдавна се върнаха по чорапи и пеш от загиналия Запад и заминаха за Русия хахаха! Амчи ний таз година загинахми без руското барахло. Нямаше празници, пътувания, пазаруване, направо хаос и гладни бунтове. А ний русофилоидиотите така се надявахме Родината ни и близките ни да загинат, даже сме в шок, но не и прости русофилоидиоти хахаха!
Простия, цунамито и земетресението, няма кой да ги спре!
2.
Каква връзка има "Кремъл"?
17.01.2023 21:24:53
10
9
"Кремъл" ли направи атентата на четири тръби от Северен Поток? Които е платил и изградил със собствена техника, въпреки санкциите и владее 51% от тях?
Джендъризмът и русофобията вече са запазена марка за българските СМИ.
След малка справка, обаче се оказва, че някои "български" СМИ са всъщност 100% чужди, например британски.
Ще вярвате ли на "български" СМИ, които след малка справка от Интернет, се оказва, че са на NM Rothschild и Sons?
1.
Киро
17.01.2023 18:17:54
23
8
То в Европа и по добре ще става сигурно ама у нас тази промяна маата ни разката.Няма оправяне след тях.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица
Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години 
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори