×
Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Пиян шофьор уби 4 деца на спирка в Хасково, осъдиха го на смърт и го разстреляха през 1982 г


Спомени от соца: Пиян шофьор уби 4 деца на спирка в Хасково, осъдиха го на смърт и го разстреляха през 1982 г
Жертви на нелепата катастрофа са 9-годишните Марияна, Йорданка, Петя и Антония. Пострадали са и две възрастни жени – Йорданка и Минка
15 Януари 2023, Неделя, 21:55 ч.
Автор: Флагман.БГ, Снимка: Държавен архив-Хасково

Процесът продължава три дни от съдебен състав с председател Делчо Костадинов и членове Каньо Тенишев и Георги Абосов

Какво означава по-тежкото обвинение, което Софийската градска прокуратура повдигна миналата сряда на 22-годишния шофьор Кристиан Николов, и до какви юридически и правни последствия може да доведе обвинението за умишлено причиняване на смъртта (а не умишлено убийство, каквито са някои интерпретации в медиите) на телевизионния водещ Милен Цветков, пише socbg.com.

Този въпрос е един от основните, свързани с казуса, по ред причини. Една от тях е, че подобно умишлено причиняване на смърт в катастрофа би могло да се докаже изключително трудно.

Друга причина е фактът, че съдебната практика в България по такива казуси е твърде оскъдна и едни от последните присъди за умишлено причиняване на смърт в катастрофа или друго подобно престъпление са от началото на 80-те години на миналия век.

Адвокат Теодор Георгиев припомня, че съдебната практика познава само четири случая, в които Върховният съд е постановил решения по обвинения за умишлено причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие. И четирите решения са от 80-те години на миналия век.

За единия случай споменава на стената си във Фейсбук бившият апелативен прокурор на София Иван Петров. Това е т.нар. „Хасковски случай“.

Тогава съдът приема, че по хулигански подбуди хасковлията Цветан Братанов в пътно-транспортно произшествие  е причинил смъртта на жертвите. Към онзи момент законодателят предвижда като санкция и смъртното наказание, което в последствие е отменено и заменено с доживотен затвор.

През 1982 г. Върховният съд е потвърдил смъртна присъда, която е изпълнена, за произшествие на автобусна спирка, при което загиват 6 души. Обвинението обаче е било директно за умишлено убийство – по чл. 116 от НК.

Тогава този казус предизвиква полемика между практикуващите юристи, защото някои от тях твърдят, че деянието не е било умишлено, а с форма на вина „престъпна самонадеяност“, тоест непредпазливо. Прокурорът добавя, че по-късно пред студентите по право това съдебно решение е давано за пример за съдебна грешка.

На 10 октомври 1981 г. 33-годишният Цветан Братанов в пияно състояние помита с ладата на брат си Емил четири деца, слизащи от автобуса на спирката до Руската гимназия.

Жертви на нелепата катастрофа са 9-годишните Марияна, Йорданка, Петя и Антония. Пострадали са и две възрастни жени – Йорданка и Минка. Със средни телесни телесни се отървават Димитрия и Недялко.

Трагичният инцидент шокира Хасково. Трагедията на автобусната спирка е сред най-коментираните теми в кафенетата, вкъщи, на работа. Създава се обществено мнение, което настоява за смъртна присъда.

Появяват се подписки от трудови колективи, работници, учители, шофьори. Дори юристите са раздвоени по спорния казус.

Заместник окръжен прокурор по това време е Савка Стоянова.

Тя изготвя и обвинителния акт срещу Цветан. Предявява му обвинение в умишлено убийство по хулигански подбуди, при доказването му се предвижда смъртна присъда. За убийство по непредпазливост наказателният закон предвижда наказание до 15 г. затвор.

Шумният процес започва на 24 ноември 1981 г. (Забележете – само месец и половина след трагедията!!!)

Състав на хасковския окръжен съд прекратява обвинението в предумишлено убийство и го подвежда под отговорност по чл. 123 от НК /за убийство по непредпазливост/. Типичен случай на непредпазливо деяние, пишат магистратите в мотивите си.

Тяхното решение е отменено от Върховния съд на 28 декември 1981 г. Те дават указания обвинението срещу Цветан да бъде за предумишлено убийство.

Въпреки протеста на адвокатите делото да не се гледа в Хасково заради създаденото обществено настроение, процесът се насрочва тук за 27 януари следващата година. Съдиите Златка Пехливанова и Димитър Манолов си дават отвод. Напрежението расте.

Публичният процес се провежда на 2 февруари 1982 г. от съдебен състав с председател Делчо Костадинов и членове Каньо Тенишев и Георги Абосов.

Процесът продължава три дни. На 5 февруари 1982 г. хасковският окръжен съд признава Цветан Братанов за виновен в предумишлено убийство по хулигански подбуди и го осъжда на смърт.

Председателят на състава Делчо Костадинов /който също си е дал отвод, но не е е бил приет/, подписва с особено мнение. Той пише: „Не съм съгласен с квалификацията. Намираме се пред типичен случай на непредпазливо деяние.“

Председателят на съдебният състав е юрист, а съдебните заседатели – граждани. В случая тяхното становище натежава, не без натиска на общественото мнение. Но не само обществената позиция решава присъдата.

Тя е обжалвана пред върховния съд. Върховните магистрати оставят без уважение жалбата и потвърждават присъдата на окръжния съд на 29 юни 1982 г.

Присъдата е изпълнена на 8 ноември същата година.

Процесът, и особено смъртната присъда, провокират спорове между юристите и до днес.

„Безспорно, натискът на настроенията сред хасковлии се отразиха до някаква степен на съдебните заседатели”, бе мнението на Златка Пехливанова, един от съдиите, дал си отвод. По-късно тя става председател на Окръжния съд в Хасково и е един от достойните негови ръководители.

„Точно това дело стана причина да бъде променен наказателния закон. След процеса бе създаден специален член за наказателната отговорност на шофьорите.

Ако трябва да преценим от разстоянието на изминалите години (разговорът със Златка Пехливанова е от 2004 година), смъртната присъда на Цветан се дължеше и на обществените нагласи, и на несъвършенствата в наказателния закон”, бе мнението на Златка Пехливанова.

Останалите три случая са по член 342, ал. 3 – за умишлено причиняване на телесна повреда или смърт, каквото е обвинението на Кристиан Николов, като тази разпоредба не се занимава с въпроса дали е употребен алкохол или наркотици.

И при трите случая съдът през 80-те години е приел наличие на евентуален (косвен) умисъл, не на пряк, обясни адвокат Георгиев. Това означава, че водачът напълно е осъзнавал какви могат да бъдат последствията, но не е направил нищо, за да ги предотврати


В категории: Ретро Флагман


34
Коментара по темата
34.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
16.01.2023 17:14:27
1
2
ФАКТ сега ЗАКОНИ НЯМА
33.
ЛЕОПАРД
16.01.2023 17:13:15
1
1
ВЪРНЕТЕ смъртното наказание
32.
Гост
16.01.2023 16:24:24
0
3
Да бе, а сега за една уж закана ако си поръчан наказално дело ти спретват и ти съсипват живота. Само че те не знаят, че има и друго правосъдие - Божието. То идва ненадейно, когато мислиш, че всичко ти е ок.54
31.
Ама това хората са го решили...
16.01.2023 13:36:27
0
6
...и без смъртни присъди в демократична Америка и Канада например....Хващат те пил....смачкват ти колата..Ами то това си е смъртна присъда за прошляците с черните 20 годишни БМВта....
30.
Анонимен
16.01.2023 11:27:20
2
4
Сега при гербкп що мислите, че има законност. Има отмъщение към инакомислещите хора. Същото си е от живково до днес. Връзки, любовници, пари, сех, лично мнение. Бъдете добри хора, без значение на религия, цвят на кожата. Добротата ще спаси света, а не инанията ви. Имайте, но спазвайте законите и не отмъщавайте на хората по живково, макар и да са сгрешили, че са били според вас с неточния човек, приятели
29.
До 23
16.01.2023 11:18:46
8
6
Със сигурност си идиот.
И да,ако бяхме наистина под американско ,а не под руско влияние,щеше са има законност и ред.
28.
А
16.01.2023 11:06:07
3
3
Нима днес не са същите във входа ни. Всички от бкп минаха в герб, а явно знаят за ударените и изселяни и никой 40 г не има желание да говори с Нея. Наричайки я рошло и много тежки думи, казвайки чрез чистачката ромка, тая на х етаж, какво ще я правим тая корва, а мъжа й, тя е моя жена и запичва у дома им терор и иди докажи на бойковите комунисти, че тя е една порядъчна жена. A и донка на 4 етаж картончетата и са знаели ченгетата чрез нея. Минало е всичко. Удариха най милото им, боли, много боли, но им е простено на комунистите, удариха младите от пп, това са те същите, диктатури, може и да са, но и бб бяха диктатури злодеи и не трябва да им се дават повече права да добиват жертвите си невинни
27.
А
16.01.2023 10:48:29
2
0
Съдия савка стоянова и нея лично я познаваме, 1947 набор, сестра й беше учител в отец паисий, стоянова савка е от бкп род и бе изпратена в София съдия, а мъжа й ченге дс стоянов, но него не го зная познаване. Помогнала е на пенка от съда машинописката, за 2 й деца, едното в симионово момче и момиче, а др в су, право, сравнявайте, същото е и днес, на савка стояново едното й дете мисля, че шерка й си слага край на живота ми бе казала пена от иваново село, др с психични отклонения, а савка бе скромна жена, за разлика от децата й две момче и момиче. Бог забавя, но не забравя.
26.
А
16.01.2023 10:40:47
1
1
И сравнение с тогава и сега. Днес има във всяко сенейство коли, дори и по 5 нагоре. Работихме по ония години при Костадинов, Пехливанова и много неща знаем, но ще спра. Пехливанова беше в РС съдия по тия дела, глобите, но днес всичко, което бе, не е това. НОХД, наказателен общ характер дела бяха гледани от другата Пехливанова в районен съд, безпартиен член, мома стара и на по късен етап Председател на Окръжен със, педантично.. Жена, както Костадинов и другите съдии, можем книги да напишем за тях. Диктатори си бяха, осъждаха ги при убийства на затвори ефективно, този случай не го зная, защото трябваше да напусна града през 1977 и работата си. Но едва ли е било показно чрез разстрел, а са говорили съдията пред нас тошка веска и х,.. В тстая влизат, задейства се токаааи умират
25.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
16.01.2023 10:35:35
0
13
А убиецът на господин ЦВТКОВ
СЕМЕРДЖИЕВ идруги им се разминава
върнете СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ а и много роми убиват хора по СЕЛАТА ПОМНИТЕ ли НАДЕЖДОВ който уби РСЕНСКАТА ЖУРНАЛИСТКА ромите се имат над законите пази ги БХК НПОТАТА ставаа ДУМА за ромите
престъпници
МОЛЯ престъпниците бият ДОКТОРИТЕ
КЪДЕ Е закона
МОЛЯ
ПИТАМ
24.
До 13
16.01.2023 10:17:54
0
5
Какво да стане? Ходи си на работа и си върти и частния бизнес. Ни лук ял, ни лук мирисал....
23.
идиот русофоб
16.01.2023 10:01:44
14
10
Мръсни комунисти! Как са избивали хора за такива дребни прегрешения? Добре, че вече е демокрация и това не може да се случи! Сега американските ни братя се грижат за нас и за благополучието ни! Радвам се, че вече нямаме нищо общо с ватенките на Путлер, а сме независима държава, подкрепяна от носителите на мир и демокрация САЩ! Тенк ю!
22.
ето как
16.01.2023 09:59:11
1
10
стигне ли се до адвокат се променят нещата.... престъпна самонадеяност=неумишлено?!?! на това ли учат студентите си? Първо нарушение - шофира пиян -това е умишелено или неумишлено? второ основно престъпление убива в следствие на първото. Дали анализират що е - пил от радост ли от мъка ли. Да го изкарат по-малко виновен... и неумишлен казуса, който преподават.
21.
до 10
16.01.2023 09:55:57
1
4
На снимката която беше в първоначалната статия на втора линия, малоумнико, а снощи я извадиха в друг вид на първа линия, за да има за какво да се дърли народът днес.
20.
Sss
16.01.2023 09:40:19
3
12
Твърдо За... Като стане нещо подобно набързо осъден и разстрелян.... Без обжалване инстанции крадливи адвокати набързо.... ДА СЕ ВЪРНЕ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ.... НЕ ДА ПРЕЛИВАТ ЗАТВОРИТЕ ОТ ИЗМЕТ... НАРЕЖДАТ ГИ НА СТЕНАТА И КОНТРОЛЕН.... ЧИСТО И ПРИРОДО СЪОБРАЗНО
19.
хах
16.01.2023 09:36:59
1
3
на такива закони и таксита нямаше да има
18.
Дърт команъз от Хоминтерна
16.01.2023 08:26:26
5
2
Идвайте на марс другаре там има зелвни човечета дет ша ни ибът с големите тупанги кеффф
17.
До 9
16.01.2023 03:25:40
4
11
Точен, та право в 10-ката! :)
16.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
16.01.2023 03:22:51
6
28
ВЪРНЕТЕ смъртното наказание
15.
...
16.01.2023 01:45:11
2
52
За мен убийство по непредпазливост при ПТП е,ако на шофьора му прилошее или се случи повреда с колата и нещо в този ред..Но когато пиеш алкохол,друсаш се и сядаш зад волана,напълно съзнавайки,че си в нетрезво състояние- си е умишлено!!
Още по строги закони за тези,които употребяват алкохол и наркотици и се качват на колите си!
14.
Трепеха ги, за да не повтарят
16.01.2023 00:44:30
0
47
Джантите са уникални за автомобил през 1982. Сигурно не е бил случаен човек с такъв автомобил и въпреки това са му светили маслото. Не прощаваха тогава. Затова и престъпниците не бяха толкова нагли тогава
13.
Аз
16.01.2023 00:16:54
1
28
А какво стана с убиецът Живко от Меден рудник, който на 01.01.22г уби приятеля си Калоян, шофирайки в нетрезво състояние? И той ли е с условна?
12.
XX-ристинка Урсула
15.01.2023 23:57:20
7
16
Оф, требе да лягам, че утре пак ще въртя геврека цял ден за 1000 лв. Правя последна злобарка и ще спя като къпано европейско даначе.
11.
ХХ
15.01.2023 23:47:43
7
34
Като има смъртно наказание и присъди по 50 години, полицаите, прокурорите и съдиите, пак същите ли ще са?
Защото много от тях са доста имотни и заможни, любители на луксозните имоти, хотели, бизнеси, коли, все несъответстващи на официалните им доходи.
Законите и сега, не са лоши, но човешкия фактор във уравнението е много решаващ, а в наща държава това е най-грешната част от същото това равнение.
10.
До 1
15.01.2023 23:42:42
6
13
Ти па къде видя сградите и как били облечени на снимката? Бълнуваш нещо май.
9.
Хм
15.01.2023 23:26:36
22
66
А малък То.ко внука на Бай Тошо,осъдиха ли го поне условно за многобройните изнасилвания?
При едното малък То.ко с негови приятели изнасилват две унгарски момичета,едната дъщеря на унгарски "другар" военен генерал. Тази същата,дъщерята на унгарския генерал,случайно "паднала" от терасата,а заключението било,че била пияна и се самоубила.
А хилядите избити по лагери и затвори,техните близки,дали са на мнение,че по "Тошово време" е имало закон и ред?
Да те пращат на каторга заради доноси,интриги или защото си кадърен и си вдигнал хубав дом и някой "другар" му хвърлил око и след като те пращат в лагер от където не се връщаш,този другар се настанява в къщата ти. Това добре ли е?
Диктатурата е в главите,само на неудачници,злобни,деградирали и завистливи. Обаче,ако случайно,един такъв наруши закона и го викнат в полицията или полицията дойде в дома му защото детето му продава наркотици,същият любител на твърдата ръка,бързо започва да реве че това е полицейщина!
Днешната система,не е съвършен на,но прехода и демокрацията по български,не ги ли "измайсториха" същите "другари",ченгета,доносници и вся сволач комуняшка.
В САЩ,не е комунистическа диктатура,обаче Комунисто русофилите,винаги дават за пример САЩ,заради суровите присъди и лекия спусък на полицията.
Държавата се прави от народа и какъвто е народа,такива са управниците,институциите,и въобще Елита управляващ държавата.
Всеки иска ред и закон,обаче да не важат за него. Ревът че управниците крадът,обаче и те крадът,кой каквото може да открадне. Ееее,така не става!
Ако,някой,толкова много иска диктатура да замине за Сев.Корея!
8.
Мура
15.01.2023 22:42:13
2
37
Трябва да се промени закона за ПТП не може убити по пътищата да има и да са с условни присъди,.Трябва да се промени и в частта за употреба на алкохол и наркотици...f
7.
Ладата
15.01.2023 22:17:46
4
23
С алуминиеви и то нелоши джанти за тия години.
6.
Върнете смъртнато наказание
15.01.2023 22:13:14
3
52
Не може за убийства да има условна присъда!
5.
Има ли алкохол или наркотици
15.01.2023 19:28:12
4
57
При ПТП със смъртен случай от 20г до доживот.Така ми се вижда най добре!
4.
ХХ-ристин Чатаев
15.01.2023 18:58:44
15
40
Аз бях офицер от Държавна сигурност. Като дойде 10 ноември 1989 г. започнах да се насирам от страх да не ме осъдят на смърт за многото убийства, които бях извършил в подземията на милицията. Скоро се успокоих и разбрах, че с пръст няма да ни пипнат. Затова сега станах евроатлантик.
3.
Мда
15.01.2023 18:41:42
4
71
И сега трябва да има смъртно наказание, за тези с алкохол, дрога и умишлено умъртвяване за другите които уж неумишлено до живот и те така ще има ред в България, защото ние сме малаумна пасмина.
2.
XX
15.01.2023 18:07:34
15
47
ЕС не харесва смъртното наказание.
Родителите е трябвало да го издържат 15тина годинки в затвора докато излезе! Нали другаре, гласващи за ЕС и НАТО?!
1.
Затова и
15.01.2023 17:36:45
11
85
такива убийства не бяха ежедневие, като в сегашния разграден двор, в който човешкият живот няма никаква стойност!

Обърнете внимание и как изглеждат сградите и заобикалящата ги среда на снимката. Също като сега, нали? Не че са особено красиви, но са поне здрави, чисти и поддържани и не приличат на гета.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сергей Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние Сергей Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние Когато ПП се появиха на политическата сцена, те имаха всичко – обществена, политическа и международна подкрепа, но пропиляха всичко, категоричен е експремиерът „Мета“ попари „умно-красивите“, доволни са от модерацията на Фейсбук и няма да сменя „Телус“ „Мета“ попари „умно-красивите“, доволни са от модерацията на Фейсбук и няма да сменя „Телус“ Няма основание за прекратяване на договора с „Телус“, стана ясно на парламентарната комисия за е-управление Героите Станислав и Димитър, които спасиха давеща се жена, печелят онлайн вота за "Личност на годината 2022" Героите Станислав и Димитър, които спасиха давеща се жена, печелят онлайн вота за "Личност на годината 2022" 8 са номинациите в тазгодишното издание на престижния конкурс, вижте как ги подредиха близо 10 хиляди читатели, които гласуваха Избран е проектант на кръгово на „пътя на смъртта“ в Айтос - има срок до края на февруари Избран е проектант на кръгово на „пътя на смъртта“ в Айтос - има срок до края на февруари 60 календарни дни е времето за изпълнение Парите за командировка скачат в целия ЕС Парите за командировка скачат в целия ЕС За пръв път от 19 г. ще има увеличение Ето как две фирми от Кърджали ще си поделят 8 млн.лева от ремонт на път в община Средец Ето как две фирми от Кърджали ще си поделят 8 млн.лева от ремонт на път в община Средец Поръчката е поверена на фирма за дограма, надзорът на друга фирма от същия град, а двамата им собственици членуват в обща бизнес организация, обяви съветникът от БСП Златка се фръцка с чехли за 1500 лв. Златка се фръцка с чехли за 1500 лв. Плеймейтката се похвали с покупката си от Дубай Доставиха у нас животоспасяващи лекарства за бременни жени Доставиха у нас животоспасяващи лекарства за бременни жени Към настоящия момент има налични количества в складовете на притежателя на разрешението за употреба и на търговци на едро в страната МФ обяви, че "Нексо" има три акта за особено големи задължения по ДДС МФ обяви, че "Нексо" има три акта за особено големи задължения по ДДС В периода 2020-2022 г. са извършени три ревизии на фирмата, при които са издадени въпросните ревизионни актове за задължения, като от МФ не посочват конкретни суми Скок от 60% на чуждестранни туристи спрямо декември 2021 г. Скок от 60% на чуждестранни туристи спрямо декември 2021 г. Най-много посещения през миналия месец е имало на румънци
Великобритания призова пенсионерите да се върнат на работа Великобритания призова пенсионерите да се върнат на работа В момента в страната се наблюдавали ниски нива на производителност Русия блокира достъпа до сайтовете на ЦРУ и ФБР Русия блокира достъпа до сайтовете на ЦРУ и ФБР Причината за блокирането на ресурсите не се съобщава, а сайтовете не работят от 26 януари Меган Маркъл в криза, дистанцира се от Хари Меган Маркъл в криза, дистанцира се от Хари Херцогинята на Съсекс потъна вдън земя, покри се след излизането на книгата и казват, че е в криза Тръмп щял да сложи край на войната в Украйна за 24 часа Тръмп щял да сложи край на войната в Украйна за 24 часа Бившият президент се обяви против изпращането на танкове Филип Киркоров с пластични корекции за 3 млн.лева Филип Киркоров с пластични корекции за 3 млн.лева Певецът легна под ножа за кардинална промяна,корекциите ще преминат на три етапа Голямата любов на Ламбо живее втори живот Голямата любов на Ламбо живее втори живот Полската актриса Барбара Брилска проходи след година на легло със счупен гръбнак Володимир Зеленски: Само оръжията спират терористите Володимир Зеленски: Само оръжията спират терористите  Благодаря на всички наши части, които показват устойчивост, заяви украинският президент Украинците подновиха контранастъплението? Руснаците ги разярили с надуваеми танкове Украинците подновиха контранастъплението? Руснаците ги разярили с надуваеми танкове Старите самоходни оръдия "Богдан" ще прикриват западните танкове на фронта Ето го най-красивия мъж според златното сечение Ето го най-красивия мъж според златното сечение Списъкът е съставен с помощта на най-новите техники за компютърно картографиране от лицевия козметичен хирург от Харли Стрийт д-р Джулиан Де Силва Пожар избухна в небостъргач в Чикаго, има жертва Пожар избухна в небостъргач в Чикаго, има жертва Над 300 пожарникари се включиха в борбата с огъня
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Румен Радев дава мандатите на себе си Виц на деня Виц на деня Старшина пред строя:
- Женените наляво, ергените надясно.
Въпрос от строя:
- А обратните къде?
Старшината:
- Непосредствено зад мен да застанат!
Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се завръща късно в къщи.Отваря вратата а пред него жена му с тиган в ръка.
Мъжът:
- Ходи си лягай,не съм гладен.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Юникса вземи са себе си, дос-а раздели с приятел, а уиндоуса дай на врага.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори