×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Как изглеждаха отвътре панелките, които днес вървят поне по 100 000 евро


Спомени от соца: Как изглеждаха отвътре панелките, които днес вървят поне по 100 000 евро
Холът на „панелния“ апартамент беше толкова еднотипен, че човек можеше да се обърка дали е в собствения си дом или в друг блок и комплекс
08 Януари 2023, Неделя, 09:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Повечето от нас живеехме в големите панелни комплекси, строени от държавата, за да поберат новодошлите жители на разрастващите се градове

Някога нашите домове се различаваха само по табелите, които висяха на входната врата. Но и сем. Иванови, и сем. Маркови, имаха почти еднакви мебели, мокети, завеси, уреди и дори сервизи.

Повечето от нас живеехме в големите панелни комплекси, строени от държавата, за да поберат новодошлите жители на разрастващите се градове.

Такива бяха “Младост” и “Люлин” в София, “Тракия” в Пловдив, “Владиславово” във Варна и “Меден рудник” в Бургас.

Повечето апартаменти имаха едно единствено разпределение – от входната врата се озоваваш в коридор, отляво има хол, отдясно – тоалетна и кухня, направо – малък коридор с две спални в двата края и баня по средата. Всички врати в „панелния“ апартамент бяха от талашит, антрето постлано с балатум, по стените имаше тапети, а в края на 80-те бе много модерно в коридорите да се правят сводове „в арабски стил“.

В коридора имаше порт-мантото или закачалка.  Коридорът беше покрит с балатум, наготово даден ни от държавата. През 80-те настилката биваше заменяна от родителите ни с модерния за тогава мрамор, а по-късно и с теракот. Характерна особеност бяха и строените в коридора обувки, понеже да се оставят пред вратата се считаше за „селски маниер“.

Холът на „панелния“ апартамент беше толкова еднотипен, че човек можеше да се обърка дали е в собствения си дом или в друг блок и комплекс. Стените бяха облепени с тапети – отново подарък от държавата. От едната страна в хола беше разположена холната гарнитура – троен диван, два тромави фотьойла и две табуретки, които бяха основно предназначени човек да си вдигне краката върху тях, но като цяло те си бяха неудобно място за сядане, защото нямаше къде да си подпреш нито ръцете, нито да се облегнеш. Гореописаната гарнитура беше покрита с изкуствен губер – най-често червен или зелен. В средата на гарнитурата имаше ниска лакирана масичка, която в делник бе покрита с плетена на една кука покривчица – или с каре с „българска бродерия“.

Редно беше върху нея да има ваза с изкуствени цветя. Когато идваха гости, изкуствените цветя се махаха и се поставяха донесените от тях карамфили (любимо цвете при ходене на гости в онези години). „Официалното“ сервиране и хранене се случваше върху тази маса, делничното – в кухнята. Срещу „меката мебел“ бяха поставени огромни секции, купувани от мебелните магазини в големите градове. Те носеха български имена, като „Павлина”, „Бояна” и прочие.  Върху тях имаше огромни бутилки с уиски върху накланяща се поставка, закупени от Корекома, а също и модерните по онова време човеци-роботи, направени от цигарени кутии.

В секциите имаше подредени сервизи от кристални чаши допълвани от порцеланов сервиз за чай или кафе – на розички или виолетки, произведен в заводите „Ломоносов“ в Съветския съюз. Секциията беше подредена с книги, а това, което беше някак си най-характерно е, че книгите не бяха „единични бройки“, а обикновено целите рафтове бяха с поредици от томове – най-често български класици. Между стъклата на витрините имаше затиснати малки снимчици на близки хора, а тук-там се срещаха и стереокартички с намигаща японка.

Кухнята ни беше с еднотипни талашитени кухненски шкафове – пак дар от държавата. Тях ги произвеждаха в завода за кухненска мебел в Червен бряг. В тях се подреждаха фаянсови сервизи от завод „Китка“ в Нови Пазар. Хладилниците ни бяха “Мраз”, пералнята „Перла“, а от печката “Раховец” се носеше уханието на приготвяната храна.

Типична баня в панелното жилище беше с размери 1.50 на 2.50 м. Облицована бе с бели фаянсови плочки и мозайка, а към началото на 80-те характерното обзавеждане за баня започна да се прави с фаянсовите и теракотни плочки произведени в заводи „Хан Аспарух” – Исперих. Гордост за всяко семейство беше да си има и вана.

В детската стая отново имаше секцийка пълна с книги, бюро с нощна лампа, а върху тапетите бяха разлепени плакатите на нашите тогавашни идоли. Там беше и касетофона (магнетофона, грамофона), както и казанлъшката китара. Спомняте ли си, че леглата ни бяха покрити с родопски одеала, а за детските легла на два етажа? Нека не забравяме също, че това беше и най-разхвърлената стая в нашия дом, но пък беше уютно и винаги намирахме това, което търсим.

Спалнята пък беше общо-взето забранена зона за нас децата. Тя обикновено беше най-малката и мистериозна стая в дома ни. Имаше голяма спалня, където спяха нашите родители, а от едната й страна стоеше и прословутия ВЕФ. Естетвено и там обзавеждането беше със секция или голям трикрилен гардероб, а на нас децата винаги ни беше интересно да знаем какво “криеха” нашите родители там от нас.

А помните ли, че тогава всичко се покриваше и „обличаше“. Покриваха се с покривчици телевизори и радиоапарати, хладилници, облегалки на фотьойли; килими тип „персийски“ се опаковаха в найлон; шиеха се и специални покривала за колите. Тази модна тенденция е имала символна функция – от една страна, да не се повредят, хабят и цапат закупените с много труд и чакане вещи, а от друга – те биваха „издигнати в ранг“, прибавяше им се „добавената стойност“ на нещо свръхценно.

А стремежът на домакините беше новата вещ да си остане минимално употребена и похабена, да си остане „новичка“ или поне „като нова“.

Въобще много рядко можехме да се изненадаме от обзавеждането на някой съсед или приятел. Обзавеждането се делеше на купено по обикновения начин и на купено по „втория начин“, „с връзки“, „под масата“, „вносно“, „корекомско“. Общо взето, бяхме като от калъп. Но това изобщо не пречеше на домашния ни уют, дори напротив! Като че ли, това, че всички разполагахме с еднаква покъщнина, ни беше оперирало от манията да притежаваме. Живеехме щастливо не с вещите си, а със семейството. Не завиждахме, не страдахме от комплекси, че нямаме и рядко заключвахме вратите си.

Източник: socbg.com


В категории: Ретро Флагман


137
Коментара по темата
137.
*********
16.02.2023 21:04:47
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
136.
Avenue17
07.02.2023 16:41:24
0
0
да... мне бы такая штуенция не помешала бы)))
135.
Larryabowl
14.01.2023 11:03:26
0
0
<a href="https://viberapp.biz/1-viber-for-windows.html">вайбер для хр</a>
134.
до 131
11.01.2023 00:46:58
3
2
Щом в статия за обзавеждане и сгради, коментираш на кой не му става и му виси, значи това ти е в съзнанието доста често, това те издава прекрасно че ти самия имаш проблем с това. Елементарна психология. Не се притеснявай, че не ти става малкото, ти пак може да бъдеш войн - анален войн :):):):):)
133.
Дрон
10.01.2023 23:15:35
1
7
Панелните коптори , чаканите по 15-20 години съветски автомобили , продаваните по списък на опашката цветни телевизори и дефиицита на най-обикновенни стоки за бита , бяха унижения за хората. В Бургас на най-атрактивното място , покрай морето след пристанището, комунистите вдигнаха заводи и заселиха мангали , вместо това да е най-нахаканата част ня града .Панелните гета обезобразиха Бургас , но вместо това преди две години направихме един от техните архитекти почетен гражданин !!!
132.
:))))
10.01.2023 19:38:51
2
6
Когато изпразвахме на баба апартамента (3 етаж), трябваше да свалям столовете до долу, бяха тежки и да не се занимавам ги метнах отгоре през терасата долу на полянката зад блока. Ами нищо им нямаше на столовете :)))
131.
мислещ
10.01.2023 19:04:50
3
7
Много хора въздишат по социализЪма и панелките, само защото тогава са били млади и им е ставала оная работа, пък сега....виси ли виси, как да не те е яд на живота !
130.
Кое не е така
10.01.2023 17:35:55
6
8
Абе тея дето бачкате в чужбина, ако обичате спрете да се прибирате, за да си правите зъбите тука. Айде толкоз пари дават на запад, направете си една пломба там, ко толкоз?
129.
Ко каза ко
10.01.2023 15:58:32
1
12
Ае пичове, кви 5000 марки въртите тука. Не може едва да си избутал 12ти клас и да искаш да ти плащат добре? Ебаси, 12 години пушил цигари, бягал от час, псувал учителите и после "няма държава, няма пари". Пари се вадят с качества, не с мрънкане
128.
До Кейт:
10.01.2023 08:56:23
1
10
5000 лв. стартова заплата дори са много малко пари! Не може на тези ниски доходи търговците да злоупотребяват, купувайки едни стоки на по 100 лв. да ги препродават на 2000 лв. Ние родителите влагаме милиони в здравеопазване и образование, частна сигурност, защото държавна липсва... И резултатът 2000 лв. заплата на базата на отлични резултати в България и чужбина, 25 години старание за нищо! На фона на това, че панелките че ударят 150к в евро... Принуждавате ни да избягаме и работим за малко повече пари... Крайно неуважително и недостойно е на еврови цени и пазари децата ни да получават само 5000 лева на месец!
127.
Кейт
10.01.2023 08:40:07
6
5
А днешните детски стаи имат всичко друго но не и пособия за училище.Никой не се учи.Всички са научени на всичко и искат веднага да получават заплата от 5000лв.
126.
До 125
10.01.2023 00:30:43
3
0
Двама бургазлии шофирали нетрезвени. 55 годишни.
Слагам си минус и лека нощ.
125.
Живков
09.01.2023 22:52:41
14
21
Живот си беше до 90 година имаше кой да управлява България с юмрук, какво не му беше наред и в чужбина можеше да отидете на почивка, а на нашето черноморие всяка година по две седмици и някои път месец сме седяли;та чак ни писваше,а сега не можеш за един ден да отидеш защото скъпо горивото, сметките и цените са като в Европа,но заплатите малки,но защо да не вземем кредит за почивка (после ще му мислим как ще ги връщаме). Нали трябва да бъдем модерни и скъпи дрехи и телефони трябва да си купим,за да може да даваме (излишни пари),а после ще работим на две или извънредни работи.Пък защо да не отидем в чужбина защото тук с тези пари какво по-напред да си купите или платите,ми то за сметки ли,за храна която е пълен боклук,пък да не говорим ако имате жена деца -още лукс,но те не искат да живеят с родителите ти.Отиваш в чужбина-(зарязваш всички най -близки ),и за какво да купиш след 10-20 години апартамент.Когато се прибира бащата, те децата завършили училище и не си ги видял как са израснали , просто си изпуснал много,и защо заради поредната придобивка-която не може да си позволите с бг.заплатите.И какво излиза, че животът ни е минал в работата и мъченията, защото тук направиха демокрация и да станем като Америка,но не богата държава,а простотиите, наркотици, катастрофи и племена които бият и крадат от старите хора защото ги мързи да работят и знаят, че няма контрол и няма да ги вкарат в затвора.Равносметката ми е, че Тодор Живков ще го търсим за да има България (Бъдеще),а не умиращо болно поколение което е взело най лошото от Американската държава защото иска да е свободно племе за да троши, чупи, псува,плюе и не иска да работи.Тази държава загива ако не оправят законите, правилата и корупцията,и според мен трябва да се върне лагерите за тези които крадат и убиват, не са за затвора,а за лагери и там да строят магистрали и сгради както едно време, тогава ще им дойде акъла!
124.
Станимир
09.01.2023 22:15:55
0
23
Защо как изглеждаха? За съжаление и сега много от панелите на пазара са с тапетите, мокета, балатума, фаянса и т.н. от момента на строителство.
123.
Иван Николов
09.01.2023 22:09:03
11
25
Чувствам се късметлия,че детството ми мина по време на Бай Тошо.
Нямаше наркотици,нямаше работа за психиатрията.Нямаше ги селяците по София ,тя си беше един прекрасен град ,чист ,тих и приятен .Вярно е ,че нямаше банани ама имаше много качествена храна ,чиста вода ,качествени цигари и гроздова ракия и много други.Това качество на живот, което съществуваше тогава в България, дали го е имало някъде другаде по света и дали ще го има силно се съмнявам.Вярно е ,че имаше ограничения ,но имаше начини за заобикаляне,гледам някой се оплакват ,че било тежко по фабриките и заводите ,само ,че не споменават колко тежко им беше да ходят по 15-20дена на море почти без пари, да не споменавам здравеопазването и образованието,също така тези "отрудените" забравиха ,как лесно се крадеше и ,как си крадяха сладко-сладко .
България беше Рай,а Тодор Живков беше истински политик ,гледаше изцяло за доброто на народа.Няма да забравя едно интервю с него ,доста време след като го бяха свалили , говореше за Луканов и Младенов.От начина по , който се изказваше видях ,как този човек беше шокиран от факта ,че съществуват такива помияри и ги мислеше за някакъв прецедент, който скоро ще бъде преодолян и за няколко години България ще стъпи на крака и ще се оправи.
А какви убавци дойдоха след прецедентите помияри
122.
Аз
09.01.2023 21:53:50
1
3
... съм на мнение...
... че цялата цялостната картина тогава , а за някои "и слепи, неми и глухи" сега Никой коментиращ, нито статията я написа...
... Бъдете живи и здрави И моля Ви не се заръбвайте за детайл или два...
....
121.
Диктатурата не е умряла
09.01.2023 19:46:25
4
20
Държавата е бедна, защото се продължава с укриването на данъци от фирмите!!!!!
Комунизмът си го има и въобще не е умрял...Блажени са вярващите, а дали въобще има такива, които да го вярват!!!
Връзкарите са по места, а за хората, които нямат такива?!?!?!
Къде са?!?!?! Риторично. В чужбина, защото тук не дават пари, изпиват те отвсякъде и ако не си им по водата - просто си аут...
120.
От 119
09.01.2023 17:58:23
4
0
Аха. -1. Прочетохме спомените. Нямало е такива неща, хич. Това не е обобщение за всички. И професорът-хирург го е нямало, нали?! Важното е да ни занимават там. Щом всичко е било идеално, ще се наместят нещата и по-добрия режим ще се установи. И да събирате за 100-годишнината някои конкретно, че петолъчката е и златно сечение, а ни трябват умни за ракетния проект.
119.
До 118
09.01.2023 16:34:16
7
2
Те трябва да ядат и някъде към 140тата годишнина може и да попасат добитък. Да не излезе, че са простолюдие. Па ако са пасли, щото, ама... Псевдожертвите. Петолъчка. НаУка. Грее пусто Слънце и над главите на другите. Този гаден Запад и Малдиви имал... Те там дали пеят в кръг или друг път?! Петолъчка! Трябва да им се споделя при посещение за "фкомунизма", за да останат очаровани от гостите :) Или тогава не :)
118.
януари
09.01.2023 16:09:39
5
14
Тук пишат много неграмотни неудачници, които се оправдават с другите, но щяха да пасат добитък на село, ако не беше "комунизмът", а такъв никъде не е имало..
Когато статията е без автор, ясно е, че това е провокация.
117.
....
09.01.2023 15:22:07
14
13
И това да нямаш избор, да се очаква от теб да се мазниш и да навеждаш глава, да нямаш, каквато и да е възможност да постигнеш целите или мечтите си, това на немалко хора им тежи. На амбициозни хора..И не само на такива. На способни хора, на талантливи хора, на горди хора. И тогава ги е имало тези хора през комунизма и са се мъчили. А на другите комунизма не им е пречел. Манджа има, всичко има, чупени коли, работа, панелка...Смятат на дребно. Че били по-добре. Е%ем ти и комунизма. По-добре да умря гладен, отколкото да живея подтиснат...Амин!
116.
до 115
09.01.2023 15:10:41
8
13
Проблемът е че в нашта абсурдна държавица, тоя с Поршето яде леща в тях , че да може да си изплати кредита. И си е взел това порше, точно, за да те комплексира. Избор имаш, тва е...При комунизма нямаш. Само да се мазниш. И да си избереш внимателно родители. Поршета няма. Освен на червения по-човек, който пощипва сервитьорките за гъза и айде нищо не е станало, нали, хе-хе. Сега поне може да му разбиеш зъбките, да му запалиш поршето или да се хванеш, като имаш комплекси или амбиции и да си вземеш Порше, ама по-нов модел. Да му е тъпо...
115.
Бай Най
09.01.2023 14:34:51
16
11
Тя работата ясна, тея дето не успяха да се реализират, искат соца, защото там всичко е равно и съседа няма да си купе Порше и да те комплексира.
114.
От 113
09.01.2023 13:28:19
15
14
"Като че ли, това, че всички разполагахме с еднаква покъщнина, ни беше оперирало от манията да притежаваме. Живеехме щастливо не с вещите си, а със семейството." Е тук вече много смешно става..:D Но "като че ли" е точно - като че ли, ама не точно.
113.
До 112
09.01.2023 13:20:30
12
7
В най-общи линии лошото е, че в продънена кофа не се налива. Лошото е, че и Чудомир е ходил на лечение в лошия Запад. Че се е чудил на това, което се прави. Поне така може да се прочете. Че в някакви лагери някакви хора изчезнали. Че някои лекари хирурзи са били оценени в чужбина и пак са се върнали да си доработят в България. И още, и още, и още. "Комунизъма" бил недоносче. Че някои актьори цял живот хем им се радват на таланта, хем трябва да играят до последен дъх. Малко радиацийка. С една дума след това да му мислят следващите.
112.
Нов
09.01.2023 12:54:48
13
26
И какво му беше лошото!?
111.
От 110
09.01.2023 12:53:18
0
7
Да добавя и едно тире в предния коментар. Иначе е въпрос на избор, но масрафът трябва да се преследва на всяка цена ;)
110.
До 104
09.01.2023 12:41:41
0
7
Ами кой каквото толерира с това живее!
109.
...
09.01.2023 12:03:55
13
22
Българинът се ражда с робско самосъзнание. И за тва му харесва, като е под робство. Да се закачи там покрай робовладелците, да му завърже обувките с гръб към него, ей такива неща. Да се подмаже...Пък аверът му да гледа тъп, будалата...Пада му се..Като вири глава.И за това си спомняте с умиление, когато сте били под робство. Някой да решава , вместо вас. Какво да говорите, къде да живеете, къде да ходите, какво да гледате и т.н.
108.
мартин
09.01.2023 12:03:27
1
17
все още е селско да си оставиш обувките пред вратата, по възможност пред вратата на съсъда....
107.
От 105
09.01.2023 11:42:20
0
4
Излишен харч за някои..!
106.
От 105
09.01.2023 11:40:01
0
5
И да - празниците свършиха за тези, които празнуват Коледа :)
105.
До 104
09.01.2023 11:28:20
6
7
И на Малдивите ще отидете. Или не става и там :) Да ги наречем по друг начин, с някое друго име, за да е по-нашенско, по-народно. Ама на кого ще ги показвате снимките, когато едно комунистическо свястно не е довършено?! Всичко наполовина, другото изядено. Празниците свършиха и обратно на броенето кой колко живее. То и столетници има, ама едва ли реват за Малдивите. Ах, приказката за стълбата и паничката...
104.
Беше
09.01.2023 10:48:24
7
31
Сега живееш като в екшан, сотове, решетки, дрогирани,пияни, ще те и набият някъде, може да си умреш болен пред някоя болница и гледаш "достъпните " Малдиви от чата .....да продължам ли още или ви стига, вие преценете, колко е доброто и лошото..
103.
Дърт розов с мек
09.01.2023 09:05:07
20
10
Не се напъвайте много, за да не ви цъфнат хемороидите, пийте си там ракийката и слушайте Лепа Брена. Свинявам се за острите думи, ама така си е, като сте правили пари за година, колкото 80 квадрата панелка, еми да бяхте купили 20 апартамента. За кво ги дадохте, за пиене и кебапчета , то друго е нямало за кво. И сега нямаше децати ви да се молят на Господ да ви прибира вече. Доста е тъжно...
102.
Хитър Петър
09.01.2023 07:44:09
14
24
Момчуто от коментар номер 99! Като гледам каква злоба и злъч изливаш по старите генерации,едва ли ще доживееш и до тяхната възраст -65г. Днес труднж се достига и 50 годишна възраст а такива злобни хора като теб дори и по малко!
101.
До 99
09.01.2023 07:40:00
11
17
ЕЙ ПЕД@Л ..ДА ТИ ГО НАЧУКАМ НА ЦЯЛАТА ТИ РОДА.ПЕД@Л УМРЯЛ.
100.
Курвислав Уруспийски
09.01.2023 06:58:27
20
13
Аман от комунистически простотии...
99.
...
08.01.2023 23:41:00
74
21
Кво няма да милеят за соца, уморени кранти 65 години плюс. Само знаете да мрънкате, мрън-мрън, днешните кви били, а ние кви бяхме и кво беше, рай, рай. НЕ ВИ ЩЕМ КОМУНИЗМА! И не е било хубаво, ОТВРАТ! Вие ли ще храните деца и внуци с мизерните си пенсии, а!? Що не събрахте от соца, като е било толкоз хубаво!? Да ви чакат да пукнете, че да лиснат панелките, резил...Да бяхте събрали, ве, като толкоз хубаво е било. УУУуууууу
98.
Накратко
08.01.2023 23:36:15
14
26
Капитализъм , Фашизъм , Комунизъм все е едно и също . И в трите става въпрос да се усвоят едни много пари.
97.
До 95
08.01.2023 23:25:38
5
31
Значи смяната на парите е изиграла ролята. Хубаво ли е, лошо ли е, че децата са се прибирали сами, не знам какво да кажа. Сигурно хубаво. Сега съчувствие, че ги взимат от училище... Към децата ли, към родителите ли...
96.
Боги такежиев
08.01.2023 23:11:47
27
19
Помиярска статия...
95.
недоволна
08.01.2023 22:29:11
17
43
Теглихме заем, но трябваше да го плащаме 25 години, но катосмениха парите и го платихме наведнъж, и тогава всички имахме работа ,ако не ти хареса на едно място отиваш на друго и децата сами се пребираха от градина и от училище
,не като сега да ги чакаш пред училище
94.
От 93
08.01.2023 21:52:41
3
12
То, ако се самоопределят по жилище, може да са част от строежа, знае ли човек?! За изключенията говоря
93.
До 92
08.01.2023 21:47:55
6
9
Аааааа, не е вярноооо. То много неща не са верни. Мухъл ли?! Дали?! И един път гражданин, цял живот гражданин! Как някои навици не се менят и все дърпат, ама друго е, когато кажеш, че си гражданин. Кой къде се е пристроил, това е положението.
92.
KRASI
08.01.2023 21:21:20
28
26
Да, ама не. Заключвахме и още как. И се крадеше.
91.
Калпав народ
08.01.2023 20:59:50
49
39
Всичкото калпазанин и некадърник мечтае за комунизма. Иска той като няма, всички да нямат. Нищо,че неговото нямане е от калпотия а на някой друг заради ограничения.
Не че сега го няма връзкарството, но пък хиляди амбициозни и креативни хора пробиват от нищото, а в комунизма нямаш ли мама, тати или чичо партиец - забравяш учение, бизнес, всичко. Комунизма си го заврете в мързеливите, некадърни зад**ци.
90.
...
08.01.2023 19:32:36
40
26
И не спират обаче. Трябваше тоя пазарен балон да се надуе на макс, жилищата да ударят тавана, че да почнете да циврите за комунизма. И да правите сравнения. ТЪРСЕНЕ НЯМА...Само всеки се ослушва. И така да е, аре...Вие кво го изкарахте , 1500 евро на квадрат. еми, не е така. Жалка пропаганда. Заминавайте за Северна Корея, като ви е мил комунизма. И тревата е легална там. Даже екстри...
89.
до 79
08.01.2023 19:06:58
9
40
Aкo в мoмeнтa сe купувa жилищe трябвa дa сe умнoжи сумaтa пo 2, aкo сe взимa зaeм oт бaнкa. Тoвa чe жилищe струвa 100 хил. eврo, т.e 200 хил. лв нe oзнaчaвa чe нa купувaчитe щe им излeзe тoлкoвa. Aкo ги имaт кeш - Дa, нo aкo тeглят зaeм oт бaнкa зa 20 гoдини щe върнaт двoйнo, т.e 400 хил. лв Тoвa сaмo пo сeбe си нe e инвeстиция, зaщoтo кутийкaтa зa кoятo щe сe плaтят 400 хил.лв никoгa нямa дa дoстигнe тaкaвa пaзaрнa цeнa или aкo я дoстигнe тo тoвa щe сa сaмo числa, нo пaритe щe ги e изялa инфлaциятa
88.
до 79
08.01.2023 19:04:26
7
23
Ако в момента се купува жилище трябва да се умножи сумата по 2 ако се взима заум от банка. Това че жилище струва 100 хил.евро, т.е 200 хил.лв не означава че на купувачите ще им излезе толкова. Ако ги имат кеш - ДА, но ако теглят заем от банка за 20 години ще върнат двойно, т.е 400 хил.лв Това само по себе си не е инвестиция, защото кутийката за която ще се платят 400 хил.лв никога няма да достигне такава пазарна цена или ако я достигне то това ще са само числа, но парите ще ги е изяла инфлацията
87.
Ави
08.01.2023 18:57:06
39
26
Извинете ме за правописните грешки на този български прекрасен език пиша бързо затова. Кой го е измислил ? Това е риторичен въпрос . Обичам страната си ,но хората повечето са заблудени и спирам да пиша ,да се хабя. За последно ви казвам нито един българин не би следвало да му харесва соца . Изобщо във този век кой разумен човек ще иска комунистически режим. Докато не се промени това мислене България ще е зле. Учете се взимайте пример от развитите страни, взимайте най-доброто от тях и всеки да го прилага в България!
86.
...
08.01.2023 18:43:24
9
45
Ави, те повечето от гурбетчиите не знаят език. Плямпат на няква шльокавица, махат с ръце, белким ги разберат. И ти ще си с други хора там...Повече пари дават, но и много повече ще трябва да търпиш. Първите години. Тежи..Адски много...И тези, които ти казват, че не е така, лъжат. Много ясно, че ще те излъжат, няма да стават за резил комплексарите...Те са голяма работа, щото са там, а ти не...
85.
до 84
08.01.2023 18:41:33
10
21
Моме, ти български не знаеш, та английски ли ще научиш... А да не говорим как ще прокопсаш с този манталитет!
84.
Ави
08.01.2023 18:30:19
25
9
В някой държави се води демокрация точно,както в България, но в действителност е друго. За съжаление умните хора са по малко по -света ,но по важното е да се погледне коя държава с комунистически режим (соц,панелки и пр.)живеят хората по добре от демократично развитите държави. Умразна ми да казвам,че всеки трябва да гледа ,да се учи и мечтае да е ,като тях. Това са високо стандартни демократични държави всички вече ги знаем. Спирам да наливам ум ,който разбрал,разбрал стига гледахте соца.гледайте тях. Бих искала да заживея в някоя такава развита страна и да зная,че ще ми е мноого трудно,защото не съм родом от тях и ще ме възприемат,като малцинствата ,но искам ,искам да отида бих дала много не всичко ,но много за да се случи. Как има още българи,който са толкова заслепени и искат стария соц? Не зная добре английски заради ученето ми на руски за съжаление, но някой може да ми каже как да замина . Зная без английски неможе да се работи в чужбина,но все пак...продължавам да мечтая въпреки,че е трудно осъществима мечта
83.
....
08.01.2023 18:30:06
30
18
Аве, аз съм потресен как тези изпушили комуняги се пенят под всяка статия. Ок, било е по-добре, но малко по-добре. Не се е усещало така нямането, щото никой не е имал. Държавата решава , вместо теб и то държавата предимно раздава забрани, ей това правят през този комунизъм. Престъпност, не знам си кво, наркотици...Ок, ок..Чудо голямо...Сега е по-зле, понеже политиците окрадаха и продължават да крадат. И не , като комунягите с торбите, ами с камионите крадат "демократите". Само че имаш възможности. Ако ти си обикновен човечец, без амбиции, да живеят децата ти по-добре от теб, да нямаш шефове и т.н, то ще ти е по-добре при комунизма. Но ако си различен човек, няма и да искаш да чуеш за комунизма...Тва е положението.
82.
В
08.01.2023 18:21:20
9
52
Статията е споменато колко подаръци е правила държавата за хората включително и апартамент с 20г. почти безлихвен кредит,а сега какво подарява смърт и емигрирация??
81.
...
08.01.2023 18:17:38
31
21
Я сметни колко заплати даде тати за калпав москвич. Нали си математик. И устат комунист...
80.
do 79
08.01.2023 18:06:27
13
17
На теб пък не ти е силата да си честен. "Да речем 500 лв", аре посмали малко. По-скоро 200 лева. Всеки може да си излезе пред кооперацията и да пита дъртите кибици как е било. Не ми говори глупости...
79.
до 68
08.01.2023 18:01:01
7
34
Не ти е силата в математиката, нали? Жилището на родителите ми беше 77 кв.м. и струваше 9000 лв.

Да речем, че доходите на семейството са били към 500 лв на месец.

9000/500 = 18

Да кажем че дори са били 300 в началото!

9000/300 = 30

Ново жилище сега: да кажем 200000 лв и да кажем 4000 месечен доход (щедро за Бургас!)

200000/4000 = 50
78.
....
08.01.2023 17:45:21
9
27
И като Швейцария няма как да станем, дори всички да сме добронамерени. Това са фантазии, утопии. От къде ще вземем толкоз кървави пари, кой ще ни ги даде!? България може да се оправи със съвсем разлино управление. От демокрация и комунизъм. И ще отнеме поне 25-30 години...Примери в историята има достатъчно. Ама няма как да стане...Дори румънците са повече от нас в това отношение. Българинът няма как да си промени мисленето дотолкова. Нито пък чувствата. Всеки българин е за себе си. От както я има България...Долен, егоистичен, комплексиран народ. Ей това сме. Дори и тия, дето много философстват. Като тука...
77.
...
08.01.2023 17:34:43
10
33
И "Ави", не те знам точно за коя държава говориш, щото примерно Дания не е много демократична държава. Както и да е..За нас , мангалите, в чужбина не е като да сме наравно с чужденците. Иначе е "демокрация". Ще умреш, като куче пред болницата и няма да те погледнат. Някоя англичанка ще ти забие шамар, щото нещо не я кефиш, и трябва да и кажеш "Благодаря", да обърнеш и другата буза. Също и заплащането. "Демокрация", ама за тях, не за теб...
76.
Дете от Комонизма
08.01.2023 17:24:07
5
22
На първата снимка кв.Чайка бл.50, там ходих на занималня до 5 клас. И в предишния строй имаше и добри и много лоши неща , сега е същото, но с работа и понякога късмет( и връзки) вече може да постигнеш по-добър живот. А детството в Чайка беше приказка, но за промяната не е виновен само строя, най-много вредят приложенията на телефоните.
75.
до 72
08.01.2023 17:20:23
2
32
То, като е "демокрация", ще цъфнеш и ще вържеш. Омъжи се за някой богат индиец и може и да имаш техния стандарт на живот. Другата крайност...Нито през комунизма е било добре, нито сега. Тва е че сега може да се ходи на гурбет. Може да развиваш собствен бизнес. Имаш право да мечтаеш хахахаха. Ама ще си останете само с мечтите, ако не се възпозвате от новите възможности.
74.
Ави
08.01.2023 17:09:18
22
13
Хайде някой да ми каже ,че не съм права,че не живеят дълго,спокойно и щастливо хората в развитите страни ,където има демокрация,а не КОМУНИЗЪМ.
73.
Ави
08.01.2023 17:06:29
6
28
И преди и сега животът е пълна тъпота в България има вярно и по зле от България държави,но колко са те и кой? Едни и същи хора управляват България от 100години . Страната е красива ,но хората сме ..... ясно ,какви. Спрете да пишете ГЛУПОСТИ и всеки да вземе за пример ,както казах развитите страни няма да ги изреждам всеки ги знае вече. Все пак на тази земя има много по умни хора от нас и трябва да се учите от тях. Ако бяхме умна нация можеше да сме ,като една Швейцария ех мечти ,мечти. И преди и сега ни управляват едни и същи РАЗБЕРЕТЕ!!!
72.
Накратко
08.01.2023 16:51:59
18
27
Абе нека да имам аз една къщичка стотина квадрата разгърната площ + малка градинка с барбекю , пък вие ми ги възхвалявайте панелките. Целия градоустройствен план на градовете ни е забъркан още изначало. Ама нали трябваше да сме по руски модел. Нищо че е доказано , че високото строителство създава чувство на клоустрофобия и дезиорентиране ( за сравнение Вашингтон с ниско и Ню Йорк - високо строителство). Истината е , че който беше добре преди , сега пак си е добре. На българина му е по добре комунизма , защото там няма нужда да бъдеш креативен и да умуваш , там има кой да мисли вместо теб. Нали така комсомолци ;)
71.
Karlos
08.01.2023 16:48:59
9
32
Живях в малък град на 30км от Бс и на гости ми беше един връстник от Стокхолм. След седмица престои си тръгна със сълзи на очи и при положение , че не говореше език , но играехме безгрижна от сутрин до вечер. Това беше около 88-89г.
70.
Глупости
08.01.2023 16:48:27
18
27
Жилищата през комунизма си бяха пак толкова надценени, като сега. Не са ги раздавали едва ли не, просто ти казваха къде може да вземеш жилище и после щастливо да го изплащаш цял живот. Всички са били еднакво бедни, освен връзкарите. А не, че е било много хубаво.
69.
Трий, мод, трий
08.01.2023 16:34:41
15
23
Панелките са на същата стойност в момента, както и през комунизма. Много над реалната стойност. Вие ще кажете, че без пари са ги раздавали. С тази разлика, че не може да си вземеш жилище, където поискаш, ами, където ти дадат. Тоя комунизъм какво го величаете. Не всички са имали, ами всички са нямали. Всички са били бедни. За това не се е усещало така. Само разни там търтеи с връзки с партията, те са имали повече пари...
68.
до 67
08.01.2023 16:31:51
11
15
Аве, кви неща говориш, тия панелки в момента са точно на същата стойност, както си беше и през комунизма. Разбирай "много над реалната стойност". Ти на колко години си? Що говориш такива глупости? Да не ги раздаваха без пари?
67.
Интересно...
08.01.2023 16:14:42
4
30
Темата не е непременно бургаска и не засяга пряко интересите на местната мафия и престъпност, дори и на строителната мафия, а коментарите са трити здраво, дори без следа, и номерацията се е объркала. Чии ли пръсти са били настъпени? На новите местни зидари?

57, Някой да е казал, че е влюбен в панелките? Те не се сравняват с големите, красиви и удобни еднофамилни къщи в други държави, дори не със собствените апартаменти в други държави, а с изродените нови коптори пак тук. А че България все още съществува единствено и само заради тях е факт! Ако не са те, половината от настоящите им обитатели щяха да са на улицата.
66.
до фф
08.01.2023 15:58:59
17
27
Много ясно, само глупак ще си купи жилище сега в Бургас. Или някой с много пари. Всичко бяга в чужбина. Или София. Бургас е най-мизерният град. Всичко скъпо, заплати смешни. Че и строят някви луди хора, после на безценица ще продават, то и това ще стане. Само да ви кажа в New Castle за 100к евро може да си вземеш двуетажна обзаведена къща. А заплатите не са такива. В магазина по-евтино също така. Е, кво да праим!? Как да седим тук, как да отглеждаме деца тук!? Тук само някой диктатор фашист, про руски настроен , може да оправи нещата. Вече никой друг..
65.
Фф
08.01.2023 15:52:12
5
38
Жилище за 100 хиляди евро си заслужава само в София. Бургас остана без хора, всяка година сме с минус 2-3 хиляди човека
64.
Ави
08.01.2023 15:30:06
26
32
Хей вижте и се информирайте как живеят хората в Швейцария, Норвегия, Нидерландия и още много други държави . Просто не ми го побира кой ще иска соца? По време на Соца нямаше много, много информация за другите държави ,ама сега ...в Нидерландия например затворите масово ги затварят ,къщите ,апартаментите и изобщо всичко им е като приказка. Учете се хора няма нищо срамно да признаеш ,че хората там са по умни и креативни...какъв соц? Ужас!
63.
ffff
08.01.2023 15:12:01
21
27
Хората нямаше кво да правят и само с клюки и интрига се занимаваха. Имаше пред всеки вход караул от баби. И отделно постови по терасите. Ако пр%днеш , утре си се н%срал. Тия на първия и втория етаж бяха добре, скачат от терасите зад блока. Че да не ги засекат стражарите. Аз минавах отгоре през покрива и после през най-слабо наблюдавания вход. И заключваха отзад вратите, че да не се отървеш. Димки им хвърляхме някой път на караулните.
62.
Отвратителен строй!
08.01.2023 15:08:13
28
50
Имахме огромна къща с огромен двор строена от дядо ми. На 10 мин от морето. Шибаните комунисти насила я отчуждиха през 88 ма и ни дадоха 2 кирливи апартамента за които дори трябваше да доплатим с заем от дск! Тези които се надъхвате на панелките и комунизма сте ментално сбъркани.
61.
ffff
08.01.2023 15:04:34
10
36
Миришише на манджа. Всяка панелка с различна миризма беше. Зависи кво готвят...И лятото се местиш от едната в другата стая. Сутринта в хола, следобед в кухнята. Че пече...
60.
Bbb
08.01.2023 15:02:26
23
45
Добре че са имотите от социализма, че сега да могат пишман демократите да ги продадат и да покрият кредитите си в новото време.ха ха хааааа
Каква ирония само.
59.
Холивуд
08.01.2023 14:50:18
15
75
Ха ха хаааа Точно тези социалистически панелки по градовете, замениха керпичените къщи и землянки по селата и научиха хората да спят на легла..
И между другото панелна гарсониера е с двойно повече квадрати отколкото стандартен двустаен апартамент ново строителство.
ХА ха хаа Какви спомени а.
58.
брок
08.01.2023 14:49:37
6
30
Язък, че са ги строили като сега половината панелни апартаменти в Бургас са празни.
57.
@@
08.01.2023 14:38:31
17
50
Не знам колко трябва да ти е промит мозъка, че да харесваш панелките в бетонната джунгла, когато белите хора по света живеят нормално в еднофамилни къщи с веранда и градина пред тях!
56.
Иван Костов
08.01.2023 14:29:25
36
48
Социализмът - златните години на България!
Разрушихме и него, и България!
55.
Специално до 14-ти
08.01.2023 14:26:16
23
58
Селяните дойдоха в града, защото държавата се индустриализира и имаше работа. За това държавата строеше много жилища за хората, които произвеждаха всичко, което ти и семейството ти са консумирали.
Вратите са отворени, отивай на запад! Или може би вече си напълно убеден, че сме като запад.
Демократичните простаци са наистина невероятни, доказателството е, че за 33 години след Девети септември, България беше между най-развитите икономически страни, а сега, 33 години след взрива на така наречената демокрация, сме първи по смърнтност, по изчезване, по лошо образование...най бедни, най -изостанали!
Един съвет!
Личните неуспехи, които , вероятно се дължат на мързел и недостатъчен интелект за това как изграждаш живота си, не ги приписвай на обществото!
54.
8ми
08.01.2023 14:12:17
20
91
Притежавам този брой на списанието "Наш дом".
За сведение, панелките не са социалистически патент. Хрушчов е видял панелното строителство във Франция и го е приложил за бързото възстановяване на СССР след войната на света срещу СССР.
Днес мебелите са от Икея и също много си приличат, малко хора знаят, че в голяма част са втора употреба и са направени от материали от Русия.
Талашитите продължават да съществуват, защото Кроношпан смля природата ни и я направи на плочи от дървесни частици.
Тонът на пасквила ме предизвиква да кажа, че при социализма вратите на панелните ни домове бяха отключени.
Сега са с решетки, защото може да влезе неканена "демокрацията на евроатлантическите ценности".
53.
Чужденец
08.01.2023 14:06:44
14
84
Живея в чужбина(демократична страна) от 8 години! Абсолютно нито един път не съм видял ученици да пушат цигари, както и учители да пушат пред училищата, не съм видял напушени малки шибеци на по 14-15год възраст. Нито път бабаити по пътя да спират и да се бият! Институции да те рекетират и държавни служители да си позволяват всякакъв произвол.
И сега тука идва извода, че няма значение какъв е модела на управление - комунизъм или демокрация… ВАЖЕН Е МАТЕРИАЛА!
А един не много умен човек - държавен лидер, преди няколко години каза:
- Материала не става!
Един въпрос към пламенните комунисти! Защо позволихте на децата Ви да станат крадливи демократи? Нали уж бяхте яростни пазители на морала? Но каквито са родителите, такива са и децата.
52.
Бургас
08.01.2023 14:01:35
19
87
Роден съм през социализма и с усмивка на уста се сещам за тези години, игри със съседските деца, врати които не трябваше да се заключват, спокойствие от малкото автомобили. Вярно че не можеш да излезеш извън страната, но сега не пътувам често, навярно щеше да ми е трудно да си купя собствено жилище а сега си купих три имота. В днешно време когато предложа помощ на съсед или непознат човек, той първо ме гледа 15-20сек. с недоверие. Не плюйте различните етапи на живота през който живеем във всеки има нещо хубаво. Приятен ден на всички Българи.
51.
До 53,52,51
08.01.2023 13:57:51
5
11
Ела, ела, дядо Тоте, ела уханно коте.
50.
Warrior
08.01.2023 13:30:28
41
30
На който му е много мил соскализма - да заминава за Северна Корея, Русия и Венецуела. Там ще живее и ще пее.
49.
ХХ
08.01.2023 13:27:47
20
35
Аз много си обичам соскализма, защото бях сътрудник на Държавна сигурнос и взимах заплата 900 лв., а баща ми беше активен борец против фашизма и капитализма и взимаше пенсия 400 лв.
48.
Бай тошо
08.01.2023 13:23:36
41
33
Социализъма е недоносче! Добре, че поколението което все още си страда за ония прогнил строй и утопия е на изчезване.
47.
Дидо
08.01.2023 12:56:53
17
65
Соц, моц, ама тогава ПО ЦЯЛ ДЕН бяхме на вън с момчета и момичета, ходехме, къпахме се, гонихме се и най - много някой чичко да ни удареше два шамара, щото му беряхме от черешите/сливите по оградите.Нито се притесняваха родители и баби, нито нищо..Сега мамата си трака от дрогички с ножчета и назобени батки с един пръст чело,ама скачат да млатят...А тези бани/тоалетни на снимката ги има във Варна, "Младост", в ЕПК-тата - знам, щото цяло лято живея там!
46.
45
08.01.2023 12:48:41
7
73
4000 лева взимат в София, не в нашето село. В Бургас 1000 лв е масовата заплата. Средния бургазлия с тези пари колата си не може да поддържа, а камоли семейство. Говоря за средния, масов случай, не за изключенията! Цели класове умни деца всяка година заминават и никога не се връщат в града
45.
44
08.01.2023 12:44:49
17
75
Мечтите на децата ви днес са да станат чалгапевици, проститутки, някой чичко дебел да ги клати и храни. Мутри мечтаят да са днешните дебили. Вижте ги покрай блоковите пространства. Бъркат си в дупките малките уличници, псуват, пищят, миришат на сифилис дрогирани лайна по на 14 години. Чада на демокрацията. Болни твари наркомански
44.
Тодор Тъпото
08.01.2023 12:42:20
8
41
А не като сега шарения и цигания ,какви са тези хора който дават разрешение за такива цигански сгради.
Трябва всяка нова сграда да се доближава като цвят и архитектура около другите ,не на един с връзки направил 10 етажа ,другия няма връзки му дали само 5 ,защото такъв бил закона .Корупцията докато не се изчегърка няма да се спре.
43.
Само да кажа
08.01.2023 12:38:39
61
26
1000 лв заплата взимат само мързеливите. Умните и работливи хора нямат никакъв проблем да си купят апартамент/къща за 100-150к евро. Всичките ми приятели/познати в София взимат заплати по над 4000 лв, което прави месечен доход на домакинство поне 8000 лв и нагоре, в доста случаи дори над 10000 лв. Месечна вноска от 1500 лв на месец не се усеща дори. Който го е мързи да гледа и се чуди само в коя чалготека да се напие, само той мизерства. Осъзнайте, че проблема е във вас, вместо да обвинявате всички други. Не сме 1960-та година, всички държави са отворени и всеки може да си търси късмета където реши, никой не ви е завързал да стоите в Бургас.
42.
Ганьо Балкански
08.01.2023 12:36:15
20
32
Скъпи читатели на Флагман, живейте с мечтите на децата ви! Не със спомените на родителите ви!
41.
ХааааХа
08.01.2023 12:29:29
9
71
Дайте снимки на новото ви строителство дори да е на 5 години да видят хората на какво прилича. Елате в Меден рудник до колелото, тук кооперациите са на около 4.
, 5 години и по нови. Елате да ги видите какви гробища са. Сгъчкани се здрависват от балконите селяндурите подхвърлляйки си наркотици през терасите. Гета нна капиталистическата дебилщина.
40.
Хахахах
08.01.2023 12:19:21
21
25
Гейпарада пак се е пренесъл във форумите на Флагман. бг. ...
Набирайте се на минуса жалки евроатлантически гейзери!
39.
Реална квадратура
08.01.2023 12:17:48
12
61
А защо соц. панелките все още държат цена, а новото строителство е на заден план като интерес? Когато си отговорите на този въпрос, ще разберете каква грешна теза сте развили в статията си.
38.
40
08.01.2023 12:16:32
24
8
Ами аз съм я направил бе дебил с меки котки и пухен сутиен, за това толкова сигурно го твърдя. Ти само където още нещеш да дадеш линк, защото лъжеш като на дърт цигански имигрант, миещ бабешки задници, че брат му. Не забравяй въшльо, че не сме шибани гладни шпинги като теб нещастна твар лъжлива, че да не пътуваме всяка седмица където ни се иска. Скрий се в дупката с 20 имигранта да си бъркате в аналноъе отверствия, не можеш да излъжеш никой вече
37.
39
08.01.2023 12:09:10
21
19
Ако знаеше английски или немски щеше да си направиш сам справката, ама явно не знаеш, затова и си в село бургаш, а не в белия свят
36.
38
08.01.2023 12:03:11
26
30
Нормално е човек да се изнерви когато насреша му има гурлив, лъжлив, европедал който бере аспержи с години за да си купи тук в България аоартаментче и да мами българите, че там е пълен с евтини имоти въшлив селски патуран. Идвай цените на имплантите паднаха, идввай че без зъби остана посерко. Казах ти гурливо куче умряло ! Дай ми линк, поне еди с имот в Германия под 300 000 евро. Не лъжи хората пумияр такъв
35.
До 37
08.01.2023 11:56:39
11
20
Нещо си се изнервил, да не си взел доживотен кредит ,който не можеш да платиш с бургашката си заплатка? Скоро ще заживееш в истинския живот, не в живота в линковете, споко
34.
До 36
08.01.2023 11:55:31
18
33
Абсолютна глупост! Моите родители имаха пари за три апартамента и не им позволиха да си купят дори един! Като лъжете поне гледайте да сте горе долу коректни! Щот приятелите и познаните ни живееха с родителите си. По две, три семейства в апартамент с 4 стаи. А не, че не можеха да си купят. Просто ОФ не позволяваше дори да се впишат в списъците!
33.
35
08.01.2023 11:49:02
26
26
Покажи ми идиот такъв лъжлив изпедерастен имот в Германия за 100 00 евро. Дай линк, чакам педал гурлив лъжлив. По малко от 300 000 евро вече само в дебрите на източна германия където работа няма
32.
Онг
08.01.2023 11:45:39
17
33
На тази цена може да се купи жилище във всяка една държава в света в еквивалентен на Бургас град (не столица). Да набиеш 100 Хил евро в град със заплати 400 евро??
31.
Хахахахахаха
08.01.2023 11:41:37
16
39
"Не завиждахме"? Да бе :) За това надраха двете коли на баща ми с ключ. Щот не завиждаха. Имаше една част от хората, които имаха повече възможности от другите и масата яко тормозеше. Такава завист ги тресеше текезесарите от блока, че пяна им излизаше по устите само като ни виждаха. Жалка история се българите. Завистта винаги е била част от манталитета.
30.
Киро Турука
08.01.2023 11:40:30
0
27
Да живеят "етажната собственост" и нейните широки маси барабар с междублоковото пространство с пясъчниците и катерушките!
29.
митко
08.01.2023 11:36:23
8
29
Напълно вярно е това, което е написал 15. Едно уточнение за несъгласните с държавните жилища : за да ти дадат жилище или си под наем в една стая и те записват като крайно нуждаещ се, или ти дават апартамент от предприятието в което работи съпруга. Отначало може да плащаш наем, а след това ти дават възможност да си го купиш. Имаше възможност да работиш година и половина в домостроителния комбинат и ти даваха жилище, отново по списък. Режим на тока имаше, но беше след 1989г. А 70-80години вода имаше 3-4 пъти в седмицата. Преди построяването на Нефтохим, на мястото на Славейков имаше лозя и полета с памук. Нямаше Изгрев, Зорница , а Меден рудник беше село.
28.
26
08.01.2023 11:27:32
24
30
Ще си вземеш в Германия за 100 000 евро един турчин да те сапонисва, педал такъв осран. Зъбите си търчиш тук да оправяш
27.
Бай Пеньо
08.01.2023 11:17:04
23
74
Ще ви кажа за мен каква е разликата сега и преди! Тогава бях на 18 години, тренирах водна топка, а лятото бях спасител в Отманли. Гонехме момиченца, че и какички по цял ден на плажа и ме болеше "фара" какво е било преди мен!!
А тук под статията 17-18 годишни затлъстели олигофренчета, които не са виждали жена наживо, се мъчат да ме убедят че съм живял нещастно!
Нещастник е този, моите патенца, който се мъчи да избива собствените си комплекси, мъчейки се да се самонавива, че друг е живял по-зле от него!!
Ама ПЪЛЕН НЕЩАСТНИК!!
26.
Parahod
08.01.2023 11:16:57
15
77
Напишете каква беше храната. Кисело мляко, зеленчуци, месото, кебапчетата, странджанките с един пръст кайма, а сега дълга филийка с втрито подобие на кайма...
25.
sirumc
08.01.2023 11:13:41
9
79
Апартаментите в панелките от времето на соца, представляват палати в сравнение с килийките които представляват "демократичните" апартаменти в настоящото строителство. в панелките не се плащаше за терасата, не се плащаше и за общите части и за идеалните части от парцела, които получаваш. Сега за всяка тераса се плаща като за стая, за стълбище и коридори, се плаща като за стая, и на всичко отгоре не се получава по - качествено строителство, а напротив.
24.
Хахах
08.01.2023 11:08:24
23
28
100 хиляди евро за панелка в празен беден град, трябва да си ненормален . За тая цена в Германия или Щатите взимам
23.
XX
08.01.2023 11:02:51
17
35
Пепелта от печките дойде с ЕС на Урсулата.
Факт.
22.
ХХ
08.01.2023 11:00:26
6
36
А как изглеждат отвътре къщите на Доган (например) и дали е платил данъци върху средствата нужни за строежа.
21.
!!!!!!!!!!!!
08.01.2023 10:53:09
22
64
Да ама панелките още си стоят, нямат мърдане. А новите ви скъпи кооперацийки изпадаха нямат и 20 години още. Друг е въпроса, че вече три живота не може да ги изплатите дебили флегмански фашистки. Стените ви днес са гипсокартон, вятър да духне, ги събаря. Защо в САЩ мислите с едно торнадо щял щат измита ?
20.
ss
08.01.2023 10:50:37
54
42
Соцът е най-гнусната система..Даже и при нацистите, поне икономиката се е развивала..Мизерия, кал, опашки за....всичко, връзки за ..всичко,,Сиви, еднакви, долнокачествени блокове..Верно, домови кражби почти нямаше...То, какво да ти откраднат? Телевизора, който тежеше 60 кила ли ? Трябвало е да краде бригада с камион..Има само една причина за носталгията. Питали един руснак:
Абе, при кого беше най-добре? При Сталин, Хрушчов или Брежнев?
- При Сталин- казал
Е, що баш при този кръволок?
- Ми, при всички си беше гнусотия, ама по времето на Сталин, поне ми ставаше оня работа
19.
До 18
08.01.2023 10:47:38
20
10
Хапчетата не помагат ли? Има и свещички, ама каски такъв голям размер няма!
18.
до 13
08.01.2023 10:42:23
19
88
Каква пепел от какви печки? Имаше добре работещо и евтино парно! А преди парното се ползваха нафтови или газови печки и разни радиатори. Е, да, животът беше сив, липсваха много шаренийки и прословутите банани целогодишно (най-евтиният плод в другите държави), но едва ли наличието им сега може да компенсира тоталната мръсотия, грозотия и упадък, физически и духовен! А пък и ако дори не можеш да си ги купиш, аргументът съвсем отпада.

Сив живот откъм естетика, но сравнително спокоен и безгрижен! Никой не се страхуваше, че ще остане без работа и ще бъде на улицата и ще рови кофите за боклук, както и никой не ти набиваше ежедневно в главата страх и негативизъм.
17.
Трол
08.01.2023 10:37:45
21
40
Подарък може да са били за някой. За тези, чийто къщи очуждиха за жълти стотинки им се наложи да теглят заеми, че да платят панелната дупка, в която никой не ги е питал дали искат да живеят..
16.
Вярвай ми....
08.01.2023 10:34:20
4
38
Всичко в статията е вярно, но най-вярно е последното изречение - извод, което разкрива защо има хора, които мечтаят/спомнят си за соца.
15.
Панелките
08.01.2023 10:29:59
12
66
са строени по съветски образец!
Бай Тошо казваше: българската жена е труженичка, няма време да чисти постоянно, за това не й трябва голямо жилище!
Е, почти всички минахме през тези панелки, но живяхме поне в началото дружно!
А сега даже не се поздравяваме съседите!
14.
жестоката истина
08.01.2023 10:26:41
41
58
Жилищата по времена скапания СОЦ бяха мизерни, но и много желани. Много желани, защото имаше ДЕФИЦИТ на жилища и се чакаше ред по 15-20 години. Този дефицит бе заради придошлите в града селяни, чиято земя бе отнета от комунистите и трябваше да стават аргати в ТКЗС-тата. Така градовете се напълниха със селяни и се изпростачиха. Комунягите и доносниците, разбира се, бяха с предимство за жилище и затова много хора се натискаха да стават комунисти и агенти на ДС. Цените (спрямо заплатите) бяха убийствени и сходни горе-долу със сегашните - вземаш заем и го изплащаш цял живот. Обзавеждането беше мизерно - за диван, секция или телевизор се чакаше с дни на огромни опашки, затова които имаха коли спяха в москвичите и трабантите пред магазините. В много жилища по земята имаше черги, а впоследствие и мокет. Селяните си хвърляха боклуците и пепелта от печките през терасите - впоследствие се култивираха малко.
За впечатляваща украса в секцията в хола стояха празни кутии от цигари Кент, Марлборо и алуминиеви празни кутийки бира Туборг. Списание Некерман на масата в хола (от лошия Запад) беше върхът на сладоледа и повод за завист в очите на останалите простосмъртни. А ако имаш вкъщи и някоя дребна вещ, донесена от Запад (от моряците), тогава си вече в "А" отбора на квартала.
Така беше по времето на скапания СОЦ с панелките, москвичите и комунистите - простаци по митинги и манифестации.
13.
до 2
08.01.2023 10:19:47
11
57
Това е вярно. Единствената причина България все още да съществува като държава са въпросните собствени панелки!
12.
...
08.01.2023 10:18:05
7
29
Поредните глупости!
Иска ви се човек да се обърка понеже ви е по-удобно навсякъде да се чувствате като у дома си. И се чудим защо от повечето ни закупени имущества ни останаха само документите за закупуване и гаранциите им- то си ги познавали като тяхни в отсъствието на собствениците, където и отидат неориентираните.
Панелните жилища били от държавата! От държавата са тия на "Жилфонд"- те още са си на държавата и се стопанисват от общинска собственост като лични на някои от общинските служители, отдали ги под наем.
11.
з
08.01.2023 10:16:05
5
28
Напълно сте прав/а,№5! Кликнах плюс на интелигентното изказване ,но за съжаление появиха 3 минуса автоматично!.Без коментар.
10.
до 8
08.01.2023 10:15:20
11
50
А има ли голяма разлика между режим на тока и пълната невъзможност да платиш за наличния ток по което и да е време, което е реалност за мнозина сега?
9.
Така беше
08.01.2023 10:13:29
7
50
Особено престижно беше да имаш празна бутилка от уиски на видно място в секцията.
8.
Sss
08.01.2023 10:08:25
4
63
Че те и сега си изглеждат така... Навън се прави на оборитен а в къщи мие чиниите на бетонна мивка... Мацнал две кофи евтина боя на промоция, сложил кофти уреди от втората употреба и вика луксозно обзаведен не са жалени средства... Хах и кухия брокер или еблива брокерка ти обяснява как даването на почти 200 бона е правилно и такъв бил пазара хаххахахахаха
7.
ss
08.01.2023 10:08:17
14
51
А режима на тока и той ли не зависи от държавата? Това за чистачките го написах, щото в щастливия соц не се крадяло...Крадеше се и още как. Ганьо си е крадлив глиган. А милицията проверяваше и бензина..Държавния го оцветяваха....Щото ''не се крадеше''
6.
Жалко
08.01.2023 10:04:55
17
50
Инфлация от 60-80% на година, която тепърва започва, на фона на беден Бургас с ниски заплати и празни улици...
5.
до 4
08.01.2023 10:01:50
23
62
Проблемите с чистачки и фарове от строя в държавата ли зависят? Едва ли може да се очаква и от най-добрата полиция или милиция да се занимава с такива дребни неща. А очакваше ли всеки ден колата ти да бъде открадната, запалена, взривена или просто пометена от поредния пияница или наркоман?
4.
Така иронично описаните
08.01.2023 09:57:53
14
81
апартаменти също бяха/са със сравнително прилична за България квадратура и таваните им не приличаха на нечия драсканица на зиг-заг, където под една кривина се помещава мизерно диванче, под друга, мизерна масичка, и имаш чувството че цялото произведение на модерната архитектура е похлупено като шапка на главата ти. До много от тези модерни дупки трябва и да се катериш пеша до 5,6 етаж. Голяма част от новите апартаменти имат миниатюрни тераски и ако нямаш сушилня (а навярно нямаш в миниатюрната дупка), въобще не е ясно как и къде се очаква да си сушиш прането.

Освен нормалната квадратура и разпределение на стаите, панелните апартаменти имат и тераси с прилична големина, както и килери, вградени гардероби и мазета, в които могат да се държат вещи. А, и най-важното, както е многократно споменато, и както е видно и на снимките, те бяха пълни с КНИГИ! Може и някой да е купувал на метър зелени и червени книги за украшение, но други ги четяхме. Тогава все още съществуваше поне малко срам, ако не възпитание и вътрешна нужда, и пространствата около блоковете не приличаха съвсем на бунища. За това помагаха донякъде и досадните "ленински" съботници. Може да бяха недолюбвани, но все пак вършеха някаква работа. Когато липсва съзнание и естествена нужда от чистота и красота, налага се малко побутване. Жалко е, че възрастни хора се налага да се третират като деца, но какво да се прави... Такова ни е племето.

Но най-голямата трагедия при тези "етажни собствености" е липсата на поддръжка. И в други държави има големи сгради сгради със собствени апартаменти, но се плаща такса за поддръжка и ремонти, въпросните се правят, и не приличат на гета.
3.
ss
08.01.2023 09:50:43
54
61
А чистачките от бракмите сваляхте ли си ? А на фаровете на ладите, решетки слагахте ли ?
Аман от тези соц. дебилщини....Най-мизерната соц. държава си беше България, най-мизерна е и сега...Нормално
Стояха и без ток...2 часа има, два часа нЕма
2.
Въй
08.01.2023 09:43:05
13
69
Всичко описано в статията е горе-долу вярно освен внушението, че панелките са били подарък от държавата. Най-странното беше, че струваха колкото автомобил и ограничението от само един апартамент на семейство.
1.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
08.01.2023 09:42:42
46
86
Такаааааа ...
Само където не разбрах , КАК ТАКА кофтия социализъм строял за хората кофти жилища - панелки , които наистина били толкова кофти , че навремето практически ВСЕКИ гражданин на НРБ е можел да се сдобие с такава ,
Същите тия кофти панелки обаче , днес в напредничавата ни демокрация , май се превърнаха в АБСОЛЮТЕН ЛУКС , за какъвто повечето от гражданите ни изобщо не могат и да си МЕЧТАЯТ !
Що то 100 бона в Евро са абсолщтно непосилна сума за демократичните ни днешни доходи !
Няма да издребняваме , че иначе кофтите панелки , днес вече освен всичко друго са И СТАРИ ! А нови отдавна вече не се строят , щото както вече казахме - те са социалистически и са КОФТИ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори