×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министърът на енергетиката Росен Христов призова общините да открият Енергийни офиси като в Бургас


Министърът на енергетиката Росен Христов призова общините да открият Енергийни офиси като в Бургас
Ресорният министър бе придружен от кмета на Бургас Димитър Николов
05 Януари 2023, Четвъртък, 16:20 ч.
Автор: Флагман.бг

В него общински експерти дават информация на гражданите и бизнеса за програмите, свързани с прилагането на мерки за енергийна ефективност и добиването на енергия от ВЕИ

Министърът на енергетиката Росен Христов посети днес новооткрития Енергиен офис на Община Бургас, който отвори врати в сградата на Културен дом НХК. В него общински експерти дават информация на гражданите и бизнеса за програмите, свързани с прилагането на мерки за енергийна ефективност и добиването на енергия от ВЕИ.

„Радвам се, че сте открили такъв офис, защото това е изключително улеснение за гражданите по отношение на подготовката на документацията за кандидатстване и възможност да се възползват максимално от програмите за енергийна ефективност. Ще определим координатори от страна на Министерството на енергетиката, които да са в ежедневна координация с общинските офиси за най-често задаваните въпроси от гражданите“, заяви министър Христов.

Засега Енергиен офис има открит само в Бургас, но желанието на министерството е останалите общини да бъдат активни за разкриването на такива, допълни още министърът на енергетиката.

Енергийният офис на Община Бургас е създаден в рамките на проект ComAct (Community Tailored Actions for Energy Poverty Mitigation), финансиран по програма Хоризонт 2020 на ЕС.

„В момента най-голям интерес бургаските граждани проявяват към програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Експертите на Общината подпомагат хората при попълването на документите за кандидатстване по програмата и ги информират за предстоящите възможности. До този момент над 215 сдружения на собствениците в морския град са подали документи, очаква се броят им да нарасне до над 250“, каза кметът Димитър Николов.

От отварянето си до днес офисът е посетен от над 150 граждани. От него се възползват и жители на други общини и областни градове.

Офисът е изграден по проект „Слънчеви градове“. По него е направено заснемане на покривите на всички сгради в Бургас. На база на кадрите, чрез специален софтуер може да се изчисли потенциалът на всеки един от покривите на сградите на територията на града за изграждането на фотоволтаични инсталации. По този начин всеки ще има възможност да получи информация каква система от соларни панели може да изгради на своя покрив и какъв капацитет на работа ще има тя.

Енергийният офис ще е и място за организиране на различни дискусии, обучителни семинари както за граждани, така и за професионалисти. Ще бъдат канени специалисти в сферата на енергийната ефективност и възобновяема енергия, които да изнасят лекции и презентации.

Офисът работи всеки делничен ден от 08:30 до 17:15 часа. За информация можете да звъните на телефон 056/ 81 37 65. Мястото е избрано така, че да е удобно за гражданите и да ги улеснява в максимална степен при търсенето на полезна информация. В него постоянно ще работят двама експерти. Ще има предварително обявен график за консултации с други специалисти в областта на енергийната ефективност, които ще се извършват също на място в офиса. Запитванията може да се изпращат и на e-mail: [email protected].

МРРБ определи 80 000 000 лв. максимален финансов ресурс за община Бургас, който ще обезпечи изпълнението на мерки за енергийна ефективност на не повече от 30 сгради, в зависимост от големината им. Всички, които отговарят на предварително определените условия и са представили необходимите документи в пълен обем, ще бъдат обработени от екип на Община Бургас и подадени на МРРБ в срок до 31.05.2023 г. В Община Бургас няма да се прави класиране на подадените заявления и проектни предложения. Комисия, назначена от кмета, ще преглежда документите на сдруженията и при нередовност ще дава указания на домоуправителите за привеждането им в съответствие с изискванията на МРРБ.

Фирмите, които ще изготвят техническия паспорт и енергийното обследване, ще започнат работа през януари в комплексите „Меден рудник“, „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“, „Зора“, „Братя Миладинови“, „Лазур“.

Тъй като не се явиха желаещи, които да обследват сградите в ЦГЧ и к-с „Възраждане“, още в първите дни на новата година Община Бургас ще направи втори опит и ще стартира нова процедура по реда на ЗОП.

Предвид необходимия технологичен срок за обработка на подадените заявления и подготовка на проектното предложение, Община Бургас определя краен срок за приемане на заявления до 28.02.2023 г.

За допълните указния можете да посетите новия Енергиен офис в сградата на Културен дом НХК.




В категории: Бургас


13
Коментара по темата
13.
айде пак
06.01.2023 08:51:43
0
0
кмете, кмете
всичко хубаво ама пак омазано с посредственост
12.
Николай
05.01.2023 23:07:33
0
0
Проучвах го това. Уж отпускат до 15000лв. за безвъзмездно финансиране, а максималната сума която ще се дава е 1950, 83лв. Нещо не става ясно? всичко е валш
11.
Бургаска батка
05.01.2023 22:52:52
0
4
Мяза ми на Гайтан Веждьо войвода с кофти корекции и дебилно изражение. Иначе има големи цици, да. Най ми е жал, че още от крехка възраст се превръщат в боклуци, но обикновенно като видиш майките на момичетата като това и всичко ти става ясно. Нищо не ме изненадва вече: полицайки помагат на престъпници, кметици снимат порно филми, вече си имаме и цици в общински офис.
10.
Фики
05.01.2023 22:50:27
2
0
къде си ма парцал
9.
Странник
05.01.2023 22:42:21
0
0
Стига сте оплювали момичето.
Имам колектор на покрива и съжалявам, че няма да мога да се включа в програмата сега, като ги дават без пари.
С тези цени на тока и аз щях да се разголя.
8.
Бай Тошо
05.01.2023 22:35:32
0
0
Mного се впрягате, голяма работа, включила за малко климатика да охлади двуцевката :D
7.
резил
05.01.2023 22:27:37
1
0
Не излага себе си, а целият град! Баш пред министъра да си изкара мазнотиите с репортери от цялата страна да я снимат с "професионалното" отношение. Само такива останаха в Бургас - ден година храни и се чудят как да ги види някой който да ги подплъти с левчета и рубли
ПЪЛНА ИЗЛАГАЦИЯ
6.
Директно
05.01.2023 22:19:34
2
0
Как поне малко не си мисли че се излага
не съм хейтър
5.
мастар
05.01.2023 21:42:47
1
0
Министър да си в тоз живот всичко пада пред тебя! сигурно само по такива ходи тая чичко паричко
мани ги тия дъртаци ела при мене да ти покажа ко да прайш с тия ръчички
4.
056
05.01.2023 21:35:52
1
1
Mitka da tq e dolna k,,Ba
Мазно търка ръчички щото ше лапа парички
3.
lisabon
05.01.2023 21:35:03
1
0
s kef 6te i dam da mi opravi dokumentite
2.
E4koBe4ko
05.01.2023 21:02:32
1
3
тази мацка с дълбогото деколте и изавдения сутиен добре изглежда - стриптиз клуба само за министри ли е отворен или всеки ден е така ? за един прЕател питам :)
1.
М.Рудник зона "Д" там е 100 % супер по
05.01.2023 19:06:33
1
1
браво Кмете , така се прави.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори