×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България изригна срещу Максим Генчев: Трябва много да мразиш народа си, за да направиш такъв филм за Ботев


03 Януари 2023, Вторник, 10:21 ч.
Автор: Флагман

Не просто слаба, а тотално некадърна лента, финансирана с държавни пари, възмущават се в социалните мрежи

Снощи по обществената БНТ бе телевизионната премиера на филма "Ботев" на режисьора Максим Генчев. Отзивите обаче са кошмарни, а десетки хиляди призоваха никога повече да не се допуска подобна гавра със значими образи от историята ни.

Ако филмът за Левски беше нелеп, Ботев от същия автор, който чак се и показва в него  ( Максим Генчев) е истинска подигравка – пример за невиждана безпомощност. То и филм не е, повече прилича на училищна самодейност. Подигравка е и с киното.

"Жалко е, че в БНТ, която излъчи това нещо като нищо, вече няма художествен съвет. Той би спрял такова удивително падение и би спестил националното унижение в навечерието на 175-годишнината от рождението на най-големия български поет и публицист след броени дни. Освен липсата на нормален сценарий и на адекватна режисура, профанския монтаж, нищо-и-никаквите снимки, подигравката с мъртви хора, при това национални герои, посредством цитати от поезията на Ботев, е повече от прекалена.

Така Каравелов ни в клин, ни в ръкав вика: „Гарванът грачи грозно, зловещо“ по адрес на печатаря си, а Ботев – нему: „Птицо проклета“. Обидно е за всички ни 150 г. след убийството на най-светлия образ в нашата история някой да се подиграва точно с великото стихотворение Обесването на Левски и с драмата в него.

Обидно е и представянето на Каравелов, Стамболов, Бенковски, Заимов, Волов като карикатурни образи сами по себе си, а всички заедно – като нелепо сборище от лузъри, претенциозни, егоцентрични и не особено интелигентни. А не е и достоверно.
На този фон „а на вас – ананас“ като реплика при превземането на кораба Радецки от четата на Ботев е просто безобиден кич. Далеч не единствен във „филма“. Глупаво е използването от главния герой на македонското „ке“, докато изпълнителят зле прикрива мьекането си, но най-вече при положение, че поетът – революционер все пак е родом от Сопот.

Югозападен диалект незнайно защо използва и турчинът, изобразен на екрана от Ники Илиев: вместо „къде“, пита  „дека“. В същото време, незнайно защо румънците ту говорят на родния си език, ту на нашия. А революционерите за щяло и нещяло слагат имената в падеж, което е просто признак за тоталната неграмотност на авторите. Нелепост са и родопски или поне сливенски гайди на връх Вола. Пълна каша и никаква връзка с главния мозък!

Апропо, въпреки неизградения от авторите образ, Ники Илиев се справя най-добре с ролята, която са му дали, в сравнение с останалите изпълнители. По-неубедителен е вуйчо му Георги Кадурин, за което има оправдание – и за него характер няма изграден – само нахвърляни в празното пространство реплики. При липса на драматургия, а с това дори на един изграден и търпящ развитие образ, на актьорите не им остава нищо друго, освен да изглеждат твърде неубедителни пред камерата.

Несръчно пресъздадените бойни сцени нямат нужда от коментар – псевдоисторическите възстановки на драмсъставите от село са по-убедителни.

Но не би било зле в нещо, което претендира за биографичен филм и то за велика историческа личност, да има поне минимум приближаване до събитията на върха на Балкана.Ако авторите поне в това се бяха справили, може би донякъде щеше да има обяснение за толкова безсмислено хвърлен труд и немалкото потрошени пари. Как можеха да го направят? Ами с някаква оригинална хипотеза, разработена и разиграна на екрана за смъртта на Ботев, за която има различни версии и по която се водят разгорещени дискусии през последните години – дали е от османски или от приятелски огън, дали пък не е акт на отчаяние, завършващ една чутовна саможертва?

А поднесеното във „филма“ е просто продължение на цялата несръчност и безсмисленост на продукцията и няма никаква историческа и дори практическа логика. Освен логиката на тоталния, невиждан и нечуван провал, разбира се", пише Владимир Алексеев. 

"Този филм за Ботев все едно е правен от някоя дружинна дето е правила само рецитали", смята Янко Митев.

Ето и още коментари от социалните мрежи:

"Отвратителни боза, смесица от соц реализъм с героизъм а ла Чапаев и паралелно нихилистично изобразяване на революционерите и четниците като разпасана банда идиоти.

Изглежда и е предназначен за интелектуалното ниво, ако не на идиоти, то поне на кръгли невежи по въпроса ( мнозинството от народонаселението).

По всичко личи, че интелектуното ниво на създателите също е на ниво идиоти. Например битките на четата си представят като безкрайни поединично схватки, най-вече с голи ръце. Приличат на безграмотници, които не са си направили труда да прочетат нещичко за Ботйов ( да не говорим за З. Стояновата фундаментална биография, писана само 10 г. след смъртта на Ботйова, книга която трябва да бъде прочетена от ВСЕКИ, който се смята за българин) и за четата, а са се уповавали само на собствената си (болна) фантазия.

Финалните сцени са издържани по правилата на социзкуството, вдъхновени от съветската школа... Изглежда така им го преподават в НАТФИЗ-а.

Сложили са и малко джендър (модерно е) и анти Обретеновски внушения (наследство от соца), турили са и малце сексуални намеци (посред битка!), както и щипка приключенски елемент. Изглежда така им го преподават в НАТФИЗ-а.

Всичко поръсено обилно с фалшив патос, малоумие и Ботйови стихове.

Естествено, на фона на отвратителен диалог, на моменти неразбираем, често преливащ във фъфлене и скоропоговорка. Това студийно звукооформление, разбира се е запазен патент на българските кинаджии още от соц време. Изглежда така им го преподават в НАТФИЗ-а. Как го постигат, не е ясно, като се има предвид, че преводите на чуждестранни филми са на високо ниво и също се четат от български артисти...

Актьорският състав и статистите ми се струват на нивото на любителската самодейност по соцвремето, но най-ниско ниво. Пълна скръб и нито следа от професионализъм ... веднага си личи театралното обучение.

Статистите пък представляват нещо като банда, събрана от кол и въже.

Като цяло - отврат, която на моменти, май че преминава в антибългарска клевитническа постановка.

Слава Богу, че накрая Ботйов (Ботев) не го убива човек от четата (както гласи модерната блатна версия)..."

----

"Ако искате да прокълнете някого, пожелайте му да бъде направен биографичен филм за него от Максим Генчев. Той се изгаври веднъж с Левски, сега и с Ботев."

---

Бедний ми бедний Ботев, добре че те целнаха овреме, та не се наложи да гледаш филма за теб, който Максим Генчев и компания сътвориха по повод твоята годишнина.

Не просто слаб, а тотално некадърен филм за Ботев: схематизъм, театралничене, неестественост, неубедителност, позьорство и някакво дълбоко неуважение към личността на Ботев.

Явно само с пари, претенции и елементарно хайляшко гръмогласно тъпо патриотарство не става.

Та се присетих за една рецензия за друг български филм на историческа тематика, която като удобна ръкавица пасва и за това, което гледахме снощи по бенетето.

"Положението е арт...

В най-общ план: никой не може да играе.

Никой от участниците мисля никога не е чувал за нещо, наречено актьорска игра. Или както се казва в един стар виц, вероятно братът на някой от участниците някога е виждал актьор да играе, но връзката е до там.

Исках да видя един от великите мъже на България.

Вместо това видях нещо, което ме накара да стисна очи и да си поискам от все сърце: Никой повече да не пипа нищо. Никой да не прави филм за никого в България.

Никога.

Ако иска, да направи филм за себе си. Може пък да има някой желание да го гледа.

Но просто оставете хората да почиват в мир.

Забравени, незабравими.

Нека живеят във фантазиите, книгите и историята.

Просто оставете ги на мира.

Оставете ги, правете порно.

Ама и това не можете."

---

Не просто слаб, а тотално некадърен филм за Ботев. Жалко

----

Добре че Паисий Хиляндарски не е имал нагласата, похватите и ценностите на Максим Генчев. За да направиш такъв филм за Левски трябва много да мразиш България и Българите...... А да повториш и с Ботев...

 


В категории: Животът


Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 1
17
Коментара по темата
17.
Удър
04.01.2023 09:03:36
1
3
Максим генчев и некадърният му екип взимаха едни пари и до тук но езък за младото момче и който изигра ботев също така и за ники илиев който добре си изигра ролята но беше облечен като палячо тези актьори поне си свършиха работата от творчески аспект но това е недостатъчно
16.
Знаещ
04.01.2023 08:59:15
1
2
Ако сценарият костюмите и сценографията беше една пародия поне трябва да отдадем заслуженото на главния актьор който изигра ботев млади актьор беше единственият светъл луч в този филм момчето си изигра много добре ролята и влезе в образа но това беше недостатъчно за нека давността на снимачния екип говорим за всички от екипа без изключение от специални ефекти до костюми
15.
Фреди Крюгер
03.01.2023 15:13:59
0
9
До #10
Какво значи, евала на М. Генчев, че се хванал да прави филми за националните би герои?! Това неговото си е жива халтура. На този със закон трябва да му забранят да прави филми. Или може би да очакваме и филм за бог Тангра, Авитохол и хан Кубрат, за да видим колко велик народ сме. Още по-добре е да направи филмов портрет на Костя Копейкин. Нали са духовни братя.
14.
Милена Върбанова
03.01.2023 14:50:50
2
9
Жалки човечета, Ботев е роден в Калофер, а не в Сопот!
13.
Bbb до 11
03.01.2023 14:25:34
2
7
Много си прав.Друго си е министерството на културата да отпусне пари за гаврата с картините на Владимир Димитров Майстора, която други некадърници спретнаха в Нидерландия преди време.
Какво ни интересува какво е ставало преди двеста години и кой е Ботев,,сега е важното да приветстваме пидерастията и фалша да ни завладее защото вече това е модерното и правилното и ние сами ще се задушим като нация в собствените си оргии.
12.
Самурай
03.01.2023 14:21:30
1
12
Този псевдорежисьор ще си остане в историята с репликата "Оооо,Пепии!" като продавач на кренвирши.
11.
Га га гааааа
03.01.2023 13:43:48
2
13
Този филм е огледален образ на отношението на държавата и целия народ към собствената си история и национални герои.
Това че проекта не разполага с достатъчно финансиране е още един показател за тяхното нехайство към историята си.Това не ни пречи държавата да ръси пари за разни евроатлантически и джендърски проекти извън граница ни, за да се покажем пред господарите Българите колко сме либерални към случващото се по света..Народа помни най много два три дни ха ха хаа
Само като си спомня за оня министър на културата сладура Наско,който ни курдисаха в предното управление, нищо не може да ме учуди вече. Не че Веждичката е на някакво друго ниво......
10.
Филмов критик
03.01.2023 13:05:53
17
2
Филма е правен "на мускули и ентусиазъм" - с парични дарения на хиляди българи. БНТ се включи накрая с едни 100 хил. лв. Историческите филми са най-скъпите, а този е правен почти без пари и си му личи. Очевидно има доста неща, за които да бъде критикуван, но евала на Максим Генчев че се е хванал да прави филми за български национални герои във времена, в които това не е политически коректно. И между другото, сценария е изцяло по биографията на Захари Стоянов за Христо Ботев.
9.
do invader
03.01.2023 12:30:24
4
16
в грешка си брато.....в голяма грешка........Ганьо (българина) не е прост ,злобен завистлив и ...прпчее негативен , от 30 години....,той си е бил такъв от време оно....преди сто и кусур години дядо Петко Славейков го е казал...,,не сме народ...не сме народ а мърша.......от това по-ясно...здраве му кажи...
8.
*********
03.01.2023 12:17:26
0
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Еее
03.01.2023 12:15:54
0
27
Ботев е от Калофер разбира се!
Не е зле джурналистите да понаучат някои факти,а режисьорът да се върне към реклами на кремвирши.„О Пепи“!
6.
Invader
03.01.2023 11:36:02
0
32
Отвратен бях снощи. Радостно е,обаче, че не само аз. Този "филм" е еманация на простотията в нашите земи от 30 години насам. Казва ви го човек, който се гордее, че не е гледал нито едно шоу на Слави или пьк комици, фермери, сьрвайвьри и всякакви други кретенизми по основните телевизии.
Този Максим Генчев трябва да бьде сьден за поругаване паметта на героите.
5.
Bbb
03.01.2023 11:33:03
0
27
Това е исторически филм, който ако не е направен професионално, реално и исторически вярно по добре да не се показва по медиите, защото така се подменят исторически факти.За този проект се събираха пари за да се осъществи, но това не оправдава незнанието и некадърността.А и публиката ако е готова да даде лев да слуша Азис напимер, вместо да спонсорира филм за Ботев, тогава този напън на национализъм става излишен.
Този филм е също толкова фалшив, колкото и присъствието на политиците ни на 3 март на Шипка, например ха ха хааа
4.
Ж
03.01.2023 11:27:03
0
40
Убихте рибата, журналя прозти.Ботев бил родом от Сопот. На едно ниво сте с Максим Генчев
3.
Към журналята
03.01.2023 11:11:27
5
11
Та,
Към журналята,
Няма как да намеря по-адекватно обръщение към "в"ас, след подобна излагация. Ей, продажници, направо на канибализъм сте станали за някоя стотинка.
2.
Културолог
03.01.2023 11:08:28
12
15
И защо сега се възмущава народа? Да се беше възмущава последните години, когато всячески натискаха отричане от историята ни. И още продължава. Човекът си е свършил работата, за която му е платено.
1.
Bbb
03.01.2023 11:03:15
1
39
Това е продуктът на целия народ в таз държава през последните 33 години.
Без да знаеш и без да си научил историята в подробности да тръгнеш да правиш филм и да се снимаш в роли е срам, а не повод за гордост.
Алооо интелигенцията филми като Време разделно или Хан Аспарух снимани преди 40 години показват пълен професионализъм и почит към националните ни герои, а вие некадърни аматьори можете само да се снимате в шоу програми и да си правите селфита. А и да подменяте историята на България даже и за пари.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори