×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българско дете е изведено от семейството му в Испания след тормоз в училище


Българско дете е изведено от семейството му в Испания след тормоз в училище
Вергиния Кръстева сподели, че се страхува, защото испанската система е тромава и се случва деца да останат блокирани извън семействата си с години
23 Декември 2022, Петък, 10:27 ч.
Автор: Флагман.Бг

Малчугани му сваляли гащите и му биели шамари, майката се бори да си го върне обратно

Майка на дете със Синдром на Даун и редица придружаващи заболявания се бори да си върне сина обратно, след като той е отнет от властите в Испания. В интервю за „Денят започва“ по БНТ, дадено по Вайбър, Вергиния Кръстева разказа за ужаса, който преживяла, гледайки как други деца му свалят гащите и му удрят шамари, а социалните работници твърдят, че това било само игра и й отнемат момчето. 

Тя заминала за Палма де Майорка със синът си Томи през 2015 в търсене на по-добри условия за лечението и образованието му. Момчето, тогава четиригодишно, започва да посещава местното училище като в началото всичко изглежда наред.

"Първоначално всичко вървеше много добре, беше много щастлив с децата от различни националности, всички много го обичаха и имаше нужното внимание от страна на децата. Докато на един рожден ден на дете от класа майките ме уведомиха, че синът ми е малтретиран в училище и попитаха дали знам това. Те ме посъветваха да отида на сутрешната закуска и да погледна в училищния двор какво се случва със сина ми Томи“, разказва Вергиния. 

„Направих го и видях, че синът ми го малтретират групово различни деца на различна възраст. Те го душаха, сваляха му гащите, биеха му шамари и какви ли не още гаври. Направих снимки и веднага се обърнах към директора на училището с молба за помощ. Той ми вдигна скандал, че в никакъв случай нямам право да снимам, че детето е добре гледано в училище и че това просто им е играта", добавя тя.

Следват смени на няколко училища, където Томи се сблъсква със същото отношение, а жалбите на майка му - със същото неглижиране на проблема.

"Институциите се намесват през 2017, когато пуснах първата жалба за малтретиране. Преди това опитвах само с молби до директорите на училищата и учителите. Започнах да вадя медицински и различни лекари от болницата и от здравните центрове често ми казваха, че това не може да продължава и че ще сезират всички социални институции. И казваха да пускам жалби в полицията. И въпреки че аз съм ги сезирала и лекарите пишеха във всяка епикриза, нямаше никаква реакция и ми казваха, че по-скоро аз си измислям и че това е игра“, споделя майката. 

„И започнаха от "Закрила на детето" да ме издирват и да ми казват, че детето не е малтретирано и това са измислени от мен неща. За първото и второто училище имах назначени служебни адвокати, които след две години формално ми изпратиха по мейл, че това е нормална игра между децата и че няма данни за престъпление.", посочи тя.

Всичко това продължава допреди 10 месеца, когато Томи е отнет от майка му и настанен от испанските власти в институция. Забрана да полага грижи за него е издадена и на баща му. На 13 януари предстои съдебно заседание по казуса, на което съдът трябва да се произнесе дали наложената спрямо детето мярка е подходяща за развитието му.

Майката на Томи се тревожи, тъй като местният ѝ адвокат я е предупредил, че испанската система е тромава и че се случва деца да останат блокирани извън семействата си с години.

Българската държава не може да се намесва в подобни казуси в чужди страни, коментира в "Денят започва" адвокат Йорданка Бекирска, президент на Комисията по семейно право към Федерацията на европейските адвокатури в Страсбург.

"В момента, в който български гражданин и детето му отидат в чужбина и се установят там, местоживеенето на детето се прехвърля във въпросната страна и правомощия имат само местните институции. Българската държава няма правомощия и не може да се намеси. Самият факт, че детето е отнето, е мярка, която са преценили, че трябва да бъде наложена. Дали е ефективна, съдът ще реши. Защото аз не мисля, че в момента то е добре обгрижено - настанено е в апартамент с други деца с увреждания", каза тя.

Бекирска цитира статистика от 2020, според която 107 български деца, които живеят в чужбина, са били отнети от семействата им от местни социални служби. Според нея в повечето случаи не може да става дума за дискриминация, а просто в страните с по-тромава съдебна система, тези случаи се проточват.

Тя посъветва майката на Томи да изчака делото и да се подготви много добре с доказателства, за да убеди съда, че насилието в училище е причината детето да не е добре, а не тя.


В категории: Животът


Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 0
Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
4
Коментара по темата
4.
Хм
23.12.2022 14:07:42
4
3
Живея в Испания, именно на Майорка и никак не ми се връзва...
Тук ако снима това, което твърди- че детето е било малтретирано, шамарено т.н веднага се вземат мерки- психолози, разговори и разпити, наказания спрямо отговорници.
Не ми се връзва...
Ако е снимала наистина ако малтретират сина и, нека прави видео в български новинарски сайтове в такъв случай щом според нея тук не са адекватни или коректни.
3.
Тъй де тъй
23.12.2022 13:01:21
6
8
Сега ще излезе поредния нагъзеняк с клишето,като не и харесва в Испания,да беше отишла при Путин,понеже дори и простотията на запад трябва да се възхвалява
2.
4erven bio bokluk
23.12.2022 12:40:46
3
6
Mrasnite komunqgi tak a sa grijat za izbiratelite si gonqt gi navanka posle vkarvat Ukraini v nezakonnite hoteli det Europa im pla6ta prestoq a DPS vkarvat migrani
1.
Реалист
23.12.2022 11:05:29
7
9
Тъсила е по-добри условия за лечението и образованието му, намерила ги е. Хората са решили не България е проблема, а майката.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Заповядайте на 14 май 2024г., вторник, от 19.30 ч. на площад "Тройката", ще има много музика, игри и изненади Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Браншът както страда заради липсата на обслужващ персонал, а ни задължават на всеки пет поста да има лекар, жалва се експертът по водно спасяване Иван Георгиев
Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори