×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Аврам Чальовски е бащата на шоколада у нас


Аврам Чальовски е бащата на шоколада у нас
Търговецът е първият, който дава 13-а заплата
17 Декември 2022, Събота, 22:00 ч.
Автор: Флагман

Натрупва начален капитал, продавайки боза по улиците 

Аврам Чальовски е създателят на шоколадовата индустрия в България. Търговецът започва от нулата, без пари и качествено образование, но успява да създаде империя от фабрики и да натрупа богатство, което не пази за себе си, а раздава на нуждаещите се, пише вестник "България днес".

Бащата на шоколада, Царя на шоколада и българския Хенри Форд (заради щедрата му благотворителна дейност) са само част от прозвищата, с които не само съвременниците му, но и следващите поколения го наричат.

Аврам се ражда в малкото селце Галичник, което тогава се намира в пределите на Османската империя, а към днешна дата е част от Северна Македония.

Много малко се знае за неговото детство, освен че е овчарче и гони животните по баирите от крехка възраст.

Две десетилетия след раждането на Чальовски София става столицата на новоосвободеното Княжество България и се превръща в притегателен център за много бежанци и преселници от Македония. Аврам идва у нас през 1878 г. и в началото чиракува в бакалия, късно вечер мие чинии в кръчма, а сутрин продава боза по улиците. След десетина години неуморен труд натрупва капитал и започва сам да произвежда локум и боза, като има собствена работилничка.

Аврам със семейството си, което живеело скромно

След още 10 години си купува кон и мелница и и заедно с друг работник започва да произвежда тахан халва в работилницата. Минава още една декада от живота му и предприятието е разширено и модернизирано, като скоро се превръща в голяма фабрика.

Това е първата фабрика за тахан халва в България, която започва да произвежда и сусамено масло. През 1921 година отваря втората си фабрика в Бургас, след като купува 2 работилници. Предприятията в София и Бургас са под името "Индустриална къща за производство на захарни изделия, растителни масла, тахан, какао, шоколад, бисквити, карамел и пр.".

Чальовски държи да работи с качествени суровини, които да бъдат обработвани с модерна техника. За да не зависи от външни фактори, предприемачът построява и цех за амбалаж, както и собствена печатница за етикети. Фабриките му разполагат със собствени водоизточници, кравеферми и рафинерии. За пръв път въвежда у нас мляко и яйца на прах, което за онези времена е технологична революция.

През 1936 година открива трети клон на фирмата на Гара Искър. В него произвежда растителни масла, глюкоза и нишесте, а сградата на централата на фабриката е обявена за паметник на културата.

Високото качество на продукцията му е доказано от множество отличия от международни панаири и изложби. През 1906 година получава сребърен медал в Милано, в същата година е отличен със златен медал в Лондон, награди в Атина, Солун и Пловдив. Фирмата получава документ през 1938 година, който гласи "Придворен доставчик на захарни изделия и растителни масла", което представлява най-високото признание за дейността на Чальовски.

Съвременниците на търговеца го запомнят като човек на действието, който не познава умора. Така възпитава и децата си - че в живота са важни "трудът и постоянството, честността и благородството". Според неговите разбирания успехът ще настъпи само след много труд. Семейството му живее скромно и в нито един момент не демонстрира пред обществото, че разполага с огромни средства.

Но Аврам е щедър за другите. На работниците си осигурява безплатна храна в стол и отделно от заплатите им дава хранителни продукти. Вярва се, че Чальовски е първият български работодател, който дава на работниците си 13-а заплата, както и половин възнаграждение за Великден. На младите семейства, които работят за него, отпуска заеми, като негови съвременници разказват, че в немалко случаи опрощавал задълженията.

Първата българска шоколадова фабрика, София 1912 година

Предприемачът прави голямо дарение на Зографския манастир, който от своя страна му подарява икона на Спиридон Чудотворец, който е патронът на фирмата. Също така подарява параклис на църквата "Успение на Свети Иван Рилски" в Рилския манастир. При Чальовски живее и работи известният тревненски дърворезбар Генчо Марангозов в продължение на 17 години, който създава множество шедьоври. Освен това Чальовски дарява чрез завещанието си помощи на стойност 550 000 лева на Бигорския манастир, църквите "Света Петка" в родното му село Галичник, "Свети Димитър" в Бургас и "Свети Никола Софийски" в София.

Отделно търговецът дарява средства на стотици училища и помага на българчета да учат в чужбина, тъй като самият той смята, че не е бил достатъчно образован, и е искал децата да го надминат.

Много от даренията му остават неизвестни в историята, тъй като ги прави анонимно. В завещанието си Аврам отпуска 10 милиона лева за създаване на фондация за подпомагане на "бедни, болни, сираци, предимно от работнически семейства". Отделно дарява стотици хиляди левове за старчески приюти.

Подкрепя финансово и революционното движение в Македония, като синът му Евстатий Чальовски участва в чети и въстания (виж карето).

Аврам Чальовски умира на 3 ноември 1943 година в София на 89-годишна възраст. Погребан е редом с първия работник, с когото стартира предприятието си. Двамата почиват в софийските гробища, където Чальовски има закупена още в 1912 година самостоятелна гробница с 12 клетки.

Няколко години след смъртта му фабриките му са национализирани, богатството му се губи и завещанието му остава неизпълнено.

Синът му Евстатий е революционер

Евстатий (Страте) Аврамов Чальовски е син на Аврам Чальовски и български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Влиза в четата на Максим Ненов, но след като е разбита на 29 май 1903 г., бяга в България. Влиза във върховистката чета на Сотир Атанасов, с която участва в Илинденско-Преображенското въстание в 1903 година. След няколко тежки сражения с турския аскер четата се разпръсква, а Евстатий Чальовски влиза в четата на Мише Развигоров.

През пролетта на 1904 г. влиза отново в Македония с дебърско-охридските чети на Цветко Христов и Иван Пендаровски, а след това е четник при Павел Караасанов. По-късно се установява в България и се занимава с търговия.

При избухването на Балканската война е доброволец в Македоно-одринското опълчение заедно с брат си Манол. Служи в Първа рота на Първа дебърска дружина. Ранен е в Междусъюзническата война на 18 и след това пак на 20 юни 1913 г. Носител е на орден "За храброст" IV степен и доживява до 58 години.

 


В категории: Ретро Флагман


22
Коментара по темата
22.
Пешо
19.12.2022 09:58:45
0
1
Истината е в "Капиталът" на Карл Маркс - малко четете. Обективността си е обективност - там пише как се трупа богатство. Само с честен труд - не става....В никакъв случай... Много са опитали , но не се получава
21.
Дернев
18.12.2022 23:25:59
0
3
Не знам да ли е заради този достоен човек, но, през 60-години продаваха много хуб
ава, резлива боза по улиците на Бс. Поне около нашият блок редовно минвваше един бозаджия с ръчна количка и бачонка отгоре. Никога повече не не съм пил такъв еюиксир другаде.
20.
6matarok
18.12.2022 15:08:00
3
2
mrazq hitler no ne mislite li 4e ima ne6to stranno v negovata omraza kam 4ifutite , prosto klasova nenavist ili za6toto 4ifutite zarobvat celi darjavi 4rez neizgodno davane na zaemi , nai drevnite lihvari zaradi koito se poqvqva antisimitizma
19.
До17
18.12.2022 12:44:35
7
14
Ей и за този достоен човек се намериха русороби да го оплюят Капиталист изедник фашист бил . Абре нещастнико по големи престъпници от комунистите никога е нямало по нашите земи . Избиха хиляди свои сънародници ограбиха земите и имотите на селяни и граждани че и република на СССР искаха да направят страната си. Сегашните милионери до един тяхни наследници . Милионите им от крадени народни пари ,Дори спестяванията на населението окрадоха от ДСК през 90 те .
18.
*********
18.12.2022 12:21:09
3
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
17.
Дааааа
18.12.2022 11:45:19
0
9
Ако сега отидете в Победа захарни изделия, ще ви покажат къде са живяли Чельовски като са били в Бургас и къде слугите им. Отидете вижте мааам...
16.
Флагманииии
18.12.2022 11:43:12
2
4
Защо не изпишете имотите им на тези. Само имотите да изпишете без злато, пари и ценни книжа, да съпоставят хората. Защо криете това винаги ?!
15.
До13
18.12.2022 09:58:59
4
26
Дори и да е така.. Този богаташ от онова време за разлика от днешните бандюги , е бил човек с доблест и чест. Благотворителен и човечен като много други милионери от царска България. Някои тъпънари побързаха да оплюят този достоен човек Без да се опитат да разберат смисъла на тази статия.
14.
Що е маке той е юнак
18.12.2022 09:52:26
1
14
Абе защо този "македонец" не отишъл в Скопие да става богат а в София и Бургас .Че и с "македонския "език в България хич не му е било лесно завалията. Иначе казано още един достоен българин от царска България.
13.
Мисъл на велик французин
18.12.2022 09:45:35
7
12
Зад всяко голямо богатство се крие някакво
престъпление.

Оноре дьо Балзак
12.
*********
18.12.2022 09:09:02
5
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
Ей тъпаци
18.12.2022 09:00:59
15
12
Богат, милионер не се става пт собствения труд. ! Никой милионер по света никога не е забогатял защото се е трудил. Мало ме сте толкова неземно тъпи да си мислите че сами като се блъскате от сутрин до вечер ще забогатеете. ? Хаааа ха даже о да изхраните семейството нямат да ви стига. Богат се става само от чуждия труд и балъците, робите които им го крадете. Колкото повече им крадете труда, не им плащате ,толкова повече богатеете. Няма тук никакви Рокфелери, ябълки, приказки измислени, глупости за идиоти
10.
Мааам...
18.12.2022 08:50:50
26
11
Възхвала за поредния измамник, обирджия, експлоататор, робовладелец. Направете го легенда и него като Коджакафалията
9.
пешев
17.12.2022 23:57:34
9
21
дежурните глупаци са побързали да се изсерат на метеното.
8.
Спиро
17.12.2022 23:42:13
24
16
Ала бала ! И тогава и сега са били хайдуци ! Няма много пари без хайдутлук !
7.
Остай
17.12.2022 23:21:06
3
15
Той и първият рокфелер е роден някъде тогава 17-18 ти век. От най-благородните са и досега :-)))
6.
Бургазлия
17.12.2022 23:09:22
5
47
Тогавашните милионери са били благородни хора, хора с добри сърца, сегашните са жестоки хора, за пари ще продадат майка си и баща си. Гангстери с папионки !
5.
Макетата ще го приватизират сега
17.12.2022 23:07:14
1
32
Аврам се ражда в малкото селце Галичник, което тогава се намира в пределите на Османската империя, а към днешна дата е част от Северна Македония.

Ей ся като го надушат макетата и ще видите как ще си го сложат в крадената история :-)
4.
До 1
17.12.2022 23:02:33
25
17
Ти сериозно ли го мислиш? Честен труд в онези времена... И хоп милионер, а :-)))))))

чиракува в бакалия, късно вечер мие чинии в кръчма, а сутрин продава боза по улиците. След десетина години неуморен труд натрупва капитал и започва сам да произвежда локум и боза, като има собствена работилничка.. WOW. Рокфелер и той така от една ябълка обаче...
3.
До 1
17.12.2022 23:00:50
1
46
Защото тогава е имало съдии, прокурори и стражари, които не са си поплювали. Те не са били ортаци с крадците, Не казвали на крадците-браво шефе, много успешно се правиш на луд, а веднага ги пращали в дрънголника и те не само че не са ставали милионери, но дори извън кауша били пълни мизерници.
2.
Възмутен теляк
17.12.2022 22:47:08
4
8
А, коя е майката?
1.
Хахаха
17.12.2022 22:41:25
10
52
Абе защо така милионерите от царска българия Все с труд и ум станали богати Че и до един скромни и благотворителни А сегашните с кражби или кредитни милионери .До един лъжливи и арогантни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори