×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кмет-отличник от странджанско село с 10 важни въпроса към министри и депутати


Кмет-отличник от странджанско село с 10 важни въпроса към министри и депутати
Защо малките населени места не могат сами да кандидатстват по европрограмите и не получат по-голяма самостоятелност, пита Иван Айрянов
14 Декември 2022, Сряда, 14:20 ч.
Автор: Флагман, снимки: Флагман

Управленската криза пречи да се вземат важни решения за малките населени места

 

Кметският наместник на село Светлина, Община Средец Иван Айрянов постави 10 ключови въпроса за развитието на малките населени места пред министрите от служебното правителство и депутатите от 48-ото Народно събрание. Иван Айрянов преобрази селото в последните две години. Доскоро това място сякаш бе забравено от Бога, а населението се топеше със сериозни темпове. Почти никой не обръщаше внимание и на многобройните проблеми, защото всички сякаш бяха свикнали с тях.

В последните две години обаче Светлина започна да се променя. Вече изглежда много по-добре, започна да привлича нови жители - чужденци от над 10 националности, както и немалко бургазлии си закупиха къщи там.

Средецкото село Светлина изглежда така по Коледа

Младият Иван Айрянов е в основата на добрите неща, които се случват в селото. Той повдига няколко ключови въпроса:

1. Защо малките населени места нямат самостоятелен делегиран бюджет? Не смятат ли управляващите че ако малките населени места се развиват ще могат млади хора да се изселват да живеят там?

2. Какъв е прага за брой население в малките населени места, за да се кандидатства по евро проекти за развитие на селските райони?

3. Защо е толкова трудна процедурата по кандидатстване?

4. Защо не се информират кметовете на малките населени места когато се откриват програми за заетост от Бюрото по труда? В момента специално има програма за заетост на лица до 29 годишна възраст, и аз научих случайно от един от безработните.

5.Защо не се дава равна възможност на всички лица до 29 годишна възраст, а се набляга само на живущите по градовете?

6. Каква е възможноста за получаване на държавни средства за възстановяване на инфраструктурата на малко населено място, в случая с. Светлина!

7. Защо не се уреди въпроса със постоянно живеещите по малките населени места, който отказват да си правят постоянен адрес, и по този начин, селата имат малък брой населени?

8. Защо няма начин да се изчистват адреси на лица които с години не са стъпвали в малкото населено място в което някога са регистрирани?

9. Не на последно място, смятате ли че е нормално аз като км. наместник, да получавам по 660лв заплата? При положение че в едно населено място, кмета е и нотариус, и призовкар, и арбитър на хорски спорове, и е на разположение 24/7?!

10. Какво мислите и за облагането на минималните заплати с данък? Нормално ли е? Да подписвам договор за 830лв, а да взимам 660лв? Смешно е и че колеги с по 30 човека, взимат по високи заплати! Понеже имат стаж, 15 години правене на нищо! Защо заплатите на кметове и км. наместници не се базират на реална работа? На брой население, на видима работа спрямо например отчет даден и подписан от да речем голяма част от населението? Селата са в това окаяно състояние защото заплащането е ниско, и желаещи са само пенсионери и за това не се полагат минимални усилия! Вече като кмет втора година, мога да заявя че начини има, стига да има желание човек!

Бургаският депутат Жечо Станков, който е най-активен сред нашите народни избраници в 48-ото НС, се ангажира да отправи до компетентните министерства въпросите на Иван Айрянов. 

С нищожни средства селото започна да се променя, а какво ли щеше да се случи, ако имаше делегиран бюджет

 


В категории: Средец


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 0
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
41
Коментара по темата
41.
Todor hristov
17.12.2022 00:08:03
0
5
Bravo vanko samo na pred i nagore ne obryshtai vnimanie na negativni komentari
40.
Иван Айрянов
16.12.2022 10:51:55
1
12
До 37....
Рядко влизам и чета глупости против себеси, но когато са писани от странични хора които нито са от село, нито ме познават, се изнервям!
Иначе градивни критики винаги приемам, и се старая да се поправям, и хората които ме познават го знаят!
А това което смятате че влиза в задълженията на кмета, не е съвсем така!
Аз например правя 1 милион странични неща които не ми влизат в задълженията!
А е малък жест на уважение да благодариш на човек който ти съдейства и помага, особено когато през последните 20г. никой не е поглеждал изобщо към родното ти населено място!
Кмета г-н Жабов през тези 2 години през които аз съм км. наместник, не е спрял да ми съдейства и помага за всяко нещо което съм пожелал, според колкото е възможно!
Благодаря му!
И не само на него!
Благодаря на всички които не спират да ми помагат!
Благодаря на приятелите си, благодаря на жителите на селото!
Заедно успяхме да променим визията на селото!
Колкото и тук да мислят че нищо не се е променили в село!
Уважавам всеки които познавам и с доста хора поддържам добри отношения!
Дори и с опоненти на кмета!
Където и да срещна човек, винаги се обаждам, без значение в какви отношения е с кмета!
Но когато има за какво, благодаря!
Има още няколко месеца в които трябва да довърша всяка работа по обещаното през годините от мен...... след това изхода е чужбина..... все пак и аз трябва да се храня.....
39.
Quersin Dominique et Marianne
16.12.2022 10:25:43
0
6
Cela fait 3 ans que nous habitons à Svetlina et depuis 2 ans Ivan AirianOf est maire du village et depuis lors le village a été amélioré et beaucoup de choses ont été faits pour les habitants. Le village est propre, des éclairages partout ont été installés ce qui nous permet de nous sentir en sécurité. Il travail les week ends et les jours fériés, toujours disponible a n importe quel moment du jour et de la nuit pour ses habitants tout cela sans aucune reconnaissance. Et serait temps de le payer a sa juste valeur.
38.
До 9
16.12.2022 02:31:40
3
1
ама кухо лейко ти пак ли изпълзя с хейта си към учителите? Всички разбрахме че или не са те взели там на работа или завиждаш :)

Ми учи иди ти работи и нищо не прави. И кой точно учител взима 2к чисто ма куха лейко? Или чуждата кокошка - кон? Отивай и ти взимай кой те е спрял акъла или образованието?

Те учителите са ти виновни че родителите са прекалено заети и нямат време за децата си? Учителите как точно да ги учат на каквото и да е след като децата нямат никакъв респект от тях понеже в къщи от такива като теб слушат "ае мани я тая тъпа учителка нищо не разбира" "аве тая утре ще яде бой" и такива тъпотии. Как точно да уважават и да учат нещо? Те на децата телефоните са по скъпи от заплатата на учителката ама в твоите фантазии те учителите са милионери нали?

Що не коментира там в частната детска градина дето бяха ударили дете в слабините м? Май нещо не ти изнася да плюеш по частните? Виж държавните няма проблеми. И има много кадърни деца с много награди и то точно от твоите омразни държавни училища не от частните. Кой точно ги позволява " Дай им битки в Тик-ток, джуки, силикони, хазарт.." учителите или родителите ма куха лейко? Нали ако учителя му вземе телефона ще дойде някоя простакеса като теб да държи сметка как може да си позволи да вземе телефона на милото детенце - то разстроено трябва на психолог.

И аз мога да пиша до утре ама простата ти глава завиждаща на учителите нищо няма да зацепи. Сега чакам да ми обясниш че съм или жена или че съм учител или съм към системата на мон - то в простата ти тиква всеки който е с подобно мнение е "част от системата" нали?
37.
До Иван Айрянов
15.12.2022 22:30:02
1
6
Ако наистина ти коментираш със собственото си име, приеми един съвет! Не реагирай толкова остро на коментарите тук. Даже и да не ти харесват! Помисли, може и да са прави за някои неща. И още нещо- няма логика да благодариш на общинския кмет за това, че просто си е свършил работата. Та нали това му влиза в задълженията. И затова е избран! Помисли си!
36.
...
15.12.2022 21:11:33
0
0
Знаем, че има много работа в такива малки населени места, които още малко остава да станат като махалите в Тревненския Балкан.
Само, че в тия села архитектурата на сградите е с три проекта на къщи са строени всички къщи през 60- те години на миналия век в селото, че и за туризъм не стават, понеже са строени за семействата на работещи в ТКЗС-та или за население осигурено с трудова заетост, а в тия времена населението на малките села е предимно от безработни и пенсионери.
А през 80- те години и пенсионерите работеха в ТКЗС-тата през селскостопанската година и безработни нямаше.
35.
Chabansky Ghislaine
15.12.2022 20:26:04
0
1
Je viens de lire les commentaires ! Mesdames messieurs ´ avez vous pas honte ? Je vis dans le village. Et je vous tous les jours les choses changées. Pourquoi critiquez vous quelqu’un qui veut faire évoluer qui travaille beaucoup. Il y a deux solutions. Soit vous n avez rien compris. Soit vous êtes idiots !
34.
Chabansky
15.12.2022 20:12:49
0
3
Le maire de notre village ivan AirianOff n’arrête pas de travailler. Le village est méconnaissable en deux années ! C est pas normal qu il soit si peu payé. Soutenons le pour qu il est mieux. Sinon il partiras et le village retomberas dans l oubli
33.
До Иван Айрянов
15.12.2022 20:06:57
2
1
Значи ръжен повече ви допада?
Говорете си каквото си искате, то кметствата и администрациите отдавна са физкултурни салони населени предимно със спортисти от тежката атлетика.
32.
Иван Айрянов
15.12.2022 20:01:02
3
2
Номер 29, кой ви каза че не мога да поставям условия?
Вие ли решавате?
Айде да не ми казвате къде да стоя?
Ако мен някога ме задължат да стоя затворен в офис, няма да ме видат и 2 часа!
Аз съм свикнал сред хората, свикнал съм да се трудя, да си цапам ръцете!
Вие си чешете пръстите по цял ден по клавиатурата, че само за това ви бива!
И не смятам че си струва да ви удостоявам с тази чест да ви отговарям на глупостите, така че успех!
31.
...
15.12.2022 20:00:30
1
2
И как ще е ваша лична работа като задавате въпросите от позицията на заеманата ви длъжност?
Ами ако назначат лекар, който да ви е лекуващ и отговори по начина по който вие отговаряте?
Не сте чул защото не се занимаваме с политика и махленски истории, а и сме друго поколение с друго обучение и други професионални подготовки. Имаме много резултати в други общини, където сме работили на минимални заплащания, да оправяме батаците на безхаберието, махленските тъпотии и егоистичните им капризи от длъжностните им позиции.
И темата с помаганията я забравете! Достатъчно пресирахте населението с това ви лобиране и незачитане и правото им на вот и личен избор.
На всички ни е ясно какви борби са за тия заплати и по кметствата в селата и как стават назначаванията- то и затова нищо не се случва в тия села- освен да се напият, да се сбият и да ги транспортират до болница, ако остане оцелял. И на тях не им пука и деградацията прогресивно расте и селата постепенно изчезват и от картата на страната и с Указ ги закриват като териториално- административни единици, а побойниците се местят от работническо общежитие в затворническо общежитие и на никой не му пука. Като уредят някой проект даже и за възнагражденията ще се наместят да ги получат, защото отдавна въпроса е за физическо оцеляване в административната джунгла.
30.
Иван Айрянов
15.12.2022 19:57:27
2
2
До анонимния номер 27!
Слушай, смешко! Не седи по себеси и не ме наричай маша, защото това е последното нещо което някога ще бъда!
И единствената уговорка между мен и кмета беше че приемам да съм кмет на Светлина, само при условие че кмета ще ми съдейства за отстраняване на проблемите които аз години наред съм изтъквал!
След дни стават 2 години откакто съм км. наместник на Светлина, и мога да кажа че кмета не ми е отказал нито веднъж!
Така че не ми давай наклон на к**а какво да говоря, и какво да мисля!
29.
До 27
15.12.2022 16:08:53
0
2
Ама вие не може да поставяте условия, ако нещата не се оправят- освобождавате мястото.
Седнете си в канцеларията в кметството и си работете целево за местните дейности. С междуличностни конфликти не се случват възстановявания на изградени и разрушени инфраструктурни обекти.
28.
До 27
15.12.2022 15:52:26
1
3
И какво е направил за селото?
По колко мандата са кметове на тия общини и освен да си наемат подобни маши като вас и да си оправят изборната миграция какво друго са направили? Селата от 30 години се обезлюдавят- освен търговия, която е абсолютно частен бизнес какви други икономически дейности има по селата? Всичко е закрито в тия години- няма здравни служби,няма училище, няма детска градина, няма пощи, няма нищо освен кметство и магазин, в който хляба и стоките се доставят от десетки, стотици километри.
Ако по празниците и бабите от читалището не организират някое празнично мероприятие да се събират хората- няма да знаят и колко са останали в селото!
А темата за промишлената зона край община Средец- явно планирано разграбване през тия години. Който не става за нищо- станал кмет- да държи обществения ресурс и разполага с частния като с обществен. Отпуснал за с.Светлина- ами защото сте назначен под устно условие да лобирате или да си продължават с безхаберията под изборните им длъжности, ама те и оглупяват освен, че остаряват. На 50-55 годишна възраст уредените в администрациите са тотал щета и ако нямаха подобни маши отдавна щеше да е видимо и при изборите.
27.
До 25
15.12.2022 12:16:55
3
1
Мда..... вие тричките от Средец сте винаги и най- компетентни по всички въпроси!
До сега не си спомням някой да е успялвал да ми налага мнение или да ми казва какво да говоря!
А че имам за какво да благодаря на кмета, имам!
И не защото съм "заплатаджия" на служба за 660лв, а защото оценям това което е направил кмета на общината за селото!
Ако ми пукаше за заплата и че ми е работодател, нямаше да си позволявам и да критикувам когато има за какво!
Аз съм съобщил вече че пролетта освобождавам позицията, освен ако нещата не се променят!
А вие "компетентните" кандидатирайте се, спечелете избори и готово!
На мен изобщо не ми пука че е 9 или колкото и да е месеца преди местните избори!
Когато вие помогнете някъде с нещо, и вас ще похваля, и вас ще спомена!
Не съм чул обаче да сте свършили нещо до сега!
А как и към кого поднасям аз моите въпроси, си е лично моя работа!
Както казахте, кметски наместник съм, както всички останали!
А и никога не съм се делил от хората!
За това и се разбирам с всички!
Вие си се криите тук за псевдоними, госпожи и господа компетентни по всички въпроси!
26.
жител на Средец
15.12.2022 11:40:59
0
4
Абсолютно съм съгласен с 25! Личи си, че коментиращият/коментиращата е добре запозната с нормативните документи! И всичко казано е истина! Не упреквам в нищо кметския наместник на Светлина, даже го разбирам! Младежът се мъчи по всякакъв начин да намери средства за селото си! За което само адмирации. Но...не бива да става и толкова очеваден апологет на общинския кмет, който му е иработодател! Особено 9 месеца преди общинските избори!
25.
До Иван Айрянов
15.12.2022 10:45:14
2
4
До колкото ми е известно в общинските администрации и държавните администрации съществуват Кодекси за етичното поведение на служителите им.
В тия кодекси никъде не е записано, че всички трябва да харесват и хвалят съответните служители, още по-малко пък тия на изборни длъжности. Отдавна отпаднаха и правата на служителите, че всяко физическо лице, в т.ч. и като представител на юридическо лице е длъжно да оказва съдействие и достъп до помещения и още по- малко, че трябва да се дава медийна гласност, за да се случват чудеса. При положение, че длъжността кметски наместник не е изборна длъжност, а подборна длъжност- т.е. сте нает на работа като всеки друг служител в общинската администрация.
В кодексите е записано, че служителите на съответната администрация с поведението си трябва да пазят престижа на съответна длъжност.
Коректно би било вместо да задавате въпроси към министри и НС и да хвалете кмета на Общината, който всъщност е работодателя, който ви е наел на тая длъжност с трудов договор да си зададете въпросите към съответните дирекции в Общината и към Общинския Съвет, които да ги разгледат съответно селектират и при необходимост поставят на по- горно ниво в административната йерархия.
Годишните отчети на населените места нямат място и не трябва да намират отражение в социални платформи. Който се интересува знае къде да ги намери, а който не се интересува няма и да ги коментира когато не са публикувани на неподходящите за целта им места. И така няма да бъдат всички компетентни, защото се оказа, че назначените в компетентните администрации през последното десетилетие са основно некомпетентни- заплатаджии хвалещи назначаващите ги и даващи гласност на сензации с цел вдигане на много шум от нищо- в административната работа това е непозволено за да бъде и да се очаква ефективност от нея.
Коментара на Иванова не е нищо повече от нейното обективно виждане на населеното място преди назначаването ви и след назначаването ви- даже и няма лична позиция към вас конкретно, но пък си показахте лобирането ви към кмета на Общината- работодателя ви с което се доказва поредния парадокс- хвалите и изказвате благодарности към кмета на Общината, а в същото време поставяте и давате гласност на елементарни въпроси към гражданите от областта, че и от други области в държавата.
24.
Иван Айрянов
15.12.2022 01:11:39
3
5
И вместо да говорите на изуст, ето ви и годишния отчет.... макар че след него има още доста свършена работа и до края на годината още ще се свърши!
Но поне може да се запознаете с истината, преди да се удавите в собствените си плюнки!

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02xKmTqXrJTMtrrj7uSXnLZmUSf31zXyFUwHeD9cNwZpukbRH8s4HLtZKUs6a9ks6el&id=156030215169368

А ако ви интересува какво се случва в селото, можете да го научите в групата СРЕДЕЦ БЕЗ ЦЕНЗУРА, селото си има и страница, СВЕТЛИНА ГОСПОДАРЕВО, както и профил във фейсбук, Село Светлина!
Влезте, запознайте се с истината, и тогава изливайте мозък скрити зад псевдоними!
Макар че се досещам кои точно сте......
Това което искате, мястото в Светлина, явявате се догодина на избори, и печелите и готово!
Не става само по този начин с плюене в интернет!
Защото хората в селото имат очи!
23.
Иван Айрянов
15.12.2022 01:03:08
1
5
Понеже всички сте компетентни по всички въпроси, за това и държавата е на тоя хал!
А да не говоря колко сте мързеливи голяма част от вечно недоволните!
И, уверявам ви, ничии стол не ми трябва, и този ще освободя пролетта, и ще го отстъпя на някой компетентен като вас!
Иначе не че знам някои неща, но когато се даде гласност, се случват и чудеса.....
Може пък и да има промяна към добро за малките населени места, което ми е и целта!
А ти, номер 7, или Иванова ли си.....
Защо не оставим чужденците сами да изкажат своето мнение?
А защо нямаш доблеста и смелоста да дойдеш и да кажеш в очите ми че нищо не съм свършил?
Или е по лесно да се криете тук като църковни мишки, под псевдоними?
Заповядай да се запознаем, и да ти дам списък с нещата които съм направил в селото!
Евтин пиар ви трябва на вас мишките които се криете зад псевдоними и плюете, а през живота си не сте свършили нищо полезно за обществото, и оставяте нещо след себеси само когато клекнете!
На мен евтин пиар не ми трябва, защото нямам намерение да продължавам да полагам усилия да подобрявам средата за живот на неблагодарници!
Ето, за разлика от вас, аз заставам с името си!
и накрая, Катя благодаря ти много за добрите думи!
Надявам се ако не се познаваме лично, да се отбиете за да се запознаем!
Благодаря и на другите позитивно коментиращи!
Всички останали мога да поканя на място, да се запознаем, да почерпя и да ги запозная със свършеното до тук!
Всичко свършено единствено със съдействието на кмета г-н Жабов, французите, белгийците и едно младо момче, които не спират да ми помагат!
Заради тях все още съм тук и се боря!
22.
Иван Айрянов
15.12.2022 01:00:55
3
8
Понеже всички сте компетентни по всички въпроси, за това и държавата е на тоя хал!
А да не говоря колко сте мързеливи голяма част от вечно недоволните!
И, уверявам ви, ничии стол не ми трябва, и този ще освободя пролетта, и ще го отстъпя на някой компетентен като вас!
Иначе не че знам някои неща, но когато се даде гласност, се случват и чудеса.....
Може пък и да има промяна към добро за малките населени места, което ми е и целта!
А ти, номер 7, или Иванова ли си.....
Защо не оставим чужденците сами да изкажат своето мнение?
А защо нямаш доблеста и смелоста да дойдеш и да кажеш в очите ми че нищо не съм свършил?
Или е по лесно да се криете тук като църковни мишки, под псевдоними?
Заповядай да се запознаем, и да ти дам списък с нещата които съм направил в селото!
Евтин пиар ви трябва на вас мишките които се криете зад псевдоними и плюете, а през живота си не сте свършили нищо полезно за обществото, и оставяте нещо след себеси само когато клекнете!
На мен евтин пиар не ми трябва, защото нямам намерение да продължавам да полагам усилия да подобрявам средата за живот на неблагодарници!
Ето, за разлика от вас, аз заставам с името си!
и накрая, Катя благодаря ти много за добрите думи!
Надявам се ако не се познаваме лично, да се отбиете за да се запознаем!
Благодаря и на другите позитивно коментиращи!
Всички останали мога да поканя на място, да се запознаем, да почерпя и да ги запозная със свършеното до тук!
Всичко свършено единствено със съдействието на кмета г-н Жабов, французите, белгийците и едно младо момче, които не спират да ми помагат!
Заради тях все още съм тук и се боря!
21.
Катя
15.12.2022 00:33:40
4
6
Каня всеки един от тук коментиращите да посети с.Светлина и след това да пише дали с нищожни средства не се постигат резултати. Вие скъпи господа , колко пъти дарихте безвъзмездно нещо на непознат? Колко пъти протегнахте ръка на нуждаещ се? Отговора го зная .Нямате право да посипвате пепел върху благородните дела на този млад човек. Важно е желанието . Браво г- н Айрянов!
20.
!!!
14.12.2022 22:48:45
3
5
До 19
Кмета е израснал там и живее там ,не е пътуващ като други кметове.А ти уважаеми като не познаваш селото и хората не давай акъл,пази си го за себе си
19.
Пешо
14.12.2022 21:05:49
3
5
Докато самото население не помисли за кмета си, нещата няма да се променят.
Ще питате какво може да направи населението, може да регистрира себе си и децата си с постоянен адрес в селото. В момента в който селото стане 350 души, вече ще имат кмет, а не кметски наместник, той ще има по голяма заплата и по големи права.
Така че населението което има къщи в селото е виновно, Номер 12 който съжалява момчето че се стараело а нямало пари, 100% не е регистриран по лична карта като жител на селото, но нали ние които нямаме общо с това ссело трябва да знаем колко съжалителни са собствениците на имоти в това село!
18.
До 15
14.12.2022 20:26:02
2
3
Ами те много кметове се стараят, ама като гледам стараещите се вече повече на зомбита приличаме от преумора от повече часове труд и недостатъчно заплащане и много други фактори пречещи на заетостта и ангажираността. Кой за каквото когато се сети- кмета.
Как се работи по проекти като денонощно ги заниват с битовизми? Има сигнали, че по време и на вечеря ги притесняват по телефона, че на тавана на общинско жилище има мухъл и теч.
17.
Жабата
14.12.2022 20:23:22
0
8
Заплатата ти я определя Жабов. Него питай! Най-вероятно пести, че избори идват. Трябва да се цака.
16.
Географът
14.12.2022 20:04:46
0
16
Уважаеми журналисти от Флагман, откога Светлина е странджанско село? Що не прочетете малко, преди да пишете? Светлина си е насред полето, по пътя Средец- Ямбол! Каква Странджа, какви 5 лв? А относно Иван Айрянов...старае се момчето!
15.
недоволна
14.12.2022 19:51:35
3
12
Аз също имам имот там ,старае се момчето но искат да го смачкат ,защото иска да постигне много
14.
...
14.12.2022 19:33:01
0
3
Бюджетните взаимоотношения на държавата с общините са:
по субсидии за делегираните от държавата дейности;
трансфери за зимно поддържане и снегопочистване;
целева субсидия за капиталови разходи и изравнителна субсидия.
За делегираните от държавата дейности и целевите субсидии за капиталови разходи средствата се определят по утвърдени стандарти и натурални показатели, съгласувани с отрасловите министерства и Националното сдружение на общините в Републиката. За останалите бюджетни взаимоотношения, включително и по- големия относителен дял на целевите средства за капиталови разходи, средствата са от собствените приходи на общините- местни данъци и такси.

За огромно съжаление, приходите от данък върху доходите от трудови правоотношения не постъпва по общински сметки от отменянето на ЗОДФЛ и влизането в сила на ЗДДФЛ, съответно и от тогава няма и необлагаеми минимуми на доходи, в т.ч. и по трудови правоотношения. Прогресивното облагане на доходите е минало.
Даже и авансово удържания данък от кметското възнаграждение се превежда по сметки на държавната администрация, а не по сметки общинската администрация.
13.
пенсионер
14.12.2022 18:56:10
0
6
Наплива на чужденци да се заселват в изоставените и отдалечени села от градовете отдавна замря Не са малко тези закупиха къщи и ги изоставиха именно в Средецка община като пример е в с ъседното на Светлина село Зорница ..Щом десетките хиляди Украинци предпочитат да живеят за сметка на държавата ни кво остава от роските семейства които висят пред общините в градовете за общински жилища Ание искаме чужденци да приютяваме при условие че местните не виждат някаква перспектива за по добри социално битови условия на живот Лоша пътна инфра структура съ с съ седните малки и големи населени места включително и до големите областни и общински центро където цялата Държавна администрация е струпана там .Липсата на пречиствателни станции Незадоволителна ВИК и мръсна канализация за отходните води .
12.
@@@
14.12.2022 18:10:59
3
14
За тези,които не са разбрали,всяка заплата се облага с данък и на него чисто му остават 660 лв.Не само той получава минимална дзаплата у,в България са хиляди и точно това иска да каже минималната заплата да не се облага с данък.Колкото до селото аз имам имот там и знам какво беше преди него.Старае се момчето,но без средства какво може да направи.Повечето неща са направени с дарения от хората и то най-вече от чужденците.Тези дето плюят ,останете си със здраве.
11.
До 10
14.12.2022 18:08:51
2
4
Какъв определен консултант като са назначени общински експерти в тия общински дирекции за да са запознати с текущите проекти, съответно условията за кандидатстването им от общински структурни бюджетни единици?
Умряха консултантите- всичко живо на държавна заплата- то за това ги изравниха заплатите за всички класове професии и длъжности.
10.
11111
14.12.2022 17:34:02
1
7
Допълнение към въпрос № 3. "Защо не може да се кандидатства по европрограмите, без да се наеме определен консултант?"
9.
Ротшилд
14.12.2022 17:30:59
3
23
Направиха училищата с делегирани бюджети, за да се гушат "бедните" даскали с по 2 бона заплата и отделно гушат от частни уроци чиста пара, без данъци и удръжки.Стщите училища с делегирани бюджети за има няма 20 години "образова ха" и "обучиха" няколко поколения българчета, които стават само за берачи на ягоди във" великия" Запад. Пълна деградация изключително ниско ниво на образованост и пълно нехайство от да скалите. А делегирани бюджети трябваше да се направят на малките населени места и села, за да може икономиката колкото и малка да е да се развива и да има някакъв баланс в тази държава. А не всичко да се върти около София и още един най-много два града. Разсипахте държавата за 30 години, вече няма кадри дори за един обикновен автомонтьор или електротехник. Има само мечтатели за берачи на ягоди и чистачи, а тези които остават тука за продавачка в мола, СОТ-ия, някоя държавна службичка и до там. Младите поколения, тези които един ден трябва управляват тази държава, да дърпат икономиката нагоре са тотал щета 99%. Дай им битки в Тик-ток, джуки, силикони, хазарт.... Мога да пиша до утре, всеки нормален и трезво мислещ човек знае за какво говоря
8.
До Катя
14.12.2022 17:14:12
4
4
С "нищожни средства" не се гради общинска инфраструктура. Ако не се сещате нищожните средства са от принудени граждани, отказали доброволно- типично за граждани на бедни населени места попаднали на достъпи до бази данни и превишаващи си делегираните за длъжностите им права, нарушавайки си задълженията.
7.
Иванова
14.12.2022 16:53:31
13
13
Наближават местните избори и всички хукват да си правят евтин пиар. Чужденците си живеят в селото и преди Айрянов, нищо не виждам да се е променило в селото, освен надписа в центъра. Това, че покани на "панаира" никому неизвестната народна представителка - нищо не значи. Елементарен популизъм и нищо повече. Но все пак читателите на сайта разбраха, че съществува такова село в община Средец
6.
Катя
14.12.2022 16:42:06
5
19
Всички вие по-долу сте некомпетентни и ограничени.След като облагането ви е много ясно , обяснете го на "простолюдието". Жал ми е за тази държава.
Г- н Айрянов , не спирайте да градите , да давате възможност и пример на жителите на с.Светлина как да живеят .
Имате много последователи , които виждат и ценят всеки детайл .
Пожелавам ви здраве, упорство и нестихваща енергия с която заразявате и вдъхновявате . Посоката е вярна!
5.
...
14.12.2022 16:32:01
1
13
Обаче като зная грудовци и малкотърновци как работят колегите си в областни дирекции надали някой ще бъде готов да им сътрудничи и по проекти- заплатаджии.
4.
...
14.12.2022 16:29:00
2
9
Ами защо не си зададе въпросите към пенсионерите в Общината, в чийто административен район е населеното място?
Като гласуват бюджета на Общината гласуват и бюджетите и на съставните населени места.
Относно кандидатстватстването по проекти в Общината би трябвало да имат дирекция, която да подготвя и подпомага кандидатстващите населени места- такива дирекции разкриха още през 2008г в общинските администрации.
3.
Грудовец
14.12.2022 15:48:06
13
17
Това момче явно иска да вземе стола на Жабов но съдейки по въпросите които задава и за там не става...
2.
Apostol
14.12.2022 15:08:17
14
19
Въпросите подсказват некомпетентност по отношение на законите и наредбите. Ако Жечо Станков постави тези въпроси в парламента ще падне голям смях.
1.
Калоян
14.12.2022 14:27:55
28
22
Виновен е действащият закон, който позволява на такива като този да стават кметове. Щом не схваща какво е това данъчно облагане и не знае, че кандидатстването по програми не може да се извършва от тези, които не могат да попълнят документите - чудя му се закъде се е засилил. :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори