×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бъдещето на Българо-германския център в Царево? Бежански център или университет


Бъдещето на Българо-германския център в Царево? Бежански център или университет
Българо-германски център за професионално обучение бе открит през 2010 година
01 Декември 2022, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Флагман

Опозицията настоява там да се настанят украински бежанци, кметът иска филиал на висше учебно заведение

Какво да е бъдещето на Българо-германския център в Царево? Тази тема предизвика нов сблъсък между опозицията в местния парламент и кмета Георги Лапчев. Според предложението на съветниците – Емил Пейчев, Станислав Добрев, Станимир Фешев, Димитър Гочев и Дияна Добрева сградата може да се използва за нуждите на украинските бежанци.

Същата теза застъпва и лидерът на „Да, България“ в Царево Владо Дуков, който не е част от ОбС, но в социалните мрежи настоява, че трябва да се действа час по-скоро, защото имало постъпили искания от украински семейства за подслоняване в Царево.

Опозицията попита кметът какви са плановете за тази сграда.

ВИЖТЕ КАКВО ОТГОВОРИ ГЕОРГИ ЛАПЧЕВ:

„Да, това е общинска сграда, но е много некоректно от ваша страна, за да коментирате, че не знаете посоките, по които Общината е тръгнала от близо три години. Неведнъж съм излизал и сме го говорили, и в кулоарите, и тук, в залата. В крайна сметка ние не сме в Ню Йорк, в Царево сме. Срещаме се по улиците и си говорим. Когато питахте дали може да се ползва част от нея, имаше много предложения, включително и по време на ковид пандемията. Тук се събрахме в тази зала и обсъждахме. Помните ли? Да, тогава ми направихте едни други предложения? Не беше пред камерите, но си говорихме. И още тогава ви казах, че държавата се държа много арогантно с общината и остави този център в ужасно състояние. Водим дело, близо година и нещо. Имаме иск към това министерство, защото не беше коректно към нас. Заради това прекратихме договора и този разговор сме го водили тук, на база на питане на общински съветник“, отговори Георги Лапчев.

„Кой не знае, че се опитваме да направим университет? Председателят на ОбС на една от комисиите ви показа едно писмо от Тракийския университет, забравихте ли? Забравихте ли?! Преди това имахме разговори с бургаски университет. Аз участвам в академичните съвети. Утре ще участвам в Академичен съвет на Тракийски университет във връзка с бъдещето на тази сграда, защото там трябва да има студенти, а не бежанци. Това е бъдещето й. Силно вярвам, че ние трябва да бъдем толерантни към случващото се в Украйна, но тази сграда има друго предназначение. Тя да образова хора! Защо да бягаме от тази линия? Нали заради това са дадени всички милиони, които още плащаме.  Идеята на тази сграда е да бъде университет, не я опорочавайте с нелепи решения!  И ако се бяхте вслушали поне веднъж в десетките случаи, в които ви призовавам да си говорим. Елате и питайте! Няма да ви ухапя! Никой не съм изял! Елата и питайте и щеше да ви е ясно“, допълни Лапчев в емоционалното си обръщение към опозицията.

Припомняме, че т.нар. Българо-германски център за професионално обучение бе открит през 2010 година. Идеята на тогавашния кмет Петко Арнаудов бяха да се обучават специалисти за туризма. В първата година имаше 24 професионални курса – за хотелиери, камериери, ресторантьори, готвачи, сервитьори, аниматори, екскурзоводи, дори козметици и фризьори. Центърът бе предаден за управление на Министерството на труда и социалната политика за 10 години.

Той така и не заработи, както се очакваше. През 2020 година договорът изтече, а Министерството на труда и социалната политика отказваше да се изнесе. Предаването се извърши година по-късно, а по сградата бяха нанесени сериозни щети – изкъртени елементи, изпочупени облицовки, част от мебелите бяха захвърлени в коридорите, а други унищожени и оставени.


В категории: Царево


13
Коментара по темата
13.
До "на мен"
13.12.2022 14:31:59
0
1
Пич, ти явно не си прочел статията... явно не си разбрал чие предложение е за украинците... ама за плямпането не е необходимо четене всъшност...
12.
Марин капачката
02.12.2022 09:18:14
2
5
нии малко търнуфските мангали ша станем студенти и шта земам фисчето убразувание шти на нас ни требва да почнем работа в убштинътъ. и да земем заплата без да работим. бат илян ни убишта саму китап да имами и горски ф горскуту и ф мангал парк странджа. саму нас мангалите заемат на работа
11.
!
02.12.2022 08:21:30
2
6
Кмета иска филия. Вие сте разбрали филиал. Слушайте между редовете.
10.
На мен
02.12.2022 07:42:27
1
9
не ми е много ясно какво е било първоначалното предназначение на сградата... Тя си прилича на почивна станция/хотел! Някакви професионалисти от Германия са идвали тук да обучават кадри ли...? По-скоро прилича на фиктивна табела, която е прикривала нечия почивка, представяйки я за командировка. Може да е било обяснено във видеото, но не ми се гледаше мазната дупедавска муцуна.

Но да, в добро състояние е и може да стане чудесен старчески дом! Не проумяхте ли най-после, че на публиката вече и се повръща от укрофашагите ви, а някой ден все идва време за избори?! Не че следващият отпадък ще е по-различен, но последният все пак ще бъде изритан.
9.
Ко? Не! Кога?
02.12.2022 07:04:01
8
6
кметът иска филиал на висше учебно заведение
-----
Къде в Царево ли? Филиал на висше училище! Уахахахаха
8.
*********
01.12.2022 23:44:07
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
Хахо
01.12.2022 23:32:11
0
19
Ей, тези укри бре! Може и в последното село да съм, а а да е на морето. Какви са тези капризи? Да си продадат джиповете, ще им стигне да си купят собствени жилища. Има толкова много за продажба от руски собственици на съвсем изгодни цени. Така и работа могат да почнат и децата им да ходят на училище. Май им ред по-изгодно да са на наша сметка, а те да трупат пачки от превоз на мигранти. Дадеш ли им един пръст, целия ще те замъкнат. Никакви компромиси за тях.
6.
XX
01.12.2022 23:22:43
11
6
Щом е свързана с немци, може да я използват за тухли или да гледат животни вънре...
5.
*********
01.12.2022 20:29:53
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Иван Николов - градския
01.12.2022 20:26:32
2
30
Тези от опозицията се мислят, че са много модерни и ще спечелят много гласове на изборите догодина като ни ги пробутват тези Ураински бежанци...Няма да им мине номера.. Добре ги виждаме с джипове за по 100 бона ми се разхождат.. Да си ги вземат у тях. Сградата трябва да се ползва по предназначение, а именно с образователна цел за каквато е и създадена.
3.
мда
01.12.2022 18:28:01
3
20
А за университет - забравете!
2.
мда
01.12.2022 18:26:06
3
29
Внимателно с предоставянето на специални условия за украинци,било то и бежанци,защото ще се наложи да строите за тях още сгради и то по крайбрежието!!!
1.
пффффф
01.12.2022 18:10:16
4
55
Български старчески дом бе тъпани го направете. Какви бежанци пак уроди неземни. Кой студент ще отиде в Царево баси и тъпирите където са тези
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори