×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Кодовете на машините“ за гласуване - що за животно е това


"Кодовете на машините“ за гласуване - що за животно е това
"Няма кодове. Има "изходен код". Той описва какво прави машината, за да отчете и прибави гласовете в протокола", обяснява Божанов (горе)
30 Ноември 2022, Сряда, 15:15 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

При кода има процес на компилация, който го превръща в изпълним софтуер, който се подписва от ЦИК и се инсталира, обяснява депутат - софтуерен инженер

„Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“. Това казал експремиерът Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ пред Георги Свиленски от БСП. Последният обяви това от парламентарната трибуна миналата седмица и предизвика скандал.

„Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България“, попита тогава Свиленски.

Кирил Петков призова колегата си да си оттегли думите, защото той му бил казал друго: „Ние сме готови да подкрепим всякакви предложения за одитиране кода на машината.“

Георги Свиленски обаче настоя, че не е изкривил изказването на Петков, като повторно го цитира, макар и с леко изменение: "Казахте - оттеглете закона и ще имате отворените кодове - това съм чул, това сте казали, какво сте искали да кажете, е съвсем друг въпрос. Има два реда депутати, които ви чуха.“

След това Кирил Петков обяви, че ще съди Свиленски. Няколко дни по-късно пък прокуратурата се самосезира, за да провери обвиненията спрямо експремиера.

Вчера кратък коментар по въпроса направи и служебният министър-председател Гълъб Донев: „Няма как един човек от политическа партия да държи кодовете на машините и да манипулира вота. Това не е една флашка, която се разнася напред-назад. Сложна система е. Аз самият си признавам, че не съм специалист-програмист. Не мога да коментирам тези кодове на машините.“

Какво обаче представляват „кодовете на машините“? До момента от Централната избирателна комисия странно мълчат по темата „машинен срещу хартиен вот“. Обикновеният гражданин пък трудно се ориентира в спецификата на понятията.

Обяснение дойде от бившия министър на електронното управление Божидар Божанов – сега депутат от „Демократична България“. Той е и признат топ специалист – софтуерен инженер.

“Няма кодове. Има "изходен код". Той описва какво прави машината, за да отчете и прибави гласовете в протокола (както и още доста неща, проверки на флашките, подписване на протоколи, записване в журнал на събитията и т.н.). Изходният код не дава права върху машините, това не е PIN код (с PIN код също не се получава достъп, просто се стартира и приключва изборният ден)”, написа Божанов във фейсбук.

“Кодът е предоставян за преглед на партиите, заявили желание. Имаше три партии (коалиции), заявили такова желание. ДБ, ПП и ГЕРБ. Имаше няколко срещи, на които се обсъждаха различни части от процеса. На последната, на която беше даден достъп до кода, отидох само аз. Пак казвам - достъпът не дава възможност да се 'пипа' нищо. Все едно като ви дам чертежите на апартамента ми, да можете отдалечено да ми остъклите терасата. Както при чертежите има процес на строителство, който ги превръща в реален обект, така при кода има процес на компилация, който го превръща в изпълним софтуер, който се подписва от ЦИК (с ключ който само те имат) и се инсталира на машините”, написа още Божидар Божанов.

 

 


В категории: Политика


37
Коментара по темата
37.
От 35
01.12.2022 22:28:40
0
0
И за да няма пъшкане излишно... Лека нощ!
36.
От 35
01.12.2022 22:08:38
0
0
Нищо против получилите дарения някога, ама да се правиш на софтуер, само защото ползваш всеки ден компютър, е "леко" странно. Добре, че не се програмира на български. Щяхме да сме избрали некандидатствал човек.
35.
До 1 и цивилизования
01.12.2022 22:02:28
0
0
Кодът на кого да се даде - на някого, който бърка ляво с дясно, или на някого, който "посевместно" не знае какво е външна тоалетна?! Понятието външна тоалетна е доста обширно за доста, както и изхвърлянето на боклука. Забравяме, че някои са от подарените кооперации май. Та да са уредени с вътрешна тоалетна. След като управляваш, ще сложиш кошчета. За разделно изхвърляне също имаше време. И е хубаво да си определиш нуждите и желанията, преди да се описваш по сайтовете. Не ме вълнуват "мислите ви" относно това, което казах.
34.
До 1
01.12.2022 20:21:13
0
0
Ок, баста - баста! Посевместно - щом казваш!
33.
ОЛАФ хвана България в измама при два водни проекта
01.12.2022 06:50:16
0
3
Сега обратно от чекмеджетата.
32.
защо не направиха проверки?
30.11.2022 23:17:40
0
1
Оказа се, че хартиените разписки за гласуването все още се пазят и може да се направи проверка на машинното гласуване с броене на хартиените разписки. Имаше преди документирани големи разлики точно в полза на ПП, но стандартните хартиени разписки не се приемат за одит:
https://plovdiv-online.com/komentarni/konflikti/eto-parvite-fakti-za-izmamata-pp/
31.
защо не направиха проверки?
30.11.2022 23:16:47
0
1
Оказа се, че хартиените разписки за гласуването все още се пазят и може да се направи проверка на машинното гласуване с броене на хартиените разписки. Имаше преди документирани големи разлики точно в полза на ПП, но стандартните хартиени разписки не се приемат за одит:
30.
Въпрос
30.11.2022 19:58:36
1
1
Каскета дали се самосезира за прикриване на престъпление от страна на мазната другарка и компания?
29.
До 27 Чашков ти ли си бе страхливец
30.11.2022 18:38:18
1
13
Като си толкова наясно, защо не се яви пред ДАНС, чакаш с полиция ли да те приберат за лъжите твоите и на Киро херострата?
28.
До 9
30.11.2022 18:21:09
10
5
И в двата случая плаща Герб с парите от магистралите.
27.
Къде са протоколите от ЦИК
30.11.2022 18:10:01
4
14
Където са разликите от преброените и машинно генерираните протоколи?
Вярно ли е че по разписки 7 гласа за ДЛ, стават на 77 машинно генерирани?
"Несъществените" разлики в чия полза са?
26.
Простото от Канада вън
30.11.2022 18:08:39
5
16
Провалените педали ПП и долните бараби ДБ са малко насрани .
Раздават си подаръци тоалетна хартия измийте си настраните задници и си ги избършете ,вонят приковават вниманието на обонянието.
Некъпаните ,хигиена нулева, братството на непочтените от промяната.
25.
От история на Българския преход
30.11.2022 18:08:32
10
3
Николай Бареков ще внесе утре сигнал в Главна прокуратура по скандалния случай с откритите в печатницата в Костинброд 350 хил. Бюлетини. Изпълнителният директор на TV7 и NEWS7 има съмнения, че са отпечатани поне още 350 хил. бюлетини.

"Какво съдържа вторият ни сигнал? Собственикът на печатницата няма капацитет да бъде подбудител и поръчител на такова престъпление. Доста неадекватни отговори получихме на пресконференцията в Министерския съвет вчера. Какво означава, че не са знаели, че собственикът е общински съветник от ГЕРБ? Нали имат ДАНС, защо не проверят! Напротив, всичко се е знаело и няма нищо случайно", коментира Бареков.

Вторият сигнал е за организирана престъпна група, действаща на територията на България. Според информацията на Бареков в нея членуват Бойко Борисов, Марин Райков, Росен Желязков и Цветан Цветанов.
24.
Печелят силите на нормалността
30.11.2022 18:05:05
1
3
ГЕРБ правят всичко възможно, подавайки ръка на "Демократична България" (ДБ), защото "Продължаваме промяната" (ПП) са неспасяеми. Видимо е, че ДБ не може да вземе завоя и започва да изпада от курса на историята".
ГЕРБ могат да си позволят и да направят правителство, и да не направят - те са в win-win ситуация в момента и това е голямата промяна!
ПП и ДБ се провалят в това да се справят със ситуацията и се оказват в глуха защита. Може би най-голямата загуба от страна на ПП е, че загубиха моралната кауза. .
23.
sourscode
30.11.2022 18:02:51
11
4
едно е sourcecode, друго е ПИН код, трето е чекмедже код,..... ,
куфаркод и тнт. Ако нямаш мозък в главата продължаваш да вярваш, че с един код някой е маниулирал машината, нали ти дава разписка, която после може да се брои. Обаче няма как да донесеш нови с чувал и да ги направош невалиндни.
22.
Цветанов разкрива: Целта на хартиената бюлетина е
30.11.2022 18:02:22
9
3
Десните партии трябва да се разбират, имаше такова разбирателство относно подкрепата за Украйна, но след това се видя интересът на партиите на статуквото, които преминаха към хартиената бюлетина - целта е да се контролира местният вот. Това заяви пред радио "Фокус" бившият вътрешен министър Цветан Цветанов
21.
Има ли няма ли секретен код
30.11.2022 17:45:58
10
16
Само Киро знае, щом го предлага на БСП!
Но че изборите са манипулирани, това е ясно, щом изкараха симпатизанти да ги пазят от истината за кражбата им!
Мадуро и Киро една майка ги е раждала, на една машина са направени!
Пуууу, долна пасмина!
20.
*********
30.11.2022 17:42:22
3
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
19.
Chelentano
30.11.2022 17:16:30
15
11
Гробаджиите и техните медии използват отново невежеството на хората за да ги манипулират. Код има много значения . Примерно кода на вашия телефон, пин кода на сим картата, кода за отключване на телефона, кода на операционната система (програмния код) и тн. Доколкото разбрах четейки е че тези машини имат някакъв код тип парола която поЗволява да се видят резултатите от гласуването на тази машина и вероятно този код е имаш предвдид Петков. Но идват слугинските медии и нарочно смесват понятията за код за да объркат ядосат и в крайна сметка манипулират хората за облага на дпс и гроб.
18.
Към Бутан ни бутат ПиПи
30.11.2022 17:15:30
7
15
Искат да ни отцепят от Европа тези гадняри!
Нали родителите им са ДС кадри, изпълняват заповеди от КГБ!
Такава простотия 100% манипулируемо машинно гласуване, само в диктаторски и африкански режими съществува.
Не случайно Смартлинкс са разследвани по света за манипулиране на изборите, само у нас Капиталци ги защитават, защото се облагодетелстват от манипулирания вот!
С код за достъп 1 млн. гласа отиват по предназначение.....
Да си ги начукат откраднатите гласове, че без тях падат в канала!
17.
Трола не спира
30.11.2022 17:04:30
13
8
От 16 коментара досега, десет са от един и същи трол. По правописа и интелекта ще го познаете. Неграмотна ватенка.
16.
Курнел
30.11.2022 16:55:15
13
11
Боко, по-известен като тиква и адашката КУРнела, епрен смятат, че народа е народ от дебили. Напоследък взех да се питам - дали пък наистина нямат основание да мислят така...
15.
Щом
30.11.2022 16:46:00
5
21
3емеделски производител, който е направил фирма с капитал 2 лева, представлява "Джемкорп" в България, смятай ПП какви измамници с бели якички са.
Газят законите и Конституцията, защото са престъпници по презумпция!
Когато ти кажат Добър ден, трябва да се погледне има ли слънце!
Едно нещо да са сътворили ми кажете!
Само рушене, крадене и назначаване роднини и приятели!
Да ти ебем променителите крадливи!
14.
Машинациите с машинките
30.11.2022 16:43:10
6
20
Промените в ИК са за смесено гласуване, какво връщане 50 години назад ?
Щом едните се противопоставят за правото на хората да избират, се прави машинации и измами с машинките.
Измамите с машините е в пъти повече отколкото с хартията.
13.
Машините са далавера на ОПГ ПП
30.11.2022 16:33:15
7
24
Взело ли е Ленчето едни пари от другарите от УС на ББР, или не? Разделило ли е тези пари с въпросните добри другари…. или не? Никога няма да ги разберем тези неща. Важното е с каква бюлетина ще се гласува – гюрултия да става, че да могат шуренайките да си ни бъркат по джобовете необезпокоявано.
12.
do 4
30.11.2022 16:22:50
19
8
Гнил е факта, че с два чувала хартиени бюлетини, както и с надраскани невалидни(направни такива от комисията) 12 години от живота ти минават, като най-бендата страна в ЕС .
Докато съществува възможността някой от комисията да направи хартиена бюлетина невалидна , няма как да има честни избори на хартия.
11.
Киро
30.11.2022 16:18:43
5
29
Президента така ни ги нахака тези ПП че сега няма отърване от тях само измамници и лъжци.
10.
До 4
30.11.2022 16:13:18
6
20
Вчера гледах едни културни , образовани протестиращи от ПП и ДБ против право на хората да избират между машини и хартия.
А тези дето са в НС от разградската левица сричаха, не могат един ред да прочетат от папка или телефон, ако вземат да пишат като Киро Простото ще имат 10 правописни грешки.
Новите промени в ИК дава възможност на всеки да избира как да гласува .
Щом има такова противопоставяне значи има нещо гнило , да ограничават хората как да гласуват ,аз мисля че Божо е измамник.
Другите културни протестиращи от 2020 хвърляха камъни ,павета носеха бесилки много демократично. Тези хора как да се наричат не са ли уроди ,пияндета и наркомани.
9.
brom
30.11.2022 16:07:34
5
11
Както тук вота е манипулиран, така е и с машините на изборите! Натискаш червено, отброява и зелено, и обратно. Е как да ви вярва човек, че не са възможни фалшификации?
8.
Xoxoxo
30.11.2022 15:51:45
27
26
Щом коалиционните партньори на Кире и Ко, извадиха далаверите им, работата може и да се оправи!
Радев доведе шарлатани от „високотехнологичен“ порядък, малко да поговориш с тези хора и да не прецениш, че са един чувал с празни фокуси, значи нещо не е наред с теб...
7.
Офисният планктон на Капитал протестира
30.11.2022 15:47:20
29
33
20 говорещи глави от кръга "Капитал" ни внушават, че не може да се манипулират машините!
В цял свят се доказа,че тези машини са лесно манипулируеми, само БГ тарикатите на мафията ни убеждават,че са точни и чисти, а дневника не може да се подправи :)))))
6.
Хахаха
30.11.2022 15:46:21
26
43
Гърбавите се насраха, че всички им се присмяха и им обориха жалката опорка. Но все пак те смятат избирателите си за кофти материал..!
5.
Кодът „Prosto Kiro“
30.11.2022 15:41:26
37
31
Това е „троянският кон“-най-популярният и използван компютърен вирус, който разказа играта на цялата държавна система. Източи ви файловете (парите), наточи машините да гласуват за него, решаваше вместо вас да продаде цялата българска енергетика на „Джемкорп“, наду ви сметките за ток и газ, за да вземе комисионни. Това е същият код Prosto Kiro, който ви кара да живеете в неговия виртуален свят на лъжи и измислици за светло бъдеще, докато ви бърка в джоба с чудовищните цени на стоки и услуги.
4.
Пйахахаххахаа до две
30.11.2022 15:37:23
28
37
Наркомана, пияндето и урода вика дръжте наркомана, пиандето и урода. Батенце, видяхме на протестите против ПП и ДБ кои бяха наркоманите, уродите, които ги караха с белите автобуси, а на митингите в подкрепа на ПП и ДБ - млади, усмихнати и цивилизовани хора, които ходиха по половин километър да си хвърлят боклука в някое кошче.
Не мога да повярвам колко гопници живеят сред нас, които искат да се върнем 50 години назад и предпочитат да живеят в кочина и да пикаят във външния си кенеф, отколкото в една нормална и подредена ЕВРОПЕЙСКА държава.
3.
На мазната перука вярват само ПП
30.11.2022 15:35:34
30
30
Киро "Истината" е голям лъжец, трябва да си тотално изперкал за да му вярваш!
А този перукар, да си изпере перуката, че вмириса ландшафта!
Ако нямаше далавера с машините, нямаше да се тръшкат ОПГ ПП+ДБ!
Престъпници са си по дефолт!!!
2.
Дневника е подправен
30.11.2022 15:33:41
36
32
ПростКиро е давал 2 часа показания в прокуратурата вчера! Медиите, къде е новината,продажници???
ПП и ДБ са уроди, пияндета и наркомани.
Маджо вика Ристьо на паркинга зад НС да обсъждат културни проекти с Бобоков.
1.
Баста, изме*
30.11.2022 15:27:06
30
46
На изключително жалките герберастки опорки вярват само слабоумните им избиратели, всички останали им се присмиват. Атаката срещу ПП е посевместна, включително и от явния президент на дпс радев, който беше избран със същите тези машини, но мълчи докато тайно награждава мултаци и много близки до доган хора.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори