×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Работник в Катар на фона на лукса: Живея с още петима колеги, получавам заплата от 250 евро


30 Ноември 2022, Сряда, 18:00 ч.
Автор: Флагман

Тъжната реалност остава: тази инфраструктура е изградена на гърба на работници, докарани от страни като Бангладеш, Шри Ланка, Пакистан и Индия. Експлоатирани на макс, държани в нечовешки условия и зле платени

Светът в Катар означава лукс и разкош. Всичко блести от момента, в който стъпите на летището в Доха. Палми в залата за пристигане, приказна ориенталска архитектура, впечатляваща чистота. Дори пътуването с метрото ви оставя без думи. Много е инвестирано и в дизайна на вагоните, където, освен че няма да намерите лист хартия, хвърлен на пода, имате впечатлението, че сте на борда на метрото във Франция. На стадиона дори тоалетните са като в 7-звезден хотел. Но тъжната реалност остава: тази инфраструктура е изградена на гърба на работници, докарани от страни като Бангладеш, Шри Ланка, Пакистан и Индия. Експлоатирани на макс, държани в нечовешки условия и зле платени, пише Труд.

Дори сега, по време на световното първенство, "армията" от доброволци е събрана от бедни страни.
Така че "сметката" от 230 милиарда долара за световното първенство беше платена от емира на Катар, но работата, извършена за тези 7-звездни конструкции, беше извършена от тези, докарани от страни от 4-ия свят. Наистина Катар не е измислил топлата вода, прибягвайки до тази силно критикувана стратегия.
В Доха, за да водите диалог с човек, дошъл да работи от Шри Ланка или Бангладеш, имате две възможности. Или на стадиона, или с шофьор на Uber. Сметките им обаче са диаметрално противоположни. Доброволецът на стадиона явно е обучен да говори като "робот": „Аз съм от Бангладеш. В Катар съм от 7 години. За световното първенство ме включиха в доброволческия отбор. Как е в Катар? Много красив живот. Много ми харесва тук. Всичко е страхотно ", обяви пред сайта adevarul.ro билетопродавач, който се занимава с техническите проблеми, свързани с онлайн продажбата на тикети.

Разговорът с шофьора на Uber е съвсем различен. „Аз съм от Шри Ланка. Дойдох в Катар през 2015 г. Като шофьор от първия ден. Живея в една стая с още петима колеги. В един момент дори бяхме седем души в стаята. Но си тръгнах оттам. Сега имам малко по-добри условия", казва шофьорът в трафика на Доха след мач.

„Нямаме поръчки! Много малко са. Картата Hayya (паспорт на привържениците, дошли на турнира) включва безплатен транспорт. Затова всички пътуват с метрото. Това е много лош месец за нас във финансово отношение. В допълнение към феновете, които не използват таксита или Uber, загубихме и местните. Сега не разбирате, но много от тях, които не се интересуваха от Световното първенство, напуснаха Катар по време на турнира. Аз ходя на почивка в други страни. Не им харесват задръстванията, които създава световното първенство по футбол“, обяснява шофьорът. Неизбежно дискусията се насочва към финансовата привлекателност на работата в Доха като Uber/таксиметров шофьор. "След месец, ако се справям добре, мога да достигна около 6000 риала (валутата на Катар). Тоест 1500 евро. Това е отлична сума, от която изпращам по-голямата част от парите вкъщи на жена ми и двете ми деца ученици. За съжаление сега, този месец, ще направя около 1000 риала (250 евро). И преди съм имал такива лоши периоди, но няма къде да отида. Без значение колко малко печеля тук, това е повече, отколкото мога да взема у дома в Шри Ланка“, казва човекът зад волана.

Той е наясно, че може да спечели повече, ако напусне Катар, но подобен ход има и някои недостатъци. „В Дубай, в Емирствата, най-добре се печели като шофьор на такси или Uber. Туристи има почти през цялата година. И тъй като метрото е много претъпкано и разстоянията са големи, много хора предпочитат таксито, особено защото е много евтино. Все пак е по-трудно да се стигне до Дубай. И това не зависи от мен, а от компанията, чрез която съм пристигнал в Доха. И още нещо: в Дубай доходите са по-високи, но разходите за живот са съизмерими. Имам предвид, че настаняването, например, е много по-скъпо там в сравнение с Доха. Ето защо много от шофьорите, които работят в Дубай, дори не остават там, а в Шарджа. Пътувам ежедневно до работа в адски трафик. Дори нямам този проблем тук."

За шофьора на Uber финалният турнир е последната му грижа. За него ежедневните грижи са съвсем различни насред този научно-фантастичен град, пълен с небостъргачи, като Манхатън, какъвто е Доха. 




4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
Дивак 19
01.12.2022 04:19:50
3
9
До Бат Танас
Нямате си представа в какъв рай и какъв свободен живот живеем тук- в така наречената кочина....все още. Само който не е живял в подобен лъскав ,стерилен,праволинеен свят мечтае за него. Омръзва много бързо.
3.
И?
30.11.2022 21:31:58
0
12
Същото е в Дубай. Това са просто роби със заплата. Минималки. Разликата с БГ е, че тук 57% има възможност да говори. Там няма и така е редно.
2.
Ямуксикли
30.11.2022 20:53:21
5
11
Беге медиите се опитватбда ни убедят че има и по зле от нас.Не се оплаквайте ей глезльовци!
1.
Бат Танас
30.11.2022 18:07:29
6
12
Че да дойдат в нашата кочина...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори