×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Радев към Янев: Какво правителство бихте подкрепили – експертно или партийно?


Радев към Янев: Какво правителство бихте подкрепили – експертно или партийно?
"Дори правителството да бъде експертно, то трябва да бъде подкрепено от партиите", обясни лидерът на БВ
28 Ноември 2022, Понеделник, 14:20 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Президентът изрази недоволство, че парламентът се занимава приоритетно с Изборния кодекс

Президентът изрази недоволство, че парламентът се занимава с Изборния кодекс вместо с други важни закони. Това Румен Радев направи в началото на днешните консултации за съставяне на правителство с най-малката парламентарна група – тази на „Български възход“ (БВ), начело с лидера й Стефан Янев.

Радев подчерта, че вече е минал месец от началото на консултациите с формациите в Народното събрание. Той дал това време с цел те да излязат от конфронтационната риторика и да стигнат до разбирателство за съставяне на правителство.

Не виждам резултат, посочи недоволно президентът. Според него парламентът е по-належащо да се занимава със законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и с назначенията в органи с изтекли мандати.

Стефан Янев се съгласи, припомняйки, че това е теза и на неговата формация. Той посочи, че правителство потенциално може да се роди както с първия, така и с втория проучвателен мандат. 

"Оттам нататък, ако се стигне до трети мандат, който по дефиниция е антикризисен... кризисните варианти пак включват разговори с всички партии, неминуемо, независимо на кого ще бъде даден третият мандат", изкоментира Янев. 

Последва въпрос на Румен Радев: "В тази връзка, понеже отново излиза на дневен ред дебатът за вида правителство, вие вече имате ли позиция, Вашата партия, какъв тип правителство бихте подкрепили? Дали експертно, с широка подкрепа, базирано на няколко важни цели, около които да се обединят партиите, или правителство, излъчено от парламентарно представените партии, с ясна политическа отговорност?"

Янев отговори така: "Въпросът наистина е важен и тука основното, което трябва да подчертаем, е, че дори правителството да бъде експертно, то трябва да бъде подкрепено от партиите. Ние не можем да излезем от конструкция, която... никоя партия не носи отговорност за това правителство. По-скоро самото, да го кажем, то няма да е прилагателно, но името, което ще използваме на това правителство, не би трябвало да е водещо, а водещо да бъде именно конструкцията, начинът на формиране на коалицията и принципите, около която те се събират; принципите, приоритетите, на които ще се водят разговорите и евентуално около тези приоритети ще се изгради това правителство, и хоризонта, на който ще действа това правителство. Чуваме различни варианти, различни предположения, различни идеи как това би могло да стане, но при всички положения според нас този тип коалиция, която ще е в състояние да излъчи правителство, трябва да се базира на коалиционно споразумение с ясни, разписани правила. С ясно разписани правила как функционира коалицията, с ясно разписани приоритети, които преди всичко касаят дневния ред на обществото. Тези приоритети, които българските граждани очакват да бъдат предложени като решения и осъществени в перспектива. И ако влезем вече в разговора дали да бъде експертно или с представители на политическите партии - чуваме различни тези и по тази тема, - според мен водещото е правителството и неговото коалиционно споразумение, което предполага подкрепата му от политическите партии, вече е въпрос на технологии - коя партия с какви експерти ще предложи да участва в него, или политически представени лица. Макар че тука понякога линията е тънка, защото един експерт може да бъде партиен член, а може и да не бъде, - по-скоро дебатът отива дали ще бъдат лица от ръководствата на съответните партии, което на този етап не мисля, че е важен елемент от обсъждането, защото е важно да се обсъдят принципите и приоритетите. Оттам нататък вече впоследствие ще се прецени кои да бъдат експертите. Това е последващ разговор. Според мен, за да има такъв тип разговори, е необходимо всяка една от партиите да е в състояние да излъчи контактна група, която да комуникира по съответните приоритети, по съответни политики; контактна група, която да подготви такъв тип коалиционно споразумение, на базата на което вече на по-късен етап ще се определят и личностите, които да участват в този потенциален кабинет."

След това консултациите между БВ и президента продължиха, но без присъствието на медии. 

Гледайте откритата част тук:

 


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
ХХ
28.11.2022 22:42:40
0
2
Аз признавам за ченгета колегите ми от ДС.
12.
Бах
28.11.2022 21:01:11
0
0
кРадеФ! Стига приказки от 1001 нощ. Един месец консултации и всеки, докопал се до малко власт, граби от всеобщата неразбория.
11.
ХХ
28.11.2022 20:01:38
2
1
Кодовете на Киро ли вкараха "партийката" на Янев?
10.
XX
28.11.2022 19:59:58
2
1
Доброто и лошото ченге на Козяк...
9.
Кую
28.11.2022 17:12:23
0
3
НаТоВско. Сингерийско и триморско, начело със Херо Мусака.
8.
е
28.11.2022 16:12:14
3
6
Радев свали редовно правителство за да управлява сам еврофондовете НО нещо го закъса със създаване на ново собствено правителство-много крадът беее ......
7.
Български всъдеход
28.11.2022 15:30:49
2
6
Ше подкрепи Мароканско правителство от брюксел и фесбук групата на Христо Ботев
6.
един
28.11.2022 15:10:22
4
13
тоз тъпак би подкрепил всеки,само да си стои там на депутатска заплатка
5.
Zapoznat
28.11.2022 15:04:33
4
13
Радев пита собствената си партия
4.
*********
28.11.2022 14:59:32
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
3.
Стефан Радев
28.11.2022 14:49:42
4
9
Кире ,дай ми кодовете , че ще правим нова партия "Д. Ф. Кенеди ".
И ние искаме депутатски заплати и кюфтета. Пусни малко бр. хора чрез машинките на Мутрите на Маями и Клоуните на Славчу, че трябва да получат субсидии и да ги харчат на воля.
2.
всичко е отдавна решено
28.11.2022 14:39:15
3
18
тези циркове са за наивници.
1.
hhmmm
28.11.2022 14:35:28
11
17
Долен фашисто-комунст си радев!! Изчезвай!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори