×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Кола се преобърна в Шуменско, шофьорката – с 1,91 промила и положителен тест за метамфетамин
  • Митничари откриха контрабандно злато за над 80 бона на "Лесово"
  • Росен Желязков се отказва от европарламента
  • 15-годишно момиче се удави след падане в напоителен канал
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Клиент осъди банка да му плати над 100 000 лeва


Клиент осъди банка да му плати над 100 000 лeва
53-годишният таксиметров шофьор Христо Христов в Горна Оряховица остана без срочния си влог миналата година, който бе изтеглен от банда измамници
Ключови думи: обир, банка, измама, депозит
01 Септември 2011, Четвъртък, 14:37 ч.

Измамници свили спестяванията му, касиерката не проверила документите им
Клиент осъди банка да му плати 96 367 лв. без лихвите и 11 500 лв. съдебни разноски. Решението е на Великотърновския окръжен съд от 26 август 2011 г., пише в. Борба”.

 

53-годишният таксиметров шофьор Христо Христов в Горна Оряховица остана без срочния си влог миналата година, който бе изтеглен от банда измамници. Прокуратурата все още не е открила извършителите, но за сметка на това Христо Христов вече успя да осъди въпросната банка по частен път на първа съдебна инстанция.

Спестяваните над 20 години средства обикновеният българин дава на трезора през лятото на 2008 г. Тогава Христов внася 71 500 лв. До 1 март 2010 г. гражданинът прави 19 вноски по влога си за 18 396 лв. Спестовникът не ползва парите, а само трупа по сметката –за черни дни на семейството и за инвестиции.

Жестокият удар за Христо Христов идва на 18 март 2010 г. Сутринта човекът отива на работа, вечерта към 19, 30 ч. сварва апартамента си разбит и ограбен. Липсва и чанта с документи, сред които е и договорът за срочен влог с въпросната банка. Веднага алармира полицията и пише електронно известие същата вечер до банката, че договорът му за срочен влог за около 96 000 лева е откраднат. На 19 март сутринта, естествено, отива първо в клона в Горна Оряховица. Там разбира, че предишния ден, веднага след кражбата от жилището, влогът му в размер на 96 367 лева е закрит в офиса на кредитната институция във Велико Търново, а сумата е прехвърлена в две разплащателни сметки. Същия ден подава жалба в Икономическа полиция за кражбата и източването на спестяванията му.

Обирът е само заради договора с банката, става ясно по-късно по време на разследването. Още на 12 март 2010 г. лице, което се представило за Христо Христов, отишло във филиала на банката в Лясковец и поискало да закрие срочния си влог от близо 100 000 лева. Договорът обаче бил загубен и мъжът представил само лична карта, която видимо била фалшива, и банковата служителка забелязала това. Тя опитала да се свърже по стационарен телефон с титуляра на сметката, но не успяла и измамникът бил помолен да попълни саморъчна декларация, че договорът за срочен депозит е изгубен.

Банковата служителка от Лясковец междувременно се свързала с отдела по сигурност на институцията и обяснила ситуацията. От там наредили преводи да не се правят по този влог до второ разпореждане. Въпреки това на 15 март лице, което отново се представя за Христо Христов, се появява в офиса на същата банка в Елена и иска да се направи превод на 1500 лв. от влога. Опитът остава отново неуспешен, защото и тази банкова чиновничка иска договора за срочен влог, който липсва. Освен това в системата за сигурност вече фигурират две защитни сигнатури. Същия ден разгневеният участник в престъпната схема се връща в Лясковец и пак иска да закрие влога си. След пореден отказ лицето плаши банката с полиция и действително си подава оплакване в местния полицейски участък.

После следва обирът в дома на Христов на 18 март. Тогава оригиналният договор за срочния влог е задигнат и измамниците смело се отправят още същия ден около 16 часа в клона на банката във Велико Търново. Зад гишето застава мним Христо Христов, който освен фалшива лична карта вече показва и истински договор. След закриване на влога мнимият титуляр разпорежда 57 700 лв. да бъдат преведени по разплащателна сметка на трето лице с инициали Н. П. С., а сумата от 38 667 лв. отива по сметка в Лясковец. Пак в деня на обира, за който Христо Христов още не знае, неговият „двойник” отива в клона на същата банка в Дряново, където от вече откритата и напълнена разплащателна сметка нарежда превод на 34 300 лева за лицето Н. П. С.

Така всичките парички на параджията, който върти волана за допълнителна заработка, вече са прехвърлени в различни сметки на една и съща банка в две области. На 18 март малко преди 17 часа от В. Търново са изтеглени в брой 57 700 лв. Час по-късно банковият крадец отива в Горна Оряховица и иска и останалите пари в брой. Понеже нямал заявка за такава голяма сума, в края на работния ден получава едва 3000 лева, а на 19 март сутринта в 8 часа получава и останалите 31 000лева.

Повече от година прокуратурата и полицията разследват неизвестен извършител по тази наглед проста, но виртуозна и добре разиграна схема за кражба на чужди пари. Въпреки саморъчно попълваните данни от извършителя, той не е установен. А лице с инициали Н. П. С. се оказва измислено.




Коментари
Флагман.БГ 100 лв. дере таксито на морето 100 лв. дере таксито на морето 12/06/2024, Сряда 10:59 3
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаски митничари с пореден удар Бургаски митничари с пореден удар Контрабандни златни накити за над 80 000 лева задържаха на пункт Лесово Пеевски призова Борисов към преговори за правителство с всички евроатлантически лидери Пеевски призова Борисов към преговори за правителство с всички евроатлантически лидери Съпредседателят на ДПС нападна президента Румен Радев Държавата пое нов дълг -защо това е проблем? Държавата пое нов дълг -защо това е проблем? Нашият дълг е най-бързо растящият в ЕС „Хоро край поморийския бряг“ отбелязва своята 15-годишнина с концерти в Поморие и Бургас „Хоро край поморийския бряг“ отбелязва своята 15-годишнина с концерти в Поморие и Бургас Празникът на българската музика и танц ще започне още на 13.06.2024 г. /четвъртък/ от 20:00 ч. в Летен театър – Бургас с тържествен концерт Вижте градушката като орех, която удари сунгурларското село Везенково Вижте градушката като орех, която удари сунгурларското село Везенково Бурята снощни съсипа продукцията на местните жители Ивка Бейбе се натиска за „Биг Брадър“, ама май не я искат Ивка Бейбе се натиска за „Биг Брадър“, ама май не я искат Варненката беше една от любицмите в Къщата на инфлуенсърите Какви са сценариите след изборите? Политолог предупреди партийните вождове да не се крият Какви са сценариите след изборите? Политолог предупреди партийните вождове да не се крият Политиците са свикнали със схемите, да им се получава лесно и ние да преглъщаме всичко, коментира Христо Панчугов 100 лв. дере таксито на морето 100 лв. дере таксито на морето Вдигат и официалните тарифи преди сезона Психичноболен напада хора във Велико Търново Психичноболен напада хора във Велико Търново Той е задържан три пъти Изненада - журналистът, вечно обвиняван в пропаганда - Петър Волгин, е първенец по преференции Изненада - журналистът, вечно обвиняван в пропаганда - Петър Волгин, е първенец по преференции Данните на ЦИК след окончателната обработка на протоколите от секционните показват, че лично за него са гласували 71 224 души
Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори