×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Добра новина за собствениците на апартаменти: Удължават финансирането на санирането до май


Добра новина за собствениците на апартаменти: Удължават финансирането на санирането до май
До май ще е на 100% финансирането на санирането, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков
25 Ноември 2022, Петък, 09:08 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Регионалният министър съобщи, че са осигурени пари и за зимно почистване на пътищата

Имаме добра новина след разговорите с Европейската комисия за санирането на жилищните блокове - срокът, който бе до края на март за 100% финансиране, ще го удължим до май. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Ще имаме глътка въздух за още два месеца, което за всички желаещи да използват програмата, ще е изключително добра новина, добави той.

„Програмата за енергийна ефективност започва наново. Стартът ще е в края на другата седмица. Тези проекти, които са готови, би трябвало да бъдат оценени енергийно по новата наредба, която одобрих преди десетина дни. Всички ще могат да кандидатстват“, заяви регионалният министър.

До май ще е на 100% финансирането на санирането, уточни той.

„Казват, че големите сгради ще имат преимущество. Донякъде е така, тъй като това все пак е енергийна програма и целта е да се постигне ефект, но и по-малките сгради имат възможност да спечелят точки в класирането когато има 100% съгласие на етажната собственост“, обясни арх. Шишков. 

1,4 млрд. лева се предвидените средства за програмата, добави той.

„Техническият паспорт излиза около 8 лева на квадратен метър. Това е въпрос на преговори с проектантите. Ако бъдат одобрени, парите ще им бъдат възстановени. Рискът да не бъдат остава и е за сметка на етажната собственост“, подчерта министърът. 

Най-активни трябва да са кметовете и етажната собственост, за да се повиши качеството на санирането, добави той.

Шишков съобщи, че са осигурени пари за зимното почистване на пътищата и са подписани договори със строителни фирми. 

Според него строежът на интерконектора с Гърция е на 95% завършен.

След като бе попитан как по тръбата тече газ без проектът да е завършил напълно той каза, че е разделен на няколко етапа, за да е възможно това. 

„Не е завършен напълно, но минава цялото количество газ. Разделихме на етапи строежа, за да може да имаме газ на добри цени. Направихме така, че на първия етап да работи безопасно. До Нова година ще е завършен кабелът. Ако не бяхме разделили етапите, още нямаше да може да се транспортира газ. Азерското синьо гориво идва в пълния си обем“, заяви регионалният министър. 

„Строежът на магистрала „Европа“ се бави. Още през 2014 г. е замислена. Има одобрени подробни устройствени планове. Разделена е на три лота. Построен е средният. Удължават се сроковете за последния, който е от Сливница до София“, добави той.

„Когато бях заместник-министър в предишното служебно правителство, бях оставил подробен устройствен план. Бях го оставил на бюрото на бившия вече регионален министър Гроздан Караджов, но не бе одобрен. Бяха загубени седем месеца“, подчерта Шишков.

„Най-вероятно затова ще загубим част от европейското финансиране за последния етап. Той няма да може да бъде завършен до края на 2023 г., докогато е програмата. Правим всичко възможно максимално бързо да бъде отчуждено и да започне строителството. Няма как строителят да успее до предвидения срок да изгради този лот. Със сигурност ще има загуба“, добави той.

„Трябва да се мисли за тунела под Петрохан и за връзката, която да бъде дадена на концесия, защото тя е 70 км по-къса от този път, който държавата сега строи от Видин през Ботевград. Тя е изключително директна и трасе на целия товарен превоз към Кулата. Трябва да се построят „Хемус“ и връзката от Русе към Маказа. Това са все магистрали, които са нужни“, коментира министърът. 

„Тунелът Петрохан трябва да е приоритет, но трябва да се мисли за концесия, защото няма да има пари за всички магистрали“, добави той.

Голямата част от магистралите са със статут на скоростни пътища, каза той, след като му бе зададен въпроса защо ограничението е до 120 км/час на магистрала „Хемус“, каза още Иван Шишков. 


В категории: Животът


7
Коментара по темата
7.
Бургазлия
25.11.2022 14:22:44
1
9
Първо да си оправят санировката и изхвърчалите ламарини от пъвото саниране и тогава да продължават!
6.
Изникват толкова много въпроси...
25.11.2022 12:24:31
1
14
Те санирането хубаво ще го удължат, ама нещо за цената на паспортите на жилищните сгради, които кандидатстват да кажете? Кой ще го плаща? Защото май това ще е препъни камъка.

P.S. А кой ще възстанови излетялата санировка на няколкото блока в Бургас след бурята? Не са ли гаранционни? Или се чака да изтече гаранцията, за да се вкарат някои фирми с харчове заради некачествено саниране?
5.
До 4
25.11.2022 11:24:35
4
8
Приготви ли си по 12лв на квадрат не само за жилището, но и за общите части?
Министъра каза 8 лева на квадратен метър за технически паспорт и 4 лева на квадрат за обследване. Което за стандатрен 60кв,м апартамент, към който има 3 кв.м. мазе и средно 15кв общи части прави общо около 950лв на жилище?
И не забравяй беше обяснено даваш сега тези 950лв, но не се знае дали ще те санират, защото парите ще стигнат само за 500 блока в цялата държава. И може да си останеш само с обследването.
Сега помисли не е ли по добре да си платите на частно и да санирате само онова което не ви е санирано? В повечето случаи се иска саниране на 5-6 жилища и една цялостна боя външно, защото доста от апартаментите са си санирани.
4.
A
25.11.2022 10:56:02
4
7
След като отпускат пари от ЕС защо да не се възползват хората , само приближени до герб ли ще го правят, то не бяха къщи за гости и какви ли не простотии .
3.
До 2
25.11.2022 10:53:38
4
11
Е аз не искам саниране, готов съм да платя и моята част от общите части да санираме на частно без здружение, но ела се разбери с хората в блока, отказах на тези от нашия вход, започнаха да ме пресрещат на групи хора от другите входове ежедневно, не можеш да си представиш за какъв тормоз става въпрос, някой заплашват, други обиждат на тънко, трети се молят, в почивните дни ме викат да ида долу при тях, да сме говорили, тормоз до дупка.
2.
……..
25.11.2022 10:27:47
9
10
Голям смях с тази програма! Цял живот тези некадърници в апартаментите, не са събрали и нямат пари две тераси да санират! Точно по толкова имат, че и по-малко! Особено средните апартаменти! Гробаджии се възползват от тяхната глупост да Му пълнят чекмеджето и те не могат да се усетят!
1.
така така
25.11.2022 09:55:39
0
10
Кои пари ще бъдат възстановени? Тези където ги плащаме за паспортите ли?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори