×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Удължават ниския ДДС за ресторантите, спортните зали, бебешките стоки и книгите


Удължават ниския ДДС за ресторантите, спортните зали, бебешките стоки и книгите
Целта на предложението е да се запазят секторите ресторантьорство и туризъм, както и да се подпомогнат семействата при отглеждането на малки деца
19 Ноември 2022, Събота, 09:21 ч.
Автор: Флагман.бг

От ГЕРБ-СДС искат запазване на облекченията за бебета

Намалената ставка на ДДС от 9% за ресторантите да остане в сила и през 2023 г., предлагат депутати от ГЕРБ-СДС с внесени в парламента предложения между първо и второ четене на промени в Закона за ДДС. Предложението на депутатите е, както и досега, намалената ставка да важи и за доставки по домовете, но за вино, бира и спиртни напитки данъкът да остане 20 на сто, пише trud.bg.

По-ниският ДДС в размер на 9% да остане още една година и за туристическите услуги и за автобусните екскурзии, организирани от туропертори, предлагат още депутатите. Да бъде удължен с една година и срокът на действие на намалената ставка на ДДС от 9 на сто за храни за бебета или за малки деца, за бебешки памперси и за спортни съоръжения, искат от ГЕРБ-СДС. Според сегашните текстове на закона за всички тези стоки и услуги намаленият данък важи до края на 2022 г. и от 1 януари, ако не бъде прието предложението на депутатите, ставката ще стане в обичайния си размер от 20 на сто.

Целта на предложението е да се запазят секторите ресторантьорство и туризъм, както и да се подпомогнат семействата при отглеждането на малки деца в условията на непрекъснато повишаваща се инфлация, както и на безпрецедентно поскъпване на енергийните източници и горива, което може да доведе до невиждани по мащаб фалити в тези сектори на икономиката, гласят мотивите на депутатите.

Според вносителите в условията на криза държавата трябва да подпомага бизнеса, като прилаганата до този момент намалена данъчна ставка се оказва по-добрият вариант в сравнение с пряко субсидиране, което може да бъде по-несигурно и непостоянно решение за засегнатите фирми.

Прилагането на намалена данъчна ставка води до стимулиране на потреблението на стоки и услуги и до ограничаване изтичането на пари към сивата икономика, посочват депутатите в мотивите си. Чрез прилагането на намалената ставка се постига бързо изсветляване на съответните икономически сектори, като в същото време се намаляват нивата на безработица сред най-ниско квалифицираното младо население на страната.

Освен това намалената данъчна ставка допринася за трайно задържане на цените в туризъма и ресторантьорството в условията на несигурност и нестабилност, породени първоначално от пандемията, а към настоящия момент от високата инфлация и непрекъснато повишаващи се разходи за суровини, материали и оборудване, гласят мотивите.

Прилагането на намалена ставка от 9% при използване на спортни съоръжения ще продължи да стимулира спортната активност, която е пряко свързана с укрепване здравето на хората, посочват вносителите от ГЕРБ-СДС. Спортните дейности ще продължат да бъдат по-достъпни за гражданите. Намаляването на ДДС върху таксите, които се плащат при ползване на фитнеси и групови спортни занимания е в съответствие с държавната политика за превенция на здравето на гражданите, пише в мотивите на вносителите.

По-облекчени правила, така че при неплащане от клиент да не се дължи ДДС, предлагат от ГЕРБ-СДС.

Ако клиент не плати, продавачът няма да дължи ДДС. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които разглежда парламентът по предложение на Министерски съвет. Но депутати от ГЕРБ-СДС са внесли предложения между първо и второ четене на промените в Закона за ДДС, които ще направят прилагането на това ново правило значително по-лесто.

За да не се дължи ДДС при неплащане на клиент трябва да са изпълнени само две условия - за сделката да е издаден данъчен документ и купувачът и продавачът да не са свързани лица, гласи предложението на депутатите.

В проекта на Министерството на финансите са посочени пет условия, за да не се дължи ДДС, някои от които са трудно изпълними. Например за сделката да е издадена фактура. Но при продажбите на граждани издаването на фактура не е задължително. Затова от ГЕРБ-СДС искат за сделката просто да има данъчен документ.

Друго от изискванията в проекта на министерството е продавачът да е предприел действия за събиране на вземането. От текста не става ясно дали трябва да е направил опит за принудително събиране или да се е обадил по телефона да длъжника с напомняне да си плати. Ако трябва всички доставчици на комунални услуги да съдят клиентите си, делата биха надхвърлили няколко милиона на година, гласят мотивите на депутатите. Освен това най-често задълженията към телекомите са между 30 лв. и 50 лв., а само държавната така за такова дело е 50 лв.

Депутатите от ГЕРБ-СДС, Възраждане, ДПС и Български възход с общо предложение

ДДС за книгите да остане 9% за постоянно, искат депутати от четири партии.

ДДС за книгите ще остане в намален размер от 9 на сто завинаги. Около каузата за запазване на данъка на книгите са се обединили депутати от ГЕРБ-СДС, Възраждане, ДПС и Български възход, които са внесли общо предложение между първо и второ четене на промени в Закона за ДДС.

Според сегашните текстове в закона, срокът на намалената ставка на ДДС за книгите изтича в края на годината и през 2023 г. трябва да се върне стандартната ставка от 20%.

Депутатите искат по-ниският данък за книгите да остане за постоянно. Както и досега, намалението ще важи за традиционните книги, за тези в електронен вид, за учебници, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване.

Намалението на ставката на ДДС се използва в редица страни за насърчаване на образованието и културата. В държави като Великобритания, Полша, САЩ, Норвегия и др. книгите са освободени от облагане с ДДС. Предложението спомага знанието и книгите да продължат да бъдат по-достъпни за българските граждани, гласят мотивите на депутатите.


В категории: Бизнес , Политика


16
Коментара по темата
16.
657839
19.11.2022 18:24:47
1
4
Стига с тия подаръци бе гербери. Който иска да се храни на ресторант да си плаща съответното ДДС. То като че в тая държава има само ресторанти и фитнеси. Абе само за мутрите се грижат. И един цитат "Но депутати от ГЕРБ-СДС са внесли предложения между първо и второ четене на промените в Закона за ДДС, които ще направят прилагането на това ново правило значително по-лесто"
Запазена марка за мошениците.
15.
Габи
19.11.2022 14:12:31
0
7
Няма такава държава, която така усърдно да подкрепя и толелира сиватя икономика. За всички повече от ясно, че в този бранш се укриват обороти и персонала не се осигорява на действително получаваните заплати. До кога ще се пълнят гушите на мошениците?
14.
Наглите
19.11.2022 14:10:35
0
7
На ресторантите им го направете 30% и да правят като вятъра
13.
Амии
19.11.2022 14:07:30
0
6
Тези измислени мерки не работят.В бистро/ ресторант да седнеш ти одират кожата,мина в дет.маг да си купя пюре...ми те изобщо не са намалени...1 бурканче 4лв...на акция 3.50лв.За памперсите да не говорим/ а те искат да вдигат раждаемостта/Всички пиявици туристичеки фирми и т.н дето си имат ведомствени бензиностанции т.е бензина им е без акциз си надуха цените на билетите...само им вижте офертите...ненаядници.Отидеш до макд 3лв кюфте в питка,онез другите отсреща и те за 5-6 лв може да се наядеш като просяк по улицата. 1 обик.страндж 3лв....На кого хвърлят прах в очите,че нещо е намалено.По- добре да направят така,че всеки гражданин да има начин Държавата да му върне ДДС- то въз основа на закупени стоки с кас.бел
12.
един от народа
19.11.2022 12:48:42
0
10
Спрете да толерирате само ресторантьорството, намалихте им ДДСто те вместо да намалят цените средно с 10% ги вдигнаха поне с 30% и нагоре. Другите сектори кучетата ги яли. Не може ли ДДСто да бъде намалено за всички сфери??? Или Бойко беше обещал на Алибегов, че ще ги поддържа само и само да гласуват за ГЕРБ???
Или за всички намалено ДДС или всички на 20%.
11.
Ха ха
19.11.2022 11:56:22
0
9
Чи те 80%сигурно от тея боклуци депутатчетата имат интерес от това ДДС да е ниско! Обикновенния българин кво го топли това, 1 салата 10лв шопска - мръсни боклуци!!!
10.
Haha
19.11.2022 10:45:27
0
18
Малоумниците вместо да намалят ддс на горивата намалят на ресторантите .
9.
Флегман
19.11.2022 10:31:49
0
17
Супер, продължавайте да правите милионери най вече собственици на ресторанти
8.
gradski
19.11.2022 10:29:27
0
17
Държава на кръчмите....
7.
...
19.11.2022 10:29:22
0
4
Кой ви каза, че при издадена фактура, ако не е платена не се дължи данъка? А и да не са свързани лица! Напротив, ако са свързани лица продавачът и купувачът данъците се начисляват по пазарни цени за данъчната основа и няма пречки по отношение на контролните им и дялови участия в предприятията и свързаността им.
Баси и псевдо нормативната разпродажба в частния бизнес дето уреждат дупедавците в предложенията им и пускат мрежи за следващите балъци, инвестиращи в частен бизнес за две-три години преди да го фалират същите чиновници.
6.
rr
19.11.2022 10:08:20
1
2
taxation is theft.
5.
22
19.11.2022 10:06:49
0
6
OBACHE VUV MOMENTA BULGARIA E POD DIKTATURATA NA BORISOV NE SME MRUDNALI KRACHKA NAPRED OT TODOR JUVKOV.

DVOIKADJII NI UPRAVLIAVAT
4.
Ехо
19.11.2022 09:59:12
1
18
Дайте нещо от снощния протест в София,не ни занимавате с глупости
3.
Ееееееее
19.11.2022 09:51:09
1
16
Стига вече с тези ресторанти!
2.
?
19.11.2022 09:46:18
2
24
Стига с тия ресторанти и хотели ! Нахалници ! Алчни! Нагли!
1.
Тъй де
19.11.2022 09:32:34
2
22
Защото ниският ДДС за ресторантите доведе до значително намаляване на цената на салатата ...
Вместо за по 20 лв ни я продават за 10 лв ...
Нищо че в нея има труд и материали за 3 лв !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори