×
Световно първенство 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Удължават ниския ДДС за ресторантите, спортните зали, бебешките стоки и книгите


Удължават ниския ДДС за ресторантите, спортните зали, бебешките стоки и книгите
Целта на предложението е да се запазят секторите ресторантьорство и туризъм, както и да се подпомогнат семействата при отглеждането на малки деца
19 Ноември 2022, Събота, 09:21 ч.
Автор: Флагман.бг

От ГЕРБ-СДС искат запазване на облекченията за бебета

Намалената ставка на ДДС от 9% за ресторантите да остане в сила и през 2023 г., предлагат депутати от ГЕРБ-СДС с внесени в парламента предложения между първо и второ четене на промени в Закона за ДДС. Предложението на депутатите е, както и досега, намалената ставка да важи и за доставки по домовете, но за вино, бира и спиртни напитки данъкът да остане 20 на сто, пише trud.bg.

По-ниският ДДС в размер на 9% да остане още една година и за туристическите услуги и за автобусните екскурзии, организирани от туропертори, предлагат още депутатите. Да бъде удължен с една година и срокът на действие на намалената ставка на ДДС от 9 на сто за храни за бебета или за малки деца, за бебешки памперси и за спортни съоръжения, искат от ГЕРБ-СДС. Според сегашните текстове на закона за всички тези стоки и услуги намаленият данък важи до края на 2022 г. и от 1 януари, ако не бъде прието предложението на депутатите, ставката ще стане в обичайния си размер от 20 на сто.

Целта на предложението е да се запазят секторите ресторантьорство и туризъм, както и да се подпомогнат семействата при отглеждането на малки деца в условията на непрекъснато повишаваща се инфлация, както и на безпрецедентно поскъпване на енергийните източници и горива, което може да доведе до невиждани по мащаб фалити в тези сектори на икономиката, гласят мотивите на депутатите.

Според вносителите в условията на криза държавата трябва да подпомага бизнеса, като прилаганата до този момент намалена данъчна ставка се оказва по-добрият вариант в сравнение с пряко субсидиране, което може да бъде по-несигурно и непостоянно решение за засегнатите фирми.

Прилагането на намалена данъчна ставка води до стимулиране на потреблението на стоки и услуги и до ограничаване изтичането на пари към сивата икономика, посочват депутатите в мотивите си. Чрез прилагането на намалената ставка се постига бързо изсветляване на съответните икономически сектори, като в същото време се намаляват нивата на безработица сред най-ниско квалифицираното младо население на страната.

Освен това намалената данъчна ставка допринася за трайно задържане на цените в туризъма и ресторантьорството в условията на несигурност и нестабилност, породени първоначално от пандемията, а към настоящия момент от високата инфлация и непрекъснато повишаващи се разходи за суровини, материали и оборудване, гласят мотивите.

Прилагането на намалена ставка от 9% при използване на спортни съоръжения ще продължи да стимулира спортната активност, която е пряко свързана с укрепване здравето на хората, посочват вносителите от ГЕРБ-СДС. Спортните дейности ще продължат да бъдат по-достъпни за гражданите. Намаляването на ДДС върху таксите, които се плащат при ползване на фитнеси и групови спортни занимания е в съответствие с държавната политика за превенция на здравето на гражданите, пише в мотивите на вносителите.

По-облекчени правила, така че при неплащане от клиент да не се дължи ДДС, предлагат от ГЕРБ-СДС.

Ако клиент не плати, продавачът няма да дължи ДДС. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които разглежда парламентът по предложение на Министерски съвет. Но депутати от ГЕРБ-СДС са внесли предложения между първо и второ четене на промените в Закона за ДДС, които ще направят прилагането на това ново правило значително по-лесто.

За да не се дължи ДДС при неплащане на клиент трябва да са изпълнени само две условия - за сделката да е издаден данъчен документ и купувачът и продавачът да не са свързани лица, гласи предложението на депутатите.

В проекта на Министерството на финансите са посочени пет условия, за да не се дължи ДДС, някои от които са трудно изпълними. Например за сделката да е издадена фактура. Но при продажбите на граждани издаването на фактура не е задължително. Затова от ГЕРБ-СДС искат за сделката просто да има данъчен документ.

Друго от изискванията в проекта на министерството е продавачът да е предприел действия за събиране на вземането. От текста не става ясно дали трябва да е направил опит за принудително събиране или да се е обадил по телефона да длъжника с напомняне да си плати. Ако трябва всички доставчици на комунални услуги да съдят клиентите си, делата биха надхвърлили няколко милиона на година, гласят мотивите на депутатите. Освен това най-често задълженията към телекомите са между 30 лв. и 50 лв., а само държавната така за такова дело е 50 лв.

Депутатите от ГЕРБ-СДС, Възраждане, ДПС и Български възход с общо предложение

ДДС за книгите да остане 9% за постоянно, искат депутати от четири партии.

ДДС за книгите ще остане в намален размер от 9 на сто завинаги. Около каузата за запазване на данъка на книгите са се обединили депутати от ГЕРБ-СДС, Възраждане, ДПС и Български възход, които са внесли общо предложение между първо и второ четене на промени в Закона за ДДС.

Според сегашните текстове в закона, срокът на намалената ставка на ДДС за книгите изтича в края на годината и през 2023 г. трябва да се върне стандартната ставка от 20%.

Депутатите искат по-ниският данък за книгите да остане за постоянно. Както и досега, намалението ще важи за традиционните книги, за тези в електронен вид, за учебници, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване.

Намалението на ставката на ДДС се използва в редица страни за насърчаване на образованието и културата. В държави като Великобритания, Полша, САЩ, Норвегия и др. книгите са освободени от облагане с ДДС. Предложението спомага знанието и книгите да продължат да бъдат по-достъпни за българските граждани, гласят мотивите на депутатите.


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ Атанас Колев и Лидия май ще правят сватба Атанас Колев и Лидия май ще правят сватба 06/12/2022, Вторник 18:41 1
16
Коментара по темата
16.
657839
19.11.2022 18:24:47
1
4
Стига с тия подаръци бе гербери. Който иска да се храни на ресторант да си плаща съответното ДДС. То като че в тая държава има само ресторанти и фитнеси. Абе само за мутрите се грижат. И един цитат "Но депутати от ГЕРБ-СДС са внесли предложения между първо и второ четене на промените в Закона за ДДС, които ще направят прилагането на това ново правило значително по-лесто"
Запазена марка за мошениците.
15.
Габи
19.11.2022 14:12:31
0
7
Няма такава държава, която така усърдно да подкрепя и толелира сиватя икономика. За всички повече от ясно, че в този бранш се укриват обороти и персонала не се осигорява на действително получаваните заплати. До кога ще се пълнят гушите на мошениците?
14.
Наглите
19.11.2022 14:10:35
0
7
На ресторантите им го направете 30% и да правят като вятъра
13.
Амии
19.11.2022 14:07:30
0
6
Тези измислени мерки не работят.В бистро/ ресторант да седнеш ти одират кожата,мина в дет.маг да си купя пюре...ми те изобщо не са намалени...1 бурканче 4лв...на акция 3.50лв.За памперсите да не говорим/ а те искат да вдигат раждаемостта/Всички пиявици туристичеки фирми и т.н дето си имат ведомствени бензиностанции т.е бензина им е без акциз си надуха цените на билетите...само им вижте офертите...ненаядници.Отидеш до макд 3лв кюфте в питка,онез другите отсреща и те за 5-6 лв може да се наядеш като просяк по улицата. 1 обик.страндж 3лв....На кого хвърлят прах в очите,че нещо е намалено.По- добре да направят така,че всеки гражданин да има начин Държавата да му върне ДДС- то въз основа на закупени стоки с кас.бел
12.
един от народа
19.11.2022 12:48:42
0
10
Спрете да толерирате само ресторантьорството, намалихте им ДДСто те вместо да намалят цените средно с 10% ги вдигнаха поне с 30% и нагоре. Другите сектори кучетата ги яли. Не може ли ДДСто да бъде намалено за всички сфери??? Или Бойко беше обещал на Алибегов, че ще ги поддържа само и само да гласуват за ГЕРБ???
Или за всички намалено ДДС или всички на 20%.
11.
Ха ха
19.11.2022 11:56:22
0
9
Чи те 80%сигурно от тея боклуци депутатчетата имат интерес от това ДДС да е ниско! Обикновенния българин кво го топли това, 1 салата 10лв шопска - мръсни боклуци!!!
10.
Haha
19.11.2022 10:45:27
0
18
Малоумниците вместо да намалят ддс на горивата намалят на ресторантите .
9.
Флегман
19.11.2022 10:31:49
0
17
Супер, продължавайте да правите милионери най вече собственици на ресторанти
8.
gradski
19.11.2022 10:29:27
0
17
Държава на кръчмите....
7.
...
19.11.2022 10:29:22
0
4
Кой ви каза, че при издадена фактура, ако не е платена не се дължи данъка? А и да не са свързани лица! Напротив, ако са свързани лица продавачът и купувачът данъците се начисляват по пазарни цени за данъчната основа и няма пречки по отношение на контролните им и дялови участия в предприятията и свързаността им.
Баси и псевдо нормативната разпродажба в частния бизнес дето уреждат дупедавците в предложенията им и пускат мрежи за следващите балъци, инвестиращи в частен бизнес за две-три години преди да го фалират същите чиновници.
6.
rr
19.11.2022 10:08:20
1
2
taxation is theft.
5.
22
19.11.2022 10:06:49
0
6
OBACHE VUV MOMENTA BULGARIA E POD DIKTATURATA NA BORISOV NE SME MRUDNALI KRACHKA NAPRED OT TODOR JUVKOV.

DVOIKADJII NI UPRAVLIAVAT
4.
Ехо
19.11.2022 09:59:12
1
18
Дайте нещо от снощния протест в София,не ни занимавате с глупости
3.
Ееееееее
19.11.2022 09:51:09
1
16
Стига вече с тези ресторанти!
2.
?
19.11.2022 09:46:18
2
24
Стига с тия ресторанти и хотели ! Нахалници ! Алчни! Нагли!
1.
Тъй де
19.11.2022 09:32:34
2
22
Защото ниският ДДС за ресторантите доведе до значително намаляване на цената на салатата ...
Вместо за по 20 лв ни я продават за 10 лв ...
Нищо че в нея има труд и материали за 3 лв !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Осъдиха Живко Стоянов от Бургас, намерил си роб за гавра Осъдиха Живко Стоянов от Бургас, намерил си роб за гавра В съучастие със Станко Георгиев два дни експлоатирали и били 20-годишен младеж Как да преодолеем сексуалната скука Как да преодолеем сексуалната скука Проучване показва, че в определени случаи сексуалната скука корелира с изневери и сексуално поведение, които могат да изложат на риск личната цялост на партньора 4 правила за работа с патологичен лъжец 4 правила за работа с патологичен лъжец Човек, склонен към патологични лъжи, вярва, че истинският му живот не представлява интерес за другите Кои са слабите места на всяка една от зодиите Кои са слабите места на всяка една от зодиите Румен Радев дойде в Бургас и засипа със суперлативи кмета Димитър Николов Румен Радев дойде в Бургас и засипа със суперлативи кмета Димитър Николов Държавният глава отбеляза, че Бургас е град на прогреса и място, в което по най-добър начин си взаимодействат община, държава и граждани  Рецепта за вкусна маринована ципура на скара Рецепта за вкусна маринована ципура на скара Вкусна вечеря за Никулден Бандити от Люлинската бригада вилнеят в Бургас, обраха дома на 60-годишна жена Бандити от Люлинската бригада вилнеят в Бургас, обраха дома на 60-годишна жена Мъжете са се придвижвали с лек автомобил Мицубиши, в който е имало специално пригоден тайник с приспособления за отключване на ключалки за апартаменти и коли Откъде тази двойка имат толкова пари за екзотични екскурзии Откъде тази двойка имат толкова пари за екзотични екскурзии Покрай многото почивки на звездната двойка със сигурност всички се чудят откъде двамата си докарват чак толкова добри доходи Две опции да мине кабинетът „Габровски“ - с отцепници или с таен вот Две опции да мине кабинетът „Габровски“ - с отцепници или с таен вот И двете обаче са малко вероятни Решиха окончателно за облагането на свръхпечалбите Решиха окончателно за облагането на свръхпечалбите Вноската ще бъде в размер на 33%
Защо руснаците вярват на Путин Защо руснаците вярват на Путин Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество, се твърди във френски документален филм Военен самолет се разби в Турция Военен самолет се разби в Турция Самолетът F-5 от отбора по висш пилотаж "Турски звезди" се разби в окръг Коня, след като двигателите му спрели след сблъсък с птици Принц Хари разкости Кейт Мидълтън в документален сериал Принц Хари разкости Кейт Мидълтън в документален сериал Тя е храна за хищници, каза той С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Службите бяха водени от Отец Димитър, а на тях присъстваха кметът Тихомир Янакиев, общинският съветник Андрей Николов, жители и гости на града Австрия официално казва „не“ на България и Румъния в Шенген Австрия официално казва „не“ на България и Румъния в Шенген  Необходимо е повече време, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер Извънбрачният секс в Индонезия е вече незаконен Извънбрачният секс в Индонезия е вече незаконен Кодексът също така ще запази смъртното наказание Бедните в Швеция купуват хляб по 89 стотинки Бедните в Швеция купуват хляб по 89 стотинки Инфлацията в Швеция тази есен достигна 8%, а в последните години в социалната система тече оптимизация на разходите Почина актрисата Кърсти Али Почина актрисата Кърсти Али Тя е известна с ролите си в "Бар Наздраве" и "Виж кой говори” Сблъсъци в Солун, след като полицията простреля момче Сблъсъци в Солун, след като полицията простреля момче Младежът напуснал бензиностанция, без да плати горивото Стрелба по мигрант на границата ни, ранен е и полицай от Средец? Стрелба по мигрант на границата ни, ранен е и полицай от Средец? Разследване на "Скай нюз" твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин
Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Кандидатурата на неврохирург не е достатъчно добра за кризисен премиер Виц на деня Виц на деня Рибар се връща от язовира, нарамил огромен шаран - около 20-25 кила. Влачи се едва-едва под тежестта на шарана, и изведнъж среща друг рибар, помъкнал цяла кофа с попчета:
- Какво стана бе, приятел, цял ден само една риба ли хвана?
Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Пък Мишо ме покани на риболов.
- Непременно си направи прическа и си депилирай краката!
- О! Пък аз, простата, ходих да копая червеи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Две мечки се черпят в гората:
- Запомни! Червено вино с ловец, бяло с рибар.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори