×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой може да си върне данъците след, като е работил в чужбина и как да го направи?


17 Ноември 2022, Четвъртък, 15:20 ч.

Продължаващото от известно време нашенци вече не напомня еднопосочно движение. Все повече хора, заминали да работят в чужбина, се връщат у дома, но голяма част от тях все още не се възползват от възможността да върнат данъци. Какъв е процесът на възстановяване на данъци, кой може да кандидатства и как да го направите, за да получите парите си обратно?

Как да върна данъците си?

Хиляди български граждани работят в чужбина, но расте и процентът на завърналите се. Въпреки това, само малка част от тях си възстановяват данъците, главно поради липсата на информация. Много хора не знаят къде и как да кандидатстват, какви документи трябва да подготвят, за да върнат на данъците си, някои дори се питат дали е законно. Ето защо е важно да знаете, че възстановяването на данъци от чужбина, е законен и честен процес, изграден върху правните данъчни системи на България и другите държави от ЕС и е обвързан с взаимно споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, подписано между тези страни. Това споразумение гарантира, че гражданите плащат данъци само в държавата, в която работят. Остава само един въпрос – какъв е процесът и какво да правя?

Най-важната част е да не чакате твърде дълго, за да върнете данъците си, след като сте работили в чужбина. Държавите имат различни данъчни системи и различни срокове, така че продължителността на процеса и възстановената сума зависят от различни фактори.

Давностният срок

Важно е да обърнете внимание на давностния срок, ако сте дошли с идеята да получите парите си обратно няколко години след завръщането си у дома. Различните държави прилагат различни давностни срокове, като преобладаващите цифри са между 3 и 5 години. Така че, ако сте работили в чужбина през последните пет години, можете уверено да кандидатствате за възстановяване на данъци от чужбина. Можете да направите това сами или като се свържете с компания, специализирана във възстановяването на данъци.

Работно време

Всеки, независимо колко време е работил в чужбина, може да си върне парите от надвнесените данъци. Сумата за възстановяване обаче зависи от работния период. Колкото по-дълго сте работили в чуждата държава, толкова по-голяма е сумата за възстановяване от данъци.

Общ доход и данъци

Размерът на удържания данък зависи не само от дохода, но и от данъчната система на чуждата държава. В зависимост от страната, размерът на данъка върху дохода може да достигне до 42% от заплатата. Обикновено се възстановява натрупано надплащане на тези данъци.

Надлежно подготвени и представени документи

Обикновено за възстановяване на данъци се изискват следните документи: трудови договори и фишове за заплати за последните няколко години. В зависимост от държавата, може да са необходими допълнителни документи, свързани със работата и пребиваването. Въпреки това, можете да кандидатствате за възстановяване дори без всички документи. Липсващите документи ще бъдат намерени от компанията, която се занимава с процеса на възстановяване на данъците ви.

Изброените по-горе фактори представляват процеса на възстановяване на данъци. Продължителността му зависи и от това, колко бързо решите да стартирате процеса след връщането си - дали го правите сами или кандидатствате чрез компания за възстановяване на данъци. На специализирана фирма, работеща в тази област, отнема от 2 до 6 месеца, за да ви върне данъците. Когато сами се занимавате с това, процесът може да отнеме повече време, така че липсата на специфични познания може да изисква повече време и търпение.

Неверни митове за възстановяването на данъци

Все още съществуват различни митове и заблуди относно декларирането на доходи и връщането на данъци. Много хора, които са работили в чужбина, смятат, че декларирайки доходите си от там, губят възможността да заминат отново да работят в бъдеще, да получават пенсия за осигурителен стаж и други социални придобивки. Бъдете спокойни, това е доста дълбоко вкоренен мит.

Декларирането на доходите и възстановяването на данъци нямат нищо общо със социалното осигуряване, а е необходимо да се декларират доходи както от работа в чужбина, така и в България. Това е декларацията за доходите, която позволява да се изчисли точно какви данъци са платени, а надвнесената сума в резултат на това заявление се връща законно на данъкоплатеца. Струва си да се отбележи, че в някои страни всички платени данъци могат да бъдат възстановени, но само ако не надвишават размера на необлагаемия доход за тази година. В противен случай, само надвнесените данъци могат да бъдат възстановени при подаване на заявление.

Ползи за тези, които имат деца – още една възможност за получаване на пари

Родителите, работещи в чужбина, имат достъп до детски надбавки, независимо дали единият или двамата родители работят в там. Най-важното условие е поне едно от децата да живее при работещия родител. Също така е важно да се подчертае, че така наречените „детски надбавки“ се изплащат само в някои страни от Европейския съюз, включително Германия, Норвегия и Дания.

Размерът на обезщетението зависи от броя на децата в семейството. Освен това е важно да се обърне внимание на условията за предоставяне на детски надбавки от чужбина, които варират в различните държави. Родители, отглеждащи деца, които са работили в чужбина повече от половин година, имат възможност да получат това обезщетение заедно с възстановяване на надвнесения данък. Обикновено се изискват следните документи за възстановяване на данъци и получаване на детски надбавки:

• Копие от свидетелство за граждански брак;

• Копие от акт за раждане на детето;

• Копие от задграничен паспорт на детето (ако има такъв);

• Копия от паспортите или личните карти на двамата родители;

• Копие от удостоверение за семейно положение;

• Копие от трудов договор;

• Копия на последни фишове от заплата.

Въпреки това, в зависимост от държавата, може да са необходими допълнителни документи и техните преводи, така че е добре да проверите предварително. Възстановяването на данъци е много ясно и конкретно регламентиран процес, но в зависимост от това дали го предприемате сами или се обръщате към посредническа компания, за да го направите, това може да доведе до различни трудности и резултати. Като предприемете процеса сами, може да се нуждаете не само от търпение, но и от усилия. Междувременно компанията, предоставяща услугата за възстановяване на данъци, ще се погрижи възможно най-голяма сума да бъде възстановена дори и без вашето участие. Най-важното е да не пропускате тази възможност и да си върнете това, което ви принадлежи. Не забравяйте, че решението как да го направите е ваше.


В категории: Лайфстайл


Коментари
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори