×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Таймс": Британски войници се учат да се бият с Русия в Калифорния


13 Ноември 2022, Неделя, 18:00 ч.

Британски, американски и австралийски сили усъвършенстват техники с уроци

Британската армия изпрати 450 войници на съвместни учения с американците, които имат за цел да се подготвят за "руска инвазия" в Европа. Те практикуват бойните си техники в пустинята в Калифорния, се казва в анализ на "Таймс".

Британските, американските и австралийските сили усъвършенстват нови бойни техники въз основа на уроците, научени от конфликта в Украйна: откритият пустинен пейзаж наподобява равнинния терен на украинската степ, предава БГНЕС.

По време на учението рояци безпилотни летателни апарати откриват цели, роувъри препускат по ветровити хълмове, а британски ракетни установки GMLRS обстрелват вражески позиции, забелязани от американски изтребители F-35.

В първата половина на "Сливане" британските войски приемаха само ограничено участие. В него се предвиждаше условен конфликт на един от островите в Тихия океан. Втората фаза, която приключи тази седмица с голям британски контингент, вече симулира сухопътна война в Европа. И двете събития се случват на фона на нарастващото напрежение с Китай и Русия, предава dnes.bg.

Общо около 4500 войници участваха в учението във Форт Ъруин - сух и храсталачен планински район. В базата, където американските войници са се подготвяли за войната в Афганистан, все още се издигат села с минарета и куполни джамии.

Селищата от шперплат са съживени от холивудски декоратори по поръчка на американската армия. По време на войните в Близкия изток в пустинята Мохаве дори пристигат от Лос Анджелис хора, за които афганистанският и арабският са роден език, за да играят ролята на цивилно население.

Приоритетите обаче се промениха и сега тази роля се възлага предимно на рускоговорящите. Псевдогражданите дори имат свои собствени социални мрежи - Fakebook и Twatter - в които предизвикват недоволство, като се оплакват от предполагаемото неподходящо поведение на американските войници. След това в сценария се вижда как войниците усмиряват тълпата.

Сърцето на проекта „Сближаване“ беше „селото“ Уджен, едно от по-малките селища на базата. Британските участници представляваха 20-та бронетанкова пехотна бригада, 2-ри Йоркски батальон и рейнджъри.

Рейнджърите със сиви барети преживяха екстремни метеорологични условия - от снежни до прашни бури с температури над 40 градуса по Целзий.

"Доказахме, че можем да работим с американците“, казва капитан Оли Дийн, ръководител на отряда от осем души, който работи с Група 7 на специалните сили на САЩ. „Получихме разрешение, че сме на тяхното ниво", добавя той.

Рейнджърите имат сокол на значката си и са посветени на идентифицирането на цели за основните бойни единици. В момента в полка има 800 войници, но броят им ще нарасне до хиляда. Те са част от бригадата за специални операции на армията, където войниците преминават през строга десетседмична подготовка. „Трябва да се чувстваме добре в сурова среда и да можем да работим в малки екипи, а ако се наложи, дори и сами“, казва Дийн.

Рейнджъри и бойци от 2-ри Йоркски батальон, специализиран в роботиката и автономните системи, изпробваха нова технология. Те използват например разузнавателни дронове Watchkeeper с голям обсег на действие, за да събират информация за вражеските позиции, преди системата за изкуствен интелект Zodiac да предостави на командирите „меню“ с възможности за унищожаване на целите. Британските войници изстреляха и ръчни дронове Puma с размах на крилете 2,8 м, които се хвърлят във въздуха като копия.

Майор Анди Сойер от 2-ри Йоркски батальон заявява, че армията „наваксва“ по отношение на безпилотните самолети, докато наблюдава конфликта в Украйна. Украинците използват евтини безпилотни самолети за коригиране на артилерийския огън, а руснаците атакуват големи градове с безпилотни самолети камикадзе, за да подкопаят морала на цивилното население.

„В новините от Украйна видяхме нови възможности“, казва Сойер. „Някои от тях трябва да приложим възможно най-скоро, а с други все още можем да експериментираме“.

За да се координират по-добре на бойното поле, Великобритания и САЩ използват 3D принтери за производство на части за оръжията си. Британските войници изпробваха също автономния дюноход M-Raza и германския транспортен дрон Mission Master.

Министърът на обществените поръчки в областта на отбраната Алекс Чок заяви, че учението в пустинята е показало необходимостта от допълнителни инвестиции в безпилотни летателни апарати. „Синтезът на технологията на БЛА с персонала на терен е мултипликатор на силите“, казва той. „Виждали сме как един човек контролира повече от тридесет дрона. И това не са само безпилотни летателни апарати за разузнаване. Те могат да нанасят удари на бойното поле“

Той заявява, че при толкова много събрани данни част от проблема е пресяването и анализирането на информацията.

„Има повече от достатъчно входни данни. Проблемът е в обработката им“, добавя Чок.

По време на подобно учение миналата година във Форт Ъруин британските морски пехотинци принуждават американските войски да се предадат. Но условията на тренировката „Сливане“ са много по-строги и няма време за приятелски закачки.

Днешните рейнджъри с техните безпилотни летателни апарати водят началото си от граничен конфликт през XVIII век.

20-та бригада и 1-ва кавалерийска дивизия на САЩ проверяват сплотеността на британските и американските части в открита война. Централният коридор на форт Ъруин се смята за „гроба на кавалерийските ескадрони“ и учението е изключително предизвикателно. Но благодарение на засиленото използване на безпилотни летателни апарати американските и британските войски успяха да сведат жертвите до минимум.

През следващата година съюзниците ще се срещнат отново, тъй като американската армия премества цяла дивизия в Европа за голямо учение - The Fighter. В знак на засиленото внимание към европейския театър учението вероятно ще се проведе в Германия или Полша.

Рейнджърите са създадени по модела на американските зелени барети и представляват преходно звено между специалната въздушна служба и конвенционалната пехота.

Леките и маневрени рейнджъри, въоръжени с GPS проследяващо устройство с размерите на мобилен телефон, са ключов елемент от бойните действия на бъдещето. Полкът е на по-малко от година, но историята му води началото си от Роджърс Рейнджърс - елитна британска част, която се е сражавала в Северна Америка през XVIII век. Основан е от Робърт Роджърс, граничар от Ълстър с шотландски корени и автор на „28 правила за рейнджърите“, където техниките от индианския арсенал се сливат с европейската военна доктрина.

Рейнджърите действат на малки групи в авангарда, като определят точни цели и предават информация на безпилотни самолети за по-нататъшно разузнаване или артилерийски обстрел. Знакът на полка е соколът скитник - най-бързата птица на планетата. Метална значка със сокол на баретата на всеки рейнджър.

Рейнджърите са специализирани в операции за борба с тероризма, така че лесно се адаптират и бързо се включват в чужди армии с всякакво налично оборудване.

Полкът е създаден миналата година по силата на заповед на Министерството на отбраната, наречена „Отбрана в епохата на съперничество“. „Те ще могат да действат в сложна среда с висока степен на заплаха, като поемат редица задачи, които традиционно се изпълняват от специалните сили“, се казва в документа.

Полкът е съставен от четири батальона, ще наброява 1000 военнослужещи и ще бъде част от армейската бригада за специални операции. В момента войниците преминават шестседмичен курс, но в бъдеще периодът на обучение ще се увеличи до десет седмици.


В категории: Политика


4
Коментара
Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
4
Коментара по темата
4.
хохохо
14.11.2022 09:08:16
1
1
Британците вече с Калашник ли ги въоръжават?
3.
До някой в ук
14.11.2022 08:29:11
1
2
Имате ли топла вода и парно, че тука във франция намалиха градусите
2.
Най бързата
14.11.2022 02:58:02
0
3
Птица на планетата е тази която прелети през Сомалия без да бъде изядена.
1.
XX
13.11.2022 19:26:33
9
5
Искрено желая всички до един да свършат в ной-добрия случай в плитки гробове.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области Прогноза за времето - 2 май, четвъртък Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово, a първото яйце трябва да се боядиса в червено 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ
САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори