×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Яйцата удариха 53 ст. за бройка


Яйцата удариха 53 ст. за бройка
Ключови думи: яйце, цена, храна, стоки, дупница
12 Ноември 2022, Събота, 08:58 ч.
Автор: Флагман.БГ

През 2020 г. плащахме по 35-40 ст. за кг зърно, а в момента струва 65 ст. на едро

Цената на кокошите яйца прескочи психологическата граница от 50 ст. и се предлагат за 53 ст. бройката във верига хранителни магазини в Дупница, пише struma.bg. На щандовете кора с 6 яйца се продава за 3,19 лв., само преди седмица цената им е била с 5 ст. по-ниска.

В малки квартални магазинчета все още може да се купят яйца и за 42 ст. бройката. За сравнение – през 2018 г. цената на яйцата е била 17 ст., което значи, че поскъпването за 4 г. е 300%.

Съсобственичка в птицеферми в дупнишките села Самораново и Блажиево Спаска Станкева обясни реална ли е цената от 53 ст. за яйце.

„Реалната цена на яйцата, които ние предлагаме на едри и дребни търговци за един брой, е 32-35 ст. Но тя се покачва с около 30%, докато стигне до потребителя, защото върху основната цена се начисляват 10% за съхранение на продукта в хладилни камери, а за да печели търговецът, си слага надценка, която е до 20%. Цената на яйцата скочи заради високите цени на житото. През 2020 г. плащахме по 35-40 ст. за кг зърно, а в момента струва 65 ст. на едро. А кокошките не се хранят само с жито, правим смески от соев и слънчогледов шрот. Цената на соевия шрот скочи – от 250 евро за тон стана 600 евро. В слънчогледовия шрот слагаме и олио, за да се получи добра смеска, а то също поскъпна. Отделно цената на тока скочи 5 пъти и половина. През лятото се изразходва много електроенергия за охлаждане на помещенията, където се отглеждат кокошките, и ако миналата година плащахме по 1500 лв. на месец за ток, сега стигнахме до 8000 лв. на месец. В птицефермата отглеждаме 11 000 кокошки, отделно и ярки /млади кокошки/. На ден изяждат по 1,5 тона фураж и жито. Всичко е механизирано, но има нужда и от човешка ръка. Аз, съпругът ми, брат ми и съпругата му сме денонощно в птицефермата. Наели сме и двама работници, на които плащаме заплати. Цената за потребителя може да е висока, но и разходите ни са много“, обясни Спаска Станкева.

„Аз съм магистър по данъчна администрация, но съм свикнала от дете с кокошките. Не мога да си представя да седя зад бюро и да правя нещо различно. Родителите ми се захванаха да отглеждат през далечната 1986 г. бройлери. Майка ми месеше хляб във фурна в Дупница, баща ми работеше във фуражния завод в Бобошево. Те отглеждаха птиците до 40-ия ден и ги предаваха на АПК. С тази работа съм закърмена. Затова много се радвам, когато млади семейства се заселват в района и започват сами да си отглеждат животни. Един наш клиент си купи ярки от нас. Показа ми видеоклип как е механизирал кокошарника, така че да имат постоянно вода и храна. Сложил е видеокамера вътре, за да ги наблюдава от апартамента си в София“, разказа Спаска Станкева.


В категории: Животът


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
...
12.11.2022 12:41:33
0
3
Просто некупувайте яйца да ги хвърлят и като не се купуват цената ще се нормализира по добре си купете месо да ядете 54 стотинки за не домашно яйце никога няма да дам
3.
Яйце
12.11.2022 10:22:28
0
8
Откакто цената стана 4.15лв за 10 броя в една от големите вериги, вече никой не купува яйца. Вчера се загледах в срока на годност - 20.11.2022. Интересно ми е след няколко дена като им изтече годността, дали ще ги изхвърлят или ще им сменят етикетите.
2.
Панелна мишка
12.11.2022 09:45:13
3
2
Аз живея на 12 етаж и гледам кокошка на терасата
1.
Ще ударят
12.11.2022 09:34:27
0
11
и 1 лв докато има кой да ги купува !
Я спрете да купувате яйца една седмица да видим колко ще им стане цената ?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори