×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шокираща статистика: 27 училища у нас са със среден успех Слаб 2 на матурите през май


Шокираща статистика: 27 училища у нас са със среден успех Слаб 2 на матурите през май
През май матура по български език и литература са държали ученици в общо 950 училища
06 Ноември 2022, Неделя, 08:22 ч.
Автор: Флагман.бг

Какви са причините

През май матура по български език и литература са държали ученици в общо 950 училища. В 27 училища в страната средният успех от държавните зрелостни изпити е Слаб 2, а в една трета от тях е под Среден 3.

„Това са преди всичко професионални гимназии, има сред тях средни училища, вечерно училище, спортно училище. Не е изненада, това са училищата, които традиционно на различните видове изпити показват резултати по-ниски“, заяви директорът на "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинова, предава bTV.

„Ние сме професионална гимназия при нас учениците, които идват имат желание да придобият опит, умения и професия. Оттук идва и демотивирането им по отношение на общообразователните предмети“, заяви директор на Професионална гимназия по хранително вкусови технологии Нели Стоянова.

В професионалната гимназия по хранително вкусови технологии на държавните зрелостни изпити през май са се явили 43 ученици, а средният успех е 2,75. От училището казват, че за първа година имат подобни резултати. Една от причините е честата смяна на учители.

„Първата госпожа почина, втората ваша колежка журналистка също високо квалифициране се разболя продължително, след което напусна. Постъпи трета учителка, а през втория срок на 11. клас четвърта учителка ги пое, която ги приключи. Всичко това неминуемо води и една от причините за слабите резултати“, добави Стоянова.

Освен честата смяна на преподавателите и онлайн обучението, което е затруднило учебния процес, причина за слабият резултат е и социалното положение на учениците, според директора на гимназията.

„Много често децата са от семейства на разделени родители, на родители работещи в чужбина, оставени на грижите на баби дядовци или настойници и са принудени да работят. 50% от тази година от завършващите абитуриенти работеха и учеха, което по една или друга причина също води до този слаб резултат“, каза Нели Стоянова.

От образователното министерство казват, че могат само да издават препоръки и да насочват, как да се преодолее този проблем, а в училищата трябва да се изследват конкретните причини и да ги отстранят.

„Препоръките, които ние не просто бихме дали и ние сме ги дали още преди началото на учебната година, защото това се случва ежегодно, е през регионалните управления да се идентифицират онези училища, които имат нужда от методическа подкрепа“, заяви Евгения Костадинова.

На фона на лошите резултати на зрелостниците в учебното заведение се случват и различни неща.

Екип от деветокласници от училището в часовете по информационни технологии сглобиха първият от поредицата роботи, който е емоционално интелигентен, с изкуствен интелект, разпознава образи, предмети, говори, усмихва се“, заяви учителят по математика и информационни технологии Цветан Костов.

От училището се надяват този резултат да бъде за пръв и последен път.


В категории: Просвета


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
30
Коментара по темата
30.
адвокат
07.11.2022 12:31:52
0
1
Успехът на учениците в един момент ще се окаже най-малкия проблем. Не че не е сигурен критерий , че изтърваме децата и предопределяме бъдещи глобални бели в страната ни. Впечатляващи са изявленията на главния прокурор Ив.Гешев напоследък. Това е човека , който има цялостен поглед как се развива престъпността в страната ни и вече няколко пъти в интервюта акцентира - че ситуацията с подрастващите е доста тревожна. Това стана вследствие тоталната абдикация на семействата - оставили са децата безназдорни , претупването на задълженията в училищата, липсата на социум в държавата - битува максимата - не знам , не чух , не видях , всеки се спасява поединично.... накрая ще ядем солената попара....която дружно забъркахме
29.
до 19
07.11.2022 09:42:56
0
3
Млядите учители са толкова грамотни , колкото е интелектуалното ниво на котката ми! И тези 1500 са им много
28.
toni
07.11.2022 09:41:10
3
4
На всички учители от въпросните 27 училища да се плаща минималната работна заплата, защото резултатите показват точно това- минимална или почти никаква свършена работа! Точно ден да мине , друг да дойде... учител да си , нищо ,че не учиш децата на нищо , важното е заплатката да си върви. И по -зле ще става . България върви към сигурна гибел от няколко години насам , и процеса е необратим, за съжаление...
27.
Mariachi
06.11.2022 19:54:32
0
11
Оле майко.....това е БЪДЕЩЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ !!
"НАДЯВАЛИ СЕ ДРУГАТА ГОДИНА ДА НЕ Е ТОЛКОВА ЛОШО"....!!!!!.....НАДЯВАЛИ СЕ......
Какво става ? Не знаят как да се оправят с такова поселище нали!!!
Обаче съм сигурен че учителите НЯМАТ ВИНА....т еси вършат добре работата.....А министерството още по добре си я върши......
Какво се оказа в крайна сметка !!!! Не само сме най бедните....ние сме и най тъпите и глупави от ЕС......
Колко жалко ... Да ме срам да кажа че съм българин....до там я докараме...И лошото е ,че по хубаво няма да става
26.
Трол
06.11.2022 17:41:48
0
14
Така ще е, докато чиновниците в МОН не ги изринат с багер. Много материал, много домашни, много проекти.... Количество, количество и пак количество. Всеки нов министър добавя какво? Количество. 2-3 клас са с по 6-7 часа. Качество, обаче няма... Образованието е бизнес. Никой не го интересуват децата. Важното да се печата милиони безполезни помагала, всяка година да се "сменят" програми и да се печатат нови ученици и помагала по "новата програма"... Елитността на едно училище се определя от... количество домашни и проекти. Това е. Качество на някой не му трябва. Трябва им английски, че да идат на работа в call центъра....
25.
@@@
06.11.2022 16:23:37
1
11
Всичко идва от учителите.Преквалифицираха с по три семестъра -икономисти станаха математици,завършили зоотехника-биолози,славянска филология -литератори.Имам познато дете дето в елитна гимназия му преподава учителка със славянска филололгия.Какво беше учудването ми като ми каза ,че им раздава готов анализ да си го четат в час и толкова.Не се работи по произведението.Много жалко,защото и дисциплината в часовете не е добра.
24.
До 22
06.11.2022 15:09:43
0
13
Поправка колега , с над 3500 заплата с допълнителните, лекторските дето си надписват, ПКС-та, стаж 40 години и т.н., а пенсиите са им над 2000 лева!
Тъй, че са десетки директорите които са и пенсионери. Но са толкова алчни, че и с т оп не може да ги мръднат.
23.
ХХ
06.11.2022 15:04:36
1
14
Чудесен резултат от евроинтеграцията ни! Надявам се скоро ВСИЧКИ училища да могат да се похвалят със същите резултати, че по-соро да закрием недоразумението евроатлантическа българия!
22.
АБРА
06.11.2022 14:55:16
1
12
При директори-пенсионери с по 3000 лева основна заплата и 1000 лева пенсия като в Електрото,Автото и др.какво очаквате- ден да мине,друг да дойде. Какво чака новата началничка-това ли е промяната?
21.
Орак
06.11.2022 13:44:13
0
17
Това означава, че голяма част от учителите са неграмотни и не могат да научат възпитаниците си. Щом е така зъкривайте ВУЗ, и всякакви други училища , които генерират тъпунгери.
20.
Статистика
06.11.2022 13:14:10
4
14
Във всички държавни и общински институции броят на пенсионерите е близо 155000! Това казват от НСИ.
В системата на образованието са близо 40% в пенсионна и пред пенсионна възраст. Задръстват системата тотално, обезкървяват я, с огромните си бонуси и признати ПКС-та, абсолютно архаични и изостанали познания и знания от миналото които не са в крак с времето, но поради "съмнителните" си авторитети мачкат младите специалисти и се налагат със стари методи на обучение и никого непотребни уроци и знания а и методики, с които стават смешни в очите на учениците! С което сриват и авторитета на училището и учителите, а от там става и анархия при учениците.
Отпушете системата на образованието, като незабавно изпратите в заслужен отпуск всички над 40000 пенсионери и назначите млади и мотивирани специалисти и експерти.
Това е първата крачка за реформи, иначе, няма оправия...
19.
До коментар 16
06.11.2022 12:50:20
6
18
Колега, не зная дали имате и бегла представа какви са заплатите на учителите, като нямам предвид тия мумии с 40+ години стаж, дето са окупирали цялата система и вече пенсионери, вземат по над 2 бона заплати а от делно и пенсии.
Един млад учител постъпва на работа със заплата около 1100 лева нето, или 1500 бруто...
Ако за теб 1100 лева е отлична заплата, то съжалявам, но живееш в 20 век и в анадола....
18.
ТБС
06.11.2022 12:23:52
2
18
Как настървено се нахвърлихте на учителите, сред които има много неграмотни, но никой не спомена и дума за малоумните учебници, които очевадно не сте отворили, да прочетете. Тази ви агресия трябва да е насочена към МОН, защото те одобряват учебниците, те налагат програмата, изпитите и правилата. Та какво очаквате от малоумници на държавна хранилка, които не носят отговорност за нищо? Учителите ви виновни..., но не и вие, което не поглеждате учебният материал на децата си. Минете през учителският и проверете, колко от новоприетите говорят правилен български.
17.
:-)
06.11.2022 11:56:05
0
12
"втората ваша колежка журналистка също високо квалифициранa"
---
Да не им е ореподавала някоя от редакцията на Флагман? Тогава ще е разбираемо
16.
жестоката истина
06.11.2022 11:53:46
3
18
"27 училища у нас са със среден успех Слаб 2 на матурите през май"

Успехът на учениците може да е (Слаб 2), ама заплатите на учителите са (Отличен 6).
Факт!!!
15.
до 12
06.11.2022 11:53:37
0
3
Аааа, има, и то традиционно! Метеоролозите!;-)
14.
Тук имаше
06.11.2022 11:51:36
0
6
една тема, в която драскаха доста образУвани оператори на подрастващи биологични единици. Голяма трагедия беше... Срам и позор! Ако се не лъжа, дори и думата "образУвание" присъстваше в коментарите им. Garbage in, garbage out!
13.
Потресен
06.11.2022 11:49:34
0
11
Е,има и изключения,не всички са тройкаджии и неграмотни,но има и такива зрънца, които са под чадъра на Общината и РИО!Да не забравяме и парите за частни уроци и подаръците, които си прибират!
12.
До 10
06.11.2022 11:26:18
2
25
Така е ! Няма такава фирма, организация, институция в Галактиката, на която да вгигат заплатите за влошени резултати !
11.
Маняк
06.11.2022 11:08:17
4
21
Директори и учители тройкаджии, директор с правопис слаб 2, но гербаджии парашутисти! Но със самочувствие, вживяват се на наследници на бащин имот и неудобните им са вън! Иначе големи устието, угода няма, претенции до луната! АМАН!
10.
Ха ха ха
06.11.2022 11:06:20
2
35
Колкото повече им вдигат заплатите на учителите, толкова по-неграмотни стават учениците !
9.
Тикитоки
06.11.2022 11:04:06
0
11
Иначе ТикТока на 6
8.
Чл. 124. от ЗПУО и още нещо
06.11.2022 10:53:06
0
12
Чл. 124. (1) Учениците от I до III клас включително, които не са усвоили компетентностите, заложени в учебната програма за съответния клас, както и учениците от IV клас, които имат годишна оценка „слаб (2)" по учебен предмет, не полагат изпити за промяна на оценката и не повтарят класа, ако са се обучавали в дневна, индивидуална, самостоятелна, дистанционна или комбинирана форма и
възрастта им е съответната за този клас или я надхвърля, но с не повече от три години.
(2) За учениците по ал. 1, с изключение на тези, които са се обучавали в самостоятелна форма, задължително се организира допълнително обучение по време на лятната ваканция при условия и по ред, определени със заповед на директора на училището. При необходимост допълнителното обучение може да продължи и през следващата учебна година.
Още нещо - в цял свят родителите са длъжни да изпълняват препоръките на училшншти влостш и ако не искат да се съобразят с тях имат два избора: да преместят дедето си доброволно в друго училище или да отнесат солена глоба от
7.
123
06.11.2022 10:51:39
1
24
Самите директори по училищата не държат изкъсо юздите и учителите гледат ден да мине и друг да дойде. Училището на децата ни е в к-с Славейков. Научавам, че директорът не позволявал на класната да пише двойки официално в дневника на четвъртокласниците, не трябвало да се дават домашни за събота и неделя и през седмицата. Всякакви конфликти се разрешават в полза на ученика. Класната все е с наведена глава. После какво се очаква от деца без грам дисциплина и знания?
6.
Лост
06.11.2022 10:34:19
0
18
До 1
Прав си. И при нас в осми клас една учителка ни преподаваше, при втора правехме класната работа, а трета ги проверяваше. Но това беше преди 10 ноември и тогава се държеше на правописа и краснописа даже. Ако и дадат сегашна класна работа, на тогавашна учителка, тя само ще удари един кръст отгоре до долу и даже няма да я провери.
5.
sos
06.11.2022 09:51:10
1
24
ХАаа каква е тази тъпотия...няма българчета всичко бяга само произход на роми и турчета какъв български бре хора!!!!!1
4.
....
06.11.2022 09:49:37
2
29
Да продължават да им вдигат заплатите без никакви умения и знания за да са учители и без механизъм по който да ги проверяват колко са компетентни в професията си и година на година все по-зле ще става.
3.
Бургас
06.11.2022 09:40:01
2
36
С тея учителки връзкарки дето пишат с правописни грешки кво очаквате???
Куцо кьораво сакато връзкар и учител става
2.
Хаха муууу
06.11.2022 09:36:34
0
34
И по зле ще става....... - КУФАРИТЕ И ПО НА ЗАПАД, тук в тая клоака на планетата нищо не става, камо ли пък Бургас - един замиращ град без икономика!!!
1.
1234
06.11.2022 09:18:02
2
51
Ала-бала... Стига сте си търсили смешни извинения с четиримата учители и там подобни глупости. Кажете истината, А тя е, че в училищата повече от половината деца вече са от турски и цигански произход и ученето на български език е последната им грижа. Отидете към обяд около спирката на Механото като свършват занятия и ще видите колко българска реч ще чуете. И това е в Бургас. А какво става по малките градчета направо не ми се мисли.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори