×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С нов квазиданък ГЕРБ удрят преработвателите на руски петрол - чакат над милиард на година


С нов квазиданък ГЕРБ удрят преработвателите на руски петрол - чакат над милиард на година
Проектозаконът на ГЕРБ бил съгласуван със служебното правителство
Ключови думи: Делян Добрев, парламент
04 Ноември 2022, Петък, 16:42 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

С парите да се пълни фонд, през който да се компенсират всички потребители на горива, предлагат от формацията

От ГЕРБ предлагат за обществено обсъждане проектозакон за нов квазиданък за преработвателите на руски петрол в България. Целта е да се пълни специален фонд, който ще служи за компенсация на всички потребители на горива – и физически, и юридически лица. Това обявиха на брифинг в парламента представители на партията. 

С публикуването на текстовете за обществено обсъждане ГЕРБ очаквали да чуят идеи по него. И чак тогава - в рамките на следващата седмица, щели да внесат официално проектозакона в Народното събрание. 

Над 100 млн. лв. на месец ще влизат в планирания фонд, изчисляват от ГЕРБ. Т.е. по 1,2 млрд. лева на година, обясни Делян Добрев след въпрос на „Флагман“.

Компенсациите за ползвателите на горива пък щели да бъдат с до 1 лв. на литър, а не с 25 стотинки, както е сега.

Добрев добави, че проектозаконът им бил съгласуван със служебния кабинет и по-точно с представители на Агенция „Митници“ и на Министерството на финансите.

"След като законът влезе в сила, всички компании, които извършват икономическа дейност, свързана с преработка или рафиниране на нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, ще са длъжни да правят въпросната вноска във фонда. Тази вноска ще се формира от разликата между цената на средиземноморската борса между петрола сорт "Брент" и "Уралс". Знаете, че от началото на войната в Украйна сортът "Уралс", т.е. руският петрол, падна като цена драматично в сравнение със сорта "Брент". Руският петрол от тогава досега се формира с разлика от 40% в сравнение с "Брент". Тези 30-40% намаление на уралския нефт ние не ги видяхме като намаление на бензиностанциите в България. Т.е. ние си плащаме като все едно е "Брент", а пък то е евтин руски "Уралс". Т.е. единственият, който спечели от дерогацията, която кабинетът "Петков" начело с Асен Василев защити пред Европейската комисия, бяха руските компании", коментира Делян Добрев. 

Целта на новия проектозакон била печалбата да не е за съответните компании, а за потребителите. 

След въпрос на "Флагман" - какъв дял във фонда ще се покрива от "Лукойл" и ще бъдат ли засегнати и други фирми, Делян Добрев обясни: "Всички юридически лица, които внасят руски петрол - дали се казват "Литаско", "Лукойл" или както и да се казват, - ще правят вноски във фонда. Те ще генерират заедно около 100 милиона. Този закон не касае вноса на готови горива."

В България около 60% от горивата по бензиностанциите били произведени от Лукойл-Бургас. Другите 40% били вносни и те нямало да бъдат засегнати от проектозакона. 

Делян Добрев припомни, че фирми поръчват на "Лукойл" преработка и рафиниране на петрол на ишлеме. Това била причината отчитаните печалби на рафинерията в Бургас да са повече от скромни. Затова и трябвало вноски във фонда да правят и фирмите, които поръчват обработката на ишлеме. 

Те, обичайно, са свързани с "Лукойл", но са регистрирани в чужбина. Което вероятно би създало сериозен проблем с вноските във фонда. 

 


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
12
Коментара по темата
12.
Чичо
05.11.2022 07:47:22
0
2
Къде може да се прочете текста на този проектозакон? Няма го в сайта за обществено обсъждане?
11.
DB7
04.11.2022 22:56:32
3
5
БРАВО БАТЕ БОЙКО!ВСЕ ПОВЕЧЕ МЕ КЕФИШ!!ДА ТИ МАЙКАТА АЙ НАЗДРАВЕ
10.
MiB
04.11.2022 20:40:47
2
9
Що не идат Иван Костов - Командира, Гнома, Овчаров и мъжа на Корнелия да ги помолят да си спомнят какъв подарък им направиха и да заделят някоя стинка за пенсии? Не могат. Онези ще изкарат бордерата и ще стане мазало. БСП и ДСБ ще викат "ура, напред" и ще се ослушват, прасе в държавна нива.
9.
До №7
04.11.2022 19:58:40
0
16
Ако Лукойл не беше изхвърлил първия приятел на Боко - "оня" от Правец, ГЕРБ пак нямаше да пипнат рафинерията, ама сега приятелят им подсказва как да ги "работят"...
8.
Сметката без кръчмаря
04.11.2022 19:25:27
3
13
Тъй лесно ли им се струва на Герб, че Лукойл ще дадат над милиард? Що не им вземат 5 милиарда тогаз?
7.
2г.гласувах за Герб,но откакто
04.11.2022 19:13:52
7
12
Взеха се правят на недосегаеми и квалитетни крадци ,спрях ,и гласувам за Възраждане и за никой друг.
Особенно и гласуване и предложение за даване на оръжие на Украйна.
Абе Бойко тъп си като като добитък бе умрял кучи сине.
Порошенко и Зеленски са ти бизнес партньорите май-май умрял Банкерски циганин!
6.
BB garanted
04.11.2022 18:52:16
4
12
В основата на политиката на ГЕРБ е рекета
5.
А бе
04.11.2022 18:41:36
6
14
Много шум за нищо.
Първо,Лукойл не е руска компания. Собственост е на фамилията Рокфелер. Тъй,че всичко е хали бали.
4.
12
04.11.2022 18:16:03
3
15
Много простотии в така наречената демокрация и пазарна икономика . Явно вече няма комисионни и трябва да се плашат гаргите.
3.
Haha
04.11.2022 17:51:24
8
16
Те гробарите освен данъци и пакси друго меногат да мислят . Бирници ууу
2.
Б
04.11.2022 17:22:20
15
11
Не си разбрал,защото си Ха Хо.Ти сам си го казал.
1.
ха ха
04.11.2022 17:03:17
14
19
Ама че идиоти. Не разбрах какво е в помощ на народа. Пак ще караме със скъпо гориво. Идиоти.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори