×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо албанските мигранти разтревожиха Лондон


Защо албанските мигранти разтревожиха Лондон
Албанците прииждат към Острова с лодки
04 Ноември 2022, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Броят на влизащите от Албания по този начин рязко е нараснал от 2020 г. насам

Хиляди пълнолетни мъже прекосяват сами с лодки морето и търсят по-добър живот на запад, без да бягат от война, а просто за да завземат работни места и трябва веднага да бъдат върнати в родината си.

Звучи ли познато? Не, това не са близкоизточните и африкански мигранти, влизащи в Европа през Италия, Испания или Балканите. Това са балкански - европейски - мигранти, влизащи във Великобритания от Ламанша.

Коментарът - не съвсем дословен, но в този дух - е на британския депутат Джеймс Дейли и е от дебат в Камарата на общините в Лондон. Думите му станаха част от вълна британски твърдения за албанците, които привлякоха вниманието дори на невъзмутимия премиер Еди Рама и повдигнаха въпроса както за нагласите на острова, така и за миграцията от Балканите.

"Албанска инвазия"?

Според британския министър, отговарящ за миграцията, 80% от идващите с лодки през Ламанша са от Албания. Всъщност, според скорошен доклад на парламентарна комисия, делът на поискалите убежище мигранти засега намалява и за 2022 г. е 93% при 98% за миналата; част от пристигащите албанци изобщо не подавали документи.

Броят на влизащите от Албания по този начин рязко е нараснал от 2020 г. насам. В първата пандемична година той бе едва 50 души; миналата - 800; тази до момента - споменатите 12 хил. души. Според британските власти повечето (над 80%), действително, са пълнолетни мъже.

Статистиката за периода между януари и юни 2022 г. сочи, че албанците за първото полугодие (2165) са били повече от афганистанците (2066), иранците (1723), иракчаните (1573) и сирийците (1041). Над половината от молбите им за убежище (над 7200, двойно повече от предходната година) са приети, но това се отнася за периода юни 2021-юни 2022 г. и, изглежда, включва пристигнали по-рано мигранти, тъй като само 14% от одобрените близо 4000 заявки са на пълнолетни мъже, пристигнали сами. Повечето са на жени и деца.


Част от пълнолетните мъже решават да работят в сивия сектор известно време и след това да се приберат със сериозни (за албанската икономика) средства. В момента, ако те бъдат задържани, могат да бъдат върнати в страната си съгласно британско-албанско споразумение от миналата година, подписано от кабинета на бившия премиер Борис Джонсън. Над 1000 души са върнати по този начин от юли 2021 г. насам, но те не са хора с висяща процедура за убежище. Основен източник на притеснение за Лондон, свързан с албанците, от години са оргазирани престъпни групи.

Според анкета на "Галъп" от 2018 г. близо 60% от албанците искат да емигрират заради корупция, ниски доходи и ниско качество на живота. Разликата с Великобритания в медианните доходи е десет пъти към същата година.

В тези данни няма нищо изненадващо, доколкото отразяват нагласи, разпространени из целите Западни Балкани. През същата година започнаха да се увеличават - отново - и разрешителните за пребиваане на албанци в Европейския съюз (от който към момента Великобритания бе част). Тези за Германия бележеха постоянен ръст от началото на 2011 г.

В Европейския съюз албанците влизат легално. Онази част от тях, която не търси работа в държава - членка на блока, опитва да достигне Обединеното кралство; от другата страна на Ламанша някои заявяват, че са жертви на трафик. Всъщност те са много малка част от близо 6-те млн. имигранти във Великобритания; отделно от това един от всеки шест родени в Англия и Уелс е роден в чужбина по данни от 2 ноември).

Над милион и половина албанци (брой, приблизително равен на половината сегашно население) напуснаха страната от рухването на режима на Енвер Ходжа от 1991 г. насам. Демографски Албания все още се възприема като "млада" държава, но структурата на населението вече се променя.

Албания е сред водещите страни по връщания от държави в ЕС според данни на Евростат. Разликата с Великобритания е, че те влизат в блока законно. За периода януари-юни 2022 г. близо 5800 албанци са потърсили убеже в ЕС - два пъти по-голям брой спрямо 2021 г. (но и тук мнозина се влизат в сивата икономика).

Големият проблем: престъпността

Част от британския дебат станаха и престъпните групи, водени от албанци в Обединеното кралство. В Англия и Уелс албанци са сред най-големите групи чужденци в затворите.Според доклад на агенцията за борба с престъпността на Обединеното кралство албански престъпни групи са водещи играчи на кокаиновия пазар на Великобритания на стойност 5 млрд. лири.

Мрежата от трафиканти, превозваща от Албания до Великобритания, също има доходоносен "бизнес": "услугата" струва до 5000 лири на човек, в лодки или камиони. Чия "вина" обаче е организираната престъпност във Великобритания - и в която и да било друга държава? На този въпрос обърна внимание албанският премиер Еди Рама.

Не е е толкова просто

Поне два пъти албанският премиер Еди Рама нападна остро Великобритания заради критиките - от парламентарната трибуна и от други високопоставени представители на страната. По думите му Обединеното кралство може да е било модел за интегриране на малцинствата, но сега заприличва на "лудница".

Гневът му бе породен и от остри думи на вътрешния министър Суела Брейвърман за албанците (според нея "инвазията" на "много" албанци представлявала "злоупотреба с (британските) закони за борба със съвременното робство"). Коментарите на Брейвърман породиха критики и в британски медии и експерти. Към тях се присъедини и Рама, който призова Великобритания да не обвинява албанците за собствените си проблеми, за дебата си в миграцията и борблата с престъпността.

Пред Би Би Си той нарече коментара на Брейвърман "откачен" и заяви, че нямало как да не реагира".

Въпросът не е в конкретен човек. Въпросът е в климата, който се създаде, въпросът е в търсене на изкупителни жертви и обвинения към другите. Не става дума за албанци, пришълци или гангстери, а за провалени политики на границата и за борбата с престъпността.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 0
Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
3
Коментара по темата
3.
...
05.11.2022 05:53:00
1
0
"а за провалени политики на границите и борбата срещу престъпността."
За провалените амбиции на болните недоносени "крадливи пенсионери"става дума- за пророческите и девиативните им навици на субективно съществуване става дума. Става дума и за увеличения относителен дял на компютърните престъпления, в правопропорционална зависимост с нарастващия брой на осъдените престъпници във възрастови групи над 50 и над 60- годишни, както и за протежетета им в другите възрастови групи.
2.
Пузнах ли????
04.11.2022 22:31:46
4
18
Амчи вероятно, защото ще развалят рахатлъка на преобладаващото население- индийци,пакистанци, мароканци,мангали и тем подобни чернокожи британски джентълмени???!!
1.
123456
04.11.2022 21:34:32
5
10
Fлагман.in ot kade ima statistika za UK kolko bili vlqzli za 2022 a za BG nqmat danni kolko sa vlezli 4e ni6to ne pi6at u4astvat v trafika qvno i zemat pari da ne pi6at
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Заповядайте на 14 май 2024г., вторник, от 19.30 ч. на площад "Тройката", ще има много музика, игри и изненади Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Браншът както страда заради липсата на обслужващ персонал, а ни задължават на всеки пет поста да има лекар, жалва се експертът по водно спасяване Иван Георгиев
Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори