×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тактическото ядрено оръжие е в „сивата зона” в арсенала за масово поразяване


Тактическото ядрено оръжие е в „сивата зона” в арсенала за масово поразяване
То е по-скоро инструмент, който се използва за политически цели и не би следвало да има реална употреба във война, но заплахата не бива да се подценява
27 Октомври 2022, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Д-р Биной КАМПМАРК, Превод; Георги РУСЧЕВ

Преди години от САЩ описаха употребата им като ”много потребна за военното дело и по-малко подлежаща на политическа критика”

Политиката на „плашилото” е крайно лишена от креативност. Описваната сега картина – на лудия руски президент, който изброява последните си намаляващи опции за край на конфликта в Украйна, успя да плени въображението на медии, пропагандатори, тролове и населението на Запад и всички се питат: Ще стигне Лудия Влад до крайност и ще използва ли ядрено оръжие?

Всъщност изказванията на руския президент действително говорят за такава възможност. Путин обеща да „използва всички налични военни системи” в случай, че териториалната цялост на Русия е заплашена. Така руската доктрина се премества от това да използва ядрено оръжие да се защитава към защита на „териториалната цялост”, а това предполага сериозна ревизия и между двете понятия има осезаема разлика. Но нека не се фокусираме само върху обичайната тропа за лудия руснак, който търси конфликт и насилие. Тактическите ядрени оръжия винаги са витаели във въздуха като съвсем оправдано средство за политика от тези, които притежават такова.

Още когато пада първата ядрена бомба над Хирошима през август 1945 г., оръжията за масово поразяване, каквито са ядрените, са превърнаха в политическа опция – средство, с което да се плашат опонентите и да се показва сила. Което е по-лошо – това създаде мотив за тези, които имат такова оръжие, да спрат останалите държави също да се сдобият с такова.  Така пък се създаде своеобразен „клуб на ексклузивните” – държави, които само заради факта, че имат ядрен арсенал, получават определени привилегии и удобства на геополитическата сцена.

По време на Студената война на няколко пъти човечеството се размина на косъм от ядрен конфликт и анихилация. От особено значение бяха кризите в Куба, Берлин и Близкия Изток. Това, че все пак все още сме тук след всичко това е следствие само и единственото на късмет. Така с времето се създаде и прие, колкото и да е абсурдна, идеята, че е много добре да притежаваш такова смъртоносно оръжие. Едва ли не, точно защото са толкова поразяващи, ядрените оръжия не биха се използвали в активен конфликт. С други думи – самият факт, че ги имаш води до нежелание на опонентите ти да се занимават с теб военно. Въпреки това обаче една категория от ядрените оръжия остава в „сивата зона”, с което се дава обезпокоителна легитимност на употребата им във въоръжен конфликт. Става въпрос, разбира се, за т.нар. „тактическо ядрено оръжие” (ТЯО).

ТЯО са изненадващо съблазнителна част от арсенала на всяка имаща го държава. Тъй като е по-малък заряда на самата бомба – еквивалент на между 1 и 50 килотона тротил, тези снаряди се разглеждат като допустими, описвани още като „много потребни за военното дело и по-малко подлежащи на политическа критика”. Но малцина схващат, че в категорията „ТЯО” влизат и бомби със заряд, по-висок от този на бомбата, пусната над Хирошима, която събаря до основи целия над 100-хиляден японски град. А всъщност има и подкатегории на тактическите ядрени оръжия. Такива например са мините, артилерията, както и ракетите, всички от които могат да носят именно такъв заряд.

1953 г. САЩ експериментират с ядрен снаряд, изстрелван от 280 милиметрово оръдие

 

През 2018 г. от доклад, поръчан от Вашингтон става ясно, че дългосрочната политика на САЩ би следвало да бъде такава, че страната да подобри арсенала си срещу Русия в различни сфери, включително и „нестратегическата ядрена възможност”. Москва попадна под прицел наскоро, след като стана ясно, че „проповядва” ограничена употреба на ядрени оръжия с нисък заряд превантивно, като целта е да „предостави сериозно преимущество в криза и да намали ескалацията на конфликти”. И за разлика от НАТО, Русия действително е инвестирала през годините значително в своя тактически арсенал.

„Не смятаме, че Русия щеше да харчи ограничените си ресурси да модернизира и разширява тактическия си арсенал, ако не смяташе, че тази стратегия има ефект”, казва през 2018 г. зам.-директора по стратегическата стабилност на САЩ Грег Уивър, който е един от съставителите на доклада.

По време на Войната в Залива през 1991 г. тогавашния секретар на отбраната на САЩ Дик Чейни предъвка сериозно темата с използването на тактически ядрени оръжия срещу армията на Ирак. Той стигна до там, че назначи да бъде извършено проучване за това колко ТЯО ще са необходими, за да, по думите на тогавашния президент Джордж Буш-старши, „... се отнесе Иракската Републиканска армия”.

Изненадващият отговор беше 17 броя. По време на администрацията на Буш-младши пък тактическите оръжия пак бяха сериозна тема на разговор. След грозните сцени на пътнически самолети, откриващи цивилните си целите си в Ню Йорк, този интерес се увеличи. И със сигурност той продължава да е „на картата” в Пентагона. Когато обаче става въпрос за ТЯО двете страни трябва да знаят добре какви ще са последиците. И колкото и странно да е, изглежда знаят.

„Путин добре разбира, че ядрена война не може да се води и никога не може да бъде спечелена”, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Думите му са на практика огледални с тези на руския президент, въпреки интерпретациите им като заплаха. Всъщност самото притежание на ядрен арсенал е достатъчна заплаха за всички, независимо дали са пряко участващи в конфликт, или не.

Ядрените оръжия са политическа стратегия. И всяка страна, притежаваща такива, има право да ги използва точно така. И да се надяваме, че употребата им ще остане ограничена само до политическите изказвания, каквито сега прави Путин, а преди това са правели от САЩ.

 




Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
5
Коментара по темата
5.
До 4
28.10.2022 06:57:56
6
4
На майка ти мършавата вулва. Педерас.
4.
CIA до 3
28.10.2022 06:31:35
5
6
Внимавай какво пишеш!
3.
До 1
28.10.2022 05:26:12
6
6
Те си ги взривиха сам, умник всичко е конспирация от това което се написа и даде като информация после че някъде си Осама организирал атентат а той случайно агент на ЦРУ
2.
Дернев
27.10.2022 22:25:30
14
9
"...самият факт, че ги имаш води до нежелание на опонентите ти да се занимават с теб военно." Но Щатите го правят, като си мислят, че са скрити зад Украйна, а западняците зад тях. В Европа не трябва първоначално използване на какъвто ида е вид ядрено оръжие. Това трябва да стане напълно ясно на САЩ.
1.
Истината
27.10.2022 21:11:34
7
19
Ирак, Иран и Саудитска Арабия трябва да целуват ръка на чичо им Сам, за това че не им превърна държавите в стъклени пустини. След атентатите в Пентагона и Кулите Близнаци американците жадуваха много кръв. Ислямистите леко се разминаха.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори