×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Атина отваря пристанище Пирея с проект, аналогичен на спрения „Супер Бургас”


Атина отваря пристанище Пирея с проект, аналогичен на спрения „Супер Бургас”
54-годишният кмет Янис Моралис обяви, че това е голяма победа в дългата борба за възраждане и преустройство на крайбрежната зона
25 Октомври 2022, Вторник, 15:57 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Превръщането на най-големия порт на Бяло море в ядро на Атинска ривиера е одобрено в Плана за възстановяване и развитие на Гърция, а можеше това да е Бургас

Властите в гръцката столица Атина, обявиха нов проект, с който ще възстановят достъпа на пешеходния поток край пристанището „Пирея”, превръщайки го в свободна зона за отдих и разходка. Това става ясно от публикация на гръцкия Themayor.eu. Той ще бъде финансиран с бюджет от около 25 млн. евро по гръцкия План за възстановяване и устойчивост, в който са залегнали предварително всички дейности и който вече е одобрен. Целта е най-голямото пристанище на Бяло море, което обслужва годишно около 20 млн. пътници и от което се осъществяват ежедневни плавания с ферибот до Сароническите острови, Цикладите, Крит, Додеканезите и островите в Северно Егейско море, да се превърне в ядрото на Атинска ривиера.

Осъществяването на този проект ще направи възможно цялото пристанище да се преобрази в зона за обществен достъп, а новите плажни ивици, които ще се образуват в последствие, ще са център за туризъм и култура, както и нова бизнес дестинация. За да се случи това, зоната ще е отворена напълно за пешеходци, а велоалея ще свързва единия край на порта с другия. Предвидено е изграждането на малки улички за доставки на стоки, които ще се продават в огромния набор от магазини и заведения на мястото.

Крайбрежна алея ще помогне на туристите да се насладят и на Кононейската стена – древна археологическа находка, представляваща морско съоръжение. Включено още изгржадането на паркинг, както и рампи, които да помагат на хората в неравностойно положение в придвижването.

„Този проект е победа в една дълга линия от схеми за преустройство и възстановяване на града ни. Пред Пирея предстоят най-хубавите дни”, посочи кратко кметът на общината Янис Моралис. 54-годишният градоначалник е предвидил и старата кула край пристанището, която от половин век вече стои незавършена и „виси над града като грозен сив бетонен труп”, също да бъде завършена. Очаква се това да се случи още през 2023 г., а средствата за нея също са залегнали в Плана за възстановяване и устойчивост. „Продължаваме с нестихващо темпо и същия апетит идеята ни да превърнем Пирея стъпка по стъпка в по-добро място за живеене. Сигурен съм, че идните години ще са много по-добри за града и за всички нас”, казва кметът Моралис.

И докато Гърция може да се мобилизира и да състави проект от подобен мащаб за толкова кратко време, а общините да са подкрепяни директно от държавата в своите начинания, за да бъдат финансирани от ЕС, тук, в България, за съжаление това е далеч от истината. Този проект, който предстои да изпълни Атина, в Бургас има над 12-годишна история, а първите стъпки по него бяха направени преди десетилетие. Както е известно, част от държавното пристанище в Бургас около Морска гара е зона за свободен достъп и на негова територия бяха построени и реновирани важни за града сгради, които в момента превръщат площта в притегателен център за туризъм, купони и отдих. Това обаче е само началото от Генералния план за развитие на тази територия.

Така можеше да изглежда днес пристанището в Бургас

 

Проектът, който от самото му начало бе наречен „Супер Бургас”, през 2009 г. целеше  до 10 години тази част от града да се превърне в новия център, замествайки по значимост пл. „Тройката” и пл."Св.Св.Кирил и Методий". При правителството на ПППП обаче Бургас получи удар от страна на държавата по отношение на реализацията на тази дългогодишна мечта, която сега Атина реализира вместо нас, при това с щедра помощ от ЕС.

Бургас дърпа назад с десетки милиони лева от провалени договори на „Промяната“ за пристанището ни

Назначеният за генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) Георги Събев от ПП СЕК – мандатоносителят на „Продължаваме промяната”, прекрати едностранно действащия от над година договор за повече от 4 млн.лв., целящ укрепването и рехабилитацията на кейовите стени на пристаниещето. Точно това е една от най-важните стъпки за отварянето на зоната за обществен достъп. Така на практика се стопира идеята за нов център на Бургас – такъв, какъвто сега в Пирея започват да изграждат. Националният лидер на ПП СЕК Константин Бачийски е на мнение, че трябва да се върнат част от старите кейови места за товари, което щяло да осигури работни места.

Поредна стъпка към Супер Бургас: Вижте как би изглеждал вторият център на морския град

През миналото лято районът на Морска гара се превърна в притегателен център за концерти и събития от национална и световна значимост, а Конгресният център гарантира целогодишна посещаемост и огромни възможности за мащабни форуми.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
22
Коментара по темата
22.
Българина
26.10.2022 10:43:05
0
3
До автора на статията Георги:
Приятел, поискай командировка до Гърция.
Иди в пристанището на Солун и гледай.
След това на това в Атина.
Ще видиш ОГРОМНАта разлика между Бургас и двата града :)
21.
До 5
26.10.2022 09:01:58
0
2
Колега, дано не си на някакъв отговорен пост в някоя фирма, защото начина ти на мислене определено няма да е от полза.
20.
*********
26.10.2022 08:59:42
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
Аве Ей
26.10.2022 00:19:21
2
8
Как почва статията - това можеше да е Бургас хахха Не , неможеше и няма как . Милионен град на бяло море с адския трафик за и от островите и всякъде другаде да бъде като Бургас . Слезте на земята нека не си мерим потенциала с тях . Да ,може да изглежда по подобен начин - отворено и красиво и Вело смей и хубав плаж и Морска градина . Обаче просто няма да има толкова много хора . Иначе не е лошо ДА изглежда и Бургас така :)
18.
Виц
25.10.2022 23:43:58
3
8
Това виц ли е? Бургас не го сравнявайте със стара Загора, а за Атина мълчете
17.
наш'та комета
25.10.2022 21:23:00
0
11
Бургазлии трябва да живеят мизерно, за да си знаят мястото - в калта. И да ги манипулират на изборите. За сега добре се справят
16.
*********
25.10.2022 19:35:42
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15.
моряк
25.10.2022 18:27:27
7
30
Пирея е пристанище на 3-милионния Атински мегаполис.
Клиенти и яхти бол да искаш там.

Но в Бургас кой точно ще се разхожда - в един 150-хиляден град със затихващи функции?
14.
Няма
25.10.2022 18:19:11
2
13
работещо търговско пристанище което да може да стане зона за разходка.Всички търговски а и пасажерски пристанища имат контрол на достъпа казва се Интернешънъл Шипс анд Порт фасилити секюрити код.Освен това товаренето и разтоварването на товари без значение от какъв вид, са рискови операции които се извършват след съгласуване на план за безопасност и охрана на труда.Специалисти по организация на пристанищна дейност във България има много.Дори един нереализиран капитан е в момента директор на пристанищата.За Караненов дори не ми се говори той е на светлинни години назад.Зона за разходка край морето или така нареченият Уотър фронт е прекрасната ни морска градина, която може да стане още по прекрасна.
13.
Бай Люксембургски
25.10.2022 17:59:14
6
24
"Проектът, който от самото му начало бе наречен „Супер Бургас”, през 2009 г. целеше до 10 години тази част от града да се превърне в новия център, замествайки по значимост пл. „Тройката” и пл."Св.Св.Кирил и Методий". При правителството на ПППП обаче Бургас получи удар от страна на държавата по отношение на реализацията на тази дългогодишна мечта, която сега Атина реализира вместо нас, при това с щедра помощ от ЕС"
Абе вие луди ли сте бе. Бива наглост и безочие, но вашето е извън пътя. То не бяха реконструкции по пристанището, то не бяха ресторанти, пешеходни зони и др, от 2009 г до 2021 г. Извднъж сега обвинявате за некъдърноста на бургаските политици ПП която управляваше в коалиция с още 3 партии. Те за 6 месеца станаха според вас главния виновник на проекта който гербаджиите провалиха. Провалиха и първия проект за който ЕС даде пари - за интегрирания градски транспорт.
12.
за малко да ядем дръвцето
25.10.2022 16:52:02
2
12
С други думи - добре, че ни изпревариха.
11.
До 9
25.10.2022 16:43:22
4
17
Ако ви слуша човек,ще си помисли ,че за Констанца няма работа?
10.
Нерде Пирея,нерде Бургас
25.10.2022 16:41:36
2
36
Хора,Порт Пирея си е проектирано и изградено като отворено към града от няколко десетилетия.Изградено е самостоятелно,а не за сметка на товарното, както допускаме в Бургас.
Отделно си имат търговско пристанище,много добре развито.
9.
до 7
25.10.2022 16:39:16
4
28
От кои пристанища ще дойдат тези товари???
Ако говорим за азиатските... каква е логиката да чакаш на Дарданелите и Босфора (10-на дена) и да платиш всички такси, за да разтовариш в България и от там към Европа, при положение, че можеш да разтовариш в Гърция/Хърватска и да си много по-близко до крайната дестинация.
Едно пристанище трябва да товари и да разтоварва. Ние нямаме вече индустрия, която да не може да бъде обслужена от съществуващите терминали. Остана ни едно зърно... Ситуацията е такава и трябва да се съобразяваме с нея. Неоправдани инвестиции никой няма да одобри.
8.
Изгревлия
25.10.2022 16:34:17
7
42
"Целта е най-голямото пристанище на Бяло море, което обслужва годишно около 20 млн. пътници и от което се осъществяват ежедневни плавания с ферибот до Сароническите острови, Цикладите, Крит, Додеканезите и островите в Северно Егейско море, да се превърне в ядрото на Атинска ривиера."

Я ми кажете - колко ПЪТНИКА има за последните 3 години, дошли в Бургас по море? Че май тая морска гара обслужва само гълъбите и острова с кафето? И като дойдат тея пътници в Бургас - какво ще правят - къде ще отидат?
7.
Дернев
25.10.2022 16:30:18
3
14
#5
На кръстопътя да който се намиря БГ товари за пристанищата ще има много повече от това което беше през годините назад. А това за Констанца, е благодарение на Вн, защото не допуснаха развитието с преимуществата си пред Констанца. И лошото е, че министъра Събев и Гуцанов прокараха политика пак в полза на Констанца и Щатите, но не и на БГ и пристанищата ни. Това е поредното престъпление към страната и Бс.
6.
Дернев
25.10.2022 16:18:36
4
17
И ще е хубаво този Георги Събев да го разкарат от там, където не му емястото.
5.
до 1
25.10.2022 16:16:36
17
18
Колега, живееш в миналото... Този товарооборот, който имахме преди 20 години, няма как да се възстанови! А и на кой ще му трябва? Какво ще внасяш, защото е ясно какво можеш да изнасяш. Кой ще инвестира в голяма инфраструктура в Бургас, при положение, че имаш по-развита Варна, а още малко по-на север е Констанца с който Бургас и Варна заедно не могат да се мерят...
Затова не жали за нови кейови места - безсмислени са.
4.
браво на пирарушкото
25.10.2022 16:12:21
9
41
Наредена платена статия. Проект от 2009 ПП им е виновен на калпавите Гербаджии.
3.
Дернев
25.10.2022 16:12:10
7
25
"Конгресният център гарантира целогодишна посещаемост и огромни възможности за мащабни форуми." Това е от изключителна важност за едно пристанище, особено като бургаското.
2.
Хххх
25.10.2022 16:10:24
10
8
Нищо чудно гърците да са го откраднали. Те не са по-талантливи от българите.
1.
Бургас
25.10.2022 16:01:11
10
39
Ама гърците са тарикати и няма да закрият работещите си корабни места, както направиха нашите. А ние загубихме стотици милиони левове, заради тази глупост, която сътвориха.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори